Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Maria Magdalena

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 619 woorden
  • 24 oktober 2003
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
38 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Maria Magdalena als Heilige: Van Maria Magdalena is nog altijd weinig bekend. Ze was afkomstig uit Magdala, een stadje aan de westelijke oever van het Meer van Gennésaret. Ze was door Jezus verlost van 7 kwade geesten en was één van de vrouwen die Jezus volgden, en dienden. Maria was Jezus achterna gereisd vanuit Galilei naar Jeruzalem, en was tevens aanwezig bij zijn kruisiging, de kruisafneming en de graflegging. Zij was dan ook de eerste aan wie Jezus verscheen na zijn opstanding.Tegenwoordig is Maria van Magdalena een heilige. De feestdag is op 22 juli. Maria Magdalena als zondares: Maar Maria Magdalena heeft ook nog een andere kant. Ze wordt namelijk door veel mensen gezien als een prostitué en zondares. Op die manier is zij ook vaak op prenten afgebeeld: Als naakte vrouw bij de ingang van de grot die als het graf van Jezus diende, met overdreven lang haar, en flesjes olie in haar handen. Waar dit beeld vandaan komt is voor velen een raadsel. In de bijbel komt ze namelijk pas ten tonele wanneer het Pasen wordt, en er wordt dan ook geen kwaad woord over haar gesproken. Ook de uitdrijving van de 7 geesten wordt totaal niet in verband gebracht met welke zonde dan ook. Het beeld waarin Maria Magdalena geschetst wordt als zondares is waarschijnlijk afkomstig uit het feit dat zij in de praktijk een samensmeltsel van 3 bijbelse vrouwen geworden is. Namelijk Maria Magdalena zelf, een "zondares" en Maria van Bethanië. De ‘zondares’ wordt in de Bijbel, in het verhaal Lucas 7 genoemd. Het was een zondares omdat ze plotseling tijdens een deftig diner binnenstormde om vervolgens de voeten van Jezus te kussen, met haar lange haren af te drogen en vervolgens te zalven. De vrouw werd als prostitué gezien. Enkele zinnen later in het verhaal wordt Maria Magdalena genoemd. Zowel de Oosterse als de Westerse kerk hebben uit dit verhaal de (onjuiste) conclusie getrokken dat deze twee vrouwen één en dezelfde vrouw waren. Daarnaast was Maria van Magdalena ten onrechte vereenzelvigd met de zus van Lazarus en Martha die net als de zondares uit Lucas 7 Jezus’ voeten waste en met de haren afdroogde. Ook hier werd Maria Magdalena niet veel later genoemd waardoor opnieuw verkeerde conclusies getrokken werden.
Maria Magdalena binnen de feministische theologie: Maria Magdalena heeft in de feministische theologie altijd een grote betekenis gehad - ze is een heilige naar de maat van de feministische beweging. Feministische theologes zijn over het algemeen geneigd de cocktail-Maria Magdalena te beschouwen als het resultaat van een vrouwvijandelijke geschiedenis van het christendom. Maria Magdalena was namelijk een volgelinge van Jezus, en samen met 2 andere vrouwen was zij net zozeer een discipel als Petrus, Jakobus en Johannes dat waren. Toch wordt ze bijna nooit genoemd, en later dus zelfs vereenzelvigd met een zondares en prostitué. De feministische theologen preken dat mannen dit gedaan hebben om vrouwen te onderdrukken. Zij voelden zich boven de vrouw verheven, en de vrouw mocht dan ook niets te zeggen hebben inzake godsdienst. Maria Magdalena vandaag de dag: Het moet nu wel duidelijk zijn dat Maria Magdalena een belangrijke rol gespeeld heeft binnen het leven van Jezus, ze heeft hem tot zijn dood toe gesteund en was tevens de eerste die Jezus zag na zijn opstanding. Veel mensen zien Maria Magdalena tegenwoordig dan ook als een inspiratiebron. Natuurlijk was zij een grote inspiratiebron voor de feministische theologie zoals ik hierboven al heb verduidelijkt, maar ook anderen (vooral vrouwen) putten kracht uit het paasverhaal, omdat hieruit duidelijk blijkt dat we als vrouw zijnde anders beluisterd worden als een man, fysiek een andere stem hebben. Het waren niet voor niets vrouwen die “de grootste boodschap aller tijden brachten; dat Jezus leeft“. Dit geeft ons heel wat mogelijkheden. (632 woorden)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.