Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Milieuvervuiling

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 3055 woorden
  • 14 april 2008
  • 186 keer beoordeeld
Cijfer 7
186 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Milieuvervuiling

Inleiding:
Wij hebben voor milieuvervuiling gekozen, omdat het een zeer recent onderwerp is en je kunt er veel over vinden in kranten en op het nieuws. Ook spreekt het ons allebei aan.

Wat is het probleem?
Omdat dit een probleem is wat over de hele wereld voorkomt, is dit een maatschappelijke kwestie. Als er ergens op de wereld bijvoorbeeld water word vervuild, heeft een ander deel van de wereld daar ook last van.

De schade van milieuvervuiling is groot. Er sterven per jaar zo’n 40.000 kinderen aan de vervuiling van lucht en water. De meeste van deze kinderen leven in de Balkan en Oost-Europa waar de vervuiling heel erg is. Dit komt omdat in de Balkan en Oost-Europa veel armoede is. Er wordt de laatste tijd veel meer voorlichting en aandacht aan de inwoners gegeven om de sterfgevallen te laten afnemen.


Een aantal cijfers:
Volgens de cijfers wordt 6,4% van de sterfgevallen onder Europese baby’s en peuters tot 4 jaar veroorzaakt door luchtvervuiling.
Van deze baby’s en peuters overlij d 4,6% aan de rook en roet in huis.
Dit wordt veroorzaakt door het stoken van hout in het huis.

5,3% van alle sterfgevallen zijn kinderen tot 14 jaar die zijn overleden aan vervuild water.
Er wordt geschat dat 4,4% van de kinderen overleid doordat ze lood hebben binnengekregen.

Het onderzoek gaat uit van de drie Europese regio's . Vooral in het rode gedeelte, zijn de problemen groot. In de regio's A en C vormen ongevallen een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen, respectievelijk 30% en 39% van alle sterfgevallen bij kinderen en tieners.

Doordat kinderen vaker buitenspelen en erg kwetsbaar zijn denken onderzoekers dat kinderen sneller aan milieuvervuiling overlijden.
In Europa sterven de kinderen vooral aan diarree, longontsteking, verstikking, en koolmonoxidevergiftiging.

Historische schets
Rond 1900 werden er 3 verenigingen opgericht. Dat waren: Vereniging Natuurmonumenten, Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels en de Nederlandse Natuurhistorische vereniging. Deze verenigingen zagen dat het niet goed ging met de natuur doordat de steden zich steeds verder gingen uitbreiden en daarom de natuurgebieden verdwenen.

In de tweede helft van de 19de eeuw begonnen de natuurbeschermingen zich in echt goed in te zetten.


Welke groepen en organisaties zijn betrokken bij dit probleem? &
Welke belangen hebben deze groepen en organisaties?

Milieudefensie:
Milieudefensie is aangesloten bij Friends of the Earth International. Deze organisatie pakt al 35 jaar lang de milieuproblemen in het binnen en buitenland aan. Ze worden gesteund door veel mensen. Samen met bedrijven en natuurlijk de overheid kijken ze voor zo goed mogelijke oplossingen. Ze komen in actie als de m ensen niet genoeg werken als ze hebben overlegd. Er zijn meer dan 90.000 mensen lid van de Milieudefensie en ook zijn er ook nog heel veel donateurs waardoor ze sterker staan om wat tegen dit probleem kunnen doen.

Wat doen ze?
- Ze volgen de ontwikkelingen in de samenleving die schade kunne aanrichten als het gaat om milieu, natuur, landschap en duurzaamheid
- Ze kunnen de besluitvorming beïnvloeden.
- Ze verrichten onderzoek
- Ze verspreiden heel erg ruim over de hele wereld informatie.
- Ze krijgen de gerechtelijke uitspraken en voeren handelingen en acties uit om het doel te bereiken.

Greenpeace:
Wat wilt greenpeace aanpakken?
- Het duurzaam beheer van oceanen, zeeën en rivieren en duurzame visserij
- Duurzaam beheer van de bossen wereldwijd. Dit betekent meer recycling van hout en papier
- Genetisch gemanipuleerde gewassen van het veld en uit ons voedsel
- Stoppen van klimaatverandering door efficiënt gebruik van schone energie uit wind, zon en biomassa

- Stoppen van kernenergie
- Een wereld zonder kernwapens
- Verplichte vervanging van schadelijke stoffen door veilige alternatieven

Strohalm:
Social Trade Organization
STRO ziet het optimaliseren van duurzame mogelijkheden en het ontplooien van ongebruikte capaciteiten van mensen in regio's van ontwikkelingslanden als goed begin voor economische ontwikkeling. Er zijn vaak voldoende grondstoffen. En er zijn mensen die willen werken, kopen en verkopen. Op regionaal niveau is zowel productie als consumptie mogelijk: denk bijvoorbeeld aan goed voedsel of biodiesel.

- Ruilkring: een groep mensen koop en verkoopt producten of diensten aan elkaar met hun eigen geld: puntenbriefjes waarvan deelnemers hebben afgesproken dat ze een koopwaarde hebben.

- Fomento: microkredieten in combinatie met lok aal geld helpen niet alleen de betreffende ondernemers, maar een heel dorp,wijk of streek.

- Bedrijfsnetwerk C3: bedrijven verrekenen onderlinge transacties met een interne gemeenschappelijke administratie. De rentelasten zijn veel lager en klanten zijn goedkoper uit. Lokale, milieuvriendelijke producten geven een stevige basis aan de plaatselijke economie, zoals biodiesel.

Vereniging Natuurmonumenten:
Natuurmonumenten is een onafhankelijke vereniging die natuur, landschap en cultuurhistorie veiligstelt door gebieden aan te kopen, te beheren en te beschermen. Voor nu en voor toekomstige generaties.


-Natuurmonumenten stelt natuur, landschap en daarmee samenhangende cultuurhistorie daadwerkelijk veilig door gebieden aan te kopen en op professionele wijze te beheren.

In constructieve samenwerking met vele organisaties werkt zij voortdurend aan uitbreiding van het beschermde areaal. Zij geeft een stem aan de waarde van natuur, landschap en daarmee samenhangende cultuurhistorie en toont telkens aan dat nat uur- en landschapsbescherming cruciaal is voor het leefbaar houden van Nederland. Zij biedt aan mensen op allerlei manieren de gelegenheid om actief in contact te komen met natuur en landschap en bouwt onvermoeibaar aan publieke bewustwording en draagvlak.

Wereld Natuur Fonds:
Het WNF bouwt aan een toekomst waarin de mens leeft in harmonie met de natuur.
- Het WNF beschermd en waar mogelijk hersteld de belangrijkste leefgebieden zoals: tropische en andere bossen, waterrijke natuurgebieden en zeeën & oceanen.
Het WNF pakt ook de belangrijkste bedreigingen aan zoals: Ontbossing, verdroging, ov erbevissing, klimaatverandering, handel in soorten
En het bewust maken van de Nederlandse samenleving dat ook zij actief kan bijdragen aan de bescherming van de soortenrijkdom van de natuur door het bieden van: niet-financiële handelingsperspectieven die leiden tot duurzame consumptie en financiële handelingsperspectieven.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu:
Het RIVM is een instituut dat onderzoek doet voor de mens en milieu. Ze proberen een verbetering van milieuprestatie te krijgen en milieubelasting te voorkomen.
Ook de Europese ministers van Volksgezondheid en Milieu, IVN (Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie), Grondleggers van natuurbescherming in Nederland: Eli Heimans en Jac. P. Thijsse en LMO (Landelijk Milieu Overleg) zijn betrokken bij de kwestie.

Van al deze organisaties komen de belangen overeen. Ze willen allemaal zorgen dat er een beter milieu komt.

De achterliggende doelstellingen komen ook bijna allemaal overeen. Alle organisaties willen een beter en schonere aarde.

Welk beleid voert de overheid?
Er is in de afgelopen jaren een begin gemaakt met een moderner milieubeleid. Hierbij is het doel dat de milieuvervuiling kan samengaan met de economische groei. Ook ziet het kabinet milieuverbetering als een economische kans. Het beleid is vastgelegd in de Toekomstagenda Milieu.
De overheid stel 12 miljoen euro ter beschikking voor de uitvoering van de plannen.
Lucht:
Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zet het kabinet maatregelen en een bedrag van 1,05 miljard euro in. Dit geld wordt in de periode 2005-2015 gebruikt. Ook wil het kabinet er voor zorgen dat euro-6-motoren verplicht worden, waarmee auto's vrijwel geen luchtvervuilende stoffen meer uitstoten.

Energie
In dit jaar spelen klimaat en duurzame energievoorziening een belangrijke rol in het beleid. Het kabinet probeert tussen 2008 en 2012, 6% minder uitstoot van broeikasgassen te produceren, ten opzichte van het jaar 1990. Als er hulp nodig is zal dat komen van extra buitenlandse klimaatprojecten.
Ministerie van VROM heeft maatregelen aangekondigd voor CO2-opslag, energiebesparing, biobrandstoffen en nieuwe energiebronnen.
Energieproducenten overwegen om te investeren in nieuwe kerncentrales. Het ministerie van VROM kijkt of de kerncentrales veilig genoeg zijn en de opslag van afval voldoet aan de eisen.

Het kabinet wil proberen het aandeel biobrandstoffen in benzine en diesel op te voeren van 2% in 2007 naar 5,75% in 2010.

Natuur- en landschapsbeheer:
- Om de inrichting van het Groene Hart sneller te laten verlopen, is er in dit jaar miljoen euro beschikbaar gekomen.
- Het ministerie wil de kwaliteit van het landschap in Nederland verhogen door middel van het ‘Programma Landschap.’
- Het ministerie van VROM steunt in de soortenrijkdom in de natuur, zowel internationaal als regionaal.

Wat vinden politieke partijen van deze kwestie?
PvdA:
De PvdA wil er voor zorgen dat Nederland in 2020 de schoonste en de beste energievoorziening van Europa heeft. Hierdoor zal Nederland dan namelijk een technologische en economische voorsprong krijgen. Dat is goed voor meer banen voor de bevolking van Nederland en het zorgt ervoor dat het nageslacht in een schonere en dus gezondere wereld wordt achtergelaten.

Welke oplossing(en) wil PvdA?
- Het PvdA wil een miljard euro per jaar extra om duurzame energievoorzieningen te bekostigen.
- Het PvdA wil extra investeringen voor de verbetering van de luchtkwaliteit, namelijk om auto’s schoner te kunnen maken en van het geld voor de gemeenten gerichte maatregelen te nemen zoals het zorgen voor schonere bussen en fietsplannen.

- Het PvdA wil een energiebesparing van jaarlijks ongeveer 2%.
- Het PvdA wil dat Nederland één groot natuurgebied krijgt dat met elkaar in verbinding staat.
- Het PvdA wil 1,3 miljard “vergroening”. Dat houdt in dat milieuvervuiling belast wordt, en dat de belasting op arbeid verlaagd wordt.
- Het PvdA wil verplichtingen opleggen aan bedrijven om te zorgen dat ze duurzame energie produceren en energie besparen.
- Het PvdA wil nieuwe elektriciteitscentrales verplichten om het broeikaseffect opwekkende gas CO2 voortaan in de grond op te slaan.
- Het PvdA wil dat de glastuinbouw meer energiebelasting gaat betalen. De opbrengst daarvan zal volledig ten goede komen van deze sector om innovatie in deze sector te stimuleren.
- Het PvdA wil schoner wonen belonen. Ze willen mensen een premie geven voor alle energiebesparende maatregelen bij de aanschaf van een huis.
- Het PvdA wil statiegeld op blikjes en flesjes invoeren om verpakkingsafval en zwerfvuil tegen te gaan.
- Het PvdA wil dat stadsbewoners meer groen binnen handbereik krijgen. Dat wil zeggen, dat ze meer groen en water in en om de stad willen.
- Het PvdA wil, om Nederland mooi te houden, de natuur beschermen en waar dat mogelijk is ook nog uit te breiden. De verschraling van de natuur moet namelijk tegengehouden en gekeerd worden. Ze willen dat er één groot, met elkaar verbonden gebied komt, met échte natuur, waar de mensen van kunnen genieten en waar de dieren een betere overlevingskans zullen hebben.
- Ten slotte wil het PvdA dat geld voor de natuur niet wordt besteed aan de economie in het Waddengebied. Handen af van de Waddenzee!


GroenLinks:
GroenLinks wil zorgen voor een schonere lucht, een mooiere natuur en een beter klimaat. Aangezien dat eerste levensbehoeften zijn. Daarbij horen ook ruimte voor ontspanning, fijn wonen en goed en gezond eten. Om dat doel te bereiken moet er zorgvuldig worden omgegaan met de natuur en het landschap. Ook willen ze voorkomen dat het klimaat nog meer verandert. Dus zullen ze iets proberen te doen tegen het smelten van de ijskappen, het verdwijnen van de regenwouden en het oprukken van de woestijnen. Voorkom dat Amersfoort straks aan zee ligt.
Al Gore maakte een film over de klimaatverandering. Die is voor iedereen zichtbaar. Het klimaat wordt warmer en natter. Het weer wordt extremer. Elke zomer zien we de bosbranden in Zuid-Europa. Midden- en Oost-Europa hebben steeds vaker last van overstromingen. GroenLinks wil dat de politiek daar eindelijk iets tegen doet. De regering Balkenende doet het niet. Alleen GroenLinks doet echt iets tegen de klimaatverandering. Zij zijn de enige partij die de uitstoot van CO2 laat dalen.Dat blijkt uit de Groene Doorrekening. Ook zorgen zij voor een schonere lucht. Dat is heel belangrijk voor de gezondheid van veel mensen. Daarom zullen ze zorgen voor veel schonere producten en voor schoner vervoer. Zij verdubbelen de energiebesparing én de productie van duurzame energie. Kernenergie is geen optie.
Het mooie, typisch Nederlandse landschap hoeft niet te worden volgebouwd. Er zijn genoeg andere creatieve manieren om van extra woningen te voorzien. Bijvoorbeeld door leegstaande kantoorgebouwen beschikbaar te stellen als woningen. GroenLinks wil meer groene parken, meer grote speeltuinen en meer sportvelden in de steden. Ze willen mooie, groene wijken en dorpen met woningen voor iedereen. Ze willen dat men kan genieten van het landschap. Daarom willen ze nieuwe meren en wandelpaden aanleggen. Daarmee wordt de natuur versterkt we en kunnen de mensen er meer van genieten. Ze willen dat er nieuwe, uitdagende ontwerpen voor bedrijventerreinen komen, die beter in de omgeving passen.
Ook wil groenLinks dat de dieren meer rechten krijgen. Zo willen ze bijvoorbeeld een voorbeeld nemen aan landen als Oostenrijk, waar de biologische landbouw echt van de grond komt. Of aan Zweden, waar de ouderwetse varkensstallen plaats hebben gemaakt voor de 'comfort class'. De boeren moeten meer ruimte krijgen om biologisch te kunnen ondernemen.

VVD:
De VVD vindt de bescherming en verbetering van het milieu erg belangrijk. De VVD stelt hierbij een algemene ondergrens: de maatschappelijke handelingen mogen niet leiden tot permanente schade aan het milieu. De zorg voor een goed milieu mag niet worden doorgeschoven naar de volgende generaties.
De VVD streeft naar een duurzame samenleving, voor onszelf en voor de toekomstige generaties. Bij dat streven staat de VVD voor een realistisch milieubeleid, dat gebaseerd is op feiten. Het is immers duidelijk dat vele doemscenario’s van de voorbije decennia geen realiteit zijn geworden. Integendeel, er is veel bereikt: de lucht, het water en de bodem zijn allemaal schoner geworden. Die positieve resultaten zijn grotendeels te danken aan de menselijke creativiteit. Daarom moet ook in de komende jaren ruimte worden geboden aan die menselijke creativiteit. Verdere milieuverbeteringen zijn dan te verwachten.

CDA:
De problemen die in Nederland ondervonden worden, worden voor een deel in Nederland aangericht. Maar de vervuiling die bijvoorbeeld de chemische industrie bij Antwerpen veroorzaakt, waait bij een zuidwestelijke wind zo Nederland binnen. En wanneer bedrijven in Duitsland vuil water lozen in de Rijn, dan stroomt dat water Nederland binnen. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld onze drinkwatervoorziening. Het CDA vindt daarom dat grensoverschrijdende milieuproblemen in Europees verband moeten worden aangepakt. Alleen een internationale aanpak zet voldoende zoden aan de dijk om de opwarming van de aarde, oftewel het broeikaseffect, tegen te gaan.

Nederland is een relatief klein land met veel bedrijven die afhankelijk zijn van de export. Wanneer deze bedrijven te maken krijgen met strenge milieumaatregelen die alleen in Nederland gelden, worden hun producten duurder dan die van de buitenlandse concurrenten, en dat kan dus schadelijk zijn voor de Nederlandse economie. Het CDA vindt daarom dat wij in Nederland in principe geen strengere milieu-eisen aan bedrijven moeten stellen dan in andere Europese landen het geval is. De wet- en regelgeving op het gebied van milieu moet binnen de Europese Unie zoveel mogelijk gelijk zijn. Alleen als er een ernstig milieuprobleem is dat om een speciale Nederlandse oplossing vraagt, zouden er strengere milieu-eisen gesteld mogen worden dan ergens anders in Europa.

Samenvatting van de belangrijkste feiten, standpunten en voorstellen
Feiten:
- Milieuvervuiling vind plaats over de hele wereld
- Er sterven jaarlijks zo’n 40.000 kinderen aan de vervuiling van de lucht en het water.
- Volgens de cijfers wordt 6,4% van de sterfgevallen onder Europese baby’s en peuters tot 4 jaar veroorzaakt door luchtvervuiling.
- Rond 1900 werden de eerste ‘groene’ organisaties tegen milieuvervuiling opgericht.

Standpunten:
Milieudefensie: wil een schone wereld die altijd schoon blijft en waarin het prettig is om te leven.
Greenpeace: vindt de gezondheid van de aarde het allerbelangrijkste wat er is.
PvdA: wil dat Nederland in 2020 de schoonste en de beste energievoorziening van europa heeft.
Groenlinks: Wil voorkomen dat het klimaat veranderd en het liefst overal veel groen. Ook willen ze dat de dieren meer rechten krijgen.
VVD: Vindt de bescherming en de verbetering van het milieu erg belangrijk.

CDA: Het CDA is bang dat, als bedrijven te maken krijgen met strengere milieumaatregelen (die alleen in Nederland gelden) de producten duurder worden dan die van het buitenland, waardoor er kans is op een economisch probleem. Het CDA vindt daarom dat er in Nederland geen strengere milieueisen aan bedrijven moeten worden gesteld dan in andere Europese landen.
Voorstellen:
PvdA:
- wil schoner wonen belonen; de mensen krijgen een premie voor energiebesparende maatregelen bij de aanschaf van een huis.
- wil verplichtingen opleggen aan bedrijven om duurzame energie te produceren en meer energie te besparen.
- wil extra investeringen om de luchtkwaliteit te verbeteren: het schoner maken van auto’s en geld voor gemeenten om gerichte maatregelen te nemen zoals schonere bussen en fietsplannen.
Groenlinks:
- wil zorgen voor veel schonere producten en voor schoner vervoer. Wij verdubbelen de energiebesparing én de productie van duurzame energie. Kernenergie is geen optie.
CDA:
- wil dat de grensoverschrijdende milieuproblemen in Europees verband worden aangepakt. Dit zal alleen internationaal effect hebben.
Welke oplossing is volgens ons het beste?
Volgens ons zijn de oplossingen van de PvdA het beste omdat bij hen de indruk krijgen dat ze echt wat om de natuur geven en er echt iets aan willen doen. De 3 beste voorstellen om milieuvervuiling tegen te gaan staan hieronder:
- het schoner wonen belonen; mensen krijgen dan een premie voor de energiebesparende maatregelen bij de aanschaf van een huis.

- extra investeren om de luchtkwaliteit te verbeteren: het schoner maken van auto’s en het geld van de gemeenten gebruiken om gerichte maatregelen te treffen zoals schone bussen en fietsplannen.
- het opleggen van verplichtingen aan bedrijven om duurzame energie te produceren en meer energie te besparen.

Hoe zal de kwestie zich volgens ons ontwikkelen in de toekomst?
Wij denken dat over een aantal jaar, als het helemaal fout gaat met de aarde, dat er niet alleen door deze groepen en organisaties iets tegen milieuvervuiling gedaan zal worden, maar dat er zulke strenge maatregelen zullen worden genomen dat iedereen een beetje meehelpt de aarde weer schoon te krijgen. We denken dat dit nog wel heel lang zal duren aangezien de aarde erg groot is en niet alle landen in eerste instantie mee zullen willen werken, maar uiteindelijk zal er echt wel iets gebeuren om het milieu te verbeteren.

Gebruikte bronnen:
- http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/18082843/
- http://www.euro.who.int/budapest2004
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Milieubeweging
- http://www.milieudefensie.nl
- http://www.strohalm.nl/Geschiedenis2.html#558
- http://www.wereldnatuurfonds.nl
- http://www.vvd.nl
- http://www.pvda.nl
- http://www.groenlinks.nl
- http://www.vrom.nl
- http://www.regering.nl
- http://www.overheid.nl
- http://www.maatschappijleerwerkstuk.nl
- http://www.davindi.nl
- http://www.kennisnet.nl
-
http://www.greenpeace.nl/about
- http://www.wnf.nl/
- http://www.natuurmonumenten.nl/natmm-internet/natmm/artikel.jsp?id=367
- http://www.rivm.nl/over-rivm/onderzoek/

REACTIES

J.

J.

Ik heb je verslag/werkstuk gelezen, en ik heb er veel aan gehad. Ik moest zelf een verslag maken, en ik heb een 8 gehaalt daarvoor. Dus nog bedankt.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.