Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zie je ik hou van je - Herman Gorter

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 5e klas vwo | 368 woorden
  • 11 maart 2004
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
112 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zie je ik hou van je Herman Gorter werd geboren op 26 november1864 in Wormerveer en is in 1927 overleden. Zijn lange gedicht ‘Mei’ is waarschijnlijk zijn bekendste gedicht. Na dit gedicht schreef Gorter onder andere veel sensitivistische gedichten. In deze gedichten probeerde hij sterke emoties en zintuiglijk waarnemingen in taalklank en –ritme vast te legggen. Ik denk dat ‘Zie je ik hou van je’ één van die gedichten is. Dit gedicht is in 1890 gebundeld in Verzen, één van zijn bekende werken. Dit gedicht is vol gevoel geschreven, hij heeft een mooie manier gevonden om zijn liefde te omschrijven. Dat zijn die sterke emoties die hij onder woorden probeert te brengen. Ook beschrijft hij zijn gevoelens die hij bij deze bijzondere persoon heeft. Alles aan zijn liefde vindt hij mooi, ogen, neus, mond, haar enz. Dit zijn de zintuiglijke waarnemingen. Hij houdt echt ontzettend veel van zijn geliefde, maar hij kan het niet tegen haar zeggen. Hij herhaalt steeds dat hij van haar houdt. Hij wilde dit ook tegen haar zeggen, maar hij kon het niet. Waarschijnlijk was hij bang om zich kwetsbaar op te stellen. Ik vind dit gedicht mooi, omdat Herman Gorter op een mooie manier gevoelens beschrijft die veel mensen hebben. Ze houden veel van een persoon, maar kunnen dit niet zeggen. In gedachten kun je de mooiste dingen zeggen over je geliefde, maar het tegen die persoon zeggen is heel moeilijk. Voor de mensen die niet hun gevoelens kunnen verwoorden, is dit gedicht een goed hulpmiddel om iemand de liefde te verklaren. Herman Gorter Zie je ik hou van je Zie je ik hou van je, ik vin je zoo lief en zoo licht -- je oogen zijn zoo vol licht, ik hou van je, ik hou van je. En je neus en je mond en je haar

en je oogen en je hals waar
je kraagje zit en je oor
met je haar er voor. Zie je ik wou graag zijn
jou, maar het kan niet zijn, het licht is om je, je bent
nu toch wat je eenmaal bent. O ja, ik hou van je, ik hou zoo vrees'lijk van je, ik wou het helemaal zeggen -- Maar ik kan het toch niet zeggen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.