Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Achtste-groepers huilen niet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 772 woorden
  • 14 februari 2009
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
52 keer beoordeeld

Boekcover Achtste-groepers huilen niet
Shadow

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niks meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Ankie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afsc…

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blij…

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niks meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Ankie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen!

Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Achtste-groepers huilen niet
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het een leuk boek vind. Ik vind het ook wel zielig maar ik vond het interessant om te lezen. Zeker omdat ik leukemie eerst niet kende. De schrijver is een hele bekende schrijver Jacques Vriens:

Jacques Vriens werd geboren op 26 maart 1946 in ’S-Hertogenbosch. Op zevenjarige leeftijd verhuisde Jacques Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen.
Van jongs af aan schreef hij al toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel.

Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat schrijven leuk is. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam.
In 1976 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij alleen nog maar schrijver want daarvoor was hij onderwijzer.
In 2001 werd Jacques Vriens door de koningin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Nu is hij getrouwd met Thérèse en heeft hij twee zonen.
Jacques Vriens woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Zuid-Limburg.

Informatie over het boek:
Titel: Achtste-Groepers huilen niet.
Schrijver: Jacques Vriens
Illustraties: Annet Schaap
Uitgever: Van holkema & Warendorf
Bladzijde: 175
Nog wat extra’s: Jacques Vriens schreef dit boek in 1999 toen was hij nog leerkracht. In dat jaar overleed er een meisje aan leukemie van zijn toemalige klas. Door haar kreeg hij deze inspiratie en is dit boek gaan schrijven.

Inhoud:
Dit boek gaat over Akkie een meisje die in groep 8 zit.
Akkie was al een paar dagen moe en niet lekker, haar moeder besliste om naar het ziekenhuis te gaan en daar blijkt Akkie ernstig ziek te zijn, ze heeft leukemie. Ze moet in het ziekenhuis blijven en daar krijgt ze chemokuren, de kinderen uit groep 8 leven erg mee, ze schijven brieven en maken tekeningen voor Akkie. Als Akkie hersteld is van haar eerste chemokuur schrijft ze een lange brief terug. Tussen de chemokuren door mag Akkie mag naar huis en ook weer naar school en omdat Akkie kaal is, hebben alle kinderen besloten ook iets op hun hoofd te zetten. Later gaan ze op eind kamp, maar als ze weer terug zijn, gaat Akkie opeens heel erg achteruit. In het ziekenhuis blijkt dat ze uitzaaiingen heeft in de hersenen. Na een paar dagen sterft ze. Op de begrafenis zingt groep 8 het afscheidslied van de musical. En aan het eind van het schooljaar bij de uitvoering van de musical zingen de kinderen het lied nog een keer, speciaal voor Akkie.

Hoofdpersoon:
Akkie:

Akkie is een meisje die in groep 8 zit. Op school doet ze graag mee aan voetbal maar daar krijgt ze vaak ruzie over. Ze is al een tijdje moe en ziek als ze naar de dokter gaan. Daar blijkt dat ze leukemie heeft. Het gaat na een tijdje weer beter met Akkie en ze mag mee naar het eindkamp maar als ze eenmaal terug zijn gaat Akkie snel achteruit en na een paar dagen overlijd Akkie.

Ik kan mezelf er niet echt in terug vinden omdat ik zelf nooit zo ziek ben geweest. Maar ik ben (denk ik) net zo brutaal. En ik hoop nooit zo ziek te worden en daardoor dit allemaal mee te maken.

Andere belangrijke personen in het boek:
Laurens: Laurens heeft een oogje op Akkie en Akkie ook op Laurens. Laurens komt een aantal keer bij Akkie op bezoek in het ziekenhuis. Verder is Laurens niet zo belangrijk in het boek.

De rest van de klas: Deze kinderen zijn allemaal heel erg belangrijk voor Akkie. Ze steunen haar allemaal. Als Akkie kaal is van alle chemokuren zetten alle kinderen.

De juf (juf Ina): Zij houdt veel van Akkie en gaat vaak bij haar op bezoek. Akkie vond haar altijd een geweldige leerkracht omdat ze altijd wel een oplossing voor iets had.

Het onderwerp:
- Vriendschap
- Ziekte
- Dood
- School
- Sport

Belangrijkste onderwerp:
Vriendschap: In dit boek merk je pas echt hoe belangrijk vrienden voor je kunnen zijn. Verder kun je in dit boek heel erg goed zien met wie ze beter bevriend is en met wie minder.

Ik zou best nog wel een boek van Jacques Vriens willen lezen omdat ik zijn manier van schrijven er leuk vind. Maar boeken die meer voor mij eigen leeftijd zijn geschreven vind ik vaak leuker om te lezen.

Verder zou ik dit boek aanraden aan mensen die een beetje tegen droevigheid kunnen want dit boek is eigenlijk wel een beetje zielig. Het boek is ook heel erg spannend want ze moeten heel erg lang afwachten of het wel goed gaat met Akkie. Verder is het ook wel een interessant boek omdat het over leukemie gaat.

REACTIES

A.

A.

Ik hou ook een boekverslag over achtste-groepers huilen niet.
Ik vind het ook een mooi boek en heb veel aan je info (dankje).
GR.ANONIEMPJE

12 jaar geleden

E.

E.

super boek echt waar

10 jaar geleden

N.

N.

echt waar zonder deze websijt had ik een 1 voor mijn boek promotie love you

9 jaar geleden

S.

S.

mijn dochter is ook aan deze vreselijke ziekte gestorven hier heb ik troost aan echt bedankt ik wou eerst alles vergeten maar jou boek heeft me laten in zien dat zein mijn hart zit en dat ik voor haar er moet zijn

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens"