Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Proosten op de toekomst: verantwoord ondernemen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 1543 woorden
  • 2 juli 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
PROOSTEN OP DE TOEKOMST
OVER VERANTWOORD ONDERNEMEN EN DE GULPENER BIERBROUWERIJ


INHOUD
Filmkeuze met economische aspecten……………………..1
Thema van de film………………………………………....2
Alle argumenten op een rijtje…………………………. 3 - 4
Eigen mening………………………………………………4

Filmkeuze met economische aspecten
Filmkeuze
PROOSTEN OP DE TOEKOMST

Economische aspecten
Gulpener is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1825 in het Limburgse Gulpen. De brouwerij was de grootste werkgever in het dorp, en naast de dokter, de pastoor en de notaris van groot belang. De brouwerij is van oudsher nauw verbonden met het Zuid-Limburgse heuvelland. De tarwe, rogge, spelt en hop die nodig zijn kwamen dan ook van het Limburgse land. Door de ambachtelijke manier van produceren was Gulpener net zoals: de Leeuw, Lindenberg, Hertog Jan en Brand een kwaliteitsbier dat veel in de streek gedronken werd.


Maar met de tijd veranderde de biermarkt, en was er tegen de jaren ’70 een overvloed aan biermerken die elkaar sterk beconcurreerden. Uiteindelijk bleven de grote beursgenoteerde merken (Heineken, Interbrew, Grolsch en Bavaria) over. Veel kleine ondernemingen zoals Gulpener kregen overlevingsproblemen en dreigde een overname. Zoals gebeurde met Hertog Jan en Brand.

Om te overleven tussen al dit geweld moest Gulpener een list verzinnen. John Halmans, nu directeur van Gulpener, vertelt:

“In jaren 70 was de biermarkt een monocultuur: men maakte alleen pilsener. Vrijwel elk biermerk richtte zich op de massa en één soort bier. Gulpener koos ervoor om de breedte in te gaan met een pakket speciaal soort bieren.”

Halverwege de jaren negentig ontdekten ook andere bierbrouwers de markt van speciaalbieren. Bovendien stagneerde de biermarkt. Het werd een verdringingsmarkt waarin grote bedrijven veel geld investeerden in reclame en het behoud en verwerven van nieuwe horecapunten. Gulpener probeert d.m.v. MVO haar onderscheidende en innovatieve imago in de markt te behouden. Paul Rutte, ex-directeur Gulpener vertelt:

“We wilden graag milieuvriendelijke streekproducten en grondstoffen uit eigen regio. Deze twee punten brachten Gulpener al snel op het idee om MVO toe te passen, waarbij de duurzaamheid zo snel mogelijk moest worden uitgediept. De elementen, ervaring en het gevoel waren er bij ons om dit te doen”.
De keuze voor MVO is volgens directeur John Halmans behalve door commerciële, ook zeer zeker ingegeven door maatschappelijke motieven.“ Een bedrijf is verantwoordelijk voor het welzijn van haar omgeving en de mensen die daar leven, wonen en werken. MVO bouwt voort op een lange traditie van Gulpener.”
Concurrent Jan Vermeer , directeur van Leeuw, geeft zonder meer toe dat dit een slimme zet is geweest van Gulpener. “Ik zou willen dat ik dit concept zelf had bedacht.”

Thema
In juni 2003 won de Gulpener bierbrouwerij de Nationale MVO-Stimuleringsprijs van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Voedingsmiddelen Industrie.
Wat is überhaupt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)?
Definitie van MVO: Het bewust richten van de ondernemingsactiviteiten op lange termijn, in te delen in drie belangrijke pijlers:

People

Tot het domein People worden de prestaties gerekend op sociaal-ethisch gebied. Hoe gaat het bedrijf om met haar personeel en hoe presteert zij zich op het gebied van de maatschappij in ruime zin? Thema's die hier spelen zijn: behartiging mensenrechten, omkoping en fraude, kinderarbeid, man-vrouw verhoudingen, armoedevraagstuk, diversiteit en discriminatie, medezeggenschap, gedragscodes en dergelijke.


Planet

Tot het domein Planet worden de prestaties gerekend op het gebied van milieu in ruime zin. Hoe pakt een bedrijf haar verantwoordelijkheid op ten aanzien van het belasten van het milieu, de natuur en het landschap? Milieuzorg, ketenbeheer, eco-efficiency, schoner produceren, duurzame technologieontwikkeling en duurzame bedrijventerreinen zijn hiervan voorbeelden.

Profit

Tot het domein Profit worden niet alleen de pure financiële prestaties van de onderneming (winst, omzet en dergelijke) gerekend. Het gaat meer om economische zaken. Hier spelen thema's als: werkgelegenheid, investeringen in infrastructuur, locatiebeleid, politieke betrokkenheid, uitbesteding, economische effecten van de diensten en producten. Ook sponsoring, medewerkerparticipatie, winstbestemming en dergelijke horen hier thuis.

Alle argumenten op een rijtje
De Gulpener bierbrouwerij onderneemt met oog voor mens en milieu. Dit heet maatschappelijk verantwoordt ondernemen (MVO). In de huidige recessie gezien als luxe onderwerp. Is MVO een dure ondernemers filosofie: een filosofie die leidt tot de onder gang of een slimme overlevingsstrategie? Hieronder de voor- en tegenargumenten op een rijtje.

Voor – argumenten
Een bedrijf let bij het produceren op de zogenoemde drie P’s:
- Planet: het milieu
- People: de menselijke kant
- Profit: de economische factor

In tegenstelling tot de meeste bedrijven legt MVO niet de nadruk op puur winst maken (Profit). De mens en het milieu zijn bij MVO net zo belangrijk, zo niet belangrijker. De voordelen van MVO moeten dan ook vooral gezocht worden bij de punten Planet en People.

“Als we alleen nog maar konden kiezen uit Heineken en Amstel dan zou dat een ontzettende verarming zijn van de keuze, smaak en kwaliteit.”

Gemma Crijns, directeur Instituut voor Bedrijfsethiek

“Bedrijven zullen alert blijven als er niet alleen op prijs geconcurreerd wordt maar ook op kwaliteit.”
Gemma Crijns, directeur Instituut voor Bedrijfsethiek

“De laatste 10-20 jaar moet alles meer voor minder. Als we kwaliteitsproducten willen, zullen we daar voor moeten betalen. Op die manier krijgt MVO een kans.”
Gemma Crijns, directeur Instituut voor Bedrijfsethiek

“De brouwerij voelde altijd al een verantwoordelijkheid voor de omgeving. In 2000 is een ambitiestatement opgesteld om duidelijk te zijn wat onze rol in MVO was. Alle afdelingen zijn zich bewust van het motto van onze statement. En iedereen werkt hier op zijn eigen niveau aan mee: aan het duurzame circuit en de verbetering daarvan.”
John Halmans, directeur Gulpener

“Niet alleen gefocust op geld en snelle winsten en op koersen van aandelen. Gericht op het welzijn van mensen in economisch opzicht en als leefbaarheid.”
John Halmans, directeur Gulpener

“Het verantwoordt ondernemen is een slimme marketingtruc, omdat je hiermee onderscheidt op de markt en anders bent dan de concurrentie.”
Jan Vermeer, directeur Leeuw

“Als het bedrijf MVO toepast is dit een goede bijkomstigheid, als de kwaliteit daarnaast ook goed is ben ik best bereid meer geld neer te leggen voor dat product.”
Cafébezoeker


“Die zelfstandigheid is noodzakelijk om aan de wensen van Gulpener: duurzaamheid te voldoen. Als Gulpener bij een groter concern zit zal het niet meer toekomen aan het maken van een eigen beleid.”
John Halmans, directeur Gulpener

“Het produceren van milieuvriendelijke streekproducten en gebruik van grondstoffen uit eigen regio, komt die regio en het product zeker ten goede.”
Frank Rutte, ex-directeur Gulpener

Tegen – argumenten
MVO is niet echt bevorderlijk voor de profit kant van het bedrijf, daarop zijn dan ook de meeste onderstaande argumenten gebaseerd.

“Met MVO neem je een risico omdat de markt veel onzekerheid kent.”
John Halmans, directeur Gulpener

“MVO kost extra tijd en energie.”
John Halmans, directeur Gulpener

“Het duurzame product is wat duurder dan een gewoon pilsje.”
John Halmans, directeur Gulpener

“MVO is investeren voor de lange termijn, voor de latere toekomst. Dit zal voor beursgenoteerde ondernemers moeilijke zijn om dat aan hun aandeelhouders uit te leggen.”
John Halmans, directeur Gulpener

“Bedrijven manifesteren hun manier van produceren alleen als maatschappelijk verantwoord ondernemen als ze er zeker van zijn dat ze geen fouten maken.”

Gemma Crijns, directeur Instituut voor Bedrijfsethiek

“Sommige grote bedrijven zijn al bezig met MVO maar de meeste zijn hier heel terughoudend in. Ze zijn bang dat ze gepakt zullen worden als ze het MVO niet kunnen waarmaken.”
Gemma Crijns, directeur Instituut voor Bedrijfsethiek

“Het succes van MVO hangt van de consument af, de waarde die zij aan MVO hecht. Dit kan ook negatief uitpakken voor een bedrijf.”
Gemma Crijns, directeur Instituut voor Bedrijfsethiek

“Het is voor kleine ondernemingen makelijker om MVO uit te voeren dan voor grote ondernemingen (die wereldwijd actief zijn).”
Gemma Crijns, directeur Instituut voor Bedrijfsethiek

“MVO is een breed scala waar bijvoorbeeld een goede Arbo-wet ook bij hoort.”
Jan Vermeer, directeur Leeuw

Eigen Mening
Nadat ik het filmpje had gezien over de Gulpener bierbrouwerij en haar beleid (MVO) was ik overtuigd van het nut ervan. De doelstelling om in het productieproces naast de opbrengst naar de milieu/mens kant te kijken is eigenlijk heel logisch. Want als een bedrijf MVO toepast, zal:
- het product kwalitatief verbeteren.

- zal dat het milieu ten goede komen.
- de mens ten goede komen.

Natuurlijk zal een beter product dat tot stand is gekomen d.m.v. MVO meer kosten, maar dat mag niet hét argument zijn om MVO niet te gebruiken in het bedrijfsleven. We kopen namelijk goederen om te kunnen leven en om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Dus als we een iets duurder product kopen dat wél eerlijk is gemaakt dan verbeterd dat de kwaliteit van het leven (menselijk) en onze omgeving (natuur).

Dit klinkt natuurlijk weer als zo’n communistisch idee, maar dat is het niet en ik denk dat als elk bedrijf MVO zou toepassen, het ons echt ten goede zou komen. Het is natuurlijk niet makkelijk om dit te realiseren, zeker niet voor grote multinationals. Het is daarom ook waarschijnlijk dat veel bedrijven in de toekomst niet MVO zullen toepassen, omdat er simpelweg veel onzekerheid is op dit gebied (eventuele prijsstijgingen, reactie consument, etc.).

Er is dan ook moeilijk een voorspelling te doen of bedrijven later MVO op grote schaal zullen toepassen. Dat het wel kan is bewezen door Gulpener. En wie weet volgen er wel meer, net zoals Coca Cola die binnenkort een flinke prijsverhoging toelegt op haar flessen om ze biologisch afbreekbaar te maken. Een ding is zeker: het lot van MVO ligt in de handen van ons: de consument.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.