Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Emil und die Detektive (2001)

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 697 woorden
  • 15 februari 2009
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Erich Kästner
Erich Kästner werd op 23 februari 1899 te Dresden geboren.
Hij volgde vanaf 1913 een leraarsopleiding. Nam als soldaat deel aan de Eerste Wereldoorlog en keerde in 1917 terug met ernstige hartklachten. Vanaf 1919 studeerde hij filosofie en theatergeschiedenis te Leipzig en later ook in Rostock en Berlijn. Hij kreeg in 1922 een aanstelling bij de "Neuen Leipziger Zeitung".
Vanaf 1927 werkte hij als theatercriticus voor verschillende kranten in Berlijn en schreef ook politiek-satirische teksten voor het cabaret.
Zijn eerste kinderboek was Emil und die Detektive uit 1929.Dit boek was zo succesvol, dat het in 24 talen vertaald en ook verfilmd werd.

In 1933 werd zijn werk door de nazi's verboden, net als het werk van andere linkse intellectuelen. In 1942 kreeg hij een schrijfverbod opgelegd. Hij gaf zijn werk toen uit in Zwitserland. Hij schreef tegen de burgerlijke moraal, tegen het militairisme en tegen het fascisme. Hierdoor werd hij meerdere keren door de Gestapo gearresteerd, doch telkens weer vrijgelaten.
Na de oorlog werd hij redacteur van de "Neuen Zeitung" in München. Stichtte in 1951 in deze stad het cabaret: "Die kleine Freiheit". Hij ontving in 1956 de Literatuurprijs van de stad München.
In 1957 wordt zijn zoon Thomas geboren, die bij zijn moeder, Fridine Siebert, in Berlijn opgroeit.
In 1960 ontving hij de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeuvre.
Erich Kästner overleed op 29 juli 1974 te München aan tuberculose.
Kästner was een aanhanger van de Verlichtingsidealen en geloofde in de vooruitgangsmogelijkheden van de mens. Hij geloofde in de kracht van humor en verwerkte in zijn kinderboeken nogal wat autobiografische elementen.
Andere boeken:
Puntje en Anton, 1931
De 35e Mei of Koen gaat naar de Zuidzee, 1931
De vliegende klas, 1933
Emiel en de drie tweelingbroers, 1938
Dubbele Lotje, 1949
De Conferentie der dieren, 1949

Emiel en zijn detectives
geschreven door Erich Kästner
Illustraties Walter Trier
L.J. Veen's Uitgeversmij. N.V. - Amsterdam
Vierde druk 1954
Vertaling Annie Winkler - Vonk
Voor het eerst verschenen in 1929
Oorspronkelijke titel: Emil und die Detective Het boek is in 24 talen uitgegeven en ook verfilmd.
De samenwerking met Walter Trier is van essentieel belang geweest voor het uitbeelden van Kästners gedachten.

"Wat Trier als kunstenaar ter harte ging," zegt Kästner, "was zijn en ons stil en onstilbaar verlangen naar een beetje geluk. Het waakte over de vrolijkheid en de lach, alsof het eeuwige vlammetjes waren. En hij deed dat met een ernstig gezicht. Hij wist immers, hoe zwaar zijn taak was."
Taalkunstenaar Kästner stelt aan een schrijver drie eisen: oprechtheid, helderheid van denken en eenvoud in woord en zin.
Korte inhoud:
Emiel Tafelpoot uit Neustadt, reist alleen per trein naar Berlijn, om geld te brengen naar zijn grootmoeder. Zijn moeder is weduwe en heeft een kapsalon. Zij verdient de kost voor hun tweetjes, dus kan zij niet mee.
Onderweg speldt Emiel, bang om het geld te verliezen, de biljetten vast in zijn binnenzak. In de trein coupé zit een man met een bolhoed, die zich voorstelt als Grondijs. Emiel valt in slaap en als hij wakker wordt, is met Grondijs ook zijn geld verdwenen. Op het volgend station ziet Emiel de dief uitstappen en hij gaat achter hem aan. Als hij verscholen achter een kiosk Grondijs in de gaten houdt, ontmoet hij Gustaaf, de jongen met de toeter, die hem besluit te gaan helpen. Hij trommelt al zijn vrienden op en de achtervolging gaat beginnen.
Als Grondijs de volgende morgen zijn hotel verlaat, wordt hij omsingeld door wel honderd kinderen, waaronder ook Emiels nichtje Ponyhoedje, die op haar fietsje is komen aanrijden met broodjes voor het ontbijt. In paniek vlucht hij een bankgebouw binnen waar hij de honderdveertig mark wil wisselen. Dan grijpen de kinderen in en halen er een politieagent bij. De dief wordt gepakt en Emiel bewijst dat het zijn geld is, doordat er speldenprikken in de biljtten zitten.
Als Emiel het geld aan zijn grootmoeder heeft gegeven, komt er op een dag een journalist van de krant, Kästner genaamd, om een interview af te nemen. Hij vertelt Emiel dat Grondijs een reeds lang gezochte bankrover is en overhandigt hem de beloning van 1000 mark. Nu kan Emiel zijn moeder naar Berlijn laten overkomen en de rest van het geld besteedt hij aan een warme wintermantel en een nieuw haardroogapparaat voor haar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Emil und die Detektive (2001)"