Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afschaffing koningshuis

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 714 woorden
  • 25 april 2005
  • 338 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
338 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Volgens de ‘van Dale’ is een monarchie een alleenheerschappij met aan het hoofd een koning of een keizer. In Nederland kennen wij een constitutionele monarchie: een staat waarin de macht van de vorst door een grondwet beperkt is. Het koningsschap is erfelijk, dus dat betekent dat een koning(in) wordt meestal opgevolgd door de oudste zoon of door de oudste dochter. De meeste staten zijn echter republieken, met aan het hoofd een president, die voor een bepaalde tijd wordt gekozen (meestal om de 4 jaar). Wat er met Nederland moet gebeuren, wordt de laatste tijd veel over gesproken. De ene Nederlander vind dat Beatrix en familie gewoon mag blijven, de ander vind dat het koningshuis moet worden gemoderniseerd, maar de ander wil graag dat het koningschap moet worden afgeschaft. Koningin Beatrix is het staatshoofd van Nederland en haar zoon Willem Alexander zal haar opvolgen. Maar wat doet de koningin precies? De koningin heeft een geringe politieke macht, ze moet bijvoorbeeld na de verkiezingen een informateur en formateur kiezen en ze leest de troonrede voor op de derde dinsdag in september. Haar andere taak is de buitenlandse vertegenwoordiging. Ze moet ons land op de kaart zetten door staatsbezoeken en het bijwonen van huwelijken en begrafenissen, iets wat ze overigens de laatste tijd laat afweten. In een democratie hoort een staatshoofd die zijn functie krijgt door erfopvolging niet thuis. Volgens de wet zijn alle Nederlanders gelijk. Want in artikel 3 van de grondwet staat: ‘’alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar. Wat toch gek is want het koningshuis geniet een aantal privileges die de normale burger niet geniet. Het koningshuis hoeft geen BTW te betalen, geen belasting en er wordt binnen 3 maanden een verblijfsvergunning gereld voor onze aanstaande koningin ‘Maxima’ Dan is er de regeringsduur van het staatshoofd in een democratische republiek veel korter, wat voordelig is blijkt het dat het volk een president heeft gekozen die zijn beloftes niet waarmaakt dan wordt hij de volgende keer niet meer gekozen. De wil van het volk. Nog een bezwaar tegen de monarchie is "de benoeming voor het leven". De bevolking moet maar afwachten of het staatshoofd bevalt en indien dat niet het geval is kunnen alleen de Verenigde Kamers der Staten-Generaal besluiten dat er iemand anders op de troon moet komen. Je kan hier als normale burger geen invloed op uitoefenen. De koning of koningin en leden van haar of zijn directe familie zijn voor de wet onschendbaar. Dat wil zeggen dat ze niet wettelijk kan worden
vervolgd op daden of uitlatingen. Mocht de koningin een misdaad begaan zal zij eerst moeten aftreden voordat zij vervolgd kan worden. Dit is wederom iets wat totaal niet bij een democratie past. En dan heb je nog eens De verspilling van geld. Het koningshuis teert op de staatskas. Het kost de gemeenschap jaarlijks zo'n 45 miljoen en het koningshuis hoeft ook geen belasting en BTW te betalen wat ook een paar centen scheelt. Een president zou natuurlijk ook wel geldt kosten, maar hoogstwaarschijnlijk niet zoveel. Er is namelijk maar één president en er zijn meerdere leden van het koningshuis. Ik geef toe dat er ook best voordelen aan het koningshuis zitten. Mensen zijn nationalistischer ze voelen zich meer een geheel. Een argument waarom vele het koningshuis liever niet zien vertrekken is dat de omschakeling naar een andere vorm van bestuur veel tijd zal kosten en voor veel problemen zal zorgen je hebt immers niet van de een op de andere dag een nieuwe president en er zullen grondwetwijzigingen moeten komen. Maar op de lange termijn is een republiek de beste oplossing. En wat gebeurt er met de leden van het koningshuis nadat ze zijn afgetreden? Het beste lijkt mij dat Alexander zich president kandidaat stelt. Gezien de redelijk conservatieve houding van de Nederlandse bevolking maakt hij een goede kans en dan is zijn opleiding ook niet geheel voor niks geweest. Kortom het koningshuis heeft deze dagen geen functie meer in onze maatschappij. Ze hebben een aantal privileges die wij volgens onze grondwet eigenlijk allemaal wel of allemaal niet zouden moeten hebben. Een monarchie en een democratie gaan niet samen omdat je als burger te weinig invloed kan uitoefenen op het bestuur en dat is eigenlijk het hele idee van een democratie. Daarom ben ik voor de invoering van een Republiek

REACTIES

K.

K.

Dankjewel, heel goed :)

12 jaar geleden

S.

S.

goed, maar niet al te slim om er 30 woorden bovenop te doen want het zijn er maar 684

12 jaar geleden

S.

S.

misschien kun je je mening wat beter beargumenteren, zoals wanneer je zegt: "op lange termijn is een republiek beter". Hier is het dus beter om nog te vertellen WAAROM het dan volgens jou beter is ;)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.