Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De stalker door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1031 woorden
  • 8 januari 2012
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
92 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was ze…

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe …

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was zelf dyslectisch en werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald. 

De stalker door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Algemeen.
Titel : De Stalker. Het boek heet zo, omdat het verhaal gaat over een meisje dat regelmatgi word lastig gevallen door een onbekend persoon: een stalker dus.
Schrijfster: het boek is geschreven door Helen Vreeswijk, haar boeken zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen want ze werkt zelf bij de recerche.
1e druk: de eerste druk van het boek was in februari 2006.
Verder is de omslag van het boek ontworpen door Will Immink, het heeft 365 bladzijden en is uitgegeven door Uitgeverij Manteau.

2. Hoofdpersoon
De hoofdpersoon van het boek is de 15-jarige Leonie Vanstraten. Leonie is erg populair op school , ze is stoer,nergens bang voor & bijdehand. Ook is ze een trendsetter op school, ze verft haar halflange haar regelmatig en draagt hippe kleding en gewaagde combinaties. Ze heeft groene ogen, en een piercing in haar neus. Leonie haar ouders heten Ina & Gerjan, en ze heeft een 7jarig zusje, Karma, met het syndroom van down. Leonie’s beste vriendin is Nancy Drenth, ze zijn al sinds de basisschool bevriend. Nancy is juist verlegen en niet populair, maar ze hoort er bij omdat ze met Leonie omgaat. Leonie heeft ook een vriend, de populaire Jeroen de Graaf. Jeroen is stoer,knap en Leonie is dol op hem, maar Jeroen voelt minder voor haar dan ze denkt. In het verhaal word de vriendschap tussen Lex de Graaf (de broer van Jeroen) en Leonie steeds sterker, wat zij dan niet weet is dat hij haar stalker is, en dus eigenlijk haar vijand. Dan komen we ook bij Leonie’s probleem: Leonie word ernstig gestalkt, ze krijgt rare telefoontjes , dreigbrieven enz. Hoe verder je in het boek komt, hoe meer je ziet dat Leonie langzaam veranderd: het zelfverzekerde, populaire meisje word bang en onzeker.


3. Inhoud
Een korte samenvatting van het boek;
Het begint allemaal op een vrijdagavond, de vaste filmavond van Leonie & Nancy. Leonie word gebelt door een hijgende stem, geïrriteerd hangt ze op, met het idee dat het vast jongens van haar school zijn, die denken dat ze grappig zijn. Maar even later belt hij weer. Leonie maakt er nog geen probleem van. Maar als ze een avond uit is geweest met Nancy en Jeroen, belt de ‘hijger’ weer , nu midden in de nacht. Hij schreeuwt dat hij haar gezien heeft , en dat ze een slet is die het met iedereen doet. Op school vind ze een briefje in haar jaszak, waar op staat dat ze een hoer is. Na dit briefje begint Leonie voor het eerst bang te worden, wat als hij haar echt wat aan doet? Ook Nancy word bang en besluit naar haar moeder te gaan, en die gaat naar de ouders van Leonie. Leonie wou het verzwijgen voor haar ouders, omdat anders haar vrijheid eraan zou gaan. Leonie en Nancy krijgen ruzie, en praten dagen niet met elkaar. Dan wil Jeroen het ook nog met Leonie doen, maar hier is zij nog niet aan toe. Leonie mist Nancy, maar is te koppig om toe te geven. Gelukkig komt Nancy na een paar dagen langs om haar excuus aan te bieden.
Nancy verdenkt René, een jongen die Leonie ooit verkering heeft gevraagd maar Leonie heeft afgewezen, ervan Leonie lastig te vallen. Wanneer Jeroen dit hoort ontstaat er een gevecht tussen hem en René. René is uiteindelijk onschuldig want Leonie word gebelt door de stalker terwijl René vlakbij haar staat. Ondertussen raakt Leonie goedbevriend met Lex, hij is er voor haar en brengt haar soms naar huis. Gerjan Vanstraten schakelt ondertussen een politieonderzoek in . Agent Van Buren word op de zaak gezet, hij verzamelt bewijsmaterialen zoals telefoongesprekken, en de brieven die Leonie krijgt. De telefoontjes blijven doorgaan, maar de stalker is slim en belt altijd met een telefooncel vanuit anderen plaatsen. Leonie durft de straat bijna niet meer op, en gaat dan ook geen hele dagen meer naar school. Ze gaat niet meer uit en doet geen leuke dingen meer. Ook Nancy word een beetje slachtoffer van de stalker, op haar huisdeur word met rode verf ‘sterf’ geschreven. In het politieonderzoek word in een telefoontje naar Lex ontdekt dat de stalker in hetzelfde huis woont, ook horen ze dat Lex doet alsof hij met iemand belt. Lex is dus de stalker.

Het verhaal heeft een gesloten eind omdat het verhaal is afgerond, de stalker is bekend. Het boek heeft niet echt een ‘happy end’ maar het is ook geen slecht einde. De stalker is namelijk wel opgepakt, maar Leonie is door de ervaring erg onzeker geworden en ze vertrouwde Lex,hij was een goede vriend, en hij bleek gewoon de stalker te zijn.

4. Perspectief
Het boek word geschreven vanuit een personale verteller,namelijk Leonie. Sommige stukken worden vertelt vanuit Nancy, de politie en de stalker zelf, maar dit zijn maar een zeer klein delen. Hoelang het verhaal is niet duidelijk beschrijven, maar ik denk dat het ong. een jaar duurt. Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd, dat merk je aan de manier van praten, de apparatuur die gebruikt word in het verhaal, en de personen zelf. (bijv. dat Leonie een piercing heeft). In het boek zijn geen flashbacks, wel is er aan het einde een tijdsprong van 4 maanden.

5. Plaats
Het verhaal speelt zich af in Den Haag. De personen in het boek zijn in het verhaal ; in de Soos (uitgaansgelegenheid) , Leonie’s huis, school, het politiebureau, en buiten op straat.

6. Thema
De belangrijkste onderwerpen in dit boek zijn liefde (Leonie heeft een vriend, haar stalker is verliefd op haar),stalking (Leonir word lastig gevallen door een stalker),vriendschap (ze heeft een paar hechte vrienden die haar willen helpen) en thriller (het is een spannend verhaal, je weet niet precies wat er gaat gebeuren). Ik heb dit boek gekozen in het thema thriller.

7. Mening
Ik vond dit echt een heel goed boek. Het is leuk om te lezen omdat het onvoorspelbaar en spannend is. Ik hou ook heel erg van thrillers, Helen Vreeswijk vind ik ook een van de beste schrijfsters in dat thema. Het boek is ook best schokkend, omdat het wel een heftig verhaal is. Het is voor meerdere leeftijden te lezen, ik denk dat volwassene het ook een leuk boek zouden vinden, ook is voor jongens en meiden. Zeker een aanrader dus.

REACTIES

S.

S.

is lex echt de stalker? ik ben nu op blz 153

11 jaar geleden

E.

E.

ja, ik heb het boek nu al 2 keer gelezen en moet er vrijdag een spreekbeurt over houden. Lex de broer van Jeroen is echt de stalker, dat deed ie omdat Leonie dan steeds dichter bij hem kreeg

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Helen Vreeswijk"