Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Giraffe

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 981 woorden
  • 12 januari 2005
  • 204 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
204 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave Inleiding Beschrijving Hoe woont de giraffe Waar leeft de giraffe Voedsel Vijanden Voortplanting Gebruikte boeken en sites Extra´s Hallo, ik doe mijn werkstuk over de giraffe. Ik heb dit dier gekozen omdat ik het een leuk en grappig dier vindt. Ik heb de giraffe wel eens eerder gezien in een dierentuin. Beschrijving De giraffe kan je goed herkennen aan zijn lange nek, gele vacht met bruine vlekken. nek

Hoewel de nek van de giraffe veel langer is dan die van een mens, bestaat deze toch maar uit 7 nekwervels, net als bij mensen. Voorpoten. Ook de voorpoten zijn lang, iets langer dan de achterpoten. Hierdoor loopt de rug van de giraffe vanaf de schouders schuin naar beneden. Dit is handig om bij de blaadjes van hoge bomen te komen, maar niet erg handig als de giraffe wil drinken. Om met zijn kop bij de grond te komen moet hij zijn voorpoten spreiden. Manier van lopen. De giraffe is een telganger dat is een dier die zijn rechter benen tegelijk optilt en dan zijn linker benen tegelijk optilt. Vlekken. De vlekken van een giraffe verschillen per soort. De vlekken van een giraffe zijn zo verschillend dat ze gebruikt zouden kunnen worden als een soort vingerafdrukken. Ogen en neus. Als bescherming tegen doorns van bomen en stof, hebben giraffen oogleden met lange wimpers. ook kunnen ze de ogen apart van elkaar sluiten. Als er zand of stof van één kant in komt, kunnen ze dat oog sluiten en het andere open houden. Ook hun neusgaten kunnen ze met behulp van spieren sluiten! Tong. Een andere unieke eigenschap van de giraffe is zijn tong, die ongewoon lang is en roze en zwart gekleurd. Deze tong kan wel 55cm lang zijn en wordt gebruikt om blaadjes van bomen af te halen. Hart. Het hart van de giraffe is 60cm lang en heeft wanden van 8cm dik het hart allen weegt 11kilo!
Zintuigen Giraffes kunnen erg goed zien, waarmee ze de kudde goed in de gaten kunnen houden. Het gehoor en rek vermogen zijn ook erg goed. Hoewel de mensen vaak denken dat de giraffe geen geluiden maakt, is dat niet zo normaal gesproken zijn ze stil, maar ze kunnen grommen, niezen, loeien, blaten, kuchen en nog veel meer. Lengte en gewicht. Giraffen zijn de hoogste dieren van allemaal, de vrouwtjes drie tot vier meter hoog en de mannetjes wel vier tot vijf meter. Dat komt vooral door de lange nek, net als onze nek, zeven halswervels heeft. Die van de giraffe zijn dus alleen een heel stuk groter.Dit zijn met huid bedekte uitgroeisels van de schedel. De mannetjes hebben een erg zware schedel.Het vrouwtje weegt 700-1.200kg en het mannetje wel 1.100- 2.000kg . Snelheid. De giraffe heeft een maximale snelheid van 55km per uur. Leeftijd Maximaal 28 jaar. De giraffe woont niet zoals andere dieren in een hol of nest maar gewoon net als een koe. Maar dan niet in een weiland, maar in de savanne. De giraffen komen oorspronkelijk uit Afrika. Vooral ten zuiden van de Sahara, maar het meeste in de Savanne. Vroeger kwamen ze overal in de Sahara voor maar nu zijn ze daar bijna verdwenen. Ze komen het meeste voor in de Savanne, waar genoeg bomen zijn om van te leven. Giraffes eten fruit, bloemen, jonge scheuten, twijgjes en ook vers gras. Verder zijn ze dol op bladeren van de acacia. De tong wordt gebruikt om de bladeren van de takken af te halen. De stekels van de acacia worden gewoon mee opgegeten. Omdat ze zo groot zijn, kunnen ze bladeren pakken die buiten het bereik van elke andere diersoort hangen (behalve de olifant). Na de maaltijd begint de giraffe zijn voedsel te herkauwen. Net als koeien hebben giraffes 4 magen. Als er op de savanne nauwelijks water te vinden is, kan de giraffe toch overleven, omdat er veel vocht in de bladeren zit. Volwassene giraffen hebben geen vijanden, ze zijn groot en sterk genoeg om leeuwen in een klap aan hun achterpoten neer te slaan, en dan hun schedel te breken!De jonge giraffen moeten wel goed uitkijken wan die zijn niet zo sterk als de volwassenen, vooral voor leeuwen, hyena’s, luipaarden en wilde honden. De moeder giraffe zal haar jong zo goed mogelijk beschermen, maar toch wordt 50 tot 75 % van de jonge giraffen in de eerste maanden gedood! Tegen de avond gaat het schemeren dan begint de giraffe zijn nacht rust echt slapen komt er niet van. Want het gevaar van roofdieren blijft ‘s nachts op de savanne ook bestaan. De lange oorschelpen blijven bewegen om te horren of er een vijand wil aanvallen. De nacht rust wordt vaak even onderbroken door om recht op te gaan staan. Soms eet hij of zij wat en gaat een eindje verder op weer liggen
In de paartijd zoeken de mannetjes de vrouwtjes op. Paartijd kan het hele jaar door zijn, maar vooral vlak na het regenseizoen. Als een moeder na ongeveer veertien maanden haar jong werpt, blijft ze rechtop staan. Dat betekent dat een giraffejong een val maakt van meer dan twee meter! Als eerst komen de voorpoten naar buiten, daarna het hooft. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het veilig op de zij op de grond belandt. De kleine is 1.80 hoog en weegt ongeveer 50kilo. Al na 25minuten staat het op de eigen pootjes. Na een uur zet het veulen zijn eerste stapjes. De eerste twee weken blijft het jong vooral op de grond liggen terwijl zijn moeder hem beschermt. Het jong groeit snel, want giraffemelk is vet. Zodra de roofdieren ook maar even in de buurt komen verjaagt de moeder ze. Als er meerdere jongen in een kudde zijn, kan een van de vrouwtjes op alle jongen passen tot ze ouder zijn.
Bronvermelding Boeken sites
Giraffen www.student.tue.nl
Mobiele uitkijkposten. www.nvdzoos.nl
Dieren in beeld De geheimen van het dierenrijk. www.google.nl

REACTIES

L.

L.

hey malou!

je hebt echt een goede tekst geschreven.
ik heb er heel veel informatie op uit gevonden.
ikk ben een werkstuk voor biologie aan het maken.
het moest over een dier uit de natuur en de giraffe is mijn mooiste dier uit het wild.
nou ik zit in de 1ste klas VMBO T.
ik wil je bedanken voor je leuke tekst op internet.

groetjes Lydia

19 jaar geleden

L.

L.

haai malou, ik keek bij jouw werkstuk over giraffen en ik keek of je er ook iets van de geschiedenis van de giraf in had staan maar nee jammer is dat want ik kan nergens iets vinden echt stom is dat, maare jij kon die informatie vast ook niet vinden=> maare je werksuk is wel mooi hoor nou doeidoei xxxx lisa (13 jaar)

19 jaar geleden

L.

L.

heey, ik moest een A4 vol typen met informatie over giraffen. dus toen ik ging googlelen kwam ik op jou uit. ik heb het gelezen en ik vond het goed genoeg voor mijn informate blad dat ik het heb overgenomen. natuurlijk niet precies maar wel de kern uit je verhaal. want anders gaan de leraren weer zeggen dat ik het van internet heb afgehaald.
groetjes Lisa

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.