Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 651 woorden
  • 6 oktober 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
11 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Het schnitzelparadijs
Auteur: Khalid Boudou
Uitgever: Vassallucci
Uitgegeven in: 2001


Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en gaat over Nordip Doenia, een jongen van Marokkaanse afkomst die verslaafd aan koffie is.
Het verhaal begint met een nieuwsbericht over dat de Blauwe gier is afgebrand. Aan het einde wordt duidelijk waarom het in brandt gestoken is.
Nordip heeft twee jaar lang geslapen en niks gedaan, hij besluit zijn leven te beteren en neemt vrijwillig een baan in de blauwe gier. Hij wordt de nieuwe Sopkop, een pannenschrobber.
Hij beschrijft wat er gebeurt in de keuken en in de rest van zijn leven. En soms denkt hij erover na. En dan zie je in schuinsgedrukte tekst bijvoorbeeld: Ik vindt dat hij best wel gelijk heeft, o boy. Wat ik best irritant vond.

In zijn pannenhoek komen zijn vrienden uit de keuken regelmatig langs om even te praten.
Zo komt hij steeds meer te weten over een of ander spel en over de mensen die er werken.
Zoals over de rijkelui dochter Agnes, zijn neef Krimo en Amimoen. Niemand vertelt hem wat dat spel precies is. Nordip is nieuwsgierig en wil het spel ook spelen. Amimoen zegt dat hij de gier in de fik zet als Nordip wint.
Op een dag komt de FIOD binnen, een soort belastingsdienst. Ze hebben gemerkt dat er illegalen in het restaurant werken en de hele gier ligt op z’n kop. Krimo die de keuken een beetje gezellig hield gaat weg en de gier dreigt failliet te gaan. Dan stelt Meerman, de eigenaar, voor om Nordip het spel te laten spelen. Het is een potje dammen, Eerst ziet het er naar uit dat hij het spel verliest, maar dan wint hij tegen de verwachtingen in het spel en wordt de nieuwe kok. Als Nordip die avond naar huis gaat hoort hij brandweer sirenes en ziet de gier in de fik staan.
Ook zijn er tussendoor een paar flashbacks en een stukje over het verhaal van Krimo (Nordip’s neef) maar daar begreep ik niet zoveel van en het maakt het verhaal er niet beter op.

Personen:
Nordip: De hoofdpersoon van het boek
Krimo: De neef van Nordip
Wilhelm: De chef-kok tegen wie nordip het partijtje dam speelt
Agnes: De rijke luisdochter
Mevr Malade: De buurvrouw van Nordip, ze is een beetje een zeikwijf

Mijn mening:
Ik vond het een moeilijk boek. Vooral door al die Flashbacks was het wat moeilijk te begrijpen. Ook kreeg je de indruk hij mevrouw Malade niet echt mocht. Omdat hij haar beschreef als een zeikwijf.. Maar aan het eind toen hij het spel moest spelen en mevr. Malade doodgegaan was haalde hij zijn kracht uit de herrineringen.
Ik vond het ook niet zo’n leuk boek omdat je heel vaak switcht tussen de werkelijkheid en de gedachte van nordip. Dan zit je net lekker in het verhaal en dan beginnen ze ineens ergens anders over. Ook de stijl waarin het geschreven was sprak me niet echt aan. Want de hele tijd dat o boy ertussen en elke keer dat Agnes genoemd werd stond lieve ervoor. Dat was best irritant. Het gaf me ook niet veel aanleiding om verder te lezen aangezien het niet superspannend was of heel grappig, ik heb wel eens leukere boeken gelezen.


Info over Khalid Boudou:
Khalid Boudou is een schrijver, woonachtig in Tiel.
Boudou begon met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Voor het verhaal De Stemmendans ontving hij de El Hizjra Literatuurprijs.
Hij is vooral bekend door het boek Het Schnitzelparadijs uit 2002, dat in 2005 verfilmd werd door Martin Koolhoven, naar een scenario van Marco van Geffen. Het werd een enorme bioscoophit. In 2002 werd dit boek bekroond met Het Gouden Ezelsoor.
In november 2005 verscheen zijn tweede boek De President, dat opnieuw verfilmd zal worden.
Boudou heeft een wekelijkse column op BNR Nieuwsradio.
Zijn derde boek, PizzaMaffia is verschenen in november 2007 en zal ook verfilmd worden. De film zal eind 2008 in de bioscoop te zien zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"