Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

5 soorten spijbelaars

5 soorten spijbelaars

Door

Spijbelen: het lijkt vaak zo aantrekkelijk, behalve als je tijdens de strafuren er op terugkijkt.

Tijdens één van die strafuren, bedacht ik me: je hebt vijf soorten spijbelaars. Tot welke groep behoor jij?

Berekenend
De groep die weet wat ‘ie straks gaat doen en meestal spijbelt als hij minstens 2 uur eerder thuis kan zijn, bijvoorbeeld: het 7e verval hebben en het 8e les, plus de pauze win je dan twee-en-een-halfuur met spijbelen. Dus met 2 uur nakomen heb je altijd nog gewonnen, plus de kans dat je er nog een paar uur vanaf kan praten. Ik behoor tot deze groep. :)

Stemmingsspijbelaars
De volgende groep zijn meer kinderen die niet echt een droom hebben, of er niet echt voor willen werken. Ze spijbelen afhankelijk van hun stemming. Dit soort kinderen wil ik onderverdelen in de “te slim groep, de niet kunnen groep, en de geen zin (of verwende nesten) groep”.

Subgroep a) Slimmerds
De kinderen in de “te slim groep” zijn, zoals de naam al zegt, slim. Ze werken onder hun niveau, krijgen geen uitdagingen, en gaan maar spijbelen omdat ze het 'toch wel kunnen', deze groep is klein.

Subgroep b) Niet kunnen
De “niet kunnen groep” is jammer genoeg wat groter. Deze kinderen hebben geen zelfvertrouwen, zijn ziek tijdens toetsweken, spijbelen voor repetities enzovoorts.

Subgroep c) Verwend
De laatste groep is vaak het grootst, de “geen zin groep (verwende nesten)”. Deze kinderen hebben, extreem gezegd, “geen enkele gram motivatie in hun lijf”. Deze kinderen blijven ‘s morgens gewoon in bed liggen, en vervolgens schrijft mama wel even een briefje dat haar kind zich niet echt lekker voelde.

Let op
Bij het uitzoeken van je eigen groep: je kan ook tot meerdere groepen tegelijk horen. Zoals mijn vriend, die best slim is en behoorlijk verwend. Ik denk dat elke leerling wel in een van deze groepen kan worden onderverdeeld.

Verder vind ik nakomen helemaal niet erg, sterker nog, het haalt mijn cijfers enorm op. Duitse woordjes overschrijven is nu eenmaal de beste manier om ze te leren, en zonder dwang zou ik dat nooit van mijn leven doen.

Gepubliceerd op 22 februari 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu