Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Duitsland en zijn deelstaten

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1998 woorden
  • 3 juni 2008
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
66 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Werkstuk van: Firishta
Klas: H3B
Docente: Kuipers

DUITSLAND EN ZIJN DEELSTATEN

Inhoud

• -1 Schleswig-Holstein
• -2 Mecklenburg-Vorpommern
• -3 Bremen
• -4 Hamburg
• -5 Berlijn
• -6 Niedersachsen
• -7 Brandenburg
• -8 Nordhein west falen
• -9 Sachsen
• -10 Sachsen-Anhalt
• -11 Hessen
• -12 Rijnland-Palts
• -13 Saarland
• -14 Baden

1 Schleswig-Holstein

In Sleeswijk en Holstein woonden sinds de prehistorie al mensen en kwamen in 1460 aan Christiaan I van Denemarken. De gebieden werden vervolgens opgedeeld, maar werden in 1773 weer verenigd onder de Deense kroon. In tegenstelling tot Sleeswijk (dat Deenstalig was, maar waarvan het zuiden vanaf de 15e eeuw “verduitst was geraakt) werd Holstein in 1815 lid van de Duitse Bond. Het conflict tussen Denemarken en de Duitse Bond over hun status (Sleeswijk-Holsteinse kwestie) kwam pas na de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog tot een oplossing toen de Vrede van Praag bepaalde dat beide aan Pruisen toekwamen, dat ze toen verenigde tot de provincie Sleeswijk-Holstein.
Duitsland moest in het Verdrag van Versailles in 1920 Noord-Sleeswijk aan Denemarken afstaan.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een klein deel van Sleeswijk-Holstein ten oosten en de provincie zelf deel van de Britse bezettingszone. In 1949 werd het weer deel van de Bondsrepubliek Duitsland.

Natuur
Voor de kust van Nederland tot aan de kust van Denemarken liggen grote natuurlandschappen van Midden-Europa > de Waddenzee. Het Nationaal Park "Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer" is het grootste nationale park in Midden-Europa.
De Schlei, >heeft prachtige dorpen en landhuizen langs de oevers, wordt beschouwd als een van de mooiste zeilstreken in het noorden van Duitsland!
Bij de drukst bevaren kanaal van de wereld, het Nord-Ostsee-Kanal zie je reusachtige schepen.70 kilometer voor het vasteland ligt Helgoland

2 Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Voorpommeren is een deelstaat in het noordoosten van Duitsland. De oppervlakte is 23.170 km² en het aantal inwoners zijn 1.693.754 mensen. Het behoort tot de dunst bevolkte deelstaten van de Bondsrepubliek. De hoofdstad is Schwerin. maar de grootste stad is de havenstad Rostock.

Mecklenburg-Voor-Pommeren wordt in het noorden begrensd door de Oostzee.De aangrenzende deelstaten zijn Sleeswijk-Holstein , Nedersaksen en Brandenburg. In het oosten grenst het aan Polen. Grotere steden zijn naast Rostock en Schwerin ook Stralsund, Greifswald, Wismar en Neubrandenburg.
Mecklenburg-Voor-Pommeren bestaat uit de gebieden Mecklenburg en Voor-Pommeren. De rivier de Recknitz vormt de grens tussen beide.

Natuur:

Met een wateroppervlak van 130.000 hectare is Mecklenburg-Vorpommern de waterrijkste deelstaat van Duitsland. Er is plaats voor natuurliefhebbers, met uitgestrekte fiets- en wandelroutes en heel veel waterwegen en meren, die met de kano-, zeil- of motorboot kunnen worden bevaren. De lucht in dit Oost-Duitse kustland geldt is de mooiste in heel Duitsland.

Het grootste beschermde gebied aan de Oostzee is het "Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft" . Vanaf het schiereiland Darß-Zingst tot aan de westkust van Rügen heeft het een landschap van steile kusten en duinen, landtongen en strandmeren bedoeld voor zonliefhebbers als boswandelaars.
Het Nationalpark Jasmund bestaat uit een krijtsteenlandschap met veel moerassen, waterweiden en droge grasgebieden. Hier vindt je ook de wereldberoemde krijtsteenrotsen.
Ten oosten van de Müritz, een van de grootste meren van Duitsland, ligt het Müritz Nationalpark. Voornamelijk voor wandelaars en fietsers.

3 Bremen

Bremen is een stad in Noord-Duitsland die samen met Bremerhaven de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen vormt.
Bremen beschikt over een luchthaven (sinds 1920), een universiteit (sinds 1970) en over een voetbalstadion (Weser-Stadion) waar een van Duitse succesvolste voetbalclubs speelt. De grootste private werkgever in de stad is autofabrikant DaimlerChrysler.

Natuur:
In het Rhododendronpark groeien op 46 hectare 500 verschillende rododendronsoorten. In dit park vindt je ook de Botanika (een plantenwereld).Een van de beste landschapsparken van Duitsland is de Bürgerpark. Samen met het aangrenzende stadsbos is heeft dit gebied een oppervlakte van 202 hectare.

4 Hamburg

Hamburg is een stad en metropool in Duitsland. Het is de op één na grootste stad van het land en de belangrijkste havenstad. De stad ligt aan de rivier de Elbe. De stad maakt geen deel uit van een ander deelstaat, maar vormt er zelf een. Binnen de grenzen wonen 1,7 miljoen mensen. In aangrenzende stedelijke gebieden wonen er 750.000.
Er zijn er wetenschappelijke instellingen, zoals een universiteit en het Max-Planck-Institut. De meeste historische gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens het bombardement van Hamburg.


Natuur
Het nationale park Hamburgisches Wattenmeer ligt in de Elbemonding voor Cuxhaven. Hier ligt een gebied van 12.000 ha. Waddenlandschap. Je kunt er ook rondleidingen meemaken en zelfs misschien barnsteen vinden!

5 Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en een deelstaat van dat land. Het is de grootste stad van het land, met ruim 3,4 miljoen inwoners . Het is één van de grootste steden van de Europese Unie!. Ook is het in Europa één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centrums. De stad is ook bekend vanwege het hoog - ontwikkelde culturele leven (festivals, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en om de lage kosten. Bovendien is Berlijn is één van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.
De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree.

Natuur:
De wereldtuinen (Gärten der Welt) vind je meerdere Aziatische tuinen. De Chinese “tuin van de herwonnen maan” is een van de grootste in Europa.
Meer dan de helft van het gebied van Treptow-Köpenick bestaat uit bos en water. Met al de waterwegen, eilanden, parken, weilanden, lanen, heuvels en beschermde natuurgebieden is deze gebied midden in Berlijn een van de meest bezochte plaatsen.
Vanaf het stadsspoorstation "S-bahnhof Grunewald" strekt het Grunewald (wat hiervoor werd genoemd) met zijn meren zich tot aan de rand van de stad uit. Veel Berlijners trekken voor ontspanning en sport naar dit dicht bij de stad gelegen bosgebied.

6 Niedersachsen

Nedersaksen (Duits: Niedersachsen) is een deelstaat in het noordwesten van Duitsland. Nedersaksen heeft bijna acht miljoen inwoners op 47.600 km² De hoofdstad is Hannover. De Oost-Friese Waddeneilanden horen bij Nedersaksen.

Nedersaksen grenst aan (met de klok mee) de Noordzee, de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Brandenburg, Saksen-Anhalt, Thüringen, Hessen en Noord-Rijnland-Westfalen en aan Nederland (Overijssel, Drenthe en Groningen). De deelstaat Bremen ligt binnen Nedersaksen.

Natuur:
Neder-Saksen heeft het Waddenmeer en de bergen van de Harz. Van deze natuurgebieden kunnen wandelaars, fietsers, watersporters en ook paardrijders gebruik maken.
Een van de grootste watergebieden ter wereld is het Niedersächsische Wattenmeer. Het Nedersaksische nationale park is 278.000 hectare. Het beschermt Ems en Elbe.
De Harz is het meest noordelijke Middengebergte van Duitsland. Het strekt zich in Neder-Saksen en in delen van de deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen uit. Diepe dalen, bergen met loof- en naaldbossen, rotsen, heuvels, bergweiden en meren wisselen elkaar af.

7 Brandenburg
Brandenburg is een deelstaat in het oosten van Duitsland. Het is een dunbevolkte deelstaat. De hoofdstad is Potsdam. Een andere grotere stad is Cottbus in het zuidoosten, in het gebied waar zich de kleine Sorbische minderheid zit.
Brandenburg grenst in het oosten aan Polen en aan de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noorden, Saksen in het zuiden, Saksen-Anhalt in het westen en Nedersaksen in het noordwesten.

Natuur:
Ongeveer eenderde van de deelstaat Brandenburg bestaat uit grote, beschermde natuurgebieden, bijvoorbeeld het Nationaal Park Unteres Odertal, Spreewald, Schorfheide-Chorin en het rivierlandschap Elbe-Brandenburg. Er zijn ook nog 11 natuurparken waar je te voet, per boot, op de rug van een paard of per fiets plezier kunt maken.

8 Nordhein west falen

Noord-Rijnland-Westfalen of Noordrijn-Westfalen (Duits: Nordrhein-Westfalen) is met 18 miljoen inwoners op 34.080 km² de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland. De hoofdstad is Düsseldorf.

Noord-Rijnland-Westfalen grenst aan België, Nederland (provincies Limburg, Gelderland en Overijssel) en de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Rijnland-Palts.
De deelstaat staat vooral bekend om de uitgebreide industriële en de Ruhrgebied (Essen, Dortmund, Duisburg, Oberhausen, Gelsenkirchen en Bochum), maar ook om de aangrenzende gebieden langs de Rijn (Krefeld, Düsseldorf, Neuss, Leverkusen, Keulen en Bonn). Samen is dit de Rijn-Ruhrregio en het is de grootste en belangrijkste economische regio van Duitsland. Andere belangrijke steden zijn Bielefeld, Münster, Mönchengladbach en Aken. Het noordelijke deel van het Westfalen (vroeger), behoort nu bij de deelstaat Nedersaksen .

Natuur
Deze deelstaat is rijk aan natuurlandschappen: Munsterland, Mittelgebirge en Sauerland, de Eiffel en de Niederrhein(de Nederrijn). En het Roergebied ook natuurlijk.
Nationalpark Eifel heeft eikenbossen en ravijnen met beken en het trekt veel bezoekers aan. Vlak naast de reusachtige gebieden ligt ook het Ruhrtal.

9 Sachsen

De Vrijstaat Saksen (Duits: Freistaat Sachsen) is een deelstaat in het oosten van Duitsland. De deelstaat heeft een oppervlakte van 18.338 km² en 4.230.919 inwoners. De hoofdstad is Dresden.
Saksen grenst aan Polen, Tsjechië en aan de Duitse deelstaten Beieren, Thüringen, Saksen-Anhalt en Brandenburg. De hoofdstad is Dresden. Andere belangrijke steden zijn Leipzig, Chemnitz en Zwickau.

Natuur
Het Nationalpark Sächsische Schweiz behoort tot de bekende landschappen van Duitsland. Het bestaat uit naaldrotsen, diepe ravijnen, bossen en dalen. Ook grote delen van de"Böhmische Schweiz" zijn een nationaal park.

10 Sachsen-Anhalt

Saksen-Anhalt (Duits: Sachsen-Anhalt) is een deelstaat in het midden van Duitsland met een oppervlakte van 20.447 km² en 2.044.714 inwoners. De hoofdstad is Magdeburg. Aangrenzende deelstaten zijn Nedersaksen, Brandenburg, Saksen en Thüringen.


Natuur
Het Naturpark Harz/Sachsen-Anhalt is ca. 166.000 hectare groot en strekt zich uit over de Harz van Saksen-Anhalt en de omringende deelstaten. Een leuk natuurparkje.

11 Hessen

Hessen ligt in het midden van Duitsland. Het grenst aan de Duitse deelstaten Nedersaksen, Beieren, Baden-Württemberg, Noord-Rijnland-Westfalen, Thüringen en Rijnland-Palts.
Hessen bestaat uit een oppervlakte van 21.114 km2 . In de deelstaat wonen ongeveer 6,1 miljoen mensen. In het zuiden van Hessen ligt het Rijn-Main-gebied met de grote steden Frankfurt am Main, Hanau, Wiesbaden, Mainz en Darmstadt
De hoofdstad is Wiesbaden, maar de grootste stad van deze deelstaat is Frankfurt Am Main met 650.000 inwoners.
Frankfurt is een van de belangrijkste handelsplaatsen van Europa. Hessen staat bekend als een dienstverlening -en verkeerscentrum. De infrastructuur is in Hessen goed. Het heeft ook het grootste station en op een na de belangrijkste luchthaven.
Hessen is ontstaan in de 13e eeuw het werd toen losgemaakt van Thüringen. Maar in de de 16e eeuw werd Hessen verdeeld.Hessen zoals het nu is, is in 1945 gevormd door het samenvoegen van Hessen-Darmstadt en Hessen-Nassau.

Natuur:
Oldenwald heeft voornamelijk dunne mengbossen en begroeide bergtoppen met daartussen weidse (dalen). Het Odenwald in het oosten heeft uitgestrekte hoogvlakten met naaldbossen en ravijnachtige dalen. In het zuiden is er nog de Neckar.. In het westen, langs de steile hellingen van het Odenwald, loopt de "strata montana", de bergweg van de Romeinen. De bergtoppen van het Odenwald beschermen deze route tegen koude wind en zorgen ervoor dat amandel-, perzik- en kersenbomen kunnen bloeien terwijl de rest van Duitsland nog de lente heeft.

12 Rijnland-Palts

Rijnland-Palts (Duits: Rheinland-Pfalz) is een van de zestien deelstaten van Duitsland en heeft een oppervlakte van 19.853,44 km² en 4.042.860 inwoners[1]. De hoofdstad is Mainz.

Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Noord-Rijnland-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Frankrijk, Saarland, Luxemburg en België.

Natuur
In deze staat vind je de Vulkaaneifel.
Het Naturpark Pfälzer Wald is het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland. Dit gebied is erg groot en ook aantrekkelijk om er lange wandelingen te maken en te genieten van het natuur.

13 Saarland

Saarland heeft een oppervlakte van 2570 km² en 1,08 miljoen inwoners. De hoofdstad is Saarbrücken.
Saarland ontstond in 1920 door de Vrede van Versailles.
Saarland wordt begrensd door Frankrijk in het zuiden, Groothertogdom Luxemburg in het westen en Rijnland-Palts in het noorden en oosten.
De deelstaat is genoemd naar de Saar, een rivier die stroomt van het zuiden naar het noordwesten.

Natuur
Het uitzicht op het Duitse mooiste rivierbocht, de Saarschleife,is heel erg mooi en ligt op enkele kilometers afstand van Mettlach.Hier is een groot aantrekkelijk natuurgebied.

14 Baden

Baden-Württemberg is een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland. De deelstaat heeft een oppervlakte van 35.750 km² en 10.692.000 inwoners. De hoofdstad is Stuttgart. Baden-Württemberg grenst aan Zwitserland in het zuiden, aan Frankrijk in het westen en aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts, Hessen en Beieren. Baden-Württemberg is in 1952 ontstaan door de samenvoeging van de drie deelstaten Baden, Württemberg-Baden en Württemberg-Hohenzollern. Baden-Württemberg is daarna onderverdeeld in vier Regierungsbezirke, die samen weer onderverdeeld zijn in 35 districten (Landkreise) en negen stadsdistricten (Kreisfreie Städte).

Juf: hierover kon ik niets vinden over het natuur. Ik heb echt overal gezocht. (Van de rest van de tekst heb ik wel informatie gevonden en later heb ik het in mijn eigen woorden verwerkt, zeg maar vertaald)

REACTIES

P.

P.

Werkstuk Duits, Duitsland en zijn deelstaten mis ik de deelstaten Thuringen en (Bayern, Bay bestaat uit 7 regerierungs bezirke). Mvgr Pascal,

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.