Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Case: Geweld op straat

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 858 woorden
  • 13 oktober 2004
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Waarom gaat het hier om een maatschappelijke kwestie, en niet om een persoonlijk vraagstuk? - Omdat het gaat om geweld op straat in Nederland, en alle mensen die in nederland wonen er mee te maken kunne hebben. 2. Noteer alle (mogelijke) maatregelen die in het artikel worden genoemd. - Ophangen van camera`s om de boel in e gaten te houden - De politie meer preventief laten fouilleren. - Betere controle op wapenbezit en handel en strengere straffen daar op. 3. Maak nu met behulp van het analyseschema in je lesboek een inhoudsopgave over het onderwerp GEWELD OP STRAAT. Probleem: 1. Wat is het probleem? - Het probleem is dat er te veel geweld op straat is en dat dat moet worden aangepakt - Het is een maatschappelijke kwestie omdat iedereen in dit land er mee te maken kan hebben als je gewoon over straat loopt en niet 1 persoon. - Het bewijs dat er teveel geweld op straat is blijkt wel uit de vele mishandeling bijv. Meindert tjoelker en Joes Kloppenburg en nog vele anderen die zonder reden in elkaar worden geslagen of neergeschoten zonder reden of alleen door de drank. - Vroeger was er ook wel geweld op straat maar lang niet zoveel als nu toen was het vaker om het geloof of huidskleur, dat laatste gebeurt nog veel maar om het geloof komt nu niet meer voor. Belangen: 2. Welke groepen en organisaties zijn betrokken bij de kwestie? 3.Welke belangen hebben deze betrokken? - De overheid, hun belangen zijn het tegengaan van geweld op straat. - De mensen die het geweld maken op straat, hun belangen zijn meetstal om een slachtoffer iets af te leren (bijv. in het geval bij Meindert Tjoelker die zich met hun bemoeide) - Slachtoffers, hun belangen zijn om weer veilig over straat te kunnen gaan. - Horeca gelegenheden, politie, stadswachten, hun belangen zijn om er voor te zorgen dat mensen veilig over straat kunnen en horeca bazen die zorgen ervoor dat er geen dronken mensen over straat gaan. Financieel gezien wordt er eigenlijk niemand beter door omdat aanschaffing van camera`s geld kost en meer toezicht van politie extra salaris kost. En horeca mensen die een taxi moeten gaan bellen voor mensen die teveel gedronken hebben. De belangen die overeenkomen zijn allemaal dat er wat moet gebeuren op straat om mensen zich veiliger te laten voelen. De verschillen zijn het grootst in de aanpak, de ene groep vind camera`s en meer politie op straat en preventies fouilleren wel een goed plan en de andere groep juist niet. 4. Welke concrete voorstellen hebben de verschillende betrokkenen? - De politici hebben als voorstel om meer camera`s op te hangen en om de politie te laten fouilleren, buitensporig alcohol gebruik
Aan te pakken en op illegaal wapenbezet en handel strengere straffen. Waarden en Normen: 5. Wat zijn de achterliggende waarden, normen, en idealen van elke groep of organisatie? - Waarden: Geweld op straat zou niet meer voor moeten komen. - Normen: Dat je gewoon over straat kunt lopen zonder bang te hoeven zijn dat een ander(e) persoon(en) je toe takelen. - Idealen: Dat geweld op straat niet meer bestaat. - Geloof en traditie spelen meestal geen rol meer zoals vroeger, maar groepsgedrag speelt nog wel degelijk een rol. Als 1 in de groep ergens mee begint dan doet meestal de rest van de groep ook wel mee. Overheid en politieke partijen: 6. Welk beleid voert de overheid? - Wetten: - Dat je geen openlijk geweld op straat mag plegen. - Dat je niet illegaal in het bezit van wapens mag zijn. - De burgemeester van Leeuwarden vond het gebruik van extra camera`s goed en heeft die in gebruik genomen. 7. Wat vinden politieke partijen van deze kwestie? - CDA: wil het recht op veiligheid opnemen in de grondwet. - VVD: wil versterking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. - GroenLinks: vindt dat de politie een afspiegeling moet zijn voor de bevolking. Samenvatting en eigen mening: 8. Samenvatting van de belangrijkste feiten, standpunten en voorstellen. - Men wil meer maatregelen treffen tegen geweld op straat. Ze proberen door meer camera`s, meer fouillering, maatregelen tegen buitensporig alcohol gebruik en strengere straffen voor illegaal wapenbezit. 9. Welke oplossing is volgens jou beste? - Volgens mij is het een goeie zaak om inderdaad meer te gaan fouilleren maar dan alleen bij uitgaansgelegenheden en niet zomaar ergens midden in de stad of dorp. Het ophangen van camera`s lijkt me juist een heel slecht plan omdat die dan juist veel sneller vernield zullen worden. De strengere straffen op illegaal wapenbezit en handel lijk mij een heel goed plan als het dan ook maar echt strenger is en niet een veel te lage boete. En ik zou mensen meer voorlichtingen geven over: “Wat te doen bij geweld op straat” en dan mensen zo laten zien dat als ze ooit geweld op straat zien wat ze dan juist moeten doen en juist niet moeten doen. 10. Hoe zal de kwestie zich volgens jou in de toekomst ontwikkelen? - Ik denk dat het geweld op straat in de toekomst minder zal worden omdat er steeds meer maatregelingen tegen genomen zullen worden en mensen er steeds meer mee bezig zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.