Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wicca

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 922 woorden
  • 17 juni 2005
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Spreekbeurt

2delig artikel, 1e deel Meiden die willen toveren, 2e deel heksen door de eeuwen heen.
Waar gevonden: Haarlems Dagblad
Geschreven door: Yildiz Huinink
Waarom gekozen: twijfel tussen 2 artikels. Dit gekozen omdat dit onderwerp de klas het meeste zou kunnen aan spreken.
Inhoud van het artikel:
Het 1e deel:
Hekserij is helemaal terug. 1000enden tienermeisjes voelen zich aangetrokken tot de ‘natuurreligie’en worden BRAINSTORMEN Wicca = wordt ook wel moderne hekserij of oude religie genoemd.
Het is een natuurreligie die zowel door vrouwen als mannen wordt beoefend. Wicca’s geloven in een god en een godin. De godin stelt de aarde en de maan voor en de god stelt de vruchten die de aarde voorbrengt voor. God is degene die de aarde bevrucht en de jaarcyclus op gang zet, zonder de god zou de aarde dor en dood zijn. Zonder de godin zou er helemaal geen aarde zijn. Voor het onderhouden van Wicca vieren ze jaarfeesten, daarbij spelen verschillende gebruiksvoorwerpen zoals het wierookvat, de kelk en het rituele mes een belangrijke rol.

Wicca’s werken samen in groepen die covens worden genoemd. Een coven bestaat uit 13 mensen. Wicca heeft niets te maken met satanisme (zwarte magie).

[naam] (19) is 1 van die meisjes. Ze heeft laatst Sabbat gevierd, dat is van de 8 feesten van Wicca. Met een Athame ( een klein uitgevallen zwaard) roept ze de god aan en de meisje trekken met hun staf een denkbeeldige cirkel (pentagram) in het bos en dansen binnen de ruimte van de energie (pentagram). Ze offeren zelf gebakken koekjes aan de god Pan en drinken wijn.

Heksenaam > Phoebe Amaris. Eigen site, er hebben zich 450 mensen aangemeld, vnl. tienermeisjes. Mail met afgesloten heksengroet > merry meet.
Tijdschrift Large, via dat kan je benodigdheden bestellen zoals keteltjes en vergulde kaarsen. Ketels kosten algauw 100derden €’s. Winkel in Almere: Nawa naca (new age winkel). Vooral meisjes komen daar veel.
Book of shadows zeer populair (afb.) = persoonlijke ervaringen met rituelen.
Gothicbands zeer populair = Within Temptation en Evanescence, After forever.

In het artikel staat waarom jongeren denken dat ze een heks zijn. Het is dat gevoelige jongeren die weinig grip hebben op hun leven denken dat te kunnen halen uit hekserij. Daar spelen namelijk krachten en machten waar je grote invloed mee kunt uitoefenen. Het geeft ze een gevoel van controle.

Waarom populair = televisieserie’s Charmed, Bewitched en Buffy the Vampire Slayer. En door Harry Potter.

In het artikel worden meningen gegeven over de hekserij.
Astrid Leferink uit Meppel is een hoge priesteres. STUKJE VOOR LEZEN.
Hoogleraar Pels vindt het volstrekt ongevaarlijk. STUKJE VOORLEZEN.
Robert Doornenbal is docent filosofie en is het daar niet mee eens. STUKJE VOORLEZEN.
[naam] is natuurlijk zelf een wicca en vindt dat het zoveel mooier is dan het christendom. STUKJE VOORLEZEN.

2e deel:

De geschiedenis van de hekserij.
Wicca is afgeleidt van het oud engelse woord wiccian = uitoefenen van magische krachten.
Er vallen veel dingen onder hekserij:
- contact met geesten
- andere werelden
- de natuur
- kruidengeneeskunde
- droomuitleg
- astrologie
- het opsporen van water, goud en verdwenen personen.
- waarzeggen en toekomst verspellen
Heksen werden vroeger vereerd, verguisd, vervolgt, gemarteld en vermoordt. Dat moorden gebeurde vooral tijdens de heksenjachten in de middeleeuwen. Mensen geloofden dat ze volgelingen van de duivel waren. Er gingen fabels dat ze ongedoopte baby’s opaten en ziekte, dood en ellende over hun dorpelingen uitriepen. De heksenjacht duurde tot de 18e eeuw maar in Europa en Latijns-Amerika duurde het tot eind 19e eeuw. In 1952 werd de Witchcraft act afgeschaft, dat was een wet die de hekserij verbood.
Heksen werden vermoordt door de ophanging, de brandstapel, verdrinking of ze werden levend begraven. De mensen konden via verschillende dingen erachter komen of iemand een heks was. De heksen waag in Oudewater is heel beroemd geworden omdat daar de heksen gewogen, omdat heksen lichter zouden zijn dan normale mensen. Ze werden ook verdronken, want een heks blijft drijven, verdronken ze, was het geen heks. De meest gebruikte methode was de vuurproef: een heks verbrandt niet, gebeurde dat wel, dan was het geen heks. Wicca bestond in 1950 door Gerald Gardner.

4 belangrijkste stromen : Gardnerian, Alexandrain, Hereditary en Traditioneel.
Belangrijke regels van wicca zijn: Doe wat je wilt, zolang het niemand schaadt.
En de Law of return. Alles wat je doet, goed of slecht, komt
3voudig bij je terug.

Stelling: Wicca is gevaarlijk

Aan de ene kant ben ik het daar mee eens maar aan de andere kant niet, omdat er 2 kanten bestaan van de hekserij. Je hebt witte en zwarte magie. Witte magie = daarbij houdt je je meer met de natuur en kruiden bezig en de goede spreuken en bezweringen die geneeskrachtend kunnen zijn. En met duistere magie ben je meer de slechte kant bezig, want je kan bezweringen tegen mensen op een kwaadaardige manier gebruiken, zoals voodoo en geesten oproepen.
Je kan ook heel erg worden beïnvloed en er zo veel van af willen weten dat het een obsessie voor je gaat worden.
Maar als je met beiden benen op de grond blijft staan en het op een reële bekijkt dan hoeft het dus niet zo negatief te zijn en dan kan het gewoon een leuke hobby voor je zijn. Tienermeisjes hebben ook soms van die Wicca avonden met hun vrienden die dan ook heel gezellig kunnen zijn.
Als ik echt moest kiezen of ik het er mee eens ben of niet dan zeg ik dat ik het er mee eens ben, dus dat ik het gevaarlijk vind. Want de tienermeisjes doen er vooral aan en die zijn heel erg beïnvloedbaar en dan kan het dus de slechte kant opgaan.

Afsluiting

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.