Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Katern muziek - opdracht 1, 4, 7, 13, 23 & 29

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 2186 woorden
  • 28 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 1,

1. Elvis Costello bezocht concerten van het Brodsky Quartet in 1990, zonder het te weten bezochten de leden van de BQ de concerten van Elvis Costello. Zij gingen elkaar brieven schrijven en hieruit ontstond een samenwerking die leidde tot het uitbrengen van een nieuwe cd: “Juliet letter”. Het idee kwam oorspronkelijk van een Italiaanse leraar uit Verong (toeval?) die vragen beantwoordde van lezers van zijn krantencolumn. Hij schreef onder pseudoniem Juliet Capulet.
2a. Elke regel zegt wel iets over liefde.

2b. Seance -> spirituele bijeenkomst -> waar de geesten van de overledenen worden opgeroepen, Romeo en Julia sterven. Als je ervan uitgaat dat alleen Julia maar gestorven is, probeert Romeo via een seance contact met haar te krijgen.
2c. Het verband tussen de song en cd-titel is, de song heet Romeo’s seance dat betekent dat hij contact met een overledene had en dat was Julia. Julia dicteerde de song aan Romeo als een letter/brief. En zo luid de cd-titel “the Juliet Letters”
3. Uitgevoerd
4a. Er zijn een verschillende dansen met een driekwartsmaat. De bekendste is de wals. Er zijn twee variaties van de wals mogelijk. De engelse wals, deze is langzaam of de Weense wals, een snelle wals. Romeo’s seance is een Weense wals.
4b. De wals wordt ook wel de dans van de liefde genoemd. Het is een uitstekende dans voor verliefde paren om op te dansen.
5a. De strijkers raken de viool niet met hun strijkstok aan. Ze tokkelen met de vingers aan de snaren. Daardoor klinken ze kort en fel. De muziek wordt hier door springerig en vrolijk. De manier van spelen heet pizzicato.
5b. Aan het einde van couplet 2 zingt Romeo: “try to contact me”. In de derde couplet is ze opeens aanwezig. Tijdens het tussenspel zou het dus goed mogelijk kunnen zijn dat Julia verschijnt en met Romeo de dans gaat dansen.
5c. Het begin is zeer rustig. Het heeft een veel langzamer tempo. De muziek is in dat stuk ook veel dromeriger en rustiger.
5d. Dit krijg je doordat er ook nog strijkers in het orkest zitten, die wel de strijkstok gebruiken.
5e. Een seance roept een geheimzinnige sfeer op. In couplet 3 gebeuren wel vreemde dingen, maar de muziek heeft op dat moment niet mysterieus. Op het begin na, is de muziek zelfs opgewekt en vrolijk en dat is de tekst ook. Romeo hoopt contact te krijgen met Julia, wat hem ook lukt. Het begin is veel rustiger van tempo. De sfeer is gevoelig en dromerig. Dit uit zich in de muziek.

Opdracht 4,

1a. Symfonisch orkest is een muziekstuk, voor groot orkest, waarbij de componist een literair verhaal of gedicht als inspiratiebron heeft gebruikt, hier wordt het carnaval des animeaux gebruikt als inspiratiebron vanuit de literatuur.

1b. In de Romantiek staan gevoelens en hartstocht centraal door de liefde voor Harriet Smithson als hoofdthema voor zijn muziek te kiezen kan hij zijn liefde en gevoelens alle ruimte geven in dit muziekstuk.
2a. Gedaan.
2b. Rustige sfeer -> je hoort alleen de bas en de harp spelen -> violen op de achtergrond
Ingehouden adem -> demper (sordino) -> muziek spannend
2c. Begin harp -> instrument maakt muziek verleidelijk
2d. Vrolijke sfeer
Inleiding -> Weense wals (feestelijk, snel en vrolijk)
2e. Verschillen

Romeo’s seance Hector
Zang met instrumenten Geen zang, instrumentaal
Decrescendo Crescendo
Viool speelt solo Heel orkest
Ze laten de stok op de snaren vallen Ze strijken
Zonder demper op de snaren Met demper op de snaren -> sordino

Overeenkomsten
De stukken gaan beide over verlangen en het zijn beide walsen gespeeld door strijk instrumenten
2f. Het poëtische aan dit muziekstuk is dat steeds bepaalde gedeelten uit het stuk herhaald worden. Dit noemen ze ook wel leidmotief.
3a. Uitgevoerd.

3b. Ja, de toonhoogte wordt hoger en de vrouw wordt als mooi omschreven.
3c. Aan het begin van een nieuw couplet. Het wordt hoger en dan het bepaalde stuk wordt herhaald. Er wordt iets verwacht.

Opdracht 7,

1. Uitgevoerd
2a. Tempo van de muziek is zo geschreven dat men er als ware schrijdend op kan lopen. Dat past heel goed bij het plechtige karakter van een bruiloft. Mendelsohn wilde de melodie zo wel vrolijk als monumentaal laten klinken. Vrolijk hoort bij de bruiloft. Monumentaal hoort bij de plechtigheid. De trompetten in het begin spelen een soort signaal: opletten dus het gaat beginnen. Doordat de muziek hard klinkt en voor een groot orkest is geschreven (veel koper en pauken) wordt het feestelijk en indrukwekkend karakter van de muziek nog eens versterkt.
2b. Ja, de sfeer in het muziekstuk is zeer vrolijk en dat is een bruiloft ook. De afwisseling hard/zacht, instrumenten en het ritme geeft die vrolijke sfeer aan. In het muziekstuk zitten veel violen en trompetten. Trompetten kondigen het aan en harpen zijn de muziekinstrumenten van de liefde.
2e. Verschillen tussen Romeo’s seance en de bal:
Romeo’s seance……………………………De bal
Zang……………………………………….. Geen zang
Decrescendo……………………………….. Crescendo
Alleen violen………………………………. Groot orkest
Snaren laten vallen zonder demper………...Violen strijken met demper
2f. Leidmotief komt steeds terug als een rijm in een gedicht. In dit muziekstuk komt door het leidmotief Harriet steeds terug.
3a. Het gaat hier

Gebruikte instrumenten door Berlioz:
Violen / harp / klarinet / dwarsfluit / hobo
3b. Mij spreken beide bruiloftsmarsen wel aan. Het ligt eraan hoe je tegen een bruiloft aankijkt. En dan is er ook nog het verschil tussen mensen. Mensen van een hogere stand willen andere muziek op hun bruiloft dan mensen die uit een lagere stand komen. Bovendien vind ik ze allebei mooi en zou ik zelf niet tussen deze beide kunnen kiezen.

Opdracht 13,

1. Habanera is van oorsprong een Cubaanse dans in een twee/vier parts maat. In de muziek liggen de accenten soms na de tel. Zodat een hoekig ritme ontstaat. In de dans wordt dit nog eens versterkt doordat het danspaar soms plotseling stilstaat. De rechte houding met iets holle rug, het door de knieën buigen van de vrouw, de kruispassen van de man en de vrouw geven de dans een uitdagend karakter. Wereldwijd veel meer verspreid is dan de tango. Zeker na het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima op 02-02-2002. De tango en de habanera zijn verwant aan elkaar in de 18de eeuw ontstond er op Haïti en Aruba een combinatie van de door Afrikaanse slaven meegenomen Tangano en de Cubaanse habanera. In Buenos Aires kenden de men wat slomere Millonga. In de 19de eeuw ontstond in Argentinië de tango, als versmelting van deze drie dansen.
2a. Ik vind het wel een uitdagende tekst de woorden zoals vleierijen, liefde laat zich niet temmen en de roofvogel lokroep zijn erg uitdagend.
2b. Ja, doordat de muziek af en toe stopt heb je niet door wat er komen gaat.
2c. In couplet 1 en 2 spreken van de jacht naar liefde en dat het onbereikbaar is. in het 3de couplet is er opeens liefde en dat zie je aan de bewoording in de tekst.
3a/b Behalve het hart in de kleding (in de diep uitgesneden hals) met aan de rechterkant de ronde vorm van de letter N van Carmen is de rode kleur en de schreeuw van Carmen erg opvallend. Als je het lettertype ‘Carmen’ hebt, dan is deze zeer wild en dynamisch. Er zitten veel halen in en het verschilt veel in dik en dun. Het lettertype straalt beweging uit. Dit wordt nog eens versterkt doordat Carmen als het ware aan de rechterkant van het vlak binnen komt vallen.
4 In de Nederlandse bewerking van het stuk ‘Carmen’ wordt na de slagwerkinleiding, de melodie van de habanera gespeeld. Dit wordt gespeeld op een elektrische gitaar. Door de rauwe manier van spelen van de gitarist krijg je niet alleen duidelijk de hoofdmelodie te horen, maar je krijgt ook alvast een voorproefje op de sfeer van het stuk.

5a` De zangeres zingt zonder microfoon. Klassieke zangers worden hier op getraind. Ze moeten meer volume krijgen in hun stem. Daarnaast zingt deze Graciella Arraya met een vibrato in haar stem en dat vinden ze in de klassieke muziek mooi. Ook zingt ze in het Frans, een taal die in de klassieke muziek zeer geliefd is. Tot slot is het orkest inde klassieke versie een klassiek symfonieorkest met veel houtblazers en strijkers.
5b De uitvoering van George Bizet is met een groot klassiek symfonieorkest, terwijl de Nederlandse musicalversie is opgezet met een begeleidingsduo met slagwerk, piano en een elektrische gitaar.
Een overeenkomst is dat de melodie hetzelfde is. In beide stukken worden de zangeressen begeleid door een koor. Het tempo van de beide versies is ook gelijk.
5c Door de manier waarop ze doet en kijkt, komt ze zelfverzekerd over. Ze heeft een verleidelijke toenam tot Don José. Maar ze blijft wel voorzichtig en ze probeert niks te forceren. Dit kun je onder andere merken aan de manier waarop ze haar armen terugtrekt als Don José plotseling driftig opstaat uit zijn stoel.

Opdracht 23,

1 Een zwaan is wit en wit is ook de kleur van vrede. Een zwaan is mooi en straalt vrede uit. Aks ik een zwaan zie, denk ik aan schoonheid, omdat een zwaan zo mooi is. Daarom associeer ik een zwaan met schoonheid en vrede.
2a
Het sprookje van het lelijke eend is een sprookje met een zwaan erin. Het lelijke eendje wordt in het begin gepest omdat hij zo lelijk is. Als hij later uitgroeit tot een mooie zwaan is iedereen in één keer jaloers op hem. De zwaan symboliseer hier schoonheid.

Dit is het logo van Café de drie zwanen uit Den Ilp. De zwanen symboliseren hier de naam van het café. In het meer achter het café, naar men zegt op de website, zwemmen geregeld zwanen.

Dit is de zwaan uit de reclame van de KLM. De zwaan word geassocieerd met positieve kwaliteiten: betrouwbaarheid, zorgzaamheid, kracht, stijl en nationale trots. Deze dingen passen goed bij het imago dat een luchtvaartmaatschappij wilt uitstralen.


Café – restaurant “De Zwaan” in Katwijk aan Zee. De oprichters van dit hotel in 1600 vonden dat ze een restaurant gingen opzetten in een mooi gebied. Ze vonden dat ze die schoonheid ergens mee moesten associëren en deden dat met een zwaan.

2b Laten zien dat de zwaan voor schoonheid en vrede staat.
2c

Dit beeld is een zwaan. Hij heeft een symbolische betekenis, omdat hij bij een vijver in een tuin staat. Hij is op zoek naar eten, tenminste zo lijkt het. Dat kun je opmaken uit de manier waarop hij staat te turen over het water.
3 Ik vind de dans van een zwaan, meer bij een zwaan passen, omdat het vrolijk is. de dans is een 6-kwarts-maat en daardoor is de dans langzaam en dat maakt het vrolijk. Een zwaan is ook langzaam, dus daarom past het er wel bij.
4a. De instrumentale versie van Marco Borsato met het liedje Zonder jou. Dit nummer is zeer rustig en daarom uitermate geschikt voor de dansers om als een zwaan op te dansen. Bovendien zit er af en toe wel een versnelling in, waardoor de zwanen ook een afwisseling moment krijgen, bijvoorbeeld dan ze dan uitbeelden dat ze opvliegen of landen op het water. De instrumentatie is piano en gitaar. Dit maakt het geheel zeer rustig. Bovendien is het een rustig tempo en een niet al te snel ritme.
4b. - De zwaan uit het Carnaval des animaux van Camille Saint Saëns. Dit is een iets sneller nummer, maar ook weer niet al te snel. Het werd met rustige instrumenten gespeeld en dat past goed bij een zwaan. Het ritme was ook lekker voor een zwaan.
- De dans van de zwanen uit het Zwanenmeer van Pjotr Iljitsj. Dit is een zeer rustig nummer. Het wordt wel met iets snellere instrumenten gespeeld, maar ik kon niet herkennen wat voor instrumenten. De melodie past zeer goed bij een zwaan omdat ik het gevoel heb dat ze het water uitbeelden.
- De instrumentale versie van Marco Borsato met het liedje Zonder jou. Dit nummer is zonder tekst een zeer goed instrumentaal nummer. Het is zeer rustig, net zoals een zwaan. Het ritme is niet al te snel, maar ook niet te langzaam. De instrumenten zijn een gitaar en een piano. Dit maakt het geheel rustig, eigenlijk iets te rustig. Er zitten geen opvliegingmomenten in en dat vind ik wel jammer, maar verder beeld het een zwaan goed uit.

Opdracht 29,

1 Hebben we bekeken.

2a Mochten we overslaan!
2b Mochten we overslaan!
2c Mochten we overslaan!
3a Het zijn doorgaans langere nummers en het is makkelijk herkenbaar. De tekst moet aanspreekbaar zijn voor een groot publiek. Evergreens zijn vaker een ballad (langzaam verhalend nummer), dan een liedje met een up-tempo (snel). Het onderwerp is vaak liefde. Een refrein maakt het ook makkelijker te herkennen. Ook is het universele gevoel erg belangrijk.
3b Ja, Maria is al een evergreen en het nummer gaat over liefde en het refrein is erg makkelijk te herkennen. Ook kissing you gaat over liefde en is een langzaam verhalend nummer net zoals Maria ook is het refrein makkelijk te herkennen.
Kissing you Maria
Tempo Langzaam Vlot
Instrumentatie Viool Viool
Ritme langzaam Langzaam
Dynamiek Hard en Zacht Hard en Zacht
Melodie Rustig/dromerig/droevig
Het roept emoties op Verwachtingsvol
Tekst verhalend Verhalend
Lengte 5 min 2,5 min
Publiek Man en Vrouw Vrouw
4

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.