Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vulkanen en natuurrampen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 702 woorden
  • 13 mei 2008
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
82 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vulkanen en natuurrampen

De vulkaan is een soort natuurramp net als:

Aardbevingen
Aardbevingen zijn veel voorkomende en hele normale natuurrampen. Je hoort er ook niet zo veel over in het nieuws omdat het meestal om kleine aardbevingen gaat. Aardbevingen kunnen verschillende oorzaken hebben doordat: een meteoriet op aarde inslaat. Door het instorten van ondergrondse grotten binnen in de aarde. Door het uitbarsten van vulkanen of door plotselinge verschuiving van gesteentelagen

Zeebevingen
De zeebeving ontstaat door het schuiven van platen. De aarde kan dan omhoog komen of weg zakken. Dat zorgt er voor dat het water er boven gaat bewegen.


Tsunami’s
Een tsunami is een hele grote golf. Als het in het diepe water is merk je er niets van. Maar als de tsunamie steeds dichter bij de kust en het ondiepe water komt neemt de snelheid af maar de golven worden steeds groter. Dit kan grote schade veroorzaken.

Tornado’s
Tornado’s worden veroorzaakt door snel stijgende warmte. Ze komen meestal voor op een plek waar de wind van 3 richtingen komt. De meeste tornado’s zijn wit grijs van kleur.

Orkanen
Orkanen zijn niet het zelfde als tornado’s ook al denken veel mensen van wel. Orkanen ontstaan door dat het op sommige plekken heel warm is en als er dan een meer, oceaan of rivier bij ligt dan gaat het dampen. Dat veroorzaakt een zogenaamde cumulonimbuswolk. Die wolk heeft een ronde vorm en is heel wit. Als hier maar een beetje wind bij komt gaat deze wolk draaien. Dus als er veel wind is draait deze wolk dus heel snel rond. Door dat hij zich door de lucht lagen heen wurmt krijgt hij een langwerpige vorm. Als dat gebeurt is heet het geen cumulonimbuswolk maar een orkaan.

Lawines
Je hebt 3 soorten lawines
- losse sneeuwlawine
- breuklawine
- natte sneeuw lawine
- stof lawine

Bij alle 3 de soorten lawines het je drie dingen nodig sneeuw, een helling en een pak sneeuw dat niet goed aan de helling blijft kleven. Als er dan nieuwe sneeuw op dat onstabiele sneeuw valt blijft de sneeuw aan elkaar kleven. Uiteindelijk kan dat zo groot worden en in een keer naar beneden stort. Dan is er een lawine ontstaan.

Oorzaken
De oorzaak van vulkanisme is ontdekt in magmakamers. Deze magma kamers liggen ongeveer 10-20 km onder de grond. Volgens Niggli zijn het vooral de gasbestanddelen in het magma die het vulkanisme veroorzaken, maar uiteindelijk bereikt maar een klein deel hiervan de aarde. Het meeste houd op met branden als het ongeveer nog 2km onder de aarde zit.


Gevolgen
Wij denken meestal dat vulkanen alleen vervelende gevolgen kunnen hebben maar dat is niet zo. De grond bij een vulkaan is heel erg vruchtbaar. En daarom gaan ook veel mensen bij een vulkaan wonen. Ook denken wetenschappers dat stenen, stof en as dat hoog in de lucht komt er voor kan zorgen dat het zonlicht minder goed de aarde kan bereiken en dat het daardoor kouder wordt. Maar vulkanen hebben wel meer negatieve gevolgen dan positieve. Negatieve gevolgen kunnen zijn dat mensen die vlak bij een vulkaan hun huis hebben, hun huis verliezen of zelfs zelf dood gaan.

Waarom er meer slachtoffers vallen bij arme als bij rijke landen
Er vallen meer slachtoffers in arme landen omdat:

- Mensen daar sneller bij een vulkaan gaan wonen omdat zij die vruchtbare grond hard nodig hebben en rijke landen niet.
- Mensen daar een minder goede infrastructuur hebben dan in rijke landen dus kan er minder snel hulp worden gestuurd.
- Mensen daar minder alarmsystemen hebben dan in rijke landen dus kunnen ze minder snel gewaarschuwd worden.

De beroemdste uitbarsting aller tijden is waarschijnlijk de Vesuvius, bij Napels in Italië, in 79 na Christus. De mensen dachten allemaal dat deze vulkaan al dood was maar dat was niet zo. Toen de slapende vulkaan opeens begon te schudden. Het stadje Pompeji was er helemaal niet op voorbereid. Heel lang regende het hete as, tot dat Pompeji onder meters dikke as laag bedolven was en er meer dan 2000 mensen om het leven kwamen. Deze vulkaan in Italië worden nog steeds veel bezocht door toeristen omdat er een schat aan spullen onder de lava ligt en nog steeds opgegraven wordt. Verder kan men daar naar boven op de top klimmen en in de nog dampende krater kijken.

REACTIES

L.

L.

Doe ff gezond joh. Gek

6 jaar geleden

een scholier

een scholier

dakjewel gooeie info

5 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.