Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Das Experiment (2001)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 326 woorden
  • 6 juli 2014
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Das Experiment

Das Experiment is een Duitse drama-thriller, wat gebaseerd is op het Stanford-gevangenisexperiment.

Het verhaal gaat over Tarek Fahd die een deelnemer is in een experiment, samen met 19 andere kandidaten. Voordat Tarek meedoet aan het experiment ontmoet hij een vrouw genaamd Dora, waar hij tijdens het experiment steeds aan denkt.

De deelnemers van het experiment zijn door een computer ingedeeld als gevangenen of bewaker. De deelnemers worden twee weken opgesloten in een nagemaakte gevangenis met camera’s waar de professoren hun gedrag onderzoeken. De namen van de gevangenen, waar Tarek er één van is, worden vervangen door nummers en moeten de bewakers gehoorzamen. In het begin van het experiment weigeren de gevangenen de bewakers te gehoorzamen en zitten een beetje te grappen. De omstandigheden escaleren na enkele dagen, wanneer Tarek ontvoerd wordt door de bewakers. Hij moet zich uitkleden, zijn hoofd kaal scheren en de bewakers maken hem nog meer belachelijk door op hem te gaan pissen.

Hoe langer het experiment doorgaat, hoe meer het uit de hand loopt. De bewakers beginnen hun macht te misbruiken en mishandelen de gevangenen. Door de druk die de bewakers krijgen in  hun hoofd, verliezen ze hun realiteitsbesef en gaan ze zich zo in hun taak inleven. De wetenschappers die het experiment observeren krijgen een discussie of ze het experiment moeten stoppen, maar professor Thon weigert het experiment te stoppen totdat het geweld het maximum bereikt heeft. Na een tijd loopt het nog erger uit de hand, wanneer Tarek wordt opgesloten in een box, een bewaker wordt mishandeld vanwege ‘verraad’ en Dora die Tarek komt bezoeken, opgesloten wordt en bijna verkracht wordt door een bewaker. Gelukkig wordt de bewaker gestopt door Tarek, die net op tijd ontsnapt is uit de box. Vanuit daar escaleert de hele situatie en beginnen de gevangenen te ontsnappen. De film eindigt met filmbeelden van het nieuws waar je ziet dat er twee doden zijn en drie gewonden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Experiment (2001)"