Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De provobeweging

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 346 woorden
  • 15 augustus 2005
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
56 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De provobeweging De provobeweging is ontstaan in 1965 te Amsterdam. Begin jaren ‘60 kwam de generatie van jongeren die in of na de Tweede Wereldoorlog geboren waren met iets heel nieuws voor hun tijd. Het begin van de gouden jaren ‘60… Steeds meer jongeren begonnen zich te verzetten tegen het kapitalisme en de consumptiemaatschappij. Zij kwamen in opstand tegen iedere vorm van gezag. Er ontstond ook veel kritiek op de Verenigde Staten, die zeer kapitalistisch waren. De naam provo is trouwens afgeleid van het woord provoceren. Provo bestond uit een verzameling jonge actievoeders die in de periode 1965-1967 vele activiteiten hadden. Het waren anarchisten zonder leider die gericht waren op de maatschappij en vonden dat de macht democratisch verantwoord moest zijn. Volgens hen moesten ze het democratisch zelf uitmaken wie er de macht moest hebben. Ze waren absoluut tegen de burgerlijke gewoonten en stichtten New Babylon.De provo’s werden steeds bekender naarmate ze vaker in het nieuws kwamen. Het blad provo hielp veel bij de publiciteit. De provo’s waren te herkennen aan hun lange haren en werken deden ze niet, want zij moesten kunnen doen wat ze wouden. Vaak maakten provo’s ook gebruik van verdovende middelen zoals LSD, marihuana, … Ze verkondigden hun mening op straat, krant en later in de gemeenteraad. Er ontstond een revolutie van satire want het wapen van de provo’s was humor en de mensen ermee op het verkeerde been zetten. Maar de bekendste acties van de provo’s waren de illegale samenkomsten op de openbare weg, vooral in de vorm van happenings waarbij de politie vaak hard optrad tegen de demonstranten (gebruik makend van gummiknuppels en dergelijke), het tijdschrift 'Provo' en de pamfletten. De provobeweging was van korte duur en duurde dan ook amper 2 jaar. In Nederland was de situatie veel ernstiger en veel spontaner. Men zocht er bijvoorbeeld naar woningen en men was tegen de vergiftiging van de lucht. Tijdens een congres in Nederland werd de provobeweging officieel beëindigd. De provo’s werden opnieuw gewone burgers. Hun enige doel, zich verzetten tegen de monarchie, is nooit echt gerealiseerd geweest.

REACTIES

M.

M.

hoi! wat voor een beweging is de Provobeweging, eigenlijk? ik kan dat nergens vinden! Alvast Bedankt,
Marieke

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.