Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gautama Siddharta (Boedha)

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 332 woorden
  • 15 juni 2005
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gautama Siddharta/Boedha:
Maya, Gautama Siddharta’s moeder, droomde ooit dat Gautama in de gedaante van een witte olifant haar baarmoeder binnenvloog. De brahmanen voorspelden een zoon die een machtige vorst zou worden, maar, als hij zich het lijden van de mens bewust word, dan zou hij een verlosser worden. Na zijn geboorte overleed zijn moeder. Zijn vader, die koning was, probeerde hem voor de buitenwereld te beschermen zodat hij het leed van de mensen niet kon zien. Dit deed hij zodat Gautama een machtige vorst zou worden. Hij bouwde een mooi en groot paleis voor hem waar hij een lange tijd in zal wonen. Toch verlangde Gautama naar de buitenwereld. Zijn vader nam hem naar een nabij gelegen stad, maar hij liet eerst alle onaangename dingen verwijderen. Toch zag Gautama ergens een zieke, een oude en een dode man. De koning probeerde hem af te leiden door hem met Yasodhara, een mooie, jonge prinses en tevens zijn nicht, te trouwen. Ze kregen een kind genaamd Rahoela. Na een tijd werd de drang om de wereld te verkennen te groot. Hij besloot afstand te doen van de troon en verliet zijn vader, vrouw en kind. Toen hij een monnik ontmoette, scheerde hij zich kaal, kleedde zich als een monnik en ging op zoek naar een spirituele leraar. Hij ging met 5 monniken in een grot leven. Hij leidde daar een leven van strikte afzondering en onthouding. Maar na 6 jaar gaf hij dit leven op en ging weer de wijde wereld in. Op een dag rustte hij uit onder een vijgenboom en begon te mediteren. Dit duurde ongeveer 5 weken. Na de 5e week kon hij het nirvana (bevrijding) in en begreep hij eindelijk de oorzaak van het lijden in de wereld. Toen werd hij officieel Boedha (de verlichte). Hij ging de wereld rond om zijn leer te verkondigen tot aan zijn dood. Dit is nu dus het Boedhisme.

Bronnen:
http://www.chinese-winkel.nl/folders/boe/boeddhaindia
http://www.iselinge.nl/scholenplein/pabolessen/01022cgeloven/boedhisme.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.