Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Athene tussen 300 en 900 voor Chr.

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 11476 woorden
  • 25 oktober 2004
  • 228 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
228 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding: De Polis Athene

Dit Werkstuk gaat over Athene tussen 900 en 300 voor Chr. De hoofdvraag in dit werkstuk is: “hoe zag het leven in Athene in die tijd eruit, dit licht ik toe in drie hoofdstukken/deelvragen. De eerste deelvraag luid: “Hoe zat het politieke leven in Athene in elkaar?” Hier zal ik ingaan op de bestuurders van de stad, hoe het met de burger rechten zit, en hoe de eerste democratie is ontstaan. De tweede deelvraag luid: “Hoe zag het Economisch eruit in Athene?” In deze deelvraag ga ik het hebben over het geld wat er was en de beroepen die de mensen in de stad uitoefenden. De derde deelvraag luid: “Hoe zag het Sociaal-culturele leven er in Athene uit?” Hier zal ik ingaan wat de mensen overdag deden en hoe ze de wereld beleefden. Ook zal ik op één speciaal onderwerp dieper ingaan, en goed uit leggen. Voor de deelvragen komt er nog een hoofdstuk met wat er voor af ging voor deze eerder genoemde tijd. Dit heet: “De voorgeschiedenis”.

Verder zal ik veel vergelijken met hoe het nu is in onze samenleving en hoe het er toen uitzag, en proberen een duidelijk beeld te geven over hoe het leven er in die tijd heeft uitgezien.


Hoe zal een hoofdstuk eruit zien: Ik begin met de hoofdvraag, en daar een korte inleiding op. Daarna volgen allemaal kleine deelvragen waar ik bij elke deelvraag een korte conclusie schrijf plus een korte mening. Op het einde zal er een hoofdconclusie volgen.

Wat er vooraf ging.

In dit hoofdstuk wordt er uitgelegd wat er is gebeurd voor 900 v Chr.

Rond 3000-2000 v Chr. Komen de allereerste mensen in Griekenland wonen. Hele kleine groepjes met mensen trekken de bergen over. Dit is nog het stenen tijdperk en Griekenland bestaat nog meer dan 80 procent uit bergen met aan de kust hele vruchtbare delen. Dit is ideaal voor landbouw en vee en er werden kleine dorpjes langs de kust opgericht. Er werden veel olijfbomen en wijnrekken gemaakt en onderling ontstond er steeds meer handel. Al gouw ontwikkelde zich dat, en er kwam aardig wat scheepvaart.

Rond 2000 v Chr. Was er één stukje Griekenland wat zich sneller ontwikkelde dan de rest. Dit eiland: Kreta, lag op een zeer strategische plek qua scheepvaart en zo groeide het uit tot een welvarend stukje land. Op Kreta werd ook als eerste een koning gekozen, en zo ontstond er een monarchie. Er ontstond ook een soort van belasting, dit leidde tot dat het toen nog helemaal onbekende Athene een stuk of tien mannen af moest staan aan Kreta. Zo werd Theseus gezonden naar Kreta en tot overmaat van ramp wordt hij ook nog uitgekozen als offer voor de Minotaurus. Dit is een monster die bestaat uit de helft van een stier en de helft van een mens.

Hieruit blijkt dat ze in die tijd nog als het ware voor de helft in het mythische rijk leven en al voor de helft denken als een mens zoals nu. Ariatme, de dochter van de koning werd verliefd op Theseus, en sluipt midden in de nacht naar hem toe en geeft hem een kluwenwol en een mes. Theseus heeft de hele nacht zitten na te denken wat hij met het mes en de kluwen wol zal doen, dit is een erg belangrijke stap voor de wereld geweest, hij is de eerste Europeaan die na dacht, en sticht hiermee als het ware een nieuwe denk wereld, en sluit hier de beleving’s wereld mee af.

Het loopt niet goed af met Kreta, Kreta wordt twee keer getroffen door een zeebeving en het is afgelopen met het Kreta iedereen vertrekt van het land. Maar ondertussen heeft Theseus, Athene groot gemaakt, en wordt koning. Hiermee loopt ook het stenen tijdperk af en begint het bronzen tijdperk. Theseus regeert goed maar noemt zich geen koning, maar de eerste onder zijn gelijken. En dan bedoelt hij niet de burger als gelijken, maar zijn beste vrienden en raadsmannen, wat wij ook wel kennen als de Adel. De Adel noemde zich op hun beurt ook geen Adel maar: “Aritoi”, wat vrij vertaalt betekend: Besten. Maar dit gaat ook niet eeuwen lang goed, rond 1200 v Chr. Vallen de Bories binnen, en met hun zilveren zwaarden winnen ze van het bronzen tijdperk waar de Grieken nog in leefden.

Ik vind dat de mens van toen niet eens zoveel scheelde van de mens van tegenwoordig. Er ontstaat rond 1299 v Chr. Een scheiding tussen de oude Grieken en de nieuwe. De oude Grieken hebben nog een koning en een raad (De Besten) die daar weer onder staat. De andere mensen zijn eigenlijk alleen maar boeren die op het land van de Besten werken. Het nieuwe Griekenland ontstaat de burger, het mens wat in de stad woont, het ijzeren tijdperk breekt aan. In die tijd draait alles om grond, Hoe meer grond je had hoe meer macht. In het meeste gevallen was de grond van de adel, en werkte de boeren erop om vervolgens een groot deel van hun oogst weer afgestaan, Wel beschermde de adel de boeren voor oorlog en dieren.

Er ontstonden in Griekenland overal kleine steden die allemaal zelfstandig waren en altijd ruzie hadden. Griekenland zoals we die nu kennen bestond dus niet uit één land maar uit honderden zelfstandige staatjes. Maar toch noemde ze elkaar 1 land: Hellas.


Conclusie: hoe is de Griekse wereld ontstaan:

De Griekse cultuur is ontstaan door de strategische handels plek en door het eerste echt nadenken van de mens. En er speelt een toevallige samenloop van omstandigheden.

Hoofdstuk 1: Hoe zag het politieke leven er in Athene uit?

Inleiding

In dit hoofdstuk ga ik het hebben over hoe Athene tussen 900 en 300 v Chr. in politieke opzicht in elkaar zat.
Ik ga antwoord geven op de deelvraag: “Hoe is de democratie ontstaan”, en “in hoeverre heeft Solon daar een rol in gehad”. Hiernaast leg ik nog de grote koningen/tirannen uit, zoals Solon, Pisistratus en Kleisthenes.

Hoe zag het politieke leven er in Athene uit vóór 620 v. Chr.?

In dit stukje tekst heb ik me verdiept in Athene vóór 620 v. Chr. Dit heb ik over dit onderwerp kunnen vinden kunnen vinden.

Rond 620 v. Chr kwam er in Griekenland steeds meer strijd tussen de koning van de ene staat en de koning van de andere staat, maar er ook steeds meer strijd tussen de armen en de koningen. Er dreigde dus een burgeroorlog. Rond 900 v. Chr. verdwijnt het hele koning’s idee uit Athene, de aristor grijpt de macht,Dit zijn de rijke en machte inwoners van Athene. Er kwamen in plaats van 1 vorst 9 heersers ook wel ‘archonten’. Dit is het begin van de oligarchie.Dit gaat 100 tot 150 jaar goed, dan pakt eerst Draco en dan Solon de macht in Athene, (kijk hier onder bij het hoofdstuk: “wie was Draco” en “wie was Solon”). Toen Solon te zwak werd om verder te regeren, stelde hij Pisistratus aan de macht, en na Pisistratus krijgt Kleisthenes de macht, die wij nu kennen als de vader van de democratie.

Omdat het mij en waarschijnlijk de lezer van dit werkstuk een beetje is gaan duizelen waarneer wie, en wat heeft hij gedaan, heb ik hier een makkelijk tijdsbalk gemaakt.


621 v. Chr. Rond dit jaar kwam Draco aan de macht (wetgever)
594 v. Chr. Solon volgt Draco op en wordt ook wetgever in Athene.
560 v. Chr. Pisitratos was de eerste echt tiran in Athene verder niet zo belangrijk.

Wie was Draco?

Draco was de eerste leider/tiran van Athene daarom lijkt het me voor de hand liggen om met zijn levensverhaal en zijn wetten te beginnen, zover er informatie over te vinden is. Eerst zal er een uitleg zijn over hoe de politiek er vóór Draco eruit zag in Athene:

Athene werd bestuurd door 9 Archonten, dat waren hoge mensen die het voor het zeggen hadden. Er was een taakverdeling gemaakt tussen de mensen:

Er was een persoon die de taak kreeg als opperpriester.
Er was een persoon die de taak kreeg als algemene bestuurder van Athene.
Er was een persoon die de taak kreeg als een legeraanvoerder.
En er waren zes personen die de taken kregen over de rechtspraak.

Ik vind dit zeer handig om te regeren, je ziet het in onze huidige samenleving nog terug. Je hebt nu allemaal ministers die ook de taak krijgen over één onderdeel. Hierdoor kan je, je veel beter specialiseren en je werk beter doen.

Draco is geboren rond 620 v. Chr. Hij was de eerste wetgever van Athene. Het belangrijkste wat hij heeft gedaan is Athene super streng te maken, je kon niet bepaald zeggen dat Draco aardig was. Draco was een erg koudbloedige man die nergens voor terug deinsde. Hij maakte een wet zodat op alle kleine misdrijven de doodstraf kwam. Daarom wordt ook gezegd, dat hij zijn wetten met bloed schreef.


Ik zelf had er nog nooit over gehoord, maar het boek blijkbaar wel, dat: draconisch nog steeds een synoniem is voor ‘zeer streng’. Je kan dus zeggen: “het was een draconisch maatregel.” Dan bedoel je, het was een zeer strenge maatregel”.

Dit is niet het enige wat Draco heeft gedaan. Draco heeft ook nog veel al bestaande wetten duidelijk gemaakt, en zeer streng uitgevoerd. Solon, Draco’s opvolger heeft dit in de tijd dat hij aan de macht was, allemaal weer terug gedraaid. (kijk bij het hoofdstuk Solon, hier onder.)

Wat vind ik van Draco’s wetten en ideeën

Aan de ene kant vind ik dat Draco het wel goed heeft gedaan maar aan de aderen kant ook weer niet. Ik vind dat hij de wetten te streng heeft gemaakt, hij heeft geluk gehad dat de burgers niet in opstand kwamen en hem afzetten. Aan de andere kant maak je met deze wetten wel een geheel vrije van criminaliteit samenleving, dat is wel weer goed.

Hoe kwam Solon aan de macht?

Uiteindelijk dreigde een burgeroorlog, de burgers werden met deze wetten nog meer onderdrukt, maar door het goede optreden van Solon werd dat voorkomen. Solon kreeg toen een functie van Draco als één van de zeven wijzen van Griekenland, Solon stond erg goed bekend bij de rijken maar ook bij de armen en zo kon hij uiteindelijk alléén de macht grijpen en werd hij koning, hij maakte meteen een einde aan de oligarchie. Zo werd Solon dus leider

Wie was Solon?

Zoals je hier boven hebt gezien heeft na Draco Solon de macht gekregen in Athene, dus in dit hoofdstuk ga ik mij verdiepen in de loopbaan die Solon heeft doorgemaakt. Solon is één van de belangrijkste personen die Athene in haar geschiedenis ooit heeft gekend, dus zal ik hier hem meest over vertellen. Solon heeft 15 jaar geregeerd en heeft in deze jaren laten zien, dat hij echt kan besturen, en goed kan nadenken waardoor Athene uiteindelijk mee groot geworden.

Ik kon nergens de precieze geboorte en sterfdatum van Solon vinden, die is volgens mij ook helemaal niet bekend. Maar geschat wordt dat hij rond 640 en 560 v. Chr. heeft geleefd en dus ongeveer 80 jaar is geworden, maar zeker is dit allemaal niet. Ik vind dat nog best oud voor in die tijd, er waren nog geen ziekenhuizen, zoals wij die nu kennen en alles was nog heel onhygiënisch. Solon werd geboren in een welvarende familie in Athene. Maar hij voelde zich helemaal niet rijk, hij had niet de instelling zoals de andere mensen van adel, die toch genoeg geld hadden en niet gingen werken, en de boeren alles lieten doen. Solon was een echte alleskunner, hij was diplomaat, dichter, militair en was erg goed in handelen.


Solon had een paar, nu nog steeds wereldberoemde spreuken zoals: ‘ken uzelf’ en ‘niets teveel’. Dit vind ik wel leuk om te weten, ik kende de uitspraken wel maar ik wist niet van wie ze waren. Ik heb hier over nagedacht en denk dat de spreuk “ken uzelf” betekent: vóór dat je gaat oordelen over anderen, kijk eerst naar je zelf. En dat: “niets te veel” betekent: neem niet teveel van het goede, anders wordt het je eigen ondergang.

Rond 594/593 brak er een crisis uit in Athene, dit was het gevolg door een langdurige oorlog met hun buren (Sparta), en Solon werd verkozen tot missionaris, dat was een bemiddelaar die onderhandelden tussen rijken en arme mensen. Steeds meer armen kwamen in opstand tegen de toenmalige leider Draco.

Er dreigde een burgeroorlog, maar door het goede optreden van Solon werd dat verkomen. Solon kreeg toen een baan als één van de zeven wijzen van Griekenland, Maar doordat hij zo goed bekend stond bij de rijken maar ook bij de armen kon hij uiteindelijk alleen de macht pakken en werd hij koning, en zo maakte hij weer een einde aan de oligarchie. Eigenlijk vind ik dat vreemd, Solon was van adel en het lijkt mij dat hij als hij gewoon de oligarchie er in hield, hij veel meer baat had, en nog rijker werd.

Solon kreeg door de jaren heen steeds weer conflicten maar vrij wel altijd had hij een oplossing, maar met zijn reputatie ging het op en neer. Rond 560 v. Chr. werd hij te zwak om te regeren en zocht hij een geschikte man om zijn ideeën voort te zetten, Pisistratus leek daar de meest geschikte man voor te zijn, en hij werd koning. In 560 v Chr. Stierf Solon.

Wat deed Solon?

Nu weet ik wat meer over Solon levensloop maar de grote vraag is wat deed hij allemaal. Voor dat ik dat kan vertellen over z’n ideeën en hoe hij die uitvoerden moet ik eerst vertellen wat een oligarchie is: Een oligarchie is een regering die door een paar mensen wordt bestuurd, waarbij de leiderschap van vader tot zoon wordt overgedragen. Nu weet ik ook al een stuk meer over Solon en het begint me steeds meer te boeien.

In de tijd dat Solon leefde en aan de macht was had je in Athene drie groepen, je had ‘de mensen van de heuvels’, die wel een democratie wilden. Je had “de mensen van de vlakte”, die een voorkeur hadden voor een oligarchie, en “de mensen van de kust”, die een soort onduidelijke mix wilden van de twee systemen. Door deze groepen was er een onrust ontstaan en het leek erop dat de stad alleen met een Tiran, die een alleenheerser is, kon functioneren

De wetten in Athene waren in die tijd best grof, als je maar het minste geringste fout deed kreeg je al de doodstraf. Bijvoorbeeld als je een geldschuld had en je die niet kon terug betalen kon jij plus je hele familie als slaaf worden verkocht. Door deze ontwikkeling waren de armen bang geworden en hadden samen groepen gevormd om zich te verdedigen..

Het eerste wat Solon deed was het verbieden om slaven te maken vanwege geldschuld. Alle slaven die eerder waren verkocht werden vrijgelaten, de schulden werden kwijtgescholden en de slaven die naar het buitenland waren verscheept werden terug gehaald.

Solon trok ook de veel wetten van zijn voorganger Draco in. Dit waren wrede wetten die maar het kleinste misdaad werd bestraft met de doodstraf, Solon regelde dat je alleen als je iemand anders had vermoord, je de doodstraf kon krijgen.


Solon ontwikkelde ook een soort van rechtbank, die een eerlijk proces en een schriftelijke verklaring bood.

Daarom werden ambachten belangrijk voor de voorspoed van de stad. Solon maakte er een wet van dat een zoon niet was gebonden om zijn vaders oude dag te verlichten, tenzij zijn vader hem aan een ambacht had geholpen. Hij maakte er ook een wet van dat iedere man elk jaar moest laten zien hoe hij aan zijn geld kwam en iedereen die geen werk had werd gestraft.

Toch heeft Solon, al was hij bevriend met de armen, vind ik, de rijken toch meer voor getrokken dan de armen. Solon verdeelde de burgers in standen volgens inkomen. De rijkste groep moest ook het meest belasting betalen en hoe minder je verdiende hoe minder belasting je hoeft te betalen. Dit systeem kennen wij nog steeds in onze huidige samenleving, en terecht. Maar het grote verschil met de wet van Solon en nu is dat Solon toch de mensen die meer belasting betaalden meer macht in de politiek kregen.

Toch heeft Solon hiermee als het ware de democratie voorbereidt, en daarom ben ik van mening dat dit toch een hele goede stap was in de goede richting.

Wat vond ik van de ideeën van Solon?

Ik schrijf ik nog een korte conclusie, over wat ik wel en wat ik niet goed vind aan Solon.

Solon heeft goed werk gedaan, hij heeft de vreselijke wetten van zijn voorganger Draco ongedaan gemaakt, en hij was eerlijk voor de armen.
Ik vind dat Solon goed heeft gehandeld, voor in die tijd, hij was eerlijk en erg slimme man. Hij dacht goed na over zijn wetten, en probeerde met zijn wetten een goed lopende maatschappij te ontwikkelen.

Maar toch snap ik Solon niet. Hij kwam uit een welvarende familie, was van adel en had al veel te zeggen. Ik snap niet dat hij is gaan werken, dat hoefde namelijk de adel in die tijd helemaal niet, en dat hij zelf met een democratie is gekomen. Hij plus zijn familie zijn er eigenlijk als het ware alleen maar op achteruit gegaan met zijn adellijke stand.

Maar daarom vind ik Solon nog beter, doordat hij ook gaf om de burgers die niet van adel waren. Ik vind zeker dat Athene er met Solon er op vooruit is gegaan. En ik denk niet alleen Athene maar zelfs de hele samenleving zoals het nu is. Zonder hem zal de huidige wereld er waarschijnlijk veel slechter aan toe zijn geweest.


En ik vond het leuk om wat meer te weten zijn gekomen over Solon, voor deze periode had ik over deze man nog nooit gehoord.
Ik heb nu ongeveer alles over de ideeën en wetten van Solon uitlegt, het lijkt me nu toepasselijk om door te gaan met de opvolger van Solon: Pisistratus.

Hoe kwam Pisistratus aan de macht?

Pisistratus heeft het eigenlijk heel bruut gedaan, hij bezetten op een gegeven moment alle burgden en de acropeles met een groepje aanhangers. Zo heeft hij de macht gegrepen van de toen al zwakke Solon.

Wie was Pisistratus?

Ik ga nu eerst uit leggen wie Pisistratus was.

Over Pisistratus is niet erg veel bekend. Hij was dan ook een stuk minder belangrijk in de Griekse geschiedenis dan Solon. Waarschijnlijk is hij geboren in 607 v Chr. En was familie van Solon. Pisistratus stierf in 528.

Ook Pisistratus was een slimme man, door trucjes zorgde hij er voor dat er steeds meer mensen aan zijn kan gingen staan. Hij hield als het ware een hele groep met mensen voor de gek, zonder dat ook maar één iemand door had wat hij deed.

Pisistratus hield de wetten van Solon is acht, en hield ook respect voor Solon. Hij vroeg Solon vaak om raad.

Pisistratus hield erg van zijn stad, zelf zo erg dat hij de hele binnenstad helemaal liet schoonmaken en alle oude huizen liet herbouwen. Ook, het belangrijkste bouwwerk van de stad liet hij herstellen: de Acropolis. Dit werd het middenpunt van de stad, en Pisistratus liet daar de handel naar toe te verplaatsen. Hij liet overal obenbare gebouwen neer zetten, iets wat in die tijd helemaal nog niet bestond, dat is voor ons moeilijk te bevatten. Hiermee werd Athene steeds groter en groter en werd het echt een mooie grote stad.

Pisistratus regeert tot zijn dood en benoemt zijn zoon: Hippias tot de koning, hierna komt een vage periode in de Griekse oudheid maar uiteindelijk kom Kleisthenes aan de macht. Daarom ga ik nog een klein stukje schrijven over wie Kleisthenes was en wat hij deed.


Wat vond ik van de ideeën van Pisistratus?

Hoe ik over hem in de boeken lees. Lijkt hij me alleen maar goed als heerser. Zo belangrijk en veel gedaan als Solon heeft hij niet gedaan, maar toch heeft hij de stad echt groot laten worden, en de stad laten bloeien, door openbare gebouwen te plaatsen.

Hoe kwam Kleisthenes aan de macht?

Toen Pisistratus overleed, kwam zijn zoon Hippias aan de macht, zoals ik al eerder vertelden. Dit ging helemaal niet goed, en maakte machtsmisbruik van zijn positie. Zo greep de adel weer de macht en onder de archonten (kijk boven) werd de stad door bestuurd. Kleisthenes nam hier al snel en grote rol in.

Wie was en wat deed Kleisthenes?

Over zijn hele leven heb ik niet zoveel kunnen vinden, maar wel dat hij de wetten en ideeën van Solon heeft uitgewerkt tot een ware democratie, hieronder heb ik de democratie helemaal uitgelegd.

Wat vond ik van de ideeën van Kleisthenes?

Ik vind net zoals Solon en Pisustratus, Kleisthenes een wijze man. Die niet voor niets de vader van de democratie wordt genoemd. Wat ik erg knap van hem vind dat hij de draad van Solon weer oppakt en de scherpe randjes van zijn ideeën af haalt. Ik vind dit van alle leiders goed, want ze waren allemaal van geboorte van Adel maar toch hadden ze de wilskracht, om een eerlijke samenleving te creëren.

Hoe zag de Democratie er precies uit van Kleisthenis?

In dit kleine hoofdstukje leg ik uit hoe nou werkelijk de democratie eruit zag, die Solon voorbereidde en Kleisthenes afmaakte en probeer te ontdekken wat wij nog steeds uit deze ideeën gebruiken in onze huidige samenleving.

De democratie in Athene werd gevormd door een Volksvergadering en een Raad van vrije mannen van boven de 20 jaar, dus slaven, vrouwen of buitenlanders konden geen lid worden van de raad. Dat vind ik eigenlijk in deze tijd wel een beetje raar dat bijvoorbeeld de vrouwen geen recht hadden, maar in die tijd was alleen de gedachte van inspraak al erg revolutionair en nieuw, en als ik andere verhalen hoor over bijvoorbeeld de middeleeuwen vind ik dit idee over de democratie al heel goed. De mensen kwamen tien maal per jaar bij een, om regels te maken en om toezicht te houden op de ambtenaren. Deze raad was ook een rechtbank. Tegen hun uitspraken in burgerlijke zaken was geen beroep mogelijk. Deze rechtbank oordeelde vooral over het wel en niet goed doen van de hoge ambtenaren. Een ambtenaar mocht niet langer dan één jaar blijven, een herverkiezing was niet mogelijk. De verkiezing van de ambtenaren liep erg ingewikkeld.
De Raad bestond uit 500 mannen en vergaderde niet in zijn geheel, maar in groepen van vijftig die één tiende van het jaar de bevoegdheid kreeg om te regeren. Elke dag werd door het lot een voorzitter verkozen; niemand kon tijdens zijn leven het voorzitterschap langer dan één dag uitoefenen. Dat vind ik wel handig want dan kon niemand in zijn eentje de macht grijpen.
De Grieken probeerden het politieke gebeuren zo veel mogelijk te verspreiden onder de burgers, het grote Hoofddoel was ieder burger zijn deel te geven in het bestuur van de stad.
De burgers in de raad konden beslissen over allerlei belangrijke zaken, zoals de oorlog en het belastinggeld. Ze kozen ook hun regeerders en konden iedereen verbannen die naar hun idee te veel macht kreeg.

Na dit alles was Solon te oud om zo’n grote rol te vervullen en zocht naar een goede opvolger. De meest geschikte man vond hij: Pisistratus. Pisistratus maakten listen om de mensen nog meer naar zijn kant te trekken, en zo te proberen om aan de macht te komen. Niemand had in de gaten was Pisistratus aan het doen was. Tot hij in 561 v Chr. de macht greep en zo als een echte tiran de macht greep. Solon was boos en verdrietig. Maar Pisistratus hield toch groot respect voor Solon en bleef hem raadplegen.

Wat is mijn mening/ conclusie over Kleisthenes?

Volgens mij was Kleisthenes een zeer goede regeerder, als heet hij volgens mij nooid echt alleen de macht gehad. Ik vind het systeem wat hij heeft uitgewrkt een zeer goed systeem, en zeker voor die tijd, toen het nadenken pas net was uitgevonden.

Tijdsbalk helemaal
Hier heb ik nog een handige tijdsbalk, die ik zonder te veranderen van het Internet heb afgehaald, maar toch belangrijk vind om orde in deze warboel te brengen.
Ontstaan klassieke beschaving
776 Eerste Olympische spelen
780 Opkomst van Athene
750 Griekse kolonisatie van de kusten van de Middellandse en de Zwarte zeeën
600 Cultureel centrum in Ionië (Turkije), vooral te Milete
594 Draco, wetgever te Athene
590 Begin Griekse NATUURFILOSOFIE (Thales van Milete)

575 Solon, een nieuwe constitutie voor Athene (begin democratische instellingen)
560 Tirannie van Peisistratos en zijn zoons in Athene
545 Ionië ingenomen door de Perzen onder koning Cyrus
521 Darius, koning van Perzië
510 Kleisthenes herstelt democratie in Athene schervengericht

Wat is het verschil tussen Kleisthenes, Solon en Pisustratus?

Tot slot schrijf ik hier nog een korte conclusie over alledrie de machthebbers.

Het ware allemaal wijze mannen die allemaal goed voor de samenleving zijn geweest. Ik denk dat er toch een klein verschil tussen hun is geweest. Kleisthernis heeft net wat beter gehandeld en beter nagedacht over de democratie dan Solon en zo met een goed pakket gekomen waarvan hij zelf van overtuigd was en zo ook de samenleving mee eens was. Pisustratus is ook een goede leider geweest, maar heeft geen vorderingen in de democratie gemaakt, dit is verder niet erg, maar toch opvallend.

Hoofdstuk 2: Hoe zag de Economie er uit in Athene tussen 900 en 300 v. Chr.

Inleiding over het algemene hoofdstuk:

Elk land op de wereld heeft een economie, hoe arm of rijk het ook is. In dit hoofdstuk ga ik het hebben over hoe Athene tussen 900 en 300 v Chr. In het economisch opzicht eruitzag. Ik ga antwoord geven op de deelvragen: “hoe verdiende de Athener zijn brood?” en: “wat voor beroepen werden er zoals uitgevoerd?” Maar ook geef ik antwoord op de vragen Wat is het verschil tussen rijk en arm, en wat is rijk of arm?” ook worden de technieken en de uitvindingen behandeld, die er tussen die tijd werden gemaakt, en wat dat voor invloed hadden op het economisch leven. Ook behandel ik of er al geld was, of alleen ruilhandel, wat voor producten er werden verkocht enz. En het belangrijkste, De handel wordt uitgebreid uitgelegd.


Hoe was het land verdeeld?

Nu wonen er rond de 6 miljoen mensen in Athene, maar rond 900 en 300 v. Chr. leefden er maar rond de 30 duizend mensen. Dit was toch al een van de grootste steden van die tijd. Maar eigenlijk woonden er veel meer mensen, in die tijd was het zo dat de vrouwen, kinderen en de slaven niet mee telden in de volksregister. Dit is in deze tijd heel raar, het is moeilijk om je voor te stellen, maar in die tijd was het heel normaal. De Atheense gemeenschap was redelijk arm, er heerste redelijk veel armoede en de rijken verrijkte zich steeds meer.
In die tijd was de adel de enige met grond, de boeren mochten op hen grond werken, kregen een huisje, maar moesten ook een groot deel van hun oogst afstaan aan de adel. In die tijd leefden ze eigenlijk ook alleen maar van de opbrengst van de velden, doordat ze nog niet genoeg middelen hadden, zoals we die nu kennen, was er een heel laag productie niveau, en konden de meeste er maar net van leven.
Wel had de gemiddelde burger, een klein moestuintje, voor zich zelf waar hij voor zich zelf het broodnodige voedsel verbouwde. Dit tuintje was alleen voor de burger zelf, het was zelf verboden om het weinige voedsel wat van het tuintje af kwam te exporteren. Dit was om te verkomen dat er te weinig eten in de stad zal blijven.

Korte Conclusie over hoe het land was verdeeld

Eigenlijk was al het grond in Athene maar eigenlijk ook heel Griekenland van de adel. Als burger mocht je op het terrein van de adel werken, maar dan moest je wel een groot deel van de oogst afstaan bij het oogsten. Wel hadden de burgers een klein moestuintje waar je alléén voor je zelf het broodnodige voedsel af kon halen. De producten die van het moestuintje kwam mochten niet worden verhandeld.

Mijn mening over hoe het land was verdeeld

Ik vind dit helemaal geen goed systeem, maar het was in die tijd eigenlijk de enige mogelijkheid om nog een beetje geld te verdienen als boer. Wat ik wel goed vind is dat de Adel dan ook verantwoordelijk was voor jouw oogst, dus hij moest het land beschermen tegen overvallers maar ook tegen dieren.

Het verschil tussen arm en rijk.

Natuurlijk is het grootste verschil tussen arm en rijk hoeveel de man in het huis verdiende. De vrouwen telde als het ware niet mee, en waren als het ware in hun eigen huis opgesloten, en moesten altijd thuis zijn. Thuis konden ze vaak ook niet het huishouden doen om de tijd te doden omdat dat ongepast was, en er waren slaven/knechten voor. Het was erg raar als je een rijke vrouw in haar eentje op straat zag. De meeste rijke mannen werkten of in de handel of hadden een hoge baan bij de overheid. Ook was er grote armoede in de stad, de mensen woonde in kleine huisje met een klein moestuintje net genoeg om in leven te blijven.
Het verschil tussen arm en rijk, is in de hele wereld geschiedenis een probleem geweest. Ook nog in deze tijd waarover ik vertel, tussen 900 en 300 v. Chr. Was dit het geval. Als vrouw van een rijke man had je eigenlijk niks te zeggen. Ze had helemaal geen rechten, of sterker nog ze werd niet eens mee geteld in het stadsregister. De rijken verrijkte zich steeds meer en de armen werden steeds armen, maar na het bevel van Solon en Kleisthenis, kijk bij het hoofdstukje: Politiek, is dit omgeslagen en kreeg ook de arme burger recht.


Korte Conclusie van het verschil tussen arm en rijk.

Natuurlijk was er een groot verschil tussen rijk en arm. De arme mensen hadden bijna geen vrijheid en moesten keihard werken. De rijke mensen hadden dat een stuk meer en hadden vaak veel grond. Alleen de vrouw van een rijke man had nauwelijks rechten.

Wat vind ik van het verschil rijk en arm?

Aan de ene kant vind ik niks geks aan rijke en arme mensen, en ik vind dat je ook helemaal geen verschil mag maken. Armoede komt overal voor, hoe rijk een land ook is. Nu vind ik het heel raar, dat de vrouwen van rijke mannen eigenlijk geen eigen leven mochten hebben, maar in die tijd was dit heel normaal, dus voeg ik me hierin.

Hoe zat de handel in elkaar?

Het lijkt me toepasselijk om nu te beginnen met Handel, dit is toch één van de dingen waarmee Athene mee groot is gemaakt. En ik ben ook wel nieuwsgierig wat ze nou precies hebben gedaan, en zo zijn uitgegroeid.

Griekenland was perfect voor het verbouwen van vele soorten gewassen, zoals citroenen, watermeloenen, maïs, tarwe, zonnebloemen en tomaten. Hierdoor bestond ook een groot deel van de export van Athene uit landbouwproducten.

Meer dan een kwart van de werkgelegenheid was afkomstig uit de landbouw en handel, dus het is ook niet gek dat dit niet iets erg groots was.

Ook waren er in Athene goede stukken land voor het grazen van schapen en ander vee. Van hun melk werd kaas gemaakt en die werden weer verkocht aan veel landen in Noord-Europa.

Alleen de opbrengst van de grote terreinen van de adel waren geschikt voor handel, de Gemiddelde burger, had ook een klein moestuintje voor de ergste honger. Dit was niet de bedoeling dat dit ook werd geëxporteerd naar het buitenland. Het was zelfs strafbaar, dit vind ik erg slim. Zo bestreed de regering dat er te weinig eten er voor de Atheners zelf zou overblijven.

Qua vis betreft handelde de Grieken niet echt, het was veel goedkoper om de vis uit andere landen te halen, dit was een stuk goedkoper. Als Griekse visserboten er op uit gingen om vissen te vangen, vingen ze vooral tonijn en inktvis.


Hoe zag de “Handel over zee”eruit?

Ik ben erg nieuwsgierig hoe het met de haven zat en stel de vraag: “Hoe werd de handel via zee bedreven?”

De mensen in Athene waren erg goed in handelen, maar het was vooral hun strategische plek in de Middellandse Zee waar ze zich bevonden, en konden hieruit goed varen naar bijvoorbeeld Italië of Turkije, en zo veel winst binnen halen.

Door de prachtige strategische plek ging bijna alle handel via zee, door het land was het teen eerste duurder en ten tweede was het gevaarlijker. Ook was het natuurlijk bijna onmogelijk om handel te voeren over het land, omdat er veel te hogen bergen stonden.

Griekenland stond bekend om z’n kwaliteit, en kon al snel al de overbodige producten ruilen tegen bijvoorbeeld graan, wat het niet zo goed deed in Athene.

Er was een hele grote en beroemde haven in Athene, de Peiraieus. Hij heeft zijn naam te danken aan een klein dorpje wat aan Athene lag maar uiteindelijk helemaal is ingebouwd. Deze have had een zeer gunstige plek en had door de grootte stadsmuren van Athene bescherming. Zo groeide deze haven uit tot de grootste van de Middellandse Zee.

Over de zee varen bracht ook zo zijn risico’s mee, zo kan er van alles gebeuren. Er kunnen plotselinge stormen op komen zetten, er konden zee monsters komen en de het hele konvooi vernietigen, en ze dachten in die tijd nog dat de aarde plat was, dus waren ze bang om er van af te vallen. Ook waren er piraten en dat soort dergelijk volk die wel zo’n schip van je wouden hebben, omdat de schepen van Athene de beste uit de wereld waren. De oplossing die ze toen hebben bedacht is varen met een groot konvooi. Zo gingen er bijvoorbeeld vier handels schepen weg, maar die kregen dan bijvoorbeeld drie oorlogs schepen mee, om hun schepen te beschermen. Met een groep voel je, je toch zekerder, en hadden piraten geen schijn van kans.

Uiteindelijk werkte dit systeem zo goed, dat ze zelfs een soort van carpool systeem bedachten. Als schepen de zelfde kant op moesten, kon een ander schip van een andere bevriende polis zich aansluiten en had hij ook zekerheid op een goede overtocht.

Conclusie over Scheepvaart

Athene was eigenlijk dé ideale plek voor handel, hier hebben de bewoners vind ik ook goed op ingespeeld en zo van Athene een wereld stad gemaakt, wat nu meer dan 6 miljoen inwoners telt (inclusief vrouwen, slaven en kinderen.)

De bouwers van de haven: Peiraieus hebben goed nagedacht over hoe de haven moest worden, De haven had niet alleen een handige plek, hij moest ook een veilige plek hebben, en dit hebben de bouwers gecombineerd tot een perfecte haven.

Ook het met een konvooi varen was een goed idee, zo konden de schepen veilig de overkant halen.Toen de mensen uiteindelijk zagen dat het erg goed ging met de handel, wouden steeds meer mensen investeren, en konden de boten nog beter worden gemaakt, met het gevolg dat de handel nog sneller en veiliger ging, en zo kregen de beste schepen van de Middellandse Zee.

Mijn mening over de scheepvaart

Athene heeft vind ik uitstekend gehandeld in handel. Ze dachten goed na, en schopten, mede door hun prachtige locatie erg ver. Het konvooi, en het soort van carpool systeem vind ik al helemaal goed bedacht, hierdoor kregen de slechte geen kans en verliep alles op rolletjes.
Hoe zag het geld eruit, en hoe werd het gebruikt?
Het geld in Griekenland was een redelijk ingewikkeld systeem, ik probeer door de warboel een duidelijk beeld te geven hoe het geld eruit zag en hoe het werd gebruikt.
Rond de 7de eeuw was er nog geen geld, zoals wij dat nu kennen, er werd wel veel handel gedreven, zo koste bijvoorbeeld een zwaard 5 kippen. Maar ik ongeveer de 7de eeuw kwam toch het geld, dit was nog vaak een platgeslagen brons blokje. Dit kreeg uiteindelijk een vaste maat en er kwam een plaatje op, en zo was de munt geboren!
De eenheid in Athene heette: Drachme dit had je in verschillende waarden je had twee Drachmem, vier Drachmem en ook tien DrachmemMaar er waren ook munten met minder waarde de oboli: één obolos was een zesde van een drachme. 100 drachme waren één mine, en zes duizend drachmen één talent.
Persoonlijk lijkt me dit een erg lastig systeem, maar dit was in die tijd al een erg revolutionaire manier, van betalen, de Atheners waren één van de eerste. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van wennen.
Ook was er nog geen systeem van bankrekeningen en dat soort dingen, veel mensen liepen vaak met hun meest waardevolle spullen gewoon rond, want er werd al veel ingebroken, en goede sloten, zoals wij die nu kennen bestonden nog niet.Wel waren er mensen die de waardevolle spullen op kochten, en daar het veel gemakkelijke meeneembare geld of terug gaven.
In de loop van de jaren werden er steeds meer dingen bedacht, die wij nu dood normaal vinden, zoals huizen of akker verhuren en hypotheken te verlenen met rente. Dat vind ik eigenlijk nog best knap ik denk toch niet dat de echt reken kunst was uitgevonden, met procenten enz. Maar ik denk dat het met schatting ging.

ik zal hieronder een voorbeeld geven, dat het wat duidelijker wordt hoeveel nou één drachme waard was.
Een drachmem was nauwelijks iets waard toen niet en nu zeker niet meer. Het kwam er op neer dat je ongeveer een paar drachmem per dag verdienden, en na een ingewikkelde rekensom betekend dat je nu zo’n 0.002 cent per dag zou verdienen.
Dit vind ik eigenlijk wel leuk om te weten, je het nu nog steeds een inflatie, en het geld wordt nog steeds minder waard, maar ik vind het wel grappig dat er in deze periode zo veel inflatie is geweest dat nu 0,002 cent ongeveer gelijk staat met een dagsalaris van nu.
Conclusie over hoe het geld er uit zag

Rond de 7de eeuw is het geld in Athene geïntroduceerd, dat waren eerst nog blokjes maar al snel kreeg het een vaste maat. De munteenheid heette Drachmen. Je kreeg al redelijk snel banken en hypotheken en dat soort dingen, die wij nu in onze huidige ook hebben. Één Drachem was nauwelijks niks waard nu, maar toen was het nog heel normaal, en kon je er gewoon mee betalen.

Mijn mening over hoe het geld er uit zag

Ik vind het echt heel goed wat de Atheners op dit gebied hebben gepresteerd. Ze zijn de grodleggers van ons huidigge systeem, en voor zo veel eeuwen geleden vind ik dit ontzettend goed. Wel is het wat aan de ingewikkelde kant, maar dat is nog een beginners foutje.
Wat had je nodig? En Wat gaf men uit?
In dit gedeelte wil ik behandelen wat men nou eigenlijk nodig had voor een huishouden in die tijd. Hier geef ik wat voorbeelden:
Een wollen mantel kostte in die tijd ongeveer twintig drachme en een paar schoenen rond de acht drachme. Over eten betreft zag het er zo uit: Een vrouw at minder dan een man, voor een vrouw rekenden men vijf medimnen (een maat van een zak) graan per jaar, en voor de man zeven en een half.
Ik ben benieuwd naar het inkomen in die tijd en wat men zoal uitgaf!

In 338-322 voor Chr. Waren er al erg grote verschillen tussen inkomen van beroepen, zo verdiende een soldaat vier Oboloi, dat was nog geen een Drachmmen dag terwijl een vakarbeider tussen de twee en twee en een halve drachme per dag verdiende. Het was waarschijnlijk zo dat een soldaat geen studie of iets hoefde te doen, en gewoon moest vechten, en je als vakarbeider al een studie kon volgen, wat het gevolg had dat je veel meer verdiende, dit systeem bestaat nog steeds.

Conclusie over wat men nodig had en wat men gebruikte.
Een wollen mantel kostte twintig drachme, een paar schoenen rond de acht drachme. In die tijd was het al heel gewoon dat iemand veel meer verdiende dan iemand anders.
Mijn mening over wat men nodig had en wat men gebruikte.

Ik ben sowieso helemaal niet eens, dat de ene baan zoveel meer zal verdienen als de andere baan. Veel mensen met een uitkering werken vaak veel harder dan rijke mensen en toch krijgen ze minder betaald. Maar dit kan ik de mensen van die tijd vergeven omdat ze de andere dingen heel goed oplosten en goede nieuwe dingen verzonnen.

De Griekse staat zelf:
Griekenland had verschillende bronnen van inkomsten, ze moesten toch de stad onderhouden.
De staat had net als nu al belastingen, tolgelden die de buitenlanders moesten betalen en zelf boetes voor als je dingen fout deed. De burgers die betrokken waren geweest bij een misdrijf moesten al hun geld en al hun bezittingen afgeven, en die werden weer door de staat afgenomen en verkocht. Ook voerde de staat veel oorlogen uit, hier verdienden ze ook veel geld mee, want ze namen van de andere staten al hun kostbare bezittingen van mee. Ook werden veel mannen, slaven en werden ook verkocht aan andere staten.
Nu zal ik de financiën in Athene bespreken en dan vooral kijken naar het verschil tussen nu en toen.

De belasting was in die tijd stukken en stukken minder als nu, de mensen zouden in die zich zijn rot geschrokken als ze wisten hoeveel belasting de mensen nu zouden betalen. Maar je had ik die natuurlijk ook veel minder diensten dan dat de overheid nu regelt. Zoals school werd nauwelijks gesubsidieerd, de openbare verlichting moest iedereen maar zelf regelen en verkeer was er toch niet.
Wel was er een soort van uitkering, niet in de vorm van hoe wij die nu kennen maar in Athene zag men zich veel meer als één groot gezin, waar de rijken vaak geld gaven aan de armen. Dit is in deze tijd nog steeds zo, hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen, en een deel hiervan gaan naar uitkeringen, voor mensen die het wat moeilijker hebben.
Conclusie over de Griekse staat in die tijd.

De Atheense polis had een system ontwikkeld hoe ze aan geld kwamen, om de stad te onderhouden. Al waren er nog veel minder diensten dan nu, ze hadden toch geld nodig. Hierdoor was de belasting ook stukken, maar dan ook echt stukken minden dan nu. Ook werd rond deze tijd een soort van uitkering bedacht waar ook geld voor moest worden vrijgemaakt.

Mijn mening over de Griekse staat in die tijd.
Ik vind dit hele systeem al best revolutionair, ik had nooit gedacht dat de mensen van die tijd al zo op geld uitwaren en op bezittingen, ik dacht dat, dat een veel moderner probleem was, zo zie je maar weer dat bij zoiets echt wat leert.

Algemene Conclusie van die tijd.

Ik zet hier wat stukken op wat rond 900 en 300 v. Chr het groots is veranderd qua economisch gebied.
Griekenland had een erg groot voordeel door hun ligging zo strategisch voor de rest van europa. Hierdoor werd er veel handel gedreven en goed verdiend. Maar niet alles mocht worden gebruikt voor exporteren, bijna elke burger had een eigen moestuintje voor zich zélf, en mocht niet worden geexporteerd, het grote land was van de adel en werd gebruikt om te exporteren.
Je kreeg in die tijd wel belastingen, maar veel minder goed als hoe het nu in Nederland is geregeld. Ik had het gevoel dat de belasting die er werd betaald meer zelfverrijking was dan dat het voor openbare doelen werd gebruikt. Ook was er een soort van uitkering voor de armen, niet zo goed als wij die nu in Nederland kennen, maar de meeste armen konden wel in geldnood bij de armen terecht, dit is weer iets ondenkbaar in onze tijd.

Men ging van betalen van vee naar het geldstuk. Dit is waren nog niet zulke munten zoals wie die nu kennen maar het was wel het zelfde idee. Er waren nog geen bankrekeningen en dat soort dingen, dit had tot het gevolg dat veel mensen met hun kostbare spullen gewoon op straat liepen, dit was veiliger dan hun nog niet goed beschermde huis. Wel kwamen de eerste hypotheken op gang, die versterkt werden door de Adel. De inkomens zijn net zoals nu al erg verschillend. Een man die had gestudeerd verdiende een stuk meer als een harder werkende man die niet had gestudeerd, dus daar werd toen al naar gekeken. Een timmerman die had gestudeerd verdiende bijvoorbeeld veel meer dan een Soldaat.
Mijn algemene mening over de economie van Athene
Op Economisch grond gebied was Athene al erg ver gevorderd. Ik heb het idee dat bijna alles wat wij nu hebben en gebruiken al in een veel kleinere vorm al in die tijd in Athene werd gebruikt/gedaan. De Atheners waren de eerste met het economisch systeem wat wij nu nog steeds kennen, in onze huidige samenleving.

Hoofdstuk 3: Hoe was het sociaal cultureel geregeld in Athene

Inleiding:
Het belangrijkste van heel Athene is natuurlijk, hoe zag het dagelijks leven voor de normale burger eruit. In dit hoofdstuk ga ik het hebben over hoe Athene tussen 900 en 300 v Chr. in het sociaal-cultureel opzicht er uitzag. Ik probeer door de chaos een duidelijk verhaal te schrijven, zodat je een nog beter beeld krijgt hoe Athene in elkaar zat.
De opvoeding van de kinderen in Athene

Om het hoofdstuk een beetje logisch te maken begin ik eerst met de opvoeding van de kinderen Van Athene.

Als kind werd je geboren, en de Griekse vader had het recht om te beslissen of je zou blijven leven of dat hij je niet wou en dan werd je doodgemaakt. Dit was vaak het geval als je een meisje was of dat je een afwijking had, of als de vader niet genoeg geld had om je te onderhouden. Ze legden je dan gewoon ergens neer en dan verhongerde je, en anders werd je gered om slaaf te worden. Dit vind ik best bruut, in Nederland gebeurt dit gelukkig niet meer, het is als het ware zo geregeld dat je een kind áltijd kan onderhouden door middel van een uitkering, maar in arme landen gebeurt dit volgens mij nog steeds, en dit betreur ik ten strengste.

Als je dan 5-6 jaar was, kreeg je onderwijs, maar alleen de jongens werden in Griekenland met eer en zorg behandeld, meisjes hadden geen recht, werden op hun twaalfde of dertiende uitgehuwelijkt en kregen geen onderwijs. Er bestonden nog geen openbare scholen in die tijd, de rijke mensen hadden privé leraren voor hun zoons. De kinderen kregen wel speelgoed, zoals poppen soldaatje en bordspellen maar in die tijd draaide alles om leren en om te offeren aan de goden. De jongens en meisjes hadden allebei een eigen god als teken voor volwassenheid, voor de jongens was dit: de zonnegod Apollo, en voor de meisjes zijn tweeling zus Artemis.


Als je ongeveer 12 was, was je volgens de Grieken volwassen en kregen de kinderen al meteen training om in het leger te komen, en meisjes werden uitgehuwelijkt en trouwden. Als je als meisje nog thuis was, dan moest je thuis in het huishouden erg hard werken.

De gezinnen waren nog echt heel groot, het was heel normaal om 8 kinderen te hebben, ook was het geboorte percentage erg hoog maar de helft van de kinderen haalden maar de 10 jaar.

Conclusie over de opvoeding:

Er waren nog erg brute wetten/ideeën over pasgeboren kinderen, als je een meisje was of een ziekte kon de vader meteen beslissen of je werd doodgemaakt. Jongens kregen rond 5-6 jaar onderwijs, meisjes moesten helpen in het huishouden. De jongen en de meisjes hadden allebei hun eigen god: Apollo voor de jongens en Artemis voor de meisjes. Rond je 12de was je volwassen en kon je als jongen het leger in en als meisje trouwde je met een veel oudere man. Het sterf percentage was erg hoog de helft van de kinderen haalden de 10 niet.

Mijn mening over de opvoeding van de Grieken.

Ik vind het eigenlijk best raar dat de kinderen al zo vroeg onderwijs kregen. Ik vind het niet goed als je op je derde al les krijgt in allerlei soorten vakken. Ook vind ik het raar dat de Grieken je zo vroeg volwassen noemden, en dat je zo vroeg naar het leger moesten. Ik denk dat kinderen van 12 de vele doden in het leger nog niet goed kunnen verwerken. Ik denk dat je beter de kinderen eerst was meer vrijheid geven en nog te laten genieten van het leven.

Onderwijs in het apart.

Eigenlijk is het nog niet echt helemaal duidelijk of er in die tijd al openbare scholen waren of niet. Het ene boek zegt van wel en de andere niet. In ieder geval vonden de Grieken onderwijs erg belangrijk, omdat ze dat net als nu de beste basis is voor je jeugd. Meisjes gingen sowieso niet naar school die werkten rond die tijd in het huishouden. Naast het lezen, schrijven en wiskunde, kregen de jongens ook les in sport, dans en sport. Een normale jongen, uit een normaal gezin werd rond zijn 12 a 13 al volwassen en ging van school/onderwijs af, en werden opgeleid tot soldaat.
De jongens van de adel en de rijke gezinnen waren ook klaar na hun 12de a 13de maar gingen hierna nog in een extra vervolg onderwijs, met meer uitleg over de wat moeilijkere vakken zoals, sterrenkunde, natuurkunde en politiek.


Conclusie over het onderwijs in Athene:

Alleen de jongens gingen naar school. Rond hun 5-6e jaar begonnen ze en rond hun 12e waren ze klaar, dan hadden ze de keus of het leger in of voor de rijken een vervolg studie. Als meisje kreeg je helemaal geen school en konden dus ook geen vervolg studie doen.

Mijn mening over het onderwijs in Athene

Op zich ziet het school systeem er een beetje het zelfde uit als nu maar met één cruciaal verschil. In onze huidige samenleving gaan wij ook naar de lagere school, en rond ons 12de a 13de ook naar de middelbare school. Dit deden ze in die tijd ook maar het grote verschil is dat alleen de rijke en de mensen van adel naar de zoals wij hem nu kennen naar de middelbare school gingen. Dit vind ik een onzin maar helaas gebeurt dit nu in arme landen nog steeds. Zelfs sommigen kinderen krijgen helemaal geen onderwijs en dus blijven ze analfabeet. Dit is de slechtste basis die je in jeugd kan krijgen en zullen ze het nooit ver schoppen, zo was het ook een beetje in Athene verdeeld, en dus bleven de rijken rijk en de armen arm.

Hoe zag het er overdag uit in Athene voor de Mannen en de Vrouwen?

In dit hoofdstukje leg ik een beetje uit hoe een dag er voor de man of een vrouw in Athene eruit zag, ook zal ik dit hoofdstuk weer in aparte hoofdstukje verdelen, die te klein zijn om er zelf een te zijn.

De Griekse mannen waren en buiten mensen, ze waren eigenlijk altijd uit huis, en daarom werd er ook weinig rekening gehouden met het huis.
Pas een stuk later uit onze tijd gingen de Grieken luxe huizen bouwen. De mannen werkte meestal op de akkers of waren bijvoorbeeld kunstenaar. De opbrengst van dit was meestal niet genoeg om die grote gezinnen te onderhouden, dus wat ik niet had verwacht hielp de vrouw gewoon mee als er wat moeilijkere tijden aanbraken.

Het eten van de man in Athene bestond uit brood, koeken of een soort van pap, wat ik erg raar vind maar wel slim, dat ze toen al slim genoeg waren om te bedenken dat ze te weinig vitamine binnen kregen en daardoor aten ze veel vis en vruchten. Er werd weinig vlees gegeten, wat ik raar vind, in mijn verbeelding aten ze in die tijd grote schalen met eten enz. Maar voor de Atheners was vlees alleen voor hele speciale gelegenheden. De vruchten en groenten die ze aten waren voornamelijk uien, radijzen, bonen en druiven. Er werden veel druiven gegeten, en ook erg veel wijn gemaakt, wat ze verdunt bij het avond eten aten. Dit vind ik eigenlijk wel opmerkelijk bij ons is het andersom vlees wordt eigenlijk bij elk avondmaal gegeten, behalve als je vegetariër bent natuurlijk , en is wijn bijzonder als je het erbij drinkt.

De kapsels van de mannen in Athene was bijna altijd kort, en als de slaven. Dit vind ik ook weer opmerkelijk, alles was het meest praktische en simpelste, daar is nu in onze huidige samenleving weinig weer terug van te zien. Maar de oudere mannen die lieten hun haren erg slordig groeien, ik denk dat, dat een soort van wijsheid symbool was.


Voor het dagelijks vervoer werd een paard met een kar gebruikt. Doordat Griekenland voor zo’n 80 procent uit bergen bestond was dit vaak erg moeilijk, en was de scheepvaart en de boten erg belangrijk. Hierdoor werd in de boten ook veel tijd in gestoken en werden de boten uit Griekenland de beste van de wereld.

De moeilijke beslissingen nemen, ging al helemáál anders dan bij ons in onze huidige samenleving. In die tijd geloofde men nog véél meer in goden en orakels dan nu. De burger in Athene was nog zó gelovig, dat hij de belangrijke beslissingen aan het orakel vroeg. Dit orakel bestond uit een priester en een meisje. Het meisje kreeg opdrachten door van god wat de priester weer vertaalde naar de mens. Dit vind ik eigenlijk erg raar, vrouwen hadden niks te zeggen in die tijd, maar dat kleine meisje in het orakel was één van de belangrijkste mensen op aarde, ik snap niet dat, dat geen jongetje was. Hierbij hoorden allerlei rituelen, zoals een pan met allemaal prut erin, daarboven gaan hangen of bijvoorbeeld allemaal kaarsjes opsteken.

Wat ik erg grappig vind om te weten is dat het erg stonk in de straten van Athene, er was nog nauwelijks hygiëne en daarom begon het aardig te stinken. Ze wisten ze bijvoorbeeld nog niet wat ze met lijken moesten doen, en die lieten ze vaak gewoon op straat liggen, dan weet jij wel wat er gaat gebeuren.

Hoe zag de kledingdracht eruit in Athene?

Nu behandel ik nog een paar dingen die ook tot het dagelijks leven behoorden maar groot genoeg zijn om een eigen hoofdstuk aan te wijden

Zo erg als bij ons was het nog niet in deze tijd. Nu hebben we allemaal wel 15 T-shirt een paar broeken, een paar schoenen en broeken, zo was het nog niet geregeld in Athene. De vrouw verzorgde de kleding, ze zorgde ervoor hoe haar man en haar kinderen werden gekleed. Iedereen had voor elk jaargetij één andere outfit die regelmatig gewassen werd en daarmee moest je het doen. Ik denk dat de rijke mannen wel wat meer kleding hadden maar daar kan ik niks over vinden.
Ook had iedereen Feestkleding, die ze alléén naar feesten aan deden, en die er altijd keurig uitzag. En zo waren er meer kleding die alléén aan werd gedaan bij speciale gebeurtenissen. Zo was er kleding voor sport, voor binnen huis, voor school enz. De slaven waste de kleding van het gezin, en probeerden het met de primitieve middelen die ze toen nog hadden alles mooi te houden.

Ik noem het nu wel kleding maar eigenlijk was een kleding stuk niet meer dan een stoffige lap stof, die op een speciale manier om het lichaam werd heen gewikkeld.
Ook was het ook dat bij alle beroepen een ander gewaad was, dat is er nu nog steeds, de brandweer en de politie hebben een ander pak aan.

Maar het meest gedragen kledingstuk door de mannen is de: “Chiton”. Dit lijkt op een zak zonder een bodem die op de linkerschouder of op beide schouders met een soort spelden of met banden werd vast gemaakt, en al finishen touch had de man nog een ceintuur om zijn middel om het gewaad mooi glooiend te manken. Ook droegen de mannen een vaak hele grote hoed dit heette: Petasos. Aan de voeten droegen ze sandalen of hele open schoenen.

Wat is mij conclusie over de kleding van de Grieken.

De kleding in die tijd stelde nog niet zoveel voor, ze droegen vaak erg simpele en handige kleding voor wat ze op dat moment aan het doen waren. Dit vind ik prachtig, ik hou er wel van, dat niet zoals in onze huidige samenleving alles om design en merk kleding draait.


De taal van de Atheners

De taal van de Grieken stond nog in kinderschoenen maar toch hebben wij ons alfabet eigenlijk afgekeken van het Griekse alfabet. Omdat dit zó belangrijk is in de oude samenleving maar ook zeker in onze huidige samenleving heb ik hier het griekse alfabet van het internet gehaald.

Het Griekse alfabet heeft maar 24 letters. Ik zet het Griekse en Nederlandse alfabet hier onder naast elkaar.

Dit is een bepaalde volgorde geschreven. Je krijgt eerst de “Letternaam” dan de “Hoofdletter” dan de “Kleine Hoofdletter” die wij niet meer kennen en dan gewoon “Klein”

A a -> alpha
B b -> bêta
C c -> gamma
D d -> delta
E e -> epsilon
F f -> zeta
G g -> êta
H h -> thêta
I i -> iota
J j -> kappa
K k -> lambda
L l -> mu
M m -> nu
N n -> xi
O o -> omikron
P p -> pi
Q q -> rho
R r -> sigma
S s -> tau
T t -> ypsilon
U u -> phi
V v -> chi
W/X w/x -> psi
Y/Z y/z -> omega

Het Griekse alfabet kent de letters c en h niet

De sporten van de Grieken

In de boeken wordt geschreven dat er niet veel is achtergebleven van de sporten die ze in Athene deden. Toch lijkt mij het toch erg belangrijk dat de olympische spelen uit Athene komen, en nog in de tijd waarover we het hebben ook is uitgevonden.

Al erg lang ongeveer duizend jaar ervoor was er al een groot sport evenement dat ook al om de vier jaar werd gehouden. Uiteindelijk is dit steeds meer uitgegroeid en zo zijn het de olympische spelen geworden en uitgegroeid tot het grootste sportevenement van de wereld.


De naam: Olympische spelen is afgeleid van het dorpje Olympia vlak bij Athene. Tot tegenstelling tot de rest van Athene lag Olympia in een dal met mooie heuvels en een groot vriendelijk groen gebied. Ooit werd het dorpje nog door gewone mensen bewoond maar door het geweldige succes van de spelen is het uitgestorven en wordt het alleen nog gebruikt bij de spelen als olympisch dorp. Het dorp was heilig, en werd door Zeus (zeiden ze, ik geloof er niet in) bestuurd.

Conclusie over de sporten van de Grieken

De olympische spelen komt uit Athene, dit is uitgegroeid tot grootste sport evenement van de wereld.

Mijn mening over de sporten in Griekenland.

Ik vind de olympische spelen erg leuk, en kijk er ook wel naar als het op tv is. Het is een goede stap die de Atheners met de olympische spelen hebben gemaakt, en nu is het wereld beroemd.

De bouwkunst van de Atheners.

Het bouwen in Athene ging er nog heel anders aan toe dan dat we in onze huidigge samenleving gewend zijn. Je kan aan de ene kant zeggen de de Atheners een beetje raare manier van bouwen hadden, maar aan de andere kant weer een hele lekkere vrije manier. In Athene was het heel normaal als je de woning gewoon neerzette waar je zelf maar wou. Door deze chaos kreeg je een erg rommelig straatbeeld, en als de mensen toen hadden gezien hoe het hier nu in Nederland uit zal zien, zouden ze raar opkijken. Ook door de droogte en water tekort stierven bomen uit en zouden we nu denk ik wel bijna hebben gezegd dat het een vuilnis belt was.

De huizen waren ook niet zo lux, zoals ik het beeld ervan had, althans ik dan. De huizen waren vaak erg klein, hadden dunnen muren, en geen ramen of deur, er waren gewoon gaten weg geslagen uit de wand. Maar de burger kon dit hem niet schelen, de Atheners waren erg actief en altijd buiten. Het huis dienden eigenlijk alleen als verzamelplaats voor bezittingen en als slaap plaats. Waar ze kookten en hoe, blijft me een raadsel?
Maar toch vind ik het raar, als vrouw van een rijke man mocht je het huis niet uit, dus moest zij wel daar de hele dag in dat donkere huis zitten, Je mocht alleen weg als vrouw om water te halen of als je met je man naar een feest ging.


Het huis was zo gebouwd dat alles erg praktisch was en werd afgestemd op de bezittingen van de eigenaar. Als hij een kast had werd er gewoon een inham bij gebouwd. De man had zijn eigen kamer, de vrouw en zijn kinderen niet, in de kamer van de man stonden meestal alleen alle meubels en waardevolle bezittingen want deze was ook goed beveiligd. De wanden en de vloeren waren vaak heel simpel, de vloer was meestal gewoon aangestampte aarde en de muren waren gepleisterd. Bij rijke mensen was dit niet het geval, zij hielden huist van vrolijke kleuren aan de muur en een Mozambique vloer. Als er bijvoorbeeld graan of wijn was werd er gewoon een kamer bijgebouwd, geen probleem voor de Atheners. Er werd wel altijd een binnenplaats gemaakt, dit was een soort van standaard iets in een huis van een Athener. Waterleidingen waren er niet, dus soms moest er een flink stuk worden gelopen om water te halen, waterleidingen bestonden er nog niet.

De Grieken hadden nog andere manieren als ons, ze lagen meestal op een divan, dat is een soort lage bank, en aten op de grond aan lage tafels.
Er waren wel stoelen maar nog zonder leuning en de comfort zoals we ze nu kennen, ze leken meer op een kruk.
Hun kleren dingen ze niet op, die vouwde ze op en legden ze op een plank, een beetje het zelfde principe dat wij nu nog steeds hebben.

Wat is mijn conclusie over de huizen?

De huizen waren vooral praktisch, simpel donker en handig, er zat vaak een klein tuintje of binnenplaats bij. Het uiterlijk van de huizen maakte niks uit, de mannen waren er toch niet en de vrouwen maakten niks uit. In de andron, het mannenverblijf, waren de muren prachtig geschilderd. Bij de mensen die minder rijk waren, hingen potten en pannen en andere gebruiksvoorwerpen aan de muur. De spullen hoefden niet meer opgeborgen te worden en het was gelijk een leuke versiering.
Met het eten lagen de mannen en zaten de vrouwen aan tafel op hun bed.

Wat is mijn mening over de huizen?

Ik vind het prachtig dat de Atheners zo vrij waren met huizen bouwen, en dat de huizen zo praktisch waren. Van dat zomaar neerzetten hou ik wel van, en voor de man maakte het huis ook weinig uit, als hij thuis kwam was het donken en omdat de elektriciteit nog niet was uitgevonden kon hij toch niet veel zien. Wel waren de vrouwen altijd thuis, dit vind ik wel zielig, maar een vrouw maakten gewoon echt helemaal niks uit in die tijd, dit is in onze huidige tijd wel anders, en zijn wij volgens mij ook veel vaker thuis dan een man van die tijd. Waterleidingen bestonden nog niet, dat vind ik wel raar, Athene was toen al een wereld stad en de Romeinen hadden het wel, dus het idee bestond al.

Het geloof in Athene

De Griekse godsdienst was polytheïstisch, (poly=veel theos=god) dat wil zeggen dat de Grieken niet in één god geloofden maar in meerdere, dit is in tegen stellen tot ons, wij geloven (als je dat al doet, en je bent Christen, ons grootste geloof in Nederland ) alleen in één god: die ook “God” wordt genoemd.


Alle Grieken geloofden dat er 12 hoofdgoden bestonden, en hieromheen nog een hel circus met kleinere goden en halfgoden. De goden beheersten menselijke eigenschappen maar ook bovennatuurlijke. De Grieken hadden niet zoveel vooroordelen als wij, in onze huidige samenleving, dit vind ik opvallend, bij ons staat god als een symbool voor goed en de duivel, die de Grieken helemaal niet kenden, staat bij ons als een symbool voor slecht. Bij de Grieken lag dit heel anders, elke god kon goed of slecht zijn en dat kon met de dag verschillen.

Ook zagen de Grieken het geloof ook heel anders dan ons, als ik zal willen bidden zal ik zondag naar de kerk gaan, maar bij de Grieken lag dit heel anders. Er was ooit een tijd terug een soort van kalender gemaakt waarom stond waarneer je iets moest offeren, wat voor een Griek dan gelijk stond aan wat wij nu bidden noemen, sterker nog een kerk bestond in die tijd helemaal niet.

Mijn mening over geloof in Athene

Ten eerste moet ik zeggen dat ik niet echt geloof in god, ik geloof niet dat er iets is, maar ik heb er ook niks op tegen. Ik heb het gevoel dat geloof in die tijd niet zoals wij nu kennen een keuze was maar meer een verplichting, je had helemaal geen keuze, de goden bestonden gewoon, en het was al raar als je dacht dat ze niet bestonden.

Eindconclusie over dit hoofdstuk

Ik vond het persoonlijk uiteindelijk erg leuk om dit hele werkstuk te maken, op het begin zonk de moet me een beetje in mijn schoenen maar toen ik eenmaal bezig was, ging het best lekker. Ik begon bij dit werkstuk met de opvoeding van de kinderen in Athene, ik vond dat de jeugd van de kinderen wel erg vroeg was afgelopen en dat de kinderen wel erg vroeg intensief naar school moesten wat ik later in het aparte stukje over het Onderwijs in het apart nog verder het uitgelegd.

Na de kinderen ben ik overgegaan op de volwassenen hoe zij de dag ervaren en ik heb proberen uit te leggen wat de gewoontes enz waren. De kleding van de Atheners was nog niet zo erg modieus als wat wij nu in onze huidige maatschappij kennen, maar wat me wel opviel was dat ze toch kleding hadden voor alles wat ze deden, zoals voor in huis en op het werk. Ook vond ik de taal van de Atheners erg interessant, hoe wij zijn doorontwikkeld en nu deze taal hebben die uiteindelijk als je ver terug redeneert bij hun vandaan kwam, iets ergs belangrijks wat ook zeker in mijn werkstuk mocht komen staan.

De Olympische spelen kwamen ook uit Athene, ik vind het erg leuk dat deze spelen die in die tijd ook al bloeiden nu nog steeds zo populair zijn, en zelfs is uitgegroeid tot grootste sport evenement van de wereld. Wat mij opviel was dat de Athener’s bijna geen aandacht gaven aan hun huizen, de huizen waren vaak het minimum om in te leven, en de gemiddelde Athene hechte er ook helemaal geen aandacht aan.
Wat mij opvalt is dat het geloof van onze huidige samenleving heel anders in dat er toen werd gebruikt. Zij hadden wel 12 oppergoden en wij hebben maar 1 god. Dit vind ik een mooi voorbeeld van echte veranderingen door de jaren heen.


Wat ik op de laatste dag van de periode hoorde was dat het niet helemaal de bedoeling was om alles zo in hoofdstukjes te plaatsen en daar je mening over te geven, maar dat het de bedoeling was om je mening door de tekst heen te schrijven en zo uiteindelijk nog een korte samenvatting schrijven over je mening maar niet in een hoofdstuk vorm. Ik heb geprobeerd om dit nog zoveel mogelijk te verbeteren, en ik ben zelf van mening dat dit aardig is gelukt, als je nog verdere aanmerkingen hebt schrijf ze dan alsjeblieft op dat ik bij andere leraren hier meer rekening mee kan houden.

Literatuurlijst

Ik snapte niet precies wat je met een literatuurlijst bedoelde dus heb ik gedaan wat mij het beste leek.
Wat is heb gedaan zal ik een bronvermelding noemen, maar ik ben te laat om dat aan je te vragen

Ten eerste heb ik het meest internet gebruikt, dit was niet altijd even makkelijk, het was vaak moeilijk om informatie te vinden maar toch vind ik dat prettiger werken dan uit een boek. Ook heb ik Encarta gebruikt, maar ik vind de informatie die uit Encarta komt net iets te beknopt om een mooi vloeiend verhaal van te maken, en daarom heb ik het voornamelijk voor jaartallen en feitelijke dingen gebruikt. Ook heb ik wel boeken gebruikt, vooral bij het eerste hoofdstuk, alleen merkte dat het internet mij uiteindelijk beter lag. De titels die ik heb gelezen zij: Reimers: ......

REACTIES

J.

J.

wie weet er nou weer niet wat er een literatuurlijst is!

12 jaar geleden

P.

P.

Ik vind het slecht dat er niks over socrates in staat.

11 jaar geleden

B.

B.

als je iets gaat schrijven, let dan op je NEDERLANDS!!!
ik las een hele alinea en ik kon niet eens één zin zonder spellings- of grammaticafouten vinden!!!

8 jaar geleden

J.

J.

Het griekse alfabet dat er in staat klopt niet want de griekse gamma is een g en niet een c en zo zijn er nog meer fouten ik kan het weten want ik heb grieks op school

7 jaar geleden

N.

N.

Van dat hele alfabet klopt vrij weinig, ik zou dit niet als bron gebruiken voor een werkstuk.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.