Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Privacy internet

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 609 woorden
  • 13 mei 2003
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Info: FBI erkent 'afluisteren' van e-mail ROTTERDAM, 13 JULI 2001 Door MARIE-JOSÉ KLAVER - De FBI maakt gebruik van een technologisch zeer geavanceerd afluistersysteem voor e- mail. De opsporingsdienst beschikt over twintig krachtige surveillancecomputers die Carnivore genoemd worden. Dit heeft de FBI bevestigd tegenover The Wall Street Journal. Het afluistersysteem is al sinds een jaar in gebruik. Carnivore, bestaande uit een computer met speciale software, kan miljoenen e-mailberichten per seconde verwerken. De FBI-computer wordt in het netwerk van internetaanbieders geplaatst om grote hoeveelheden e-mail te controleren op trefwoorden en verdachte woordcombinaties. Ook kan Carnivore al het internetverkeer (web, nieuwsgroepen, e-mail, chat) van en naar een verdachte afluisteren en in kaart brengen. De FBI heeft het systeem Carnivore genoemd omdat het het 'vlees', de beste onderdelen, van grote stromen communicatie kan opsporen. Een ex-medewerker van het openbaar ministerie verklaarde in The Wall Street Journal dat Carnivore "het elektronische equivalent [is] van het afluisteren van al het telefoonverkeer om te kijken of het telefoontje dat je wilt afluisteren er tussen zit". Amerikaanse privacydeskundigen en politici vinden dat het surveillancesysteem van de FBI veel te ver gaat. Carnivore geeft de FBI toegang tot alle e-mail van alle klanten van de providers waar het systeem is geplaatst. Volgens de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) bestaat er voor zulke grootschalige, ongerichte afluisteroperaties geen wettelijk kader. De organisatie heeft het Congres opgeroepen de afluisterpraktijken van de FBI te verbieden. Ook de Republikeinse politicus Dick Armey, de meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, wil dat de FBI ophoudt Carnivore te gebruiken. "Ik vraag me af waarom we de overheid onze persoonlijke correspondentie moeten toe vertrouwen", aldus Armey. De FBI heeft verzekerd dat Carnivore alleen wordt gebruikt om bewijsmateriaal tegen verdachten, zoals hackers, te verzamelen. De opsporingsdienst zegt in The Wall Street Journal het systeem tot nu toe in minder dan 100 zaken gebruikt te hebben. Maar de ACLU en de providerindustrie vertrouwen de opsporingsdienst niet, zeggen woordvoerders. Omdat de FBI zelf de surveillancecomputer in het netwerk van de provider plaatst en de opnames beheert, is het voor het bedrijf oncontroleerbaar wat er met de gegevens gebeurt. Beveiliginsdeskundigen gaan er van uit dat versleutelde e-mailberichten niet door de FBI gelezen kunnen worden. Versleuteling (encryptie) is een techniek die informatie onleesbaar maakt voor derden. Alleen de zender en de ontvanger kunnen de tekst lezen. Voor zover officieel bekend maken Europese overheidsdiensten geen gebruik van grootschalige opsporingssystemen als Carnivore. In Groot-Brittannië wacht een omstreden wet op goedkeuring die de politie het recht geeft om e-mails af te tappen bij providers. NRC - 13 JULI 2001
Stelling: Mag de overheid zonder aanleiding de persoonlijke communicatie aftappen? Mening: Nee, als het niet om een strafrechterlijk onderzoek gaat, is er geen enkele noodzaak zaken als telefoongesprekken, faxen, e-mails en ander communicatieverkeer af te luisteren / te doorzoeken. Omdat: Omdat dit een overschrijding zou zijn van de grens van privacy. Ook al hebben we niets te verbergen, de gesprekken / brieven zijn privé. Hoe zou je het vinden als je er van bewust zou zijn tijdens het bellen te worden afgeluisterd. Of dat je e-mails worden gelezen. Een argument om het wel te doen, zou er een zijn die voor de nationale veiligheid moet zorgen. Is deze niet te weerleggen met het feit dat onze normale post ongelezen (ongeopend) in de bus valt, en de overheid deze dus niet nodig vindt in te kijken. Waarom e-mail, telefoonverkeer e.d. wel? Als de overheid een nationale veiligheid wil waarborgen, dan zijn er vast en zeker betere manieren te vinden die ook nog eens veel effectiever zijn. De overheid is van ons, wij niet van hen, dus waarom zouden wij onszelf controleren als dat een dermate grote schending van privacy is?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.