Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het trainen van spieren

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 729 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
39 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Waarom worden spieren dikker bij krachttraining of bodybuilding ?

Spieren worden dikker na krachttraining of bodybuilding omdat het volume van de spiercellen na regelmatig oefenen toeneemt. Deze toename van het volume treedt in rust op en niet tijdens het oefenen. Wanneer je kijkt naar wat er in de spiercellen gebeurt, dan neemt de inhoud van de cel toe omdat het vochtgehalte ook toeneemt. Daarnaast nemen de reserves aan voedingsstoffen in de spier toe en neemt de hoeveelheid spiereiwitten toe die de spier laten samentrekken.

Wat is de beste leeftijd om met krachttraining of bodybuilding te beginnen ?

Je mag pas met krachttraining beginnen wanneer je lichaam gestopt is met groeien, dus na de puberteit. Als je dat niet doet kun je heel erg last krijgen bij de aanhechtingen van de spieren en kun je de spieren ook beschadigen door overbelasting. Ook het skelet kan dan door deze verkeerde belasting beschadigd raken, en de gewrichten. Je krijgt dan op heel jonge leeftijd erge gewrichtsklachten en ook spierzwakte.


Wat is beter: een zo zwaar mogelijk gewicht een paar keer heffen of en minder zwaar gewicht 20 maal ?

Het is beter om regelmatig de spieren te oefenen met een wat minder zwaar gewicht omdat je hiermee het best je spieren traint. Wanneer je maar een aantal keer een zo zwaar mogelijk gewicht heft, dan krijg je piekbelasting, die de spieren kan beschadigen zonder ze te trainen. Eigenlijk levert kort heel zwaar heffen zelfs een tegengesteld effect op: je kunt je spieren op den duur steeds minder belasten. Het beste train je met regelmaat en optimale gewichten zodat de spieren zich goed kunnen ontwikkelen en de tijd krijgen om zich aan te passen. Gedoseerd oefenen en dan weer rust levert op den duur de meeste toename van de spierkracht op.

Wat is het verschil tussen krachttraining en bodybuilding ?

Bodybuilding is het trainen van spieren met de bedoeling om ze zo groot en mooi mogelijk te maken. Je probeert een zo mooi mogelijk uiterlijk te krijgen, en je werkt aan een zo perfect mogelijk gespierd lichaam. Alles moet anatomisch kloppen, en de spieren moeten ook rechts en links evenveel groeien in omvang. Het leveren van brute kracht is hierbij belangrijk, maar niet het uiteindelijke doel van de sport. Bij krachttraining is het meegenomen dat je een mooi en gespierd lichaam krijgt, maar de bedoeling is om je spierkracht door training te laten toenemen. Het gevolg hiervan is verder dat het spiervolume toeneemt, het vetgehalte van de spier afneemt, en je houding maar ook het uithoudingsvermogen toeneemt.

Wat is moeilijker: een gewicht van 10 kg heffen met een korte of lange onderarm ?

Het is makkelijker om een gewicht te heffen van 10 kg met een korte onderarm; hoe langer de onderarm, hoe meer inspanning dit kost. Het is namelijk een natuurkundige wet, dat bij een lange onderarm het moment ten aanzien van de te leveren inspanning ongunstiger is dan bij een korte onderarm. Dit heeft ook te maken met de plaats van de aanhechting van de Bicepspees op de onderarm. De werking van het elleboogsgewricht kun je namelijk vergelijken met de werking van een hefboom.

Hoeveel zwaarder worden de spieren als ze door training tweemaal zo dik zijn geworden ?

Dit is niet zo makkelijk te bepalen omdat je niet weet of ook het volume van de spier tweemaal zo groot is geworden. Als dit zo is dan kun je aannemen dat het gewicht van de spier ook twee keer zo groot wordt. Ik denk dat een spier die twee keer zo dik wordt wel heel veel in gewicht toeneemt, maar je als je niet weet hoeveel de spier in volume toeneemt, dan kun je de gewichtstoename niet precies schatten.

Waarom heb je voldoende rust nodig als je traint?

Training moet je afwisselen met voldoende rust om de spier de tijd kunnen geven te herstellen van het trainen en sterker te worden. Trainen beschadigt de spieren een beetje en rust herstelt dan de schade en zorgt ervoor dat de spieren dan kunnen versterken. Regelmatig trainen en rusten zorgen ervoor dat de spier geprikkeld wordt om te groeien doordat het volume en dus ook de hoeveelheid spiereiwitten toenemen. De spiereiwitten zorgen er namelijk voor dat een spier kan samentrekken en meer spiereiwitten betekent dus een krachtigere spier. Als je teveel traint met te weinig rust blijven de spieren beschadigd en kunnen ze niet goed sterker worden. Dit noem je overtrainen.


Gemaakt door:

REACTIES

J.

J.

het is een goede bron van informatie voor een werkstuk die je kan maken

13 jaar geleden

H.

H.

Ik vind het goede informatie alleen de naam van het 3e hoofdstuk is een beetje faaaag >_<

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.