Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Astérix chez les Helvètes door René Goscinny

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Astérix chez les Helvètes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 593 woorden
  • 26 januari 2013
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
13 keer beoordeeld

Boekcover Astérix chez les Helvètes
Shadow
Astérix chez les Helvètes door René Goscinny
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titre: Astérix chez les helvétes

Série: Hachette

L'auteur: René Goscinny

L'artiste: Albert Uderzo

A. Samenvatting van minimaal 150 woorden

Gaius Delirius is de gouverneur van Rennes.

Hij houdt erg van feesten. Dus in Rennes wordt regelmatig een feest gegeven.  Alle inkomsten uit Rennes zoals de belasting besteedt hij aan zijn eigen favorieten bezigheden. Dus er gaat maar een kleine hoeveelheid naar Rome. De man van Financiën, Claudius Centus, komt vanuit Rome kijken bij Gaius Delirius. Want Rome vindt het nog al verdacht dat de belastinginkomsten uit Rennes best wel laag zijn.

Gaius is bang dat hij ontmaskerd zou worden dus heeft hij de belastinginspecteur vergiftigd door wat gif in zijn soep te doen. Claudius ging die avond slapen en werd de volgende morgen ziek wakker. Claudius werd meteen geholpen door de dokters van Gaius maar omdat zij hem niet goed konden helpen schakelde Claudius de hulp in van Panoramix. Panoramix is de tovenaar (druïde) van het dorp en maakt bijvoorbeeld toverdranken. Hij komt er al snel achter dat het om een vergiftiging gaat, maar voor het tegengif heeft Panoramix een speciale plant nodig genaamd Edelweiss. En die is alleen te vinden in de bergen van Helvetië (Zwitserland). Asterix en Obelix kregen de taak om die plant te gaan zoeken. Panoramix neemt Claudius mee naar zijn huis om hem van de man door wie hij vergiftigd was te beschermen (Gaius). Onderweg werden ze gehinderd door de Romeinen waardoor ze moesten schuilen in een kluis maar ze werden geholpen door de lokale bevolking. Uiteindelijk keren ze terug naar Rennes. Al snel is Claudius Centus genezen. Claudius weet wat Gaius bij hem heeft gedaan. Dus Gaius Delirius wordt zo spoedig mogelijk naar de leeuwen gegooid. Claudius is een echte man van het dorp geworden dus werd hij uitgenodigd door de Galliërs om samen te komen eten.

B. 2 Franse citaten en uitleg (in het Nederlands) waarom je deze gekozen hebt.

1.Blz. 8

Ma vie ne sera plus qu´une longue orgie!

Betekenis: Mijn leven zal een lang feest zijn!

Ik heb deze zin gekozen omdat het hele verhaal hier om gaat, hij geeft geld uit van de gemeenschappelijke belastingen om feesten te kunnen geven. En hij denkt hier nog heel lang mee door te kunnen gaan.

2.Blz.6

Moi, je suis prêt!

Betekenis: Ik ben er klaar voor!

Claudius Centus is de belastinginspecteur en is er klaar voor om Gaius Delirius aan te pakken voor zijn daden. Want hij geeft veel van de belastingen uit aan feesten en hij heeft hem vergiftigd door gif in zijn soep te doen. Dus Claudius is er klaar voor.

C. Lijstje van 10 onbekende woorden die belangrijk zijn voor het begrijpen van het boekje + de Nederlandse vertaling.

1. le glaive = het zwaard

2. le lac = het meer

3. le cou = de nek

4. coffres = kluizen

5. sale = vies

6. la tache = de vlek

7. sachons = weten

8. mouillé = nat

9. le sommet = de top

10. trous = gaten

11. sévère = streng

D. Evaluation. Geef je mening over het boekje.

Ik vond het een leuk boek om te lezen omdat ik zelf heel erg van Asterix en Obelix verhalen hou omdat ze spannend en avontuurlijk zijn.

Ik zou zo nog een boek van dezelfde schrijver willen lezen omdat hij het tot in de details vertelt en het grappig is. Ik zou het boek zeker aan iemand anders aanraden omdat ik het zelf ook heel leuk vond en iedereen houdt van strips. Sommige woorden kende ik niet dus die heb ik met mijn woordenboek opgezocht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.