Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jesse, Ballewal-Tsji door Harm de Jonge

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Jesse, Ballewal-Tsji
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 781 woorden
  • 10 november 2013
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
19 keer beoordeeld

Boekcover Jesse, Ballewal-Tsji
Shadow
Jesse, Ballewal-Tsji door Harm de Jonge
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Over het boek

Titel : Ballewal-Tsji .

(Boek zelf : Het boek zelf die ik heb mee gekregen is een nieuwe versie, de oudere versie van de kaft zelf staat ook op de eerste pagina)

Titelverklaring : Ik snapte niet echt veel van het boek, het was best lastig voor die 90 bladzijdes.

Uitgever : Malmberg

Genre : Het is een avonturen verhaal (vind ik zelf) maar voor een ander kan het ook weer anders gezien worden, het is maar hoe je er bij in leeft bij het boek zelf.

Thema : Avontuurlijk, beetje zelfde als de genre.

Type boek : Het boek is typisch voor mensen die beetje van avonturen houden of beetje in het verhaal willen zitten rond de tijd dat er oorlog is of was.

Bladzijdes: Het boek heeft 104 bladzijdes waarvan het verhaal zelf 97 bladzijdes.

Waar komt het boek vandaan : Het boek komt van school af , bij u in het lokaal in de boekenkast.

Begin of het boek : Het boek begon soort van met een aanleiding van het begin van het verhaal beetje somber van de tijden van de oorlog.

Meer over het boek

Wat voor soort einde heeft het boek : Het boek heeft een beetje een mysterieuze einde, vooral op het einde als Jesse een meisje blijkt te zijn.

Over het boek zelf ( Inhoud)

1 Staan er plaatjes in het boek ? Nee zelf bij het verhaal staan er geen plaatjes, als je wat verder bladert zie je een trouwfoto uit de jaren 1933 en een foto van de schrijver zelf.

2 Wie heeft de plaatjes getekend : De plaatjes zijn niet getekend, het zijn 2 foto's.

3 Kies een foto , kopieer het en vertel wat je er op ziet en welke gedeelte van het boek gaat : Het laat me denken aan het einde van het boek dat Jesse een meisje blijkt te zijn.

Vertelsituatie : Het is in de verleden tijd geschreven (Voorbeeld:)

Jesse en ik, we waren maar een paar weken bij elkaar, maar nooit is er iemand geweest die meer mijn vriend was als hij.

Informatie uit het boek.

Personages :  Hoofdpersoon is Rogger.                                                   Rugger : Ik weet niet echt hoe hij eruit ziet als in het boek , op de foto achter in het boek is hij slank en lang. Rugger is zelf ook een stille en verlegen jongen, hij  zou niet echt iets snel doen.

Andere mensen die er in voor komen is Jesse zelf en Rogger, ook zit er soldaten in.

Plaats en tijd : De plaats is Diepe oost ,de tijd was rond de oorlog.

Opbouw van het verhaal : Het verhaal had beetje een opbouw van soort van elkaar zien en beetje met elkaar meegroeien,net  als de trouwfoto achter in het boek.

Mening : Ik vond het boek wel een grappig verhaal want met verhalen uit de oorlog kan je een beetje mee in leven. Soms snapte ik niet alles vooral in het begin van het boek moest je even de draad oppakken als je het wou begrijpen. Het leek een beetje of dit deel 2 is van het verhaal. (In het begin)

Samenvatting

Rogger ontmoet Jesse, hij had meer lef dan Rogger. (einde van het verhaal blijkt het een meisje te zijn) Hij woont in het Zwarte Oost. Waar dus oorlog was, de vliegtuigen vlogen boven de straten, en de auto's reden door de straten.  Dat is een plek waar zigeuners woonden. Maar dat werd plat gebombardeerd, Jesse woonde ondertussen in een soort kelder, hij vertelde mooie verhalen over het eiland Marrakas dat niet echt bestond. Hij vertelde ook dat zijn ouders daar heen waren gegaan, op dat eiland waren ook waggelkippen en wolfspillen. Maar eigenlijk waren ze afgevoerd met de trein. Jesse dacht dat zijn vader terug zou komen met zijn verjaard, maar dat was niet zo. Jesse saboteerde de wagens van de soldaten, hij stak de banden leeg. Maar dat was gevaarlijk werk, hij bereidde een grote aanval voor. Door een vuurbom te gooien in het soldaten huis.

Schrijver

Harm de Jonge voerde samen met zijn op een schip over de grote rivieren, hij studeerde Nederlands aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen. Hij was een docent aan een lerarenopleiding. Hij schreef eerst studies over boeken van anderen, in 1989 schreef hij zijn eerste jeugdboek (Steenkuib is een rat). Er kwamen ook andere boeken,het schrijven vond hij wel wat en is gestopt met lerarenopleiding. 

Internet site

Alleen scholieren.com voor beetje om meer informatie te vinden over de schrijver.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jesse, Ballewal-Tsji door Harm de Jonge"