Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

reclame

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 1092 woorden
  • 17 oktober 2007
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Reclame

Inleiding
Voor de een is reclame creatief, uitdagend en stimulerend, voor de andere is zij rustverstorend en opdringerig. Daarom is het belangrijk als reclamemaker een unieke en interessante reclamespot te maken. Verschillende reclames kunnen de consumenten emotioneren, ontroeren, opvrolijken. Dit gebeurt niet zomaar, in elke reclameboodschap zitten een aantal technische snufjes die ervoor zorgen dat de inhoud langer in ons hoofd blijft hangen. Dikwijls ondersteunen deze instrumenten de boodschap of versterken ze het resultaat dat elke reclamespot wil bereiken: jou overtuigen het product te kopen.

Muziek

Muziek kan voor een commercial zijn wat de verf is voor een muur en meubels voor een kamer. Als de muziek goed toegepast is, wordt het een geïntegreerd deel van het visueel beeld.

Het geeft een emotionele dimensie aan een merk: zelfverzekerd, ingewikkeld, klein, ..De reclame is door de muziek beter te memoriseren. Hij zorgt ervoor dat woorden gemakkelijker herinnerd worden. http://www.youtube.com/watch?v=L6880aSkS08

Muziek bepaald ook voor een groot stuk de sfeer van een spot, een belangrijk overtuigingsmiddel. Zelfs een kort stukje muziek kan je ontroeren, energie geven of je voor heel even in een romantische stemming brengen. Zachte muziek ondersteund de sfeer van tederheid die ook uitgedrukt wordt in de pasteltinten en idyllische beelden zoals bloesems en dauwdruppels, terwijl hippe muziek een partysfeer brengt.
In radiospots worden muziek en geluiden ook dikwijls gebruikt om de setting aan te geven, ze laten je meevoeren in een andere omgeving. En aangezien velen radioreclame nog irritanter vinden dan tv-reclame, is zo'n overtuigingsmiddel wel belangrijk.

Muziek kan het keuzegedrag van mensen duidelijk beïnvloeden en zorgt voor grote herkenbaarheid.

Kleur

Kleur is een belangrijk instrument bij het bepalen van de sfeer van een reclamespot of advertentie. Reclamemakers kunnen niet zonder. Kleur zorgt niet alleen voor de schoonheid van de reclame, maar ook dat het product opvalt bij de consument.Dat kleuren een bepaalde emotionele waarde hebben is algemeen bekend. Pastelkleuren kunnen je doen dromen van feeërieke landschappen waarin de meest toverachtige wezens je zalige producten aanbieden.
Felle kleuren nemen je mee naar flitsende party's en megacoole long- of softdrinks.
Rood en zwart zijn nog steeds de aangewezen kleuren voor reclame met een erotische inslag. http://www.youtube.com/watch?v=o74mQSQ9p8o

Bij het kleurgebruik is de doelgroep ook erg belangrijk. Reclames voor kinderen zullen felle kleuren hebben zoals rood en geel, terwijl bij volwassenen dikwijls zachtere, sensuele kleuren worden gebruikt. Soms wordt ook een verschil gemaakt tussen mannen en vrouwenreclames. Voor mannen wordt wit en blauw vaak gebruikt,. Bij vrouwen komen zacht beige en roze vaker voor.

Maar met kleur alleen maak je natuurlijk geen sfeer in televisiereclame. Het samengaan van muziek, stem en kleurgebruik creëren de sfeer.


Cameratechniek

Bij reclame moet een wervende boodschap de aandacht trekken, desnoods door te schokken met beelden, en het moet verlangen tot een aanschaf of een daad opwekken. Dit gebeurt bij televisiereclame ook door de mogelijkheid om de boodschap te ondersteunen door middel van de juiste cameratechniek.

Bij verschillende reclames is een verschillend cameragebruik merkbaar: waar reclame voor jongerenproducten dikwijls flitsende beelden en een dynamische combinatie van verschillende perspectieven gebruikt, zien we bij een spot voor bijvoorbeeld douchecrème een soepele montage en beelden die als het ware in elkaar overglijden. Een dynamisch cameragebruik geeft immers de energieke sfeer van de jongerenwereld (sport, feestjes) weer, terwijl rustigere beelden samengaan met een sfeer van dromen, zachtheid, bezadigde stabiliteit of klasse. http://www.youtube.com/watch?v=nZeuvT1L8Jc

Reclame blijft draaien om het scheppen van illusies, het maken van beloftes en daarbij is ook de cameratechniek een dankbaar instrument.

Taal
Iemand die iets leest of hoort, moet heel snel van iets doordrongen worden. Om aandacht te trekken moet je je woorden heel goed breien. De taal moet naast aandacht trekken, lekker maken, sympathie kweken. Want als het niet goed overkomt, zapt men de volgende keer gewoon weg.
Taal is bij elke vorm van reclame een belangrijk instrument. De manier waarop een boodschap doorgegeven kan worden, is erg gevarieerd, een slogan die heel direct moet inslaan, een iets langere tekst die je overtuigt of informeert over het product, een korte sketch of dialoog of een liedje dat zorgt voor een sfeervolle reclame.

Stemmetjes (typering)

Anders dan bij een televisiereclame waar een zwoele dame ons probeert te verleiden voor een shampoo of een knap gespierde heer ons warm maakt voor een parfum, is er bij de radioreclame geen mogelijkheid tot verleidelijke blikken of spierbundels. Men kan ons enkel verleiden met het stemgeluid en intonatie. Er is dus originaliteit nodig in de muziek, geluiden en taal. Bij deze reclames bezondigen reclamemakers zich meer dan eens aan typecasting, het 'typisch' voorstellen van soorten mensen. Een typische stem, accent en intonatie creëren een type rol.

Manier waarop de boodschap gegeven wordt.


Slogan..

Een sterk product heeft samen met een logo ook een goede slogan nodig. Met een degelijke slogan ondersteun je het imago van je merk of product. Je kunt gebruik maken van radiospotjes, die een zeer grote rol spelen om een slogan in het geheugen te drillen. Jullie hebben deze slogans ongetwijfeld onthouden:

Elsève l'oréal Paris want.. u bent het waard
Quick je... gaat voor zijn smaak
En dan nu..Een kriek Belle Vue
Maten, makkers, Maes

Liedje..

Als je een tekst met rijm, ritme en melodie hoort neurie je dit soms nog dagen na. Daaraan zie je dat dit betere reclame is dan een gewone zakelijke tekst. Het doel van deze techniek is dus dat het spotje gemakkelijker blijft hangen. Melodietjes trekken de aandacht, en de herhaling doet de rest.

Tekst...

Soms vind je in een advertentie meer tekst dan alleen een slogan: teksten die je willen informeren of je willen overtuigen door verrassend of humoristisch uit de hoek te komen. De lezer van een advertentie moet snel overtuigd zijn. De kopregel alleen al is heel belangrijk. Behalve dat hij de informatie inleidt moet hij er vooral voor zorgen dat je de rest leest.

Sketch of dialoog..

Vooral bij radioreclame wordt er dikwijls een kort dialoogje of sketch opgevoerd met als doel de consument kennis te laten maken met een product. Informatie wordt dikwijls tussen de regels door meegegeven, of een stem vertelt achteraf waar het nu eigenlijk om gaat. Zo'n sketch eindigt meestal op een pointe, met wat humor of een kleine verrassing - tenminste wanneer je hem voor de eerste keer hoort.

http://www.youtube.com/watch?v=nZeuvT1L8Jc

Een commercial is dus vaak een combinatie van goede muziek, mooie beelden en vele technische snufjes. Slechts een mooi geheel kan zorgen voor een boeiende en aangename reclame.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.