Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1725 woorden
  • 1 juli 2008
  • 299 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
299 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS
MARIA MOSTERD

MOTIVATIE

Ik was televisie aan het kijken en toen kwam in het voorstukje van het tv-programma Jensen dat er een meisje kwam die 4 jaar lang in de handen was van een loverboy. Ik was daar wel erg benieuwd naar en keek het programma. Toen het interview op zijn eind liep zei Maria, wie in handen was van de loverboy dat ze ook een boek had geschreven. Ik heb het diezelfde week nog gekocht, maar pas na een paar weken gelezen.

EERSTE REACTIE
Toen ik het boek had gelezen was ik er helemaal stil van. Ik vond het echt een heel mooi boek. De loverboy van Maria gebruikte veel geweld en handelde precies zoals je altijd op tv ziet. Ze was helemaal ondersteboven van hem. Echt indrukwekkend. En dan na te gaan dat het allemaal echt is gebeurt. Als je daaraan denk is het echt een heel ontroerend verhaal.


ZAKELIJKE GEGEVENS
Auteur: Maria Mosterd
Titel: Echte mannen eten geen kaas
Ondertitel: Vier jaar in handen van een loverboy
Uitgever: Van Gennep
Plaats: Amsterdam
Jaartal van de eerste druk: 2008
Aantal bladzijden: 186
Extra opmerking: Alle namen en plaatsnamen in dit boek zijn veranderd. Behalve de naam van de auteur.

BRONNEN
Maria Mosterd op wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Mosterd

Een interview met Maria Mosterd:
http://www.destentor.nl/regio/deventer/2654882/Maria-Mosterd-rekent-af-met-verleden.ece

ANALYSE
Titelverklaring: De loverboy van Maria, genaamd Manou heeft een keer de uitspraak gedaan, ‘echte mannen eten geen kaas en drinken geen karnemelk’. Daarom heet het boek Echte mannen eten geen kaas.

Motto: Maria wil iedereen waarschuwen voor loverboys. Dat doet ze door haar eigen ervaringen op de schrijven. Het is eigenlijk begonnen als een verwerking voor haar ervaringen, later is dit verwerkt tot een boek.


Thema: Het thema van dit boek is loverboys.

Motieven: De motieven in dit boek zijn liefde, seks, de onderwereld en geweld. Het motief liefde, omdat Maria natuurlijk veel om Manou gaf. Alhoewel ze niet verliefd was, hield ze toch van hem. Ook de band met haar moeder en zusje was slecht. Ze miste gewoon de liefde van haar familie.
Het volgende motief in seks. Heel voor de hand liggend als je over loverboys praat. Ze laten je werken en het geld dat je verdient moet je aan je loverboy geven. Die loverboy geeft het geld dan weer aan zijn baas. Zo ontstaat er als het ware een heel bedrijfje. Dat geld wat jij binnen hebt gehaald door te werken, seks met andere mannen/vrouwen dus. Daar krijg je zelf ook een beetje van in de vorm van nieuwe kleren of een ander cadeautje.
De onderwereld is ook een motief van het boek. Maria krijgt drugs toegediend als ze seks moet hebben met een andere jongen. ‘Dat deed het minder zeer!’ Ook moest ze pakketjes met drugs vervoeren en ging ze met de verkeerde jongens om.
Het laatste motief is geweld. Er wordt in de wereld van loverboys veel geweld gebruikt. Wanneer een loverboys niet op tijd zijn geld geeft aan de baas of een meisje niet goed haar werk doet komt er geweld bij kijken. Er wordt geschopt en geslagen, net zo lang tot het slachtoffer zich niet meer kan bewegen. Ook Maria is vaak geslagen. Manou vond het leuk om te zien dat mensen pijn hadden, daarom gaf hij ze soms uit het niets een stomp.

Spanning/open plekken: De spanning en open plekken hoeft niet toegepast te worden door technieken. Het verhaal zelf is al spannend genoeg. Af en toe wordt een gebeurtenis niet tot het einde verteld, maar komt ze daar later op terug. Dat is maar een enkele keer.
Open plekken zijn er niet in het boek.
Door het verhaal en de kleine hoofdstukken wordt de spanning ook opgebouwd. Het kan bijvoorbeeld om 1 gebeurtenis gaan, en die beoordeeld ze dan op 3 verschillende manieren, omdat ze die van 3 kanten bekijkt.

Personages: In het boek zijn zowel hoofd- als bijpersonen. Ik bespreek alleen de hoofdpersonen omdat die voldoende informatie geven om het boek te begrijpen.

Maria: Maria Mosterd was 12 jaar toen ze Manou, haar loverboy tegenkwam in Stenenmuur, de plaats waar ze woont. Maria is een getint meisje dat voor een 12 jarige al ver was met haar ontwikkeling. Ze woonde bij haar moeder en zusje. Haar vader woont in Suriname en ziet ze bijna nooit meer. Ze is dus een halfbloedje.
Manou: Manou Paco Reytha is de loverboy van Maria. Hij is van Antilliaanse afkomst. Hij is de baas van de loverboy organisatie. Hij heeft een aantal loverboys onder zich staan. Manou heeft een grote dure auto met een luxe muziekinstallatie. Hij houd van reggae muziek. Manou heeft altijd een trainingspak aan en is aan de dikke kant. Hij is een donkere jongen.
Nikki: Nikki is de beste vriendin van Maria. Ze is een gewoon Nederlands meisje en woont ook in Stenenmuur. Later begint ze een relatie met een van de loverboys van Manou. Maar dat wordt niks.
Juanez: Juanez is een loverboy van Manou. Maar hij krijgt altijd een beetje meer als de rest omdat het een vriend is van Manou. Hij is ook donker getint en heeft een tatoeage van een draak in zijn nek. Als Manou weg is, wordt Juanez even de baas over de organisatie. Hij is net zoals Manou van Antilliaanse afkomst.

Tijd, fabel/sujet: De schrijver heeft geen kunstgrepen toegepast, dus staat alles meteen in chronologische volgorde.

Structuur: Het boek is chronologisch omdat er geen flashbacks in voorkomen. Dus het is een chronologische structuur.

Perspectief: Het is een ik-perspectief. Maria verteld al haar gebeurtenissen in de ik-vorm.

Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Stenenmuur. Dat is een grote stad met hoge flatgebouwen en coffeeshops. Eigenlijk heeft Stenenmuur alle kenmerken van een grote stad.

Stijl: De stijl van het boek is een ik-verteller. We zien alles uit het oogpunt van Maria.

Genre: Het is een soort biografie van haar jeugd. Ze heeft haar jeugd zo uitdrukkelijk beschreven dat je het ook kan lezen als een normaal boek.


EINDOORDEEL
Het eindoordeel dat ik aan dit boek geef is zeer positief. Het was een geweldig boek. Maria heeft heel veel meegemaakt en beschrijft het op zo’n mooie manier. Als het boek 300 bladzijdes gehad zou hebben zou het nog steeds prachtig zijn. Ze kant natuurlijk niet alle ervaringen van 4 jaar in een boek van bijna 200 bladzijdes stoppen. Daarom vind ik dat ze het geweldig gedaan heeft, alle hoogte- en dieptepunten zitten er in.
In het boek zijn allemaal schuilnamen gebruikt, dat vind ik heel erg goed. Want zo kun je er ook niemand van verdenken als je nergens vanaf weet. Ook de plaatsnamen zijn veranderd. Dat is heel slim, want zo krijg je geen vooroordelen over de stad.
Kortom, het boek is een geweldig boek. Echt een aanrader.

VERWERKINGSOPDRACHT
Een krantenartikel over de hoofdpersoon uit het boek:

Vier jaar in handen van een loverboy
Maria Mosterd is 4 jaar lang in handen geweest van een loverboy. Ze heeft voor haar loverboy moeten werken in de vorm van seks met andere mannen. Ook heeft ze drugs moeten gebruiken en verplaatsen. Zonder eigen invloed is haal hele jeugd bepaald door haar loverboy.
Nu is ze 18 jaar, en is het 2 jaar geleden dat ze voor het laatst voor hem gewerkt heeft. Ze heeft in opvangtehuizen gezeten en is zelfs naar India geweest om alles te verwerken. Daar heeft ze ook een boek geschreven. Echte mannen eten geen kaas die in februari 2008 is uitgekomen. Het boek is zo goed verkocht dat er in 1 maand meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht. Nu ligt de 3e druk in de winkels.
Maria is weer begonnen aan een opleiding en hoopt haar leven weer zo normaal mogelijk te kunnen vervolgen.


SAMENVATTING
Toen Maria 12 was ging ze naar de middelbare school. Ze fietste samen met Nikki naar school. Onderweg stond er een groepje jongens met harde muziek en dure auto’s. Daar keken ze tegen op. Op de terugweg naar huis stonden de jongens er nog. Toen Manou hoi tegen haar zij, werd ze helemaal rood. Zo ging het een beetje over en weer, totdat Manou vroeg of ze met hem mee wou. Dat deed ze. Vanaf dat moment ging ze nog heel weinig naar school.

Het was heel gezellig met Manou en ze deden leuke dingen. Na verloop van tijd zei Manou dat hij in geldnood zat. Hij vroeg of Maria met een vriend van hem seks wou hebben, dan hadden ze weer geld. Maria had nog nooit seks gehad, daarom kreeg ze een joint (drugs) van Manou zodat het minder pijn zou doen. Dit gebeurde een paar keer.

Maria kon intussen niet meer zonder Manou, en deed alles voor hem. Ze ging met veel jongens naar bed, en haalde zo geld binnen voor Manou. Ze kreeg steeds meer ruzie thuis met haar moeder en haar zusje. Ook kwam ze vaak stoned thuis.

Haar moeder zag dat er iets met haar aan de hand was, maar Maria wou niets zeggen. Ze hield van Manou, en deed alles voor hem. Ze gingen vaak een dagje weg, maar daarna moest ze weer werken voor hem. Ze dacht vaak aan hoe het eerst was. Ze verlangde naar vroeger, maar ze kon ook niet zonder Manou.

In die tussentijd dat ze voor Manou werkte is ze met heel veel jongens naar bed geweest, heeft vaak drugs gebruikt, en heeft ook veel pakketjes met drugs moeten afgeven en ophalen bij mensen van de organisatie. Ook had ze veel vrienden erbij, allemaal loverboys van Manou, met wie ze zo af en toe ook seks had.

Toen Maria weer een dag op school was, nam een docente haar mee. Ze wou weten wat er met Maria aan de hand was. Ze vertelde maar een klein deel. Ze zei niks over Manou, maar alleen dat ze verkracht was. De docente ondernam actie en belde haar moeder en een abortuskliniek.

Toen haar moeder het wist zijn ze naar enkele opvanghuizen geweest. Uiteindelijk is ze in een gesloten opvangtehuis gekomen en is daar afgezonderd van Manou. In die tijd heeft ze het heel moeilijk gehad. Moeilijker als die tijd daarvoor. Voordat ze naar het gesloten opvangtehuis ging heeft ze nog een tijd bij vrienden van haar moeder gewoond in een andere stad.

Omdat het na de tijd in het opvangtehuis nog niet goed ging, is ze naar India gegaan met een paar meiden om bij te komen. Helemaal weg van Manou en alle andere loverboys. Daar heeft ze ook dit boek geschreven.

REACTIES

M.

M.

Er zijn geen 50.000 boeken van Maria Mosterd verkocht binnen één maand, wel bij de vijfde druk, maar die periode is langer dan een maand.

15 jaar geleden

L.

L.

echt heel erg bedankt! ik heb er echt veel aan gehad! bedankt.

13 jaar geleden

Z.

Z.

mooi, erg netjes

10 jaar geleden

R.

R.

hij is Afrikaans, niet Antiliaans.

9 jaar geleden

E.

E.

hij is wel antilliaans

8 jaar geleden

D.

D.

is wel leuk boek

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"