Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kippen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 682 woorden
  • 12 januari 2011
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
56 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Ik ga mijn spreekbeurt houden over de kippenhouderij. Er zijn verschillende manieren waarop je kippen kunt houden. De biologische manier is het meest diervriendelijk en de batterij- en vleeskippen het meest dieronvriendelijk.


Kippen in de bio-industrie. (Batterij- en Vleeskippen)

De bio-industrie is een massaproducent van dierproducten. De kippen die daar leven zijn batterijkippen en vleeskippen, ze hebben gemiddeld een a4tje ruimte. Dat is te weinig ruimte om vleugels uit te spreiden of te bewegen. Daarom worden de vleugels geknipt. Van de stress gaan ze elkaar aanvallen en bijten daarom worden hun snavels geknipt of gebrand, zonder verdoving. Ze zitten op roosters zodat als ze eieren leggen die via de roosters naar een lopende band gaan. Ze hebben altijd lampen op zich staan zodat het nooit nacht lijkt te worden. Dan leggen ze namelijk meer eieren.

Er zijn ongeveer 12,5 miljoen batterijkippen. Ze kunnen niet naar buiten. Ze hebben geen eerste levensbehoeften: legnest, zitstok of stofbad (dat is een plek waar veel veren op liggen en daar kunnen ze dan in liggen). Deze legbatterijen zijn vanaf 2012 verboden. Verrijkte legbatterijen mogen dan nog wel, dat is nog steeds hetzelfde als de huidige legbatterij alleen hebben ze dan anderhalf a4tje ruimte.


Van de Vleeskippen zijn er 50 miljoen. De vleeskippen worden vetgemest met speciaal voedsel zodat ze klaar zijn voor de slacht. Daar worden ze met 100V geëlektrocuteerd om de bloeduitstortingen in het vlees te voorkomen (die ontstaan namelijk als ze met meer Volt verdoofd worden en vlees met rare vlekken of bloeduitstortingen wil niemand kopen). Door het lage aantal Volt zijn ze nog bij bewustzijn. Daarna staan ze op de lopende band en worden ze een voor een onthoofd. Jaarlijks sterven er in de Europese bio-industrie 6 miljard kippen.


Scharrelkippen

Er zijn ongeveer 9 miljoen scharrelkippen in Nederland. Scharrelkippen delen met 9 1 m2. Ze kunnen niet naar buiten en de snavels mogen geknipt en gebrand worden. En ze kunnen natuurlijk in de schuur rond lopen en hun eten oppikken wat op de grond gestrooid is. Ze bezitten een zitstok, legnest en stofbad.


Vrijeuitloopkippen

Van de vrijeuitloopkippen zijn er 5,5 miljoen. De naam zegt het al, de vrijeuitloopkip kan naar buiten gaan en rondlopen op het weiland. De vrijeuitloopkippen hebben een vrij goed leven en beschikken over een nest, een zitstok en een stofbad . Hun snavels mogen geknipt en gebrand worden.


Biologische kippen
Er zijn nu ongeveer 1,5 miljoen biologische kippen. Een biologische kip heeft veel ruimte gemiddeld 4 m2 weiland. Ze hebben ook stalruimte waar de kip slaapt en 's ochtends haar eitjes kan leggen (alleen op dat moment worden ze even in een hok gezet en dan zitten ze met gemiddeld zes kippen op een m2, ze leggen dan meestal binnen een uur een ei en mogen daarna weer naar buiten. Hun snavels worden overigens niet geknipt of gebrand. Het voer wat ze krijgen is voor 80 % biologisch, dus onbespoten graan. Ze beschikken net als de scharrelkippen en de vrijeuitloopkippen over een legnest, zitstok en stofbadje.

Verenigingen die zich inzetten voor het belang van de dieren
De Dierenbescherming is er natuurlijk voor alle dieren.
Stichting Wakker Dier komt op voor al deze barbaarse manieren om dieren te mishandelen. Ze houden acties en hebben veel donateurs nodig om dit te kunnen betalen. Ze willen ervoor zorgen dat de batterijkippen helemaal verdwijnen dus ook de verrijkte legbatterijen, zorgen dat alle kippen naar buiten kunnen en willen dat er geen hanen geslacht worden. Verder komt de partij voor de dieren ook voor het leed van de dieren op (leed is ellende die de dieren hebben).


Advies, wat kun je zelf doen?

Wanneer jullie zelf in de winkel staan om eieren te kopen kan je letten op de code die op het ei staat. Op elk ei staat een nummer dat is een 0, 1, 2 of 3. 0 is het beste biologisch ei, 1 is een vrijeuitloopei, 2 een scharrelei en 3 is het slechtste legbatterijei. Of als je kipproducten koopt (kipfilet of kippenpootjes) let dan op het logo want dat betekent dat het niet van vleeskippen is uit de bio-industrie, het EKO logo (biologisch) of het Beter Leven logo. Daarbij staat 1 ster voor scharrelvlees, 2 sterren voor vrijeuitloop vlees en 3 sterren voor biologisch vlees.

REACTIES

L.

L.

Goed!

11 jaar geleden

G.

G.

het is te saai.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.