Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Paracetamol

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 420 woorden
  • 8 december 2004
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
67 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Paracetamol Geschiedenis Er was in 1880 schaarste aan koortswerende medicijnen, daarom ging men op zoek naar alternatieve koortswerende medicijnen. Één van die alternatieve koortswekkende medicijnen werd paracetamol, dit was reeds samengesteld door Harmon Northrop Morse via de vermindering van p-nithrophenol met tin in ijzig azijnzuur. Toen dit in 1873 werd uitgevoerd, werd paracetamol nog niet voor medisch gebruik genomen. Pas na 2 decennia werd het in de Nederland op de markt gebracht, in 1893 dus. Paracetamol werd ontdekt in de urine van individuen die phenacetin hadden genomen, en werd geconcentreerd in een witte, kristallijnen samenstelling met een bittere smaak. Het product ging op verkoop in de Verenigde Staten in 1955 onder de merknaam Tylenol. In 1956 gingen de 500mg tabletten van paracetamol op verkoop in het Verenigd Koninkrijk onder de handelsnaam Panadol®, die door Frederick Stearns & Co wordt veroorzaakt, was een dochteronderneming van Sterling Drug Inc. Panadol® oorspronkelijk beschikbaar slechts door voorschrift, voor de hulp van pijn en koorts, en werd geadverteerd zoals zijnd "gentle aan stomach", aangezien andere pijnstillende agenten van de tijd aspirine bevatten, een bekend maagirriterend middel. In Juni 1958 werd een children's formulering, Panadol Elixir®, vrijgegeven. In 1963, werd paracetamol toegevoegd aan de Britse Farmacopee, en heeft populariteit sindsdien als pijnstillende agent met weinig bijwerkingen en weinig interactie met andere farmaceutische agenten bereikt. Wat doet paracetamol? Hoe werkt het? Paracetamol vermindert pijn (= analgetische werking) en onderdrukt koorts (= antipyretische werking). De werking van paracetamol is niet precies bekend. Mogelijk remt paracetamol de productie van prostaglandinen(Prostaglandinen zijn lichaamseigen weefsel-hormonen die op veel plaatsen in het lichaam voorkomen. Ze spelen onder andere een belangrijke rol bij het ontstaan van pijn in het algemeen en het ontstaan van weeën in het bijzonder.) in het centrale zenuwstelsel. Het is toepasbaar bij koorts en pijn (bij griep en verkoudheid en na vaccinaties), bij hoofdpijn, kiespijn, zenuwpijn, spit, spierpijn en menstruatie-pijn. Paracetamol wordt snel in het bloed opgenomen, zodat het pijnstillend effect begint na 15-30 min en duurt ca. 3-5 uur.
Wat zijn de bijwerkingen van Paracetamol? Wat is het voordeel van paracetamol t.o.v. aspirine? Paracetamol heeft betrekkelijk weinig bijwerkingen. Overgevoeligheidsreacties komen wel eens voor. Deze uiten zich als jeukende huidaandoeningen. Het gebruik kan ook tot een geringe vermindering van bepaalde bloedcellen leiden. Veel aandacht was er in de pers voor de geringe problemen die gebruik van paracetamol voor mensen met astma op kan leveren. Wel kan langdurig gebruik leiden tot leverbeschadiging en nierbeschadiging. Het voordeel van paracetamol t.o.v. aspirine is dat paracetamol het bloed niet verdunt, terwijl dat bij aspirine wel het geval is

REACTIES

A.

A.

Morse vond het in 1877 uit en het werd in 1887 gebruikt, dus slechts één decennium later. Maar dat zijn slechts details ;)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.