Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waarom gaan Nederlandse toeristen op vakantie?

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 636 woorden
  • 9 juli 2006
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 3: Waarom gaan de Nederlandse toeristen op vakantie?

Bij vakantie denk je aan opwinding, op reis gaan, vrij zijn, andere talen horen, of buiten Europa weer eens met vreemd geld betalen. De Nederlandse toeristen kunnen dat weten. Nederlandse toeristen zijn ervaren wereldreizigers, we gaan namelijk vaker op vakantie dan onze mede Europeanen! En we gaan ook steeds vaker naar het buitenland. Onduidelijk is of Nederlanders op vakantie gaan om beter te kunnen werken of dat ze werken om op vakantie te kunnen. Oftewel gaan Nederlanders nou op vakantie om uit te rusten of omdat ze het geld uit willen geven dat ze door middel van werken hebben verdiend.
Er zijn mensen die van vakantie naar vakantie leven en vertellen dat ze pas tijdens hun vakantie tot leven komen omdat ze dan zichzelf zijn en ze dan pas echt genieten. Deze groep werkt vooral om geld te verdienen waardoor ze op vakantie kunnen gaan. Anderen zien de vakantie eerder als een manier om op adem te komen om vervolgens met nieuwe energie aan de slag te gaan. Voor de eerste groep is de vakantie het doel, waar het juist voor de tweede groep een middel is.

Mensen die de vakantie vooral als een middel zien zullen het beter doen in het ijverige werkklimaat van tegenwoordig. Als het gaat om inspiratie, creativiteit, tomeloze energie, en volledige inzet, dan komen deze mensen beter over wanneer ze niet op vakantie gaan. Want ze hebben het zo razend druk en zijn zo onmisbaar en als ze dan toch perse moeten gaan, dan is het beter als ze dat doen om op krachten te komen of om nieuwe ervaringen op te doen, want dat is goed voor hun productiviteit.¹ Daarom is voor deze groep Nederlandse toeristen de vakantie een middel om harder te werken.
De Nederlandse toeristen gaan op vakantie naar een ander land omdat ze iets zoeken wat ze thuis niet hebben. Hierbij kun je denken aan:
- Een ander landschap: De Nederlandse toerist wil nu eens niet die groene vlakke weilanden maar strand, zee of hoge bergen waar ze dan lekker kunnen wandelen of natuurlijk kunnen luieren.
- Een ander klimaat: Veel mensen willen de zon en warmte dus daarom zoeken ze een gebied met een lekker klimaat of ze willen juist kou en sneeuw en zoeken daarom een gebied met een laag klimaat In Nederland weet je het nooit met het klimaat, daarom zoekt de Nederlandse toerist ‘de zekerheid’ op.
- Een andere cultuur: Bij cultuur moet je denken aan musea, kerken, kastelen en andere bezienswaardigheden van een bepaald gebied maar ook hoe de mensen die daar wonen leven. Veel toeristen gaan juist naar een ander land omdat ze het leuk vinden om een vreemde taal, godsdienst en gewoontes te leren kennen. Zoals wat de mensen in dat vreemde land zoal eten en doen.
Maar in ieder geval is een belangrijke persoonsgebonden factor voor Nederlandse toeristen dat ze meer behoefte hebben aan afwisseling tijdens hun vakantie. Ze vinden het buitenland aantrekkelijker vanwege de 'andere' cultuur, aard van het aanbod, andere natuur en het prettiger klimaat (fysieke kenmerken) en het feit dat een bepaalde afstand moet worden overbrugd. Bepaalde natuurlijke en tijd-ruimtelijke condities van Nederland als vakantieland (zee, strand, veel fietspaden, etc.) maken haar voor de op het buitenland georiënteerde vakantiegroepen wel aantrekkelijk voor een nevenvakantie.

De afgelopen 50 jaar is er vrij veel veranderd als je kijkt naar vakantie. Tot ongeveer 1945 gingen de mensen vrijwel niet met vakantie. De mensen hadden gewoon geen geld en vrije dagen om op vakantie te gaan, je ging misschien 1 keer per jaar bij je oom of tante logeren maar dat was het wel. Alleen de rijke mensen gingen met vakantie. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders, de gemiddelde Nederlander gaat 2 keer per jaar op vakantie en dan nog geen eens in eigen land.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.