Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schooluniformen in Nederland

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas vwo | 420 woorden
  • 9 november 2006
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
125 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beschouwing: Schooluniformen in Nederland

Geen gezeur meer over welke kleding is toegestaan, maar gewoon iedereen in uniform. Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan onze Britse overburen. Het is een strijd tussen vrijheid en gelijkheid.

Als je in Engeland over straat loopt, ’s ochtends vroeg voordat de scholen zijn begonnen, zie je overal kinderen lopen in uniformen. Je kan meteen ook zien van welke school een leerling komt. De uniformen moeten ze meestal zelf betalen, ongeveer 2 keer in hun hele schoolperiode. De Engelse leerlingen hebben er verschillende meningen over, sommigen vinden het nuttig en rechtvaardig, maar veel vinden het ook stom en saai, uiteindelijk is het voor hen de normaalste zaak van de wereld.

In het leger en bij de politie worden er ook uniformen gedragen, zo zijn ze herkenbaar, en in het leger is het bovendien belangrijk dat iedereen gelijk is. Dat is bij schooluniformen ook het belangrijkste punt. Er is dan geen verschil tussen de leerlingen, zo kun je bijvoorbeeld niet zien of iemand uit een rijke buurt komt of een achterwijk. Dit zou ook nog sommige pesterijen kunnen voorkomen.


Dit kan natuurlijk niet allemaal kosteloos gaan. Die uniformen kosten geld, en ouders moeten ook al schoolgeld voor hun kinderen betalen. Het zou dan een optie kunnen zijn om de uniformen door de school te laten subsidiëren, maar ook de school moet ergens geld vandaan halen. Aan de andere kant hoeft een leerling niet elk jaar een uniform aan te schaffen, maar ongeveer 2 keer in al hun schooljaren.

Naast ‘gelijkheid’ zouden uniformen ook heel praktisch kunnen zijn. Je hebt ’s ochtends geen gedoe meer over welke kleren je moet aantrekken, en je hoeft je ook geen zorgen te maken of je kleding wel of niet matcht. Ook zullen scholen geen problemen meer hebben met ‘verboden kleding’, zoals racistische kledingcodes. Immers wordt gewoon iedereen naar huis gestuurd als hij of zij niet in uniform verschijnt.

Veel mensen zullen echter zeggen dat het vooral heel saai zou zijn. Klaslokalen zijn meestal al heel kaal, moeten leerlingen dan ook nog eens allemaal hetzelfde er uit zien? Zo verdwijnt de diversiteit, en vrijheid van kledingsuiting. Dat past toch eigenlijk niet in een vrij land als Nederland.

De meningen rondom dit onderwerp zijn dus nogal verdeeld, voor beide kanten valt wat te zeggen. Moeten we meegaan met landen zoals Engeland, of houden we het bij vrije kledingkeuze? Hoewel er hierover nog geen definitieve uitspraak is gedaan, het laatste woord over dit onderwerp is nog niet gesproken, en steeds vaker wordt deze kwestie opgedrongen.

REACTIES

T.

T.

Goed onderwerp! :)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.