Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lonsdale verbod?

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 410 woorden
  • 16 december 2003
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
56 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
“Kleding om je te merken” Steeds vaker stellen scholen een kledingverbod in voor bepaalde merken die door de Nederlandse jongeren veel gedragen wordt. Een voorbeeld van zo’n merk is Lonsdale. Van oorsprong is dit een nietsvermoedend kledingmerk, maar het wordt steeds vaker met extreemrechts vergeleken. Is het terecht om kleding te verbieden? Ik vind van wel, scholen moeten het recht hebben om zulke merken te verbieden, want “het dragen van Lonsdale in groepsverband, zou de tegenstellingen tussen verschillende groepen leerlingen aanwakkeren. Het zou leiden tot geweld tegen allochtonen” (Duursma, M. (2003), “De jacht op codes”. In NRC Handelsblad 27-09-2003) Doordat Lonsdale een racistische uiting heeft, is de spanning tussen allochtonen en Nederlandse rechts-extremistische jongeren groot. Het gevolg is een gespannen sfeer op scholen, wat medescholieren een onveilig gevoel geeft. Ook is het dragen van Lonsdale kleding een oorzaak van agressie tussen allochtonen en Nederlandse jongeren. Als Lonsdale verboden zou worden, zou de agressie minder worden, wat voor een veiliger gevoel op scholen zorgt. Bovendien is een kledingverbod juridisch mogelijk “mits dit geldt voor alle leerlingen en niet voor een bepaalde groep” (anoniem (2003), “School mag kleding verbieden”. In NRC Handelsblad 11-06-2003) Toch zijn er veel mensen die vinden dat Lonsdale niet verboden mag worden, omdat iedereen recht heeft op een vrije meningsuiting. Daar ben ik het niet mee eens, discriminatie wordt namelijk in de grondwet ook niet toegestaan. Een verbod van Lonsdale kleding levert alleen maar voordelen op. Na onderzoek is namelijk gebleken dat het geweld tussen allochtonen en Nederlanders met Lonsdale door dit verbod af zal nemen. Op “Het Eijkhagencollege” in Landgraaf is een verbod op Lonsdale kleding. Dit verbod heeft leerlingen en ouders aan het denken gezet, hierdoor is het geweld afgenomen. “De groepen en hun opvattingen bestaan nog steeds, maar sinds het verbod zijn er minder incidenten op school” (Duursma, M. (2003), “De jacht op codes”. In NRC Handelsblad 27-09-2003). Verder zijn er mensen die vinden dat je door Lonsdale nú te verbieden op den duur álle merken wel kunt gaan verbieden. Hier ben ik het niet mee eens, want als alle merken met naam verboden zijn, komen er wel weer nieuwe merken of nieuwe manieren om zich te onderscheiden of aan te hangen bij een bepaalde gedachte. Kortom, ik vind dat scholen merken als Lonsdale mogen verbieden, omdat het leidt tot minder agressie tussen verschillende groepen leerlingen, allochtonen voelen zich niet meer zo gediscrimineerd en het leidt tot minder onrust en meer veiligheid in scholen.

REACTIES

L.

L.

Ik vind dat ze lonsdale pas mogen verbieden als ze Fubu en Karl-kani ook verbieden want het slaat nergens op om lonsdale te verbieden dan vinden ze wel weer een ander kleding merk om extreem-rechtse bedoelingen te uiten en trouwens bij mijn op school lopen ook allochtonen jongeren met Lonsdale DUS WAAROM RACISTISCH!!!!???¿¿¿

19 jaar geleden

D.

D.

dan moeten ze karl kani ook verbieden en jamaicaanse vlaggen op ts-hirts en in hun haar jamaicaanse kleuren want daar lopen meer mensen mee rond als je lonsdale verbiedt dan komt er zo weer een ander merk bijv. hooligan streetwear of pit bull holland

(p.s. ik ben geen racist maar ik ben ook niet links)

19 jaar geleden

een goed betoog, bedankt
Susan

19 jaar geleden

P.

P.

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende meningen over het dragen van Lonsdale mijn mening hierover is helaas de tegengestelde van jou. Lonsdale is namelijk gewoon een merk en doet er alles aan om niet racistisch over te komen kijk op: http://www.lonsdalenews.nl/lonsdale.html. Hier staat het. Je betoog is goed maar een tegenargument kan ik niet vinden.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.