Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Het RIVM zoekt scholieren (13 t/m 17) die niet roken EN scholieren (18 jaar of ouder) die wel roken of e-sigaretten/shisha-pen gebruiken. Voor een onderzoek. Vergoeding is €30,- + reiskosten. Lees meer en meld je aan!

Brandstoffen, Chemie

Scheikunde

Samenvatting

Wil jij Scholieren.com bedanken voor 4/5/6 jaar trouwe dienst?
Heb jij je diploma straks mede te danken aan Scholieren.com? Doe iets terug :) Stuur je huiswerk op! Scholieren.com bestaat dankzij scholieren die hun huiswerk delen. Jij kunt hele generaties scholieren na jou helpen met jouw samenvattingen en verslagen. We zijn blij met al het huiswerk. En iets goeds doen voelt goed. Upload nu of doe een donatie!
5.1 / 10
4e klas havo
  • ikke
  • Nederlands
  • 287 woorden
  • 7573 keer
    28 deze maand
  • 30 januari 2005
3.1 Fossiele brandstoffen
Koolwaterstoffen worden gebruikt als brandstof. Bij een volledige verbranding ontstaan koolstofdioxide en water. Daarbij komt warmte vrij dus het is een exotherm proces.
Ook zwavel, zuurstof en stikstof bind makkelijk met koolstof, het zijn allemaal koolstofverbindingen.
De fossiele brandstoffen heten zo omdat ze miljoenen jaren geleden zijn gevormd. Voorbeelden er van steenkool, aardolie en aardgas. Steenkool bestaat vooral uit koolstof en aardolie en aardgas uit koolwaterstoffen.
Voordeel van het gebruik van koolwaterstoffen: er ontstaan geen giftige stoffen, tenzij het een onvolledige verbranding is.

3.2 Alternatieve brandstoffen
De fossiele brandstoffen maken wij nu op voor energie. Dus we gebruiken voor het maken van energie ook andere vormen zoals kern- en windenergie. Ook met biogas en bioalcohol word geëxperimenteerd. Biogas ontstaat bij rotting van organisch afval. Bioalcohol wordt uit biologische produkten gehaald.
In ons land rijden er proefbussen op gasahol, een mengsel van bio-ethanol en benzine.

3.3 Aardolie
Ruwe aardolie is een dikke bruine vloeistof, en pas na destilleren bruikbaar. Het heet hier ‘ gefractioneerde destillatie’ er ontstaan mengsels van stoffen met kookpunten die dicht bij elkaar liggen.
Zo gebruiken ze het voor: brandstof, smeermiddel, asfalt, grondstof voor de chemische industrie.
Benzine wordt als brandstof veel gebruikt. Door de hoge temperatuur van het verbranden in de motor bestaat de kans dat er stikstofoxiden ontstaan (NOx) die schadelijk zijn voor het milieu. De katalysator kan dat een beetje tegenhouden.
Wanneer de verbrandingstemperatuur niet hoog genoeg is kan er een onvolledige verbranding ontstaan met giftige stoffen zoals koolstofmonooxide.

3.4 Kraken
Er is meer benzine nodig dan dat er uit de aardolie kan worden gehaald, daarom moet het via een chemische reactie worden gemaakt. Benzine is een alkaan (algemene formule van een alkaan: CnH2n+2).
Door een alkaan te kraken (in stukjes te breken) tot koolwaterstoffen word de aardolie meer benut.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1760

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?