Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Australië en Nieuw-Zeeland

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 3465 woorden
  • 17 mei 2014
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

VOORWOORD

Beste lezer,

Dit werkstuk gaat over Australië en Nieuw-Zeeland. Deze twee landen liggen aan de andere kant van de wereld. Het heeft een hele  andere natuur en cultuur dan Neder­land. In mijn werkstuk staan verschillende stukjes apart over Australië en Nieuw-Zeeland.

Ik heb het onderwerp Australië en Nieuw-Zeeland gekozen omdat ik het leuke landen vind en er woont achter-familie van mij. Ook vanwege het Sydney Opera House in Australië (Sydney) die ik heb nagebouwd van karton en papier in het klein en met Minecraft.

Mijn hoofdstukken gaan over de cultuur, topografie,  natuur en geschiedenis.

Ik hoop dat u er veel van leert! Veel lees plezier.

Timon Zintel                       

1. CULTUUR

-Bevolking

Australië en Nieuw-Zeeland zijn dunbevolkt: Australië heeft ongeveer 22 miljoen inwoners en Nieuw-Zeeland heeft er 4 miljoen. De oudste inwoners van Australië zijn de Aboriginals. Zij leven er al meer dan 40.000 jaar. Een oud volk in Nieuw-Zeeland zijn de Maori’s.

-Australië

In Australië wonen mensen van verschillende afkomst waarvan 1% Aboriginals zijn. Veel Aboriginals leven zoals ze vroeger leefden; van de jacht. Maar de meeste Aboriginals wonen in steden, waar veel van hen werkloos zijn.

80% van de mensen in Australië wonen in steden aan de kust, want het centrum van Australië is erg droog. De steden daar hebben daarom veel buitenwijken en voorsteden. In en rond het centrum van Australië (het Red Centre) wonen mensen die werken bij de land- of mijnbouw. Slechts 5% werkt hier. De meeste van deze 5% houden schapen. Er wonen meer schapen dan mensen in Australië: 140 miljoen. Toch komen de schapen niet oorspronkelijk uit Australië, want ze zijn door andere landen in Australië gebracht. In verband met droogte immigreren veel boeren. Omdat veel mensen ver van elkaar af wonen in Australië, hebben veel dokters een vliegtuig waardoor ze sneller en makkelijker ergens naar toe kunnen gaan. Deze dokters worden ‘flying doctors’ genoemd.

-Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft bewoners van Europese afkomst waarvan 30.000 uit Nederland komen. De meeste mensen zijn Britten. 12% van de bevolking zijn Maori’s. Dat zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland zijn de meeste mensen christelijk.

De Nieuw-Zeelanders worden ook wel kiwi’s genoemd. Niet alleen om het fruit kiwi dat daar veel groeit, maar ook om een vogel; de kiwi.

-Kunst

Australische en Nieuw-Zeelandse kunst zijn vooral van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals en Maori’s. Ze maakten veel mozaïeken, beelden en potten. Schilderijen zijn er ook, en veel musea waar ze te vinden zijn.

-Australië

De bekendste kunst in Australië zijn die van de Aboriginals. Hun kunst heeft te maken met de Droomtijd. De Aboriginals denken dat in de Droomtijd de wereld is ontstaan toen geesten een rondje maakten over deze aarde en landschappen creëerden. Een bekend muziekinstrument van de Aboriginals is een didgeridoo. Het is een dikke holle tak met een gonzend geluid als je erin blaast.

Behalve kunst van de Aboriginals speelt architectuur ook een belangrijke rol in Australië. Het Sydney Opera House in Sydney is bijvoorbeeld het beroemdste operagebouw van de wereld.

-Nieuw-Zeeland

In het museum Auckland Art Gallery zijn 13500 kunstwerken te vinden waarvan veel van Colin McCahon zijn (1914-1987). Hij schildert met bruin-grijze kleuren en schildert over onprettige gebeurtenissen. Schilderijen van Ralph Hotere (1931-2013) zijn er ook te vinden. Hij heeft schilderijen met een strakke stijl. Maori’s hebben ook schilderijen, maar met een geheime boodschap. Ralph Hotere heeft een Maori afkomst.

-Eten

In Australië en Nieuw-Zeeland eten ze bijna hetzelfde als in Groot-Brittannië. Dat komt omdat de landen een kolonie van de Britten zijn. 

-Australië

In de ochtend eten Australiërs pap of cornflakes, een broodje en een ei. In de middag eten veel mensen bij een restaurant of café een sandwich of iets warms. In de avond eten ze vooral vlees. Ze kunnen bijna iedere dag barbecueën door het warme weer.

Australiërs gaan bijna elke week een keer uit eten. De Aziatische restaurants zijn daar erg populair en snacks halen ze ook graag. Meestal bestellen ze dan in de auto, bij McDonalds bijvoorbeeld. Een bekend Australisch gerecht is Bush Tucker. Dit bestaat uit allemaal wild vlees en groente.

-Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland eten ze bijna hetzelfde als in Australë. Ze eten er ook regelmatig vis, kreeft en oesters omdat ze omrings zijn door zee. Een Maori-specialiteit is de hangi. Bij warm weer eten Nieuw-Zeelanders meestal een Hokey Pokey. Dat is ijs met suikergoed erin. Verder staat Nieuw-Zeeland bekend om zijn wijnen.

Samenvatting:

Cultuur

Australië

Nieuw-Zeeland

Nederland

Inwoners

22.620.600

4.430.000

16.696.000

Geld

Australische Dollars

Nieuw-Zeelandse Dollars

Euro

Officiële Taal

Engels

Engels, Maori

Nederlands

Godsdienst

Christelijk

Christelijk

Niet-religieus

 

 

 

 

Haka

Bij een football wedstrijd beginnen de Nieuw-Zeelanders met een haka dans. Met deze angstaanjagende dans proberen ze de tegenstander bang te maken.

 

2. TOPO- EN GEOGRAFIE

-GEBIEDEN

Australië en Nieuw-Zeeland liggen aan de andere kant van de wereld op het zuidelijk halfrond. In het werelddeel Oceanië. Australië bestaat uit verschillende staten: West-Australië , Noordelijk Territorium, Queensland, Zuid-Australië, Nieuw-Zuid Wales, Victoria, het eiland Tasmanië en het Australisch Hoofdstedelijk Territorium. Nieuw-Zeeland bestaat uit drie eilanden: het Noordereiland, Zuidereiland en Stewart. De grootte van Australië is te vergelijken met de Verenigde Staten. Nieuw-Zeeland is ongeveer met zo groot als Groot-Brittannië.

-Australië

Australië is een droog land. 70% bestaat uit woestijnen. De Grote Victoriawoestijn, Gisbsonwoestijn, Grote Zandwoestijn, Simpsonwoestijn en Sturt's Stony woestijn zijn woestijnen in Australië. Een groot gebergte in Australië is het Groot-Australisch Sheidingsgebergte. Een ander gebergte is de Mecdonnell Ranges. Hier staat de beroemde monoliet de Uluru. Het is de grootste alleenstaande rots van de wereld.

-Nieuw-Zeeland

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Australië is vooral droog, maar Nieuw-Zeeland is vooral tropisch. Ook in Nieuw-Zeeland zijn veel gebergtes te vinden. Het grootste gebergte is de Nieuw-Zeelandse Alpen dat zich uitstrekt over het Zuidereiland. Een gebergte in het Noordereiland is het Ahimanawagebergte. Hier zijn vulkanen te vinden. De Nieuw-Zeelandse actiefste vulkaan is de White Island, een vulkaan in de zee.

-Wateren

Australië heeft weinig rivieren en meren door de droogte, maar Nieuw-Zeeland heeft er juist erg veel. Beide landen zijn omringd door zee.

-Australië

Australië heeft rivieren en meren die vaak opdrogen. Het Eyremeer in de Simpsonwoestijn heeft in een eeuw maar drie keer vol water gestaan. Een rivier die bijna nooit opdroogt is de Murray. Deze rivier ontspringt in het Groot Australisch Scheidingsgebergte en mondt uit de zee. De rivier Darling stroomt in de Murray. Australië grenst aan verschillende zeeën: de Indische Oceaan, Grote Oceaan, Zuidelijke IJszee, Grote Australische Golf, Tasmanzee, Koraalzee en de Golf van Carpentaria.

-Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft duizenden rivieren en meren. De langste rivier is de Waikato in het Noordereiland dat zich ontspringt in het Ahimanawagebergte bij het Taupomeer. Nieuw-Zeeland is omringd door allemaal baaien door een afwisselende kust. Het grenst aan de Tasmanzee en de Grote Oceaan. Er kunnen veel watersporten worden gedaan; van kajakken tot zwemmen met dolfijnen. Een bekende waterval in Nieuw-Zeeland is de Sutherland Falls. Het is de drie na hoogste waterval ter wereld.

Samenvatting:

TOPO- en GEOGRAFIE

Australië

Nieuw-Zeeland

Nederland

Landoppervlak

7.741.220 km2

267.515 km2

41.528 km2

% water

1%

2,1%

18%

Hoofdstad

Canberra

Wellington

Amsterdam

Hoogste punt

2228 m (Mount Kosciuszko)

3764 m (Mount Cook)

332 m (Vaalserberg)

Aantal Provincies/Staten

8

17

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haaien

In Australië en Nieuw-Zeeland kan goed worden gesurft; er zijn hoge golven. Maar dat is niet heel handig, want er zwemmen veel haaien rond, waaronder de witte haai…

 

3 STEDEN EN VOORZIENINGEN

-Steden

De meeste steden in Australië en Nieuw-Zeeland liggen aan de kust. De grootste stad van Australië is Sydney met 3,7 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Melbourne, Darwin, Canberra (hoofdstad), en Perth. In Nieuw-Zeeland is Auckland de grootste stad. Wellington (hoofdstad), Christchurch en Queenstown zijn drie andere grote steden in Nieuw-Zeeland

-Australië

Sydney

Sydney is één van de wereldsteden en heeft de grootste haven van Australië. Er zijn veel voorzieningen te vinden, zoals het beroemde Sydney Opera House dat symbool staat voor Sydney. Niet ver van het operagebouw is de Harbour Bridge. Deze grote brug verbindt het centrum aan de noordoever. In het centrum is de Sydney Tower te vinden. Deze hoge, maar stabiele toren bestaat uit verschillende restaurants en uitkijkplatforms. Helemaal bovenin is een enorme tank met 162.000 liter water erin om de toren stabiel te laten. De toren is 309 meter hoog. Verder zijn er veel musea te vinden en kerken in Sydney.

Canberra

Canberra is de hoofdstad van Australië en ligt in de bossen. Het is de hoofdstad omdat het parlement er te vinden is. Sydney en Melbourne wilden allebei de hoofdstad worden van Australië en maakten veel ruzie. Om de ruzie te stoppen werd in 1911 Canberra gebouwd. De monumenten, bezienswaardigheden en het parlement van Canberra zijn te vinden in de Parliamentary Triangle. Buiten het triangel-vormig gebied zijn veel parken te vinden. Door Canberra stroomt het Lake Burley Griffin meer. Canberra ligt in de staat Australisch Hoofdstedelijk Territorium.

-Nieuw-Zeeland

Auckland

Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en telt 1,3 miljoen inwoners. Het is de belangrijkste havenstad van Nieuw-Zeeland met een groot luchtverkeer; 70% van de toeristen van Nieuw-Zeeland komt hier op het vliegveld aan. In het hart van Auckland, Central Business District, is de Sky Tower te vinden en andere hoge gebouwen. Auckland staat bekend als de ‘City of Sails’ (stad van zeilen) vanwege de 135.000 zeilen en  jachten. Verder zijn er veel musea te vinden. Auckland ligt in het Noordereiland.

Wellington

Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, telt 450.000 inwoners en staat bekend  als ‘Windy City’ omdat er veel wind en regen is. De stad ligt aan het water, niet ver van het Zuidereiland. Wellington ligt beneden de bergen en klimt omhoog omdat er ruimte te kort komt. Met een kabeltram heb je vanaf de bergen een schitterend uitzicht. Ook is in Wellington het parlement te vinden. Dit gebouw wordt door de vorm ook wel ‘Beehive’ (bijenkorf) genoemd.

-Voorzieningen

Hieronder staan de drie belangrijkste voorzieningen van Australië en Nieuw-Zeeland.

-Australië

Sydney Opera House

Het Sydney Opera House is het beroemdste operagebouw ter wereld. Jørn Utzon is de architect van het bouwwerk. Het Sydney Opera House werd geopend in 1973 en de bouw duurde veertien jaar. Het project kostte 102 miljoen Australische Dollar. De grootste zaal, de Concert Hall, heeft 2690 stoelen en het Opera Theatre 1507. De bijzondere daken moeten zeilen van zeilschepen voorstellen en zijn verzonnen toen Jørn Utzon een sinaasappel ging schillen. De daken worden ook wel ‘schelpen’ genoemd.

Uluru – Kata Tjuta National Park

In het Uluru – Kata Tjuta National Park is de grootste monoliet (een uitstekende rots) van de wereld te vinden: de Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd. Verderop zijn de Kata Tjuta’s (Olga’s) te vinden. Tussen deze 36 koepels zijn kloven te vinden. De Uluru verandert van kleur en is één van de natuurlijke wereldwonderen.

-Nieuw-Zeeland

Sky Tower

Het populairste uitje in Auckland is de Sky Tower. Deze 328 meter hoge toren moest hoger zijn dan de Sydney Tower in Sydney en is daarmee de hoogste toren van het zuidelijk halfrond. Een snelle lift brengt binnen 40 seconden mensen omhoog naar het Main Observation Level (186 m). Deze verdieping heeft een glazen vloer. Hierboven is het Orbit Restaurant (190 m), The Observatory (194 m) en het Sky Deck (220 m).

Samenvatting:

STEDEN en VOORZIENINGEN

Australië

Nieuw-Zeeland

Nederland

Hoofdstad

Canberra

Wellington

Amsterdam

Grootste stad

Sydney

Auckland

Amsterdam

Bezienswaardigheid

Sydney Opera House

Sky Tower

Rijksmuseum Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale parken

Nieuw-Zeeland heeft veel nationale parken: wel 14 en in totaal een oppervlakte van 29.000 km2. Dat is meer dan een tiende deel van het land. Australië heeft er ruim 500 met een totale oppervlakte van 280.000 km2.

 

4.NATUUR

-Fauna

In Australië leven aparte dieren. Er leven veel buideldieren zoals kangoeroes en zoogdieren en planten als konijnen, muizen, ezels en cactussen werden door Europeanen over de landen verspreid. Vogels, reptielen en insecten zijn er ook te vinden; van de tien dodelijkste slangen komen er negen voor in Australië. Gevaarlijke spinnen kom je er ook tegen.

-Australië

Kangoeroe

•Australië is het land van de kangoeroe. Er leven 30 tot 60 miljoen kangoeroes in het land.

•Een kangoeroe heeft een buidel waarin ze hun jonkies dragen.

•Een kangoeroe kan met zijn sterke poten 12 meter ver springen.

  Koala •Koala's worden ongeveer 18 jaar oud en worden sinds 1936 bedreigd. •Ze eten alleen bladeren van een eucalyptusboom. •Net als kangoeroes zijn het buideldieren.   Vogelbekdier •Vogelbekdieren zijn zoogdieren maar leggen eieren. •Het dier lijkt op een eend en is goed in duiken en zwemmen   -Nieuw-Zeeland  
Kiwi •De kiwi is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. •Hij kan niet vliegen en is bijna blind. •Hij wordt bedreigd door roofdieren.   Pinguïns •De Fjordland-kuifpinguïn is de zeldzaamste pinguïn ter wereld en woont in Stewart. •De blauwe pinguïn is maar 25 cm hoog en weegt 1 kg.   Dolfijnen •De meest voorkomende dolfijn in Nieuw-Zeeland is de bottlenose dolfijn. •De dusky dolphin is de meest speelse dolfijn waar vaak mee wordt gezwommen.

-Klimaat

Omdat Australië en Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de wereld liggen, vallen de seizoenen het tegenovergestelde van ons. Een witte kerst zie je daar waarschijnlijk niet. In de winter kan op de bergtoppen van de bergen in  Nieuw-Zeeland  geskied en gesnowboard worden. Van november tot maart valt er in Australië veel regen van moessonwinden.

-Australië

Australië heeft een gevarieerd klimaat. In het noordenoosten is er een subtropisch klimaat, het centrum heeft een woestijnklimaat omringt door een steppeklimaat en het zuiden heeft een zeeklimaat. Er valt weinig regen en het ligt dicht bij de evenaar waardoor het er erg droog is en bosbranden kunnen ontstaan. Er komen ook regelmatig hittegolven. Ook orkanen komen er voor die ze daar Willy-Willy’s noemen.

-Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft met een zee-subtropisch klimaat warme zomers en milde winters. Wel is er in het Noordereiland ander weer dan in het Zuidereiland. Het weer in Nieuw-Zeeland is erg wisselvallig. In sommige gebieden regent het meestal ’s nachts.                                                                                                     

WEER

Zomer

Winter

Neerslag  jaar

Zonuren  jaar

Sydney

24 ° C

15,3 ° C

1220 mm

2473

Alice Springs

27,5 ° C

11,5 ° C

284 mm

3481

Auckland

25 ° C

15 ° C

1648 mm

2020

Christchurch

22 ° C

12 ° C

658 mm

1990

Amsterdam

21 ° C

6 °C

776 mm

1524

 

-Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld; de oppervlakte is 350.000 km2. Er liggen meer dan 2000 eilandjes in. In het grote rif zijn veel dieren te vinden, zoals dolfijnen, walvissen en witte haaien. Maar vooral vissen en schelp- en schaal dieren kom je er tegen. Er zijn 1500 soorten vissen, 4000 soorten schelp- en schaaldieren en 400 koralen. Ook veel vogels zijn er. De groene zeeschildpad en zeekoe zijn met uitsterven bedreigd in het rif.

Samenvatting:

NATUUR

Australië

Nieuw-Zeeland

Nederland

Gem. temperatuur

19,6 °C

18,5 °C

13,5 °C

Nationale symbool

Kangoeroe en struisvogel.

Kiwi

Leeuw

Aantal eilanden

8000+

1086433577

14 (Waddeneilanden)

 

 

 

 

 

 

 

 

Geisers

Behalve vulkanen komen er ook geisers voor in Nieuw-Zeeland. Een Geiser is een warmwater bron: ze geven een fontein van warm water tot wel 30 meter hoog.

 

5. GESCHIEDENIS

-Voor Christus

Australië en Nieuw-Zeeland waren onbekende landen met rare dieren. Toen 50 miljoen jaar geleden de landen van het supercontinent Grondwana afbraken, waren er bijna geen zoogdieren in Australië en Nieuw-Zeeland over. Over deze tijd was niet heel veel te vertellen. Het was voor veel mensen een raadsel of de landen wel bestonden of niet.

-Australië

De eerste bewoners van Australië waren de Aboriginals. Ze bereikten 60.000 jaar geleden over zee Australië vanuit Azië. De Aboriginals waren jagers en verzamelaars en ontwikkelden 8000 jaar voor Christus de boemerang. Ze gebruikten dit driehoekige werper voor jacht en spellen.

-Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is één van de jongste landen ter wereld. Daarom is er bijna niks bekend voor Christus in Nieuw-Zeeland.

-Na Christus

Australië en Nieuw-Zeeland zijn oude landen met een jonge natie. Het zijn landen van immigranten en generaties; er zijn er zeker 100 geweest na Christus.

-Australië

Rond het jaar 150 werd Australië in kaart gebracht door Ptolemaeus van Alexandrië. Augustus dacht dat er geen land lag op het zuidelijk halfrond. Pas in de vijftiende eeuw werden ontdekkingsreizen gedaan. Veel ontdekkingsreizen zijn in de buurt van Australië geweest, maar op geen van hun kaarten stond het land. De Portugezen ontdekten in 1502 het ‘Zuiderland’.

Rond het jaar 150 werd Australië in kaart gebracht door Ptolemaeus van Alexandrië. Augustus dacht dat er geen land lag op het zuidelijk halfrond. Pas in de vijftiende eeuw werden ontdekkingsreizen gedaan. Veel ontdekkingsreizen zijn in de buurt van Australië geweest, maar op geen van hun kaarten stond het land. De Portugezen ontdekten in 1502 het ‘Zuiderland’.

In 1616 werd de Hollander Dirk Hartog uit koers geblazen en kwam terecht bij West-Australië. De Hollandse navigator Abel Tasman bracht in 1642 Australië en Nieuw-Zeeland in kaart. Het eiland Tasmanië werd in 1855 naar Abel Tasman vernoemd, net als de Tasmanzee. De Engelsman William Dampier bereikte in 1688 Australië.

Honderd jaar later (1788) richtte Groot-Brittannië de eerste kolonies op in Australië. Hier werden Britse gevangenen naar gestuurd om Australië op te bouwen. Later ontdekten de mensen zelfs goud en kwamen er steeds meer mensen wonen.

-Nieuw-Zeeland

De eerste bewoners in Nieuw-Zeeland waren de Maori’s. Ze noemden het land Aotearoa dat betekent: land van de lange witte volk. Tot in de zeventiende eeuw hadden de Maori’s alle rust, want toen kwamen de Europeanen. De Hollander Abel Tasman zag als eerste Europeaan in 1642 Nieuw-Zeeland. Tasman ontdekte de Maori’s en wou tegen ze vechten. uiteindelijk is hij terug naar het noorden gevaren, maar heeft het Zuidereiland niet ontdekt. Tasman noemde het land Statenland en dacht dat het aan het zuidpunt van Zuid-Amerika verbonden was. Uiteindelijk werd het naar de provincie Zeeland vernoemd (Nieuw-Zeeland werd het dus) en Australië naar Holland (Nieuw-Holland).

Er kwamen steeds meer Europeanen naar het zuiden. In 1769 kwam James Cook het land binnen en probeerde met de Maori’s te communiceren. In 1832 kwam er een verdrag (Het Verdrag van Waitingi) dat door vijftig stamhoofden werd ondertekend. In 1940 werd Nieuw-Zeeland een kolonie van Groot-Brittannië.

 Samenvatting:

GESCHIEDENIS

Australië

Nieuw-Zeeland

Nederland

Oorspr. bewoners

Aboriginals

Maori’s

Neanderthalers

Eerste vlag

Kolonie van…

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

-

 

 

 

 

 

Engelse    Koningin

Omdat Australië en Nieuw-Zeeland een kolonie van Groot-Brittannië zijn, is daar ook Elizabeth de koningin.

                                           

NAWOORD

Dit was mijn werkstuk over Australië en Nieuw-Zeeland!  Ondanks dat deze landen aan de andere kant van de wereld liggen, komt de Europese cultuur ook wel weer terug. De natuur is wel heel anders dan bij ons; er leven veel andere diersoorten zoals buideldieren. Ook zijn er veel gebergtes, woestijnen en bijzondere wateren.

Ik vond het erg leuk om mijn werkstuk te hebben over Australië en Nieuw-Zeeland. Ik heb er veel van geleerd. Ik vond het ook erg leuk dat ik post heb gekregen uit Nieuw-Zeeland. Reken er maar op dat ik een keer op vakantie ga naar Australië of Nieuw-Zeeland!

Ik wil natuurlijk heel erg tante Alison bedanken voor haar belangstelling voor mijn werkstuk. En zonder mijn boeken is het ook nooit gelukt!

-Bronvermelding

Boeken: Capitool reisgidsen: Australië, De jonge onderzoeker op verkenning in Australië, De Ruiter documentatiecentrum: Nieuw-Zeeland, Dominicus TXT: Nieuw-Zeeland, Wereldwijzer: Nieuw-Zeeland, Reader’s Digest: Australië en Nieuw-Zeeland. Met details van verschillende sites.

Fotoverantwoording: blz. 4, 10, 11 en 19: ATTZ World Pictures, overig: Bing en Google Afbeeldingen.

Reeks verschenen informatie boeken:

  1. Olifanten
  2. Groot-Brittannië
  3. Kastelen
  4. Bergen
  5. Israël
  6. de Oude Grieken (http://www.scholieren.com/werkstuk/81336 )
  7. Extreem weer (http://www.scholieren.com/werkstuk/81264)
  8. Australië en Nieuw-Zeeland

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.