Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Samenvatting hoofdstuk 5

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 387 woorden
  • 28 augustus 2017
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Als je enorme kosten hebt gemaakt, maar die niet kunt terugverdienen, noem je dit verzonken kosten. Hoe hoger de verzonken kosten, des te zwakker de onderhandelingspositie van een bedrijf.

Gevangenendilemma: twee partijen halen het beste resultaat met samenwerking, maar voor beide partijen geldt dat het eigenbelang gunstiger is, onafhankelijk van het gedrag van de ander. Zonder samenwerking is het resultaat dus minder goed.

Het gevangenendilemma speelt op allerlei markten. Bij collectieve goederen verhindert het dilemma dat burgers door samenwerking dijken en straatverlichting aanleggen. Maar de mensen die hier niet aan meebetalen, profiteren hier ook van. Dit kan veranderen als iedereen belasting moet betalen; sociale controle, waarbij mensen elkaar aanspreken op foute dingen, vergroot de kans op een goede samenwerking.

Er zijn allerlei soorten verzekeringen:

  • Inboedelverzekering;
    hier betaal je elk jaar een premie aan de verzekeringsmaatschappij. De premie wordt berekend over de verzekerde waarde (opgegeven waarde van de inboedel). Als een inbreker spullen steelt, krijg je van de verzekeringsmaatschappij geld uitgekeerd voor de materiële schade (schade die geld kost). Een uitkering voor immateriële schade (schade die niet in geld uit te drukken is) is ook mogelijk
  • Opstalverzekering;
    hiermee verzeker je de schade aan je huis.
  • Scooterverzekering;
    in ruil voor een jaarlijkse premie is de scooter verzekerd tegen waardeverlies als gevolg van een ongeluk.
  • Autoverzekering.

Solidariteit: Veel mensen betalen premie voor een kleine groep mensen die geholpen worden met een uitkering.

Eigen risico: Deel van de schade die voor eigen rekening is.

Bonus-malusregeling: Hoe langer je schadevrij bent, des te hoger de korting op de premie (malus). Bij schade door eigen schuld daalt de korting op de premie.

Collectieve werknemersverzekering: Alle werknemers betalen verplicht een premie aan de collectieve sector en zijn zo verzekerd tegen inkomensverlies als door bijv. werkloosheid. Voordelen:

  • Werkgevers zijn niet bang om mensen met een zwakke gezondheid aan te nemen, want ze lopen geen risico omdat het loon bij ziekte niet hoeft doorbetaald te worden.
  • Premie per werknemer kan laag blijven omdat iedere werknemer verplicht moet meedoen.

Nadeel:

  • Zowel werknemer als werkgeven zijn niet erg gemotiveerd om het aantal ziektegevallen te beperken. Wel stijgt voor de werknemers de maandelijkse premie als steeds meer Nederlanders ziek thuis zitten.

Voordeel van geprivatiseerde verzekering:

  • Verzekeringsmaatschappij betaalt loon van zieke werknemer.

Nadeel van geprivatiseerde verzekering:

  • Werkgever betaald veel voor zieke werknemers doordat de premies stijgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.