Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rusland van de tsaren tot Poetin

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 339 woorden
  • 18 maart 2005
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Paragraaf 1.1 Van autocratie naar dictatuur Er heerste in Rusland een belangrijke standenpiramide. 1. Autocratische tsaar (alleen heerser) 2. Adel en de geestelijken
3. Burgers en vrijde boeren
4. Lijfeigenen (rechtelozen mensen die verkocht konden worden) Uit angst voor opstand schafte tsaar Alexander II in 1861 de lijfeigenschap af. In 1864 voerde hij voorzichtig lokaal zelfbestuur in. De hervormingen van Alexander II waren te voorzichtig volgens de boeren  ze moesten vrijheid kopen en hadden geen geld voor grond en bleven dus afhankelijk van geleend geld van adel. Lokaal zelfbestuur was ondergeschikt aan tsaristische overheid. Liberalisme en marxisme kregen veel aanhang. In 1879 werd de organisatie Volkswil opgericht die als doel had de maatschappij te veranderen door de tsaar ten val te brengen. De tsaar werd in Sint-Petersburg vermoord. Daders stuurden manifest naar de volgende tsaar met volgende eisen: - amnestie voor alle politieke gevangenen - samenroeping van een parlement - parlementariërs dienen afkomstig te zijn uit alle bevolkingslagen - kiezers en gekozenen worden geen beperkingen opgelegd - de verkiezingen zullen vrij zijn: daarom vrijheid van pers, spreken en vergadering. Ze verklaarden daarop dat ze zich aan het parlement zouden onderwerpen. Ze bereikten niets. Alexander III executeerde, of verbande aanhangers van de Volkswil en gaf de geheime politie opdracht iedereen op te pakken een revolutionaire uitspraak deed. Toen Rusland een onverwachte nederlaag leed tegen Japan veroorzaakte dat armoede en honger. Liberale burgers vroegen de tsaar om inspraak in het landsbestuur. Op 9 januari 1905 leidde de priester Gapon een demonstratie naar het paleis van Nicolaas II. Het manifest dat hij bij zich had eiste: - volksvertegenwoordiging - vrijheid van meningsuiting, pers en vergadering - iedereen gelijk voor de wet - achturige werkdag - toestaan van vakbonden
De tsaar liet de demonstranten in paniek beschieten  Bloedige zondig  golf van verzet. Fabrieksarbeiders stichten sovjets. De tsaar besloot toen tot de oprichting van een parlement de Doema en beloofde vrijheid van meningsuiting, vergadering en vakvereniging. Doema hielp niet  de helft van de ministers werd benoemd door de tsaar, en de tsaar kon volgens de nieuwe grondwet in dringende gevallen zelf wetten uitvaardigen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.