Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De uitspraak van Abraham Lincoln is de belangrijkste oorzaak van de burgeroorlog

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 405 woorden
  • 16 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De uitspraak van Abraham Lincoln is de belangrijkste oorzaak van de burgeroorlog.

Amerika bestond uit het Noorden en Zuiden. Het Noorden was meer gericht op industrie, omdat het klimaat daar minder geschikt was voor grootschalige landbouw. Dit in tegenstelling tot het Zuiden waar het klimaat uitstekend geschikt was voor grootschalige landbouw. Er werd vooral veel katoen verbouwd.

Steeds meer kolonisten gingen zich in Amerika vestigen. Hierdoor werden er steeds meer land geschikt gemaakt voor landbouwdoeleinden. De grens van het Zuiden werd steeds verder naar het zuiden uitgebreid. Het gevolg hiervan was dat steeds meer landarbeiders nodig waren. Dit waren voornamelijk slaven. Ook de verdere mechanisatie zorgde (Cotton Gin) ervoor dat er meer katoen verbouwd kon worden. Dit versterkte de vraag naar slaven nog meer.

Op 4 maart 1861 werd Abraham Lincoln de 16e president van Amerika.

Op de eerste dag van zijn presidentschap deed Lincoln de uitspraak dat hij tegen de slavernij was, maar de slavernij nog niet wilde afschaffen.

De zuidelijke staten die zichzelf afhankelijk voelde van de slavernij voor goedkope arbeidskrachten zagen de opmerking van Lincoln als een grote bedreiging.
Alhoewel Lincoln zei dat hij de slavernij niet wilde afschaffen ontstond er onrust, omdat hij ook tegenstelling nam tegen de slavernij met zijn opmerking dat hij tegen de slavernij was.
Het feit dat nieuwe staten geen slaven mochten gebruiken werd door het zuiden ervaren als een eerste stap tot afschaffing van de slavernij. Op 20 december 1860 scheidde South Carolina zich al eerste staat af van de Verenigde Staten, binnen korte tijd scheidde ook Florida, Georgia, Mississippi, Alabama, Louisiana en Texas zich af van de Verenigde Staten.

Ik ben het eens met mijn stelling dat de uitspraak van Lincoln de belangrijkste oorzaak is geweest van de Burgeroorlog. Er was al enige onenigheid tussen de noordelijke en zuidelijke staten. Het Zuiden voelde zich door het Noorden ernstig achtergesteld op economisch gebied - hoewel dit niet de directe schuld van het Noorden was, maar eerder een gevolg van ontwikkelingen op het gebied van de bevolking.
De uitspraak van Lincoln werkte als de lont in het kruitvat. Dit was voor het zuiden de directe aanleiding tot afscheiding, want hoe kunnen zij nu gehoorzamen aan een president die tegen hun inkomstenbron is. De situatie tussen het noorden en het zuiden was reeds op gespannen voet door allerlei oorzaken uit het verleden. Lincoln wist dit en had zich volgens mij beter moeten beseffen wat de gevolgen zouden kunnen zijn van zijn uitspraken

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.