Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 6: tijd van televisie en computer

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vmbo | 656 woorden
  • 22 mei 2018
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Koloniën worden zelfstandig

Nederlanders niet welkom in Indonesië. In 1596 werd de zeeweg naar Indië ontdekt. De VOC verdiende geld met specerijen. Nationalistische beweging; streefden naar een eigen natie met eigen bestuur onder de naam Indonesië. Nederlands-Indië was van 1942 tot 1945 bezet door Japan. Soekarno was de leider van de Indonesische nationalisten en hij werkte met de Japanners samen. Hij hoopte dat Japan Indonesië uiteindelijk de onafhankelijkheid zou geven.

De Koude Oorlog

John F. Kennedy was de president van de VS in 1962. Berlijn was verdeeld in Oost (Communistisch) en West (Kapitalistisch). Veel Oost-Duitsers vluchtten via Berlijn naar het rijke Westen. Daarom bouwde Oost-Duitsland een muur om West-Berlijn. In de twintigste eeuw waren de VS en de Sovjet Unie de machtigste landen van de wereld. Onder hun leiding ontstonden er in Europa twee machtsblokken; De VS leidde het vrije westen. Hun bondgenoten waren vooral West-Europese landen, waaronder Nederland. Deze landen vonden vrijheid van mensen het allerbelangrijkst, Hadden een democratisch besloten bestuur. Het economisch stelsel in deze landen was het kapitalisme : grond, grondstoffen en fabrieken zijn in het bezit van vrije ondernemers. Iedereen mag er een bedrijf beginnen.

Rusland heette toen Sovjet-Unie, en leidde het Oostblok. Dat bestond uit een paar kleine landen uit Oost-Europa. In de Sovjet-Unie hadden de communisten van 1917 tot 1991 de macht. In het communisme was gelijkheid van mensen het allerbelangrijkst; grond , grondstoffen en fabrieken waren van de staat. Het heet de koude oorlog omdat ze veel atoomwapens hadden geproduceerd, maar deze nooit zijn gebruikt.

Steeds meer welvaart

Nederland begon na de bevrijding met het herstellen van de oorlogsschade: de wederopbouw. Daarbij kregen ze hulp van de VS; de Marshallhulp. Er was te weinig voedsel ,te weinig kleren en te weinig kolen om te stoken. In de jaren zestig werd Nederland een welvarend land. Overal werden nieuwe fabrieken gebouwd. In de jaren 70 brak de oliecrisis uit. Olie werd veel duurder, en daardoor ook gas en andere producten. Veel werden werkloos, en bedrijven gingen failliet. Overgebleven bedrijven lieten steeds meer door machines doen . Door deze automatisering was er minder werk voor laaggeschoolden. In 1993 is de Europese Unie ontstaan (EU) door samen te werken blijft de economie sterk.

Je bent jong en je wilt wat

Vlak na WO II werden veel baby's geboren. Dit noemen ze de babyboom. Ze hadden het beter dan hun ouders vroeger. Ze gingen TV kijken , en hun gedrag veranderde. Ze maakte hun eigen keuzes en gehoorzaamden hun ouders niet altijd meer. Gingen niet , tot bijna niet meer naar de kerk. Ook gingen steeds meer jongeren samenwonen en niet trouwen. Zo ontstond er een Jeugdcultuur. Provo's vonden dat je leraren, ouders en politie niet zomaar moest gehoorzamen. Feministes willen dat vrouwen dezelfde rechten en kansen krijgen als mannen. Rond 1900 hadden feministes strijd gevoerd voor het vrouwenkiesrecht. Eind jaren zestig begon de tweede golf, ze eisten op onderwijs , en een goed betaalde baan. Ze slikte de pil om niet meer zwanger te worden.

Een multiculturele samenleving

Een samenleving waarin mensen met heel verschillende culturen en godsdiensten samenwonen, noemen we een multiculturele samenleving. In de jaren zestig waren er in Nederland weinig ongeschoolde arbeidskrachten. Daarom liet de Nederlandse regering gastarbeiders naar ons land komen. Spanjaarden, Italianen, Turken en Marokkanen. Al eeuwenlang komen mensen naar Nederland toe als ze in hun eigen land niet meer veilig zijn.

Nelson Mandela

Nelson Mandela heeft 27 jaar vastgezeten op het Robbeneiland. Omdat hij wilde dat zwarte mensen hetzelfde werden behandeld als witte mensen. Zo waren er bijvoorbeeld aparte WC's voor zwarte mensen, en moesten ze in een apart dorp slapen , en mochten ze geen relatie hebben met een blank iemand. De apartheid is het onderscheid maken tussen zwart en wit. In 1941 werd hij lid van het ANC, ook werd hij in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Nelson Mandela wilde alles zonder geweld oplossen, maar de politie dacht daar anders over. De politie heeft veel onbewapende mensen doodgeschoten die demonstreerden tegen apartheid.

REACTIES

P.

P.

Dankjewel

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.