Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oostenrijk

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas havo | 1023 woorden
  • 9 februari 2009
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Land der Berge, land am Strome. Dit is de eerste regel van het Oostenrijkse volkslied.
Het betekent land van de bergen, land aan de rivier.
Meer dan de helft van Oostenrijk bestaat uit bergen. In het westen van Oostenrijk ligt een deel van de Alpen. De hoogste berg in Oostenrijk is de Grossglockner. Hij is 3797 meter hoog.
Rondom de hoofdstad Wenen is het land zelfs bijna helemaal vlak. Hier stroomt de rivier de Donou. Het is de op een na langste rivier van Europa. Het weer in Oostenrijk is ongeveer hetzelfde als in Nederland. In de zomer is het er een paar graden warmer en ik de winter is het een paar graden kouder. Dus sneeuw i.p.v regen.
Boven in de Alpen is het altijd koud. Hoe hoger je klimt hoe lager de temperatuur is. Iedere kilometer die je klimt daalt de temperatuur met 6 gradencelcius. Door de lage temperaturen zijn de zomers in de bergen kort en de winters lang.

Ook regent het in de bergen het hele jaar door vrij veel. Een gebied met dit klimaat heet een
Hooggebergteklimaat. Aan de voet van de berg , in het dal is het het warmst.
Hier groeien planten. Overal zijn akkers aangelegd. Hoe hoger je de berg op gaat, zie je steeds minder akkers. Het is er te koud voor akkerbouw. Je ziet er wel steeds meer bomen, eerst loofbomen hoger op de berg kom je naaldbomen tegen. Naaldbomen kunnen beter tegen de kou dan loofbomen. Boven de boomgrens kunnen alleen nog maar grassen en kleine plantjes groeien. Hier zijn de bergweiden of almen.
Boven de almen bestaat de bodem uit kale rotsen. Boven de drieduizend meter ligt altijd sneeuw. We noemen dit eeuwige sneeuw. Het vriest hier bijna altijd. Het sneeuw wordt samengeperst tot ijs. Deze ijs mazza of gletsjer schuift in de vorm van een tong heel langzaam naar beneden. Lager op de berg is het warmer waardoor de gletsjer smelt.
Het gesmolten ijs stroomt als water in beekjes van de berg af.
In Oostenrijk wonen ruim 8 miljoen mensen. Oostenrijk is 2 keer zo groot als Nederland.
In de bergen wonen minder mensen dan in het vlakke oosten. De meeste Oostenrijkers spreken Duits. Door de vele bergenin het westen van Oostenrijk is het lastig daar dorpen en wegen te bouwen.de mensen wonen daarom vooral in de dorpen en steden in de vlakkere dalen. 20 jaar geleden droegen veel mensen klederdracht nu doen ze dat alleen maar op feestdagen. Omdat er in de winter altijd sneeuw ligt, leren de meeste kinderen in de bergen al heel jong skieen. Vroeger waren skies in strenge winters vaak het enige vervoermiddel. Op de kleine weggetjes lag dan zoveel sneeuw, dat het niet meer mogelijk was om te lopen.
Nu zijn de wegen breder en worden nu door sneeuwschuivers, sneeuw vrij gemaakt.
De meeste mensen wonen in het Oosten van Oostenrijk, aan de rivier de Donou. De Donou is een belanrijke transportweg. In de steden langs de Donou staan veel fabrieken en bedrijven.
Wenen ligt ook aan de Donou. In Wenen zit de regering van Oostenrijk. Wenen heeft veel mooie gebouwen. En is ook beroemd om zijn vele parken.
Vroeger was Oostenrijk een groot en machtig land. Eeuwenlang werd het geregeerd door keizers van de rijke familie van Habsburg. Zij voerden vele oorlogen en veroverden grote delen van Duitsland, Hongarije, Joegoslavie, en Tsjechie. De keizers woonden in Wenen.

In de paleizen werden grote feesten gegeven. Er werd dan gedanst op de muziek van Weense componisten, zoals Mozart en Strauss. De mannen en vrouwen dansten de beroemde Weens Wals. Niet alle mensen konden meegenieten van de rijkdom in Wenen.
Er leefden veel arme mensen. Die waren ontevreden. Ze wilden niet bij Oostenrijk horen.
In 1914 shoot een student de troonopvolger dood. Na deze moord verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servie. Dat was het begin van de Eerste Wereldoorlog.


In deze oorlog verloor Oostenrijk grote delen van het keizerrijk. Wat overbleef was het Oostenrijk met de grenzen zoals wij die nu kennen. In 1938 koos Oostenrijjk de kant van Hitler. Oostenrijkse soldaten vochten in het
Duitse leger. In 1945 werd Oostenrijk een tijd bezet door Sovjet-unie. In 1955 werd Oostenrijk weer zelfstandig.
Oostenrijk is nu een republiek met een president.die wordt iedere vier jaar door de bevolking gekozen. Oostenrijk behoort tot de rijkste landen van Europa.
Oostenrijk ligt midden in Europa. Dit is gunstig omdat je dan met veel landen om je heen zaken kunt doen. Oostenrijk is sinds 1995 lid van de Europes Unie. Je kunt in Oostenrijk dus gewoon met de euro betalen. Ieder jaar gaan veel mensen op vakantie naar Oostenrijk.
Je kunt er grotten bekijken, wandelen op een gletsjer, mountainbiken.
Oostenrijk heeft ook veel meren waar je heerlijk kunt zwemmen. Wenen of Salzburg zijn ook prachtige steden om te bekijken. Wenen is het culturele centrum van Oostenrijk. Het is een stad van kunst en muziek. Prachtige paleizen kun je er bekijken. Ook is er in Wenen een heel grote pretpark met veel attracties. Midden in de stad staa de staatsopera. Hier worden opera en baletvoorstellingen gegeven. Van Oostenrijkse componisten zoals Mazart en Straus.
In de winter komen de meeste toeristen naar Oostenrijk voor de windersporten. Je kunt er dan skieen, snowboarden, langlaufen en rodelen. De schade die de toeristen in de bergen aan de bodem toebrengen is groot. De bergboeren planten nieuw gras, zadat de bodem niet meer naar beneden kan glijden.het werk van een bergboer is erg zwaar. Door de steile hellingen kunnen ze geen landbouwmachines gebruiken, daarom bewerken ze het land met de hand. Veel geld verdienen de bergboeren nie. Daarom geven de boeren in de winter kiles aan toeristen of helpen mee met het bedienen van de skiliften. Anderen werken in een hotel of restaurant.

Een bedreiging van het milieuw is de transitoverkeer. Dat is al het verkeer dat door oostenrijk rijdt zonder in het land te hoeven zijn. Door Oostenrijk lopen de belangrijkste wegen van Noord- naar Zuid Europa. Sinds 1997 moet je in Oostenrijk een kaartje kopen om op de snelweg te mogen rijden. Dit brengt veel geld op. Hiermee bouwt de regering geluidswallen langs de wegen. Ook worden er bossen langs de snelweg aangelegd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.