Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blanke Amerikanen

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 373 woorden
  • 29 november 2004
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Geschiedenis deelvraag § 1 van hoofdstuk 4 Hoe Amerikaans waren de blanke Amerikanen aan het begin van de geschiedenis van de Verenigde Staten als zelfstandige natie, en hoe is hun zelfbeeld in de 19e eeuw versterkt? Die gevoelens van de Amerikanen die in Amerika leefden waren sterk nationalistisch. De immigranten die al langer in Amerika waren voelden zich de enige ‘echte’ Amerikanen. Ze hadden de oorspronkelijke bewoners : de Indianen verjaagd of in reservaten gestopt, de nieuwe groepen immigranten zoals rond 1850 de Ieren en rond 1900 Oost- Europeanen werden gediscrimineerd en de mensen rechten van de zwarte Amerikanen werden op allerlei manieren geschonden, zelfs nadat de slavernij in 1863 was afgeschaft. Dit was tegen de grondwet want daar stond in iedereen is gelijk ongeacht ras of huiskleur. De American Dream werd dus niet helemaal vervuld. De Amerikanen voelden zich gelijk aan elkaar en zij konden op een democratische weg aan een schone lei beginnen. Crevecoeur omschreef de Amerikaan als: de Europeaan die al zijn oude vooroordelen en manieren achter zich laat en nieuwe ontvangt, die nuttige ideeën en lofwaardige plannen uitvoert waar ze in hun eigen land nooit van gedroomd zouden hebben. De Amerikanen hadden een grootte liefde voor hun land en ze geloofden in een Sweet Land of liberty te leven. In een nieuwe oorlog tegen Engeland (1812-1814) bleef de levensvatbaarheid van het nieuwe land op de been.Rond de 19e eeuw werd het nationaal gevoel werd sterker. Het Amerikaanse volkslied en de Amerikaanse vlag werden populair. Ook de economie ging vooruit. Door wegen, kanalen en spoorwegen kwamen handel en industrie goed op gang. Het land breidde zich uit richting het westen. Daarna zou het grondgebied van de Verenigde Staten nog verder toenemen. In de loop van de 19e eeuw werd de immigratie uit Noord- West Europa groter. De immigranten voelden zich al snel Amerikaan. Dit kwam doordat iedereen een actieve rol speelt in het bestuur van de gemeenschap. Rond 1840 werd de term Manifest Destiny populair. Niets of niemand zou opmars van de Amerikaanse beschaving kunnen stuiten. Amerika is voorbestemd om de grote natie van de toekomst te worden. Er ontstond vooruitgangsoptimisme. De grens naar het westen (frontier) werd steeds verder verlengd. En met de Manifest Destiny werd het verjagen van de Indianen van het grondgebied goedgepraat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.