Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Letterlijke tekst spreekbeurt muskusschildpadden

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas vwo | 1418 woorden
  • 15 juni 2013
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Dia 1;

Ik ga jullie wat vertellen over de muskusschildpad. Ik denk dat bijna iedereen wel weet waarom, ik heb zelf 2 muskusschildpadden als huisdier. Ze heten Jolly en Joppie. Ik wist al best veel over dit onderwerp en ik wou het graag  ook aan jullie vertellen.

Dia 2;

Ik ga jullie eerst wat vertellen over de schildpad algemeen, en daarna pas over de muskusschildpad. Dan denk ik dat jullie alles beter snappen. Over de muskusschildpad vertel ik jullie wat over de muskusschildpad algemeen, het gedrag en uiterlijk, over de muskusschildpad als huisdier, mijn eigen ervaring, en over de tong van de muskusschildpad. Het klinkt misschien nogal dom dat ik daarover ga vertellen, maar dat leg ik later uit.

Dia 3;

Schildpadden zijn reptielen, dus zijn ze koudbloedig. Ze zijn afhankelijk van de temperatuur van hun omgeving. Schildpadden zijn wel de enige reptielen zonder tanden. Ze kauwen hun voedsel met de scherpe randen van hun bek. Daarmee kunnen ze ook hard bijten.

Natuurlijk weet iedereen dat een schildpad een schild heeft. Maar niet veel mensen weten dat ze niet alleen een schild op hun rug hebben, maar ook een op hun buik. Een rugschild heet een carapax en een buikschild heet een plastron. De carapax en het plastron worden met elkaar verbonden door een benen brug aan beide kanten van het schild tussen de poten. De kop en poten steken uit openingen van het schild. Een schildpad kan zijn schild niet verlaten, omdat het schild is vergroeid met zijn wervelkolom. Schildpadden hebben een schild als verdediging, maar het schild is ook goed voor de isolatie. De meeste mensen denken ook dat het schild niet gevoelig is, maar dat is het wel. Dit is zo omdat er door het schild veel zenuwen lopen.

Schildpadden leggen eieren. Uit die eieren komen schattige babyschildpadden die heel oud kunnen worden, maar dit verschilt per soort.

De meeste schildpadden kunnen goed zwemmen. Maar landschildpadden verdrinken direct in diep water. Schildpadden worden verdeeld in landschildpadden, modderschildpadden en zeeschildpadden. Er zijn ongeveer 310 verschillende soorten. Veel soorten zijn bedreigd, dit komt vooral doordat hun omgeving word verwoest door mensen.

Schildpadden leven op veel plaatsen in de wereld. Op deze kaart kun je zien waar de schildpadden leven. In het zwarte gedeelte leven de land en modderschildpadden, en in het blauwe gedeelte leven de zeeschildpadden.

Schildpadden leven in bijna alle omgevingen, van woestijn tot bossen en moerassen. Alleen in warme woestijnen en koude bergstreken zonder schuilplaatsen vind je geen schildpadden.

In Nederland leven er geen schildpadden in het wild. Ooit leefde de Europese moerasschildpad in ons land maar deze is al lange tijd verdwenen. Tegenwoordig komen in Nederland geen schildpadden voor behalve enkele losgelaten of ontsnapte ex-huisdieren. Er zijn geen schildpadden in Nederland omdat de temperatuur hier te laag is om de eieren te laten uitbroeden.

Dia 4;

Muskusschildpadden komen in het wild voor vanaf de zuidgrens van Canada tot de Verenigde Staten.

De muskusschildpad is een modderschildpad, dat is een familie van de schildpadden. Zoals alle modderschildpadden leven ze in stilstaande of langzaam stromende wateren. Maar in tegenstelling tot andere modderschildpadden komen ze bijna nooit uit het water om te zonnen.

Zo zien de eieren van muskusschildpadden eruit, en die eieren leggen ze op het land. De eieren komen na 12 tot 18 weken uit en 1 nest bestaat uit 2 of 3 eieren.

Je kunt een muskusschildpad volwassen noemen als hij 4 jaar of ouder is.

De muskusschildpad word ongeveer 25 tot 50 jaar.

Dia 5;

De muskusschildpad is geen goede zwemmer. Hij loopt meestal over de bodem en soms spartelt hij wat in het water. Hij komt bijna nooit uit het water om te gaan zonnen.

Muskusschildpadden eten bijna alles wat ze tegenkomen. Ze zoeken  voedsel op geur. Dan eten ze het op onder water, ze kunnen niet eten boven water. Dit komt omdat ze een speciale tong hebben, en daarover vertel ik jullie meer bij het stukje ‘Bijzonderheden’.

Muskusschildpadden heten zo omdat ze, als ze zich bedreigd voelen, een bepaalde stof afscheiden die een beetje naar muskus ruikt. Maar in gevangenschap doen ze dit niet.

Muskusschildpadden zijn over het algemeen niet agressief, dus ze kunnen met meerderen in één bak. Ze zijn best rustig.

Pas in de schemering worden muskusschildpadden echt actief, maar ze slapen niet overdag.

Dia 6;

Muskusschildpadden worden maximaal 14 cm carapaxlengte. Carapaxlengte is de lengte van het schild. Maar de meeste blijven kleiner dan 14 cm.

Het schild van de muskusschildpad kan geelbruin tot donkerbruin zijn, en op het schild zijn geen stippen of strepen.

De huid kan lichtgrijs tot bijna zwart zijn, en bestaat uit schubben. Op de kop zitten witte strepen, hieraan kun je de muskusschildpad herkennen.

Je kunt de mannetjes onderscheiden van de vrouwtjes door te kijken naar de staart, de kop en het plastron. De mannetjes hebben namelijk een dikkere staart en kop, maar een kleiner plastron dan de vrouwtjes.

Dia 7;

De muskusschildpadden die wij als huisdier houden zijn gekweekt in gevangenschap, ze zijn niet uit het wild gehaald.

Voor muskusschildpadden kun je een mooie bak bouwen met veel plantjes en schuilplaatsen, dat vinden ze fijn. De bak heeft sowieso een filter nodig, om het water schoon te houden. Het moet wel een sterke filter zijn, want muskusschildpadden zijn echte watervervuilers. Ook heeft het aquarium een thermostaat nodig om het water op de juiste temperatuur te houden, de juiste temperatuur is tussen de 22 en 26 graden. Het water moet niet te diep zijn, voor jongeren is 5 tot 10 cm water genoeg en voor volwassenen moet er ongeveer 20 tot 30 cm water zijn. Er moeten plaatsen zijn waar het schildpadje boven water kan komen. Ook moet er een zonneplek zijn, met een zonnelamp. Muskusschildpadjes verlaten het water niet vaak, maar als ze toch zouden willen zonnen moet dat wel kunnen.

Jonge muskusschildpadjes hebben een bak van 30 bij 50 bij 80 cm nodig en volwassenen een bak van 50 bij 70 bij 100 cm. Dit geldt voor 1 schildpad. Bij elke schildpad die erbij komt, moet de bak 20% groter zijn.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Jonge muskusschildpadjes hebben een bak van 30 bij 50 bij 80 cm nodig en volwassenen een bak van 50 bij 70 bij 100 cm. Dit geldt voor 1 schildpad. Bij elke schildpad die erbij komt, moet de bak 20% groter zijn.

Muskusschildpadden zijn vleeseters. Ze eten bijna alles, maar vooral eten ze kreeftjes, garnaaltjes, kleine visjes, waterinsecten, waterwormpjes en slakken.

De jongen worden elke dag gevoerd, terwijl de volwassenen 2 tot 3 keer per week eten krijgen.

Dia 8;

Oostenrijkse onderzoekers hebben een grote ontdekking gedaan over muskusschildpadden. Want hoe kunnen muskusschildpadden zo lang onder water blijven? De Oostenrijkse onderzoekers hadden een paar etende muskusschildpadden gefilmd, en ze zagen dat muskusschildpadden alleen onder water kunnen eten. Toen ze dat zagen, besloten ze de tong te gaan onderzoeken en toen vonden ze speciale cellen op de tong. Met die speciale cellen kan een muskusschildpad zuurstof opnemen uit het water, dus kan hij met zijn speciale tong onder water ademen. Dus kan de muskusschildpad maandenlang onder water blijven. Daarom heeft de muskusschildpad zo’n kleine tong, die eigenlijk niet zo geschikt is om mee te eten.

Dia 9;

Mijn eigen schildpadjes heten Jolly en Joppie. Ik heb ze al 4 maand, 2 weken en 4 dagen. Het zijn heel enthousiaste beestjes. Want als ik eraan kom lopen, rennen ze meteen naar het glas en dan sjezen ze van de ene kant van de bak naar de andere, dit doen ze vooral als ze honger hebben. Als ik dan tegen het glas tik komen ze daar de plek waar ik heb getikt, en wachten daar geduldig op hun eten. Ze spelen ook veel met elkaar, rennen achter elkaar aan lopen over elkaar heen. Ze kunnen uit mijn hand eten. Maar meestal gooi ik het eten gewoon in het aquarium. Ze eten veel en hebben bijna altijd honger. Ik voer ze 1 keer per dag, meestal ’s ochtends. Maar ze hebben de hele dag honger dus geef ik ze tussendoor nog wel eens een kreeftje. Elke week maak ik de bak schoon, anders gaat hij stinken omdat ze het water erg vervuilen. En de filter maak ik om de 3 dagen schoon, zodat hij het water weer goed kan filteren. Jolly en Joppie komen heel soms het water uit op te zonnen onder de zonnelamp op het eilandje. Het leuke aan Jolly en Joppie vind ik, dat ze zo enthousiast zijn en dat ze nergens bang voor zijn. Zelfs niet voor mijn kat Sammy. Als ik naar het aquarium ga, neem ik Sammy soms mee. Die gaat dan voor het glas staan en dan drukt hij zijn pootje tegen het glas. Maar Jolly en Joppie vinden dat niet erg, die vinden dat grappig. Even later gaat Sammy gewoon liggen slapen voor het aquarium. En Jolly en Joppie gaan gewoon verder met spelen.

Nu wil ik jullie nog graag een filmpje laten zien waarin ik Jolly en Joppie voer.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.