Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Module 1 + 2

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 2123 woorden
  • 3 juni 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.3
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Module 1

Opdracht 30


Onderwerp: Roken
Algemeen tekstdoel: overtuigen
Concreet tekstdoel: De lezer overtuigen dat roken op minder plaatsen legaal moet worden.

Algemeen tekstdoel: betoog
Concrete tekstsoort: betogend verhaal
Vaste tekststructuur: betoogstructuur

Bouwplan:
1. inleiding
2. kern
3. slot

De tekst:
Ik vind dat roken op minder plaatsen legaal moet worden.

Dit vind ik omdat het slecht is voor de mensen om de rokers heen. Mensen roken mee zonder dat ze het willen/weten. Bijvoorbeeld in een restaurant; mensen zijn aan het eten terwijl er iemand anders aan de tafel naast hun aan het roken is. Dit lijkt mij niet echt smakelijk.

Roken is sowieso al slecht maar, meeroken is nog slechter.


Daarom vind ik dat je op minder plaatsen mag roken.

Opdracht 32

Het schrift heeft voordat het was geworden wat het nu is, met klinkers en medeklinkers, meerdere tijdperken meegemaakt. Het begon met afbeeldingen en nu hebben we letters.

Ons alfabet stamt af van het Latijn, het enige verschil is dat wij drie letters meer kennen. Dat zijn de j, de u en de w. Die hebben ze in het Latijn niet

De j is ontstaan uit de letter i, het Latijn kende namelijk wel een j in de uitspraak maar geen j in het schrift. De Latijnse letter i stond voor zowel een i als een j. Dit leverde zo af en toe problemen op en daarom plaatsten ze een klein boogje onder de i.

A stamt af van een pictogram voor rund, de Feniciërs kenden de aleph, dat was de glottisslag en de Grieken namen de naam over en vormden de alfa die de a-klank had.

B komt van de Fenicische letter beth, wat van het Egyptische teken voor huis was afgeleid. De Grieken namen de beth over en gaven het de naam bèta.

C komt van het Griekse gamma, wat een g-klank had of een zachte k als in game. De Grieken hadden de gamma overgenomen van het Fenicische gimel wat kameel betekent.

D ontbreekt in het Etruskische alfabet, terwijl de d wel voorkomt in het voorgaande, West Griekse, alfabet en in de afstammeling, het Latijn. Bij de Egyptenaren was deret de naam voor de d, dat betekende huis. De Feniciërs zagen er echter meer de ingang van een huis in, en noemde het delat en daar komt de Griekse delta vandaan. De Etrusken konden de d niet gebruiken, de Romeinen weer wel en dat verklaart het tijdelijk ontbreken van de letter d in het alfabet.

E was oorspronkelijk een h. De Feniciërs hadden namelijk de he, wat raam betekende en daar was de h-klank aan verbonden. Omdat de Grieken wat moeite hadden met deze letter namen ze de letter wel over maar verbonden ze er de e-klank aan en noemde ze die de epsilon.


F had bij de Feniciërs een andere klank dan bij ons. De f komt van de Fenicische letter waw die de w-klank had. De Grieken namen de waw over in de vorm van de letter vau, deze letter had een klank tussen de v- en de w-klank in. De Etrusken namen het over en verbonden de f-klank eraan.

G is uitgevonden door de Romeinen en komt dus in het Latijn voor het eerst voor. Oorspronkelijk had het Latijn alleen de letter c die stond voor een harde en de zachte k. Een Romeinse taalmeester zette een verticaal streepje aan de c en zo ontstond de g die voor de zacht k stond. De c stond nu voor een harde k.

H had ooit een e-klank, namelijk bij de Grieken, die hadden de letter èta. Zij hadden de letter overgenomen van de Feniciërs die de chet kenden wat wel een h-klank had. De Etrusken namen de èta over van de Grieken en gaven het weer de h-klank die wij nu nog kennen.

I is uitgevonden door de Egyptenaren, zij hadden een teken voor hand, de jodh. Dit had een j-klank en dat had het ook bij de Feniciërs. De Grieken gaven het later de i-klank. Bij de Grieken was de i een streepje zonder puntje erboven. In de elfde eeuw werd het puntje toegevoegd om de letter goed te kunnen zien tussen de andere letters

K lijkt nog steeds wel een beetje op een hand met vingers. Bij de Egyptenaren was dit het teken voor het lichaamsdeel dat een dode nodig had om in het hiernamaals verder te leven. Het werd door de Feniciërs herkend en ze gaven het de k-klank. Het teken kreeg de naam kaph, wat handpalm betekent, de Grieken kregen zo de kappa.

L komt van het Fenicische lamed, wat staat voor ploegschaar, de Grieken kregen zo de lambda. Het teken heeft altijd een l-klank gehad.

M lijkt nog steeds wel op golvend water, dat betekende het Fenicische mem ook. De Grieken kregen de letter mu en die had een lange ). De Romeinen maakten er later de symmetrische m van. -linkerpoot (

N was in het Fenicisch het teken nun, dat betekende vis. De Grieken namen de letter over en hadden de letter nu. De n heeft veel verschillende vormen gehad, maar uiteindelijk na veel gedraai is er toch de letter uitgekomen die we nu kennen

O was het teken voor een glottisslag bij de Egyptenaren en de Feniciërs en had de naam ajin, wat oog betekent. De Grieken kenden geen glottisslagen, maar ze gebruikten het teken wel voor hun klinker o. De Grieken noemden het teken de omikron, kleine o, ze hadden ook een grote o, de omega, alleen die is niet overgenomen door de Etrusken.

P was bij de Egyptenaren en de Feniciërs hetzelfde. Het teken heette pe en had een p-klank. De Grieken hadden een hoekig teken, de pi (π). de Romeinen maakten van het rechterstreepje een boogje en zo was onze p gevormd.


Q had bij de Feniciërs een k-klank en de Feniciërs hadden de letter qoph. De Grieken, die deze letter de koppa noemden, hadden al een k-klank, namelijk de kappa, daarom kwam hij later te vervallen. Voordat de koppa weg was hadden de Etrusken hem al overgenomen. De Romeinen gebruikten de q alleen met een u erachter en dat is bij ons ook het geval.

R was in het Fenicisch gelijk aan de letter resh. De Feniciërs hadden een gespiegelde p als teken voor de resh, zoals onze kleine letter q eruit ziet. De Grieken namen de resh over en noemde hem rho, maar tegelijkertijd spiegelde ze het teken zodat het leek op onze p. Omdat de Grieken de pi (π) hadden voor de p, die leek niet zo erg op de p, was dat voor hen geen probleem. Bij de Romeinen leken de r en de p echter wel op elkaar en zei gaven de p een extra poot zodat de R ontstond.

S zag er bij de Egyptenaren uit als een gekantelde E, bij de Egyptenaren stond dat teken namelijk voor shin, wat tand betekent, dat zie je ook wel terug in een gekantelde E. Bij de Feniciërs had de shin een sj-klank. De Grieken gaven het de s-klank die wij nu nog kennen.

T werd bij de Feniciërs geschreven als een kruisje, dat taw heette en het had een t-klank. De Grieken namen het over, noemden het tau en gaven het de vorm die wij nu nog kennen. De Etrusken en de Romeinen namen het over en veranderden er niks meer aan.

X is afgeleid van het Griekse ksi. De ksi stamde op zijn beurt weer af van de Fenicische letter samekh, alleen de naam werd van de Fenicische letter ajin overgenomen. In het West Grieks werd de x geschreven als bij ons het plusteken ( + ), de Etrusken draaide het een stukje door en de Romeinen namen die letter over en zo kennen wij de x nu nog steeds.

Y is een rare letter, want niemand weet eigenlijk of het nou een klinker of medeklinker is. De Grieken hadden de letter upsilon, die stond voor een u-klank. In het Latijn bestond echter geen u-klank en zo had het Latijn in eerste instantie geen letter y. Maar nadat Griekenland deel uit maakte van het Romeinse Rijk kwam de letter wel in het Latijnse alfabet.

Z is niet altijd de laatste letter van het alfabet geweest, bij de Feniciërs stond het namelijk op de zevende plaats. Dat was de letter zain met de z-klank. Ook in het Grieks kwam de z als zevende in het alfabet, nu als zèta. De Etrusken namen de zèta ook over alleen de Romeinen niet. Maar na de verovering van Griekenland werden er woorden overgenomen van de Grieken en toen kon het herintreden van de letter z in het alfabet niet uitblijven. Helaas voor de letter z moest hij wel weer achteraan aansluiten.

Module 2

Opdracht 11

Naam blad; De Gelderlander
Datum; 29/12/07

Feit: Betrouwbaarheid;
1. Er is een boot voor de kust van Somalie gezonken 100%
2. Winkeldief in de kraag gevat 100%
3. Verdachte in zaak verkrachting opgepakt 75%
4. Benzine weer duurder geworden 90%
5. Friesland zonder electriciteit 100%

Mening; Mee eens?;
1. Adressen makkelijk te achterhalen Ja
2. Man rijdt veel te hard over John Frostbrug Ja

3. Benzineprijzen rijzen te pan uit Nee
4.

Opdracht 14

Bouwplan: Beschouwingstructuur

1 Inleiding
Wat is nou gezond eten? Zo af en toe naar de MacDonald’s of de snackbar, wordt dat als ongezond eten gezien?

2 Kern
In gezond eten zitten vaak maar weinig vetten, zoals in groenten en vis. Sommige mensen vinden biologisch eten nog gezonder dan normaal eten. Het eten van de MacDonalds en de snackbar bevat veel te veel vet en calorieën. Het enige gezonde zijn de salades.
Het voordeel van een snackbar is dat er mensen even snel langskomen omdat ze geen zin hebben om te koken.
Een nadeel is dat mensen maken jouw eten klaar, je weet dus nooit waar ze allemaal aan hebben gezeten.

3 Slot

Het vette eten heeft dus zo zijn voordelen en nadelen. Maar de nadelen zijn niet zo erg dus je kan het gewoon blijven eten. Maar dan moet je wel goed in je achterhoofd houden, dat het niet gezond is.

Inleiding: vraag stellen en onderwerp introduceren.
Kern: Antwoord op vraag en voor en - nadelen.
Slot: conclusie.

Opdracht 14

Bouwplan: Betoogstructuur

1 Inleiding
Is het eten uit de muur gezond en hygiënisch? Ik denk dat het meeste eten uit de muur niet echt gezond zal zijn en de hygiëne zal bij sommige zaken ook redelijk slecht zijn.

2 Kern
Het eten uit de muur is heel handig voor de snackbars, maar het niet echt gezond en hygiënisch. Als iedereen met zijn handen in dat ‘hokje’ zit, is dat natuurlijk niet zo hygiënisch. Als die persoon bv. ergens met zijn handen heeft aangezeten, naar de wc is geweest zonder z’n handen te wassen of heeft in z’n neus gezeten enz.
Het eten uit de muur is dus niet echt gezond. Gehaktballen, frikadellen, kroketten enz bevatten allemaal veel vetten. Dus als je er veel van eet heb je de kans dat je dik kan gaan worden.


3 Slot
Als ik jullie was zou ik dus voortaan alles halen bij de bar en niet uit de muur. Je ziet dat dat veel hygiënischer is en je hoeft niet per se gepast te betalen. Je moet dan misschien wat langer in de rij gaan staan maar dat moet je er dan voor over hebben. Maar je moet dan natuurlijk wel in je achterhoofd houden dat als je eten haalt, bij de snackbar, het niet zo gezond is.

Inleiding: vraag stellen en mening.
Kern: argumenten geven.
Slot: conclusie.

Opdracht 19

Versie 1:
Mijn favoriete televisieprogramma van dit moment is denk ik ‘Goede tijden, slechte tijden. Dat wordt elke werkdag om 8 uur uitgezonden op RTL 4. Daar worden vaak wel leuke programmas uitgezonden.

Het gaat over het ‘dagelijkse’ leven van meerdere families, er gebeuren allemaal heel onlogische dingen zoals 3x trouwen en scheiden in een jaar en een aantal moorden per maand.

Door al dat onrealistische vind ik het juist zo leuk en spannend en daarom zal ik het blijven kijken

Versie 2:

Mijn favoriete televisieprogramma van dit moment is denk ik ‘Goede tijden, slechte tijden. Dat wordt elke werkdag om 8 uur uitgezonden op RTL 4. Daar worden vaak wel leuke programmas uitgezonden.

Het gaat over het ‘dagelijkse’ leven van familie waar veel in gebeurd.

Opdracht 26

Samenvatting
Ecoteams zijn groepjes van ongeveer 6 a 7 mensen die milieubewust proberen te leven. Deze teams zijn wereldwijd actief. Sinds 1994 in Nederland.
Deze ecoteams komen 6 maanden, één avond per maand bij elkaar en bepreken dan een milieuthema. Er zijn 6 thema’s: afval, gasverbruik, waterverbruik, elektriciteitsverbruik, vervoer en koopgedrag. Op deze thema-avonden worden tips en ideeën uitgewisseld over milieubewust leven. De teams gaan zonder begeleiding zelfstandig aan de slag.
De ecoteams blijken een positieve invloed te hebben op het milieugedrag van de deelnemers. Het milieugedrag houdt ook stand na alle thema-avonden blijkt uit een onderzoek van de rijksuniversiteit Leiden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.