Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Korea Oorlog

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1455 woorden
  • 1 februari 2003
  • 120 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
120 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 1: Wat zijn volgens jouw de oorzaken van de Korea-oorlog? Na de tweede wereldoorlog had Rusland land in Europa. Amerika en Rusland hadden een monsterverdrag (samenwerken om een sterkere vijand te verslaan). Ze lagen elkaar niet, en lagen elkaar op elk gebied lastig. Rusland en Amerika versloegen Duitsland en Rusland kreeg invloed in Noord-Korea. Het idee was dat ze dan samen nog Japan gingen verslaan, maar dat deed Amerika in zijn eentje. Rusland wou echter wel de beloning zie ze zouden krijgen als ze Japan meehielpen verslaan, de hoorn van Japan. Noord-Korea had in zijn communistische ideologie het idee dat ze Zuid-Korea moesten aanvallen. Amerika had invloed in Zuid-Korea. Opdracht 2: Bedenk waarom China besloot tot deelname in de Korea-oorlog? Noord-Korea was communistisch en verloor de strijd. China was ook communistisch en wou misschien helpen.
Opdracht 3: Bedenk waarom president Truman geen atoombommen wou gebruiken? Hij wou waarschijnlijk geen derde wereldoorlog riskeren, dat zou dan misschien een nuclinaire oorlog worden. Opdracht 4a: Welk eigenbelang van de VS mogelijk een rol speelde in de Koreaoorlog? Het land werd toen idealistisch afgebeeld. (Een klein land vroeg een land als Amerika te hulp en die doet dan belangeloos). Dat is toch geweldig ‘marketing’. Opdracht 4b: Door te strijden onder de vlag van de VN kreeg het Amerikaanse optreden een idealistische kant. Leg uit wat daarmee word bedoeld? De VN, een grote legermacht, als je daaronder vecht lijkt het wel of de hele wereld met je mee vecht (je staat niet alleen). Opdracht 5a: Bedenkt gevolg dat te maken heeft met het persoonlijk leven van mensen? De mensen waren bang en wouden vluchten, er ontstonden grote stromen vluchtelingen. Opdracht 5b: bedenk een gevolg met een militair aspect? Ze gingen elkaar overschatten, de beiden partij dachten dat de tegenpartij goed bewapend was, beter dan dat dat werkelijk was. Opdracht 6: bedenk waarom de Sovjet-Unie en de VS de deelname van de Sovjet-Unie aan de strijd in Korea geheimhielden? Door middel van dat verschijnsel wouden ze het conflict niet laten escaleren. De VS en de Sovjet-Unie waren beide bang voor een derde Wereldoorlog. Opdracht 7: Afbeelding 12 illustreert de sfeer van de Koude oorlog. Leg dit uit. Er gebeurde bijna niks, maar toch waren ze bang dat er wel wat ging gebeuren. Daardoor vroegen ze om meer manschappen door middel van die posters.
Opdracht 8: Deze krantenberichten verschenen in januari 1951 in de Nederlands pers. Bedenk welk effect deze afbeeldingen op de lezers hadden. De lezers dachten dat het heel goed ging in Korea maar het was wel anders. Het was gewoon propaganda. Opdracht 9: In Korea reageerden zowel de Amerikanen, Chinezen en de Russen op een verstoring van de grenzen van de invloedssferen. Leg dit voor alle partijen uit. Toen Amerika Zuid-Korea moest helpen had Noord-Korea de invloedssferen verstoord. Amerika (kapitalisme) dacht toen dat hun Noord-Korea (communisme) moesten tegenhouden. Rusland en China moesten op hun beurt weer ingrijpen. Doordat Amerika zich terugvocht naar de 38e brede graad, toen ze daar waren stopten ze niet maar gingen door. Rusland en China (communisme) dachten toen dat hun Amerika (kapitalisme) weer moesten tegen houden. Opdracht 10: De Nederlandse regering en de bevolking verschilden enigszins van mening over deelname aan de oorlog in Korea. Bedenk waarom. De regering wilde niet betrokken raken, maar door de pers enz. werden ze gedwongen. Het Nederlandse volk zag de soldaten als avonturiers Opdracht 11a: De verwachting van de Nederlandse militairen die werden uitgezonden kwamen niet geheel uit. Leg dat uit. Ze hadden een andere oorlog verwacht, niet zo lang Opdracht 11b: Waarom waren die verwachtingen zo verschillend. Stranding bij de 38e breedtegraad, er werd onderhandeld maar de soldaten vochten door. Opdracht 12: Waarom zorgde de grondwet voor belemmering voor het uitzenden van dienstplichtige militairen. Volgens de grondwet kunnen Nederlanders dus niet verplicht worden tot verdediging van grondgebied dat niet van Nederland is of tot deelnemen aan acties als de onafhankelijkheid van Nederland niet op het spel staat. opdracht 13a: welke waarden speelden van Bush sr. vermoedelijk een grote rol? Leg uit. Ze wouden de wereld vrij maken van dictators met ABC wapens
opdracht 13b: Welke belangen speelden bij Bush sr. vermoedelijk een grote rol? Leg uit. Amerika haalt grotendeels de olie uit Koeweit, Koeweit wordt bezet dus krijgt Amerika geen olie, of in ieder geval hele dure olie. opdracht 14: Analyseer de oorzaken van de Golfoorlog. Welke waren het belangrijkst? Irak viel Koeweit binnen, omdat Irak economisch niet goed ging en Koeweit was rijk opdracht 15: Pas na afloop van de strijd bleek dat de Golfoorlog niet alleen een 'clean war' was. Maak dit duidelijk. Een clean war is een oorlog zonder al te veel slachtoffers, maar toch zijn er afgebrande tanken te vinden, dus die oorlog was helemaal niet zo clean. opdracht 16: De militaire leiders probeerden de slachtoffers zo gering mogelijk te houden, bedenk hiervoor een reden die in verband staat van de publieke opinie. Bij de Golfoorlog was geen spraken van massale angstgevoelens, eerder opwinding. opdracht 17: Vergelijk de internationale politieke situatie van de Golfoorlog met die van de Koude oorlog door elementen van veranderingen en van continuïteit te noemen. verschil: De landen zijn éénsgezinder bij de Golfoorlog dan bij de Koude oorlog. Overeenkomst: Amerika vocht in allebei hun ogen tegen een gevaarlijke man of land. opdracht 18: Vergelijk het optreden van de VN tijdens de Golfoorlog met het optreden van de VN tijdens de Korea-oorlog. Noem overeenkomsten en verschillen. Ze traden bij beide plekken op alleen in 1990 was er een grote verandering in de internationale politieke situatie. Tot gevolg daarvan is de internationale veiligheidssituatie stevig aan het veranderen.
opdracht 19: Noem twee factoren die een meer dan ondersteunende bijdrage van Nederland tijdens de Golfoorlog verhinderden. Leg uit. De grondwet verbood het om dienstplichtige soldaten daar in te zetten, en ons leger was daar gewoon niet op ingesteld. opdracht 20: Noem de oorzaken van de burgeroorlog in Joegoslavië. Op wat ligt de nadruk.. Er heerste een spanning tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De nadruk ligt op Ideologisch en mentaal. opdracht 21: Welke factoren hebben het ontstaan van het conflict afgeremd. En welke factoren bevorderden het juist? Tito heeft het afgeremd, door middel van zijn harde regeren. De Golf oorlog. Maar de slechte economische toestand heeft het zeker bevorderd. opdracht 22: Welke factoren bevorderden het optreden van de internationale gemeenschap? Welke factoren remde het af. Ze wouden de omringende landen beschermen en de vluchtelingen. Maar daar in tegen konden ze niet onpartijdig optreden. opdracht 23: De VN zijn zich al spoedig met de burgeroorlog in Joegoslavië gaan bezig- houden. Erg effectief was dat niet, wat is daarvan de oorzaak? Ze wouden zich er niet te veel mee bemoeien, en de groeperingen lapte de regels van de VN toch aan hun laars. opdracht 24: Waarom hadden veel NAVO landen bezwaar tegen de deelname van de NAVO in het Joegoslavië conflict? Ze vonden dat de NAVO zich niet mocht bemoeien met interne onenigheid in een land. Toch deden ze het, ze bombardeerde 78 dagen lang en daarna stroomde ze met zwaar bewapende KFOR troepen Joegoslavië binnen.
opdracht 25a: Noem een oorzaak die te maken heeft met de binnenlandse politiek, waarom de regeringen niet zo enthousiast wouden ingrijpen. Omdat ze vonden dat het een intern conflict was, en dat ze zich daarmee niet mogen bemoeien. opdracht 25b: En noem een oorzaak die te maken heeft met de situatie in Joegoslavië. Ze waren bang, want ze konden niet onpartijdig ingrijpen. opdracht 26: Waarom is het conflict Joegoslavië een typisch na Koude oorlog conflict. Rusland en Amerika stonden altijd tegen over elkaar, nu voor het eerst stonden ze bij elkaar, er ontstond meer éénheid. opdracht 27: Lees de inleiding nog eens, waarom kwamen de mensen tot een verschillend oordeel. Verschillende functies, en de één omdat die soldaat is, die Korea heeft meegemaakt. De rest bekijkt het van een wat diplomatiekere kant. Spreekt ons meer aan. opdracht 28a:Vergelijk de drie oorlogen op het punt conflictsituatie: In Korea stond het communisme (Rusland, China) tegen het kapitalisme (Amerika). Bij de andere oorlogen was dat niet het geval en werkte men meer samen. opdracht 28b: Vergelijken de drie oorlogen op het punt gehanteerde wapens: Die verschillen niet zo van elkaar. opdracht 28c: Vergelijk de drie oorlogen op het punt internationale betrokkenheid: Bij de Korea en de Golfoorlog wou men maar al te graag ingrijpen alleen bij Joegoslavië waren de meningen meer verdeeld. opdracht 29: Vergelijk de rol van Nederland in de drie oorlogen. Alleen in de Korea-oorlog vocht Nederland echt aan het front. En In de golf en balkanoorlog niet aan het front, In het Joegoslavië conflict waren ze ook deel van een vredes macht.
opdracht 30: Waarom denk je dat de titel werken aan vrijheid toepasselijker is dan vechten voor vrijheid. Omdat vechten niet vredig is. Werken aan vrijheid, dan heb je een idee dat je ergens aan werkt of opbouwt. Bij vechten denken wij daar totaal niet aan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.