Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Overdosis door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Overdosis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1441 woorden
  • 10 juni 2008
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
37 keer beoordeeld

Boekcover Overdosis
Shadow
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bi…
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Overdosis door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Overdosis

Het verhaal begint met een groep vrienden (Sanne, Emma, Gopal, Bart, Erik en Idde) de groep is al bevriend sinds de basisschool en komen vaak samen in een schuur om met elkaar te praten. De groep gaat vaak samen uit. Een keer komen ze op het idee wiet te gebruiken iedereen in de groep is enthousiast. Idde gaat samen met Bart wiet kopen. Bart weet wel een adres waar je wiet en andere drugs kan kopen. Ze kopen het wiet bij Joop. Joop is een drugsdealer. Hij verkoopt al jaren lang wiet en andere drugs. Alleen hij is niet echt bekend meer in de echte drugs wereld. Hij zou graag bekend worden in de drugs wereld. Daarom komt Joop op het idee een XTC laboratorium te beginnen samen met zijn vriend Jeffrey. De groep heeft nu wiet ze weten alleen niet goed hoe ze het moeten gebruiken. Ze besluiten Pim te bellen. Hij zegt dat ze zaterdag avond naar de Rode Rakker in de stad moeten komen. Ze gaan die zaterdag avond naar de Rode Rakker. Daar vinden ze Pim en hij heeft een vriend mee genomen Stijn. De groep vertrouwt de jongen niet alleen Sanne vertrouwt hem. De volgende dag word Sanne gebeld door Stijn hij zegt dat er volgend weekend een feest in de Graanschuur is en hij zou het leuk vinden als Sanne met hem meeging. Sanne vertelt dit aan haar vrienden en deze gaan ook mee. Alleen Sanne haar tweelingzus gaat niet mee omdat ze huisarrest heeft. Als ze op het feest aankomen bied Stijn Sanne een drankje aan. Stijn doet er alleen een drugs in GHB. Gopal ziet dit en vertrouwt het niet. Nadat Sanne het drankje opheeft voelt ze zich niet zo lekker. Stijn zegt dat ze wat frisse lucht nodig heeft en ze gaan naar buiten. Sanne raakt nadat ze een rondje buiten hebben gelopen bewusteloos. Daarna verkracht Stijn haar. Gopal vertrouwt het niet dat zijn vriendin zolang weg blijft met Stijn. Hij besluit ze te gaan zoeken. Gopal vindt haar bewusteloos en half naakt. Gopal is geschokt en trekt haar kleren aan. Sanne komt weer bij en ziet dat Gopal haar broek aandoet. Ze vraagt wat er gebeurd is. Gopal zegt niets maar hij weet dat Stijn haar verkracht omdat hij zich schaamd. Sanne heeft wel door dat ze verkracht is en vraagt aan Gopal het aan niemand te vertellen. De volgende dag belt Sanne Stijn op. Stijn geeft toe dat hij haar verkracht heeft. Sanne dreigt naar de politie te gaan maar Stijn zegt dat hij naaktfoto’s van haar heeft. Sanne durft nu niet meer naar de politie te gaan. Stijn zegt dat hij voor iedere foto seks wil. Sanne heeft geen keus en doet wat hij zegt. Sanna haar zus Emma vertrouwt het niet omdat Sanne zich de laatste paar dagen verdacht gedraagt. Na school besluit ze haar zus te volgen. Ze ziet dat Sanne bij Stijn in de auto stapt. Emma denkt dat Sanne een relatie met Stijn heeft. De groep gaat weer een weekendje stappen omdat het WK bezig is en dat willen ze niet missen. Sanne gaat met tegenzin mee omdat ze bang is dat ze Stijn tegen komt.
Joop is ondertussen met zijn vriend Jeffrey een XTC laboratorium begonnen en de zaken gaan goed. Ze maken veel pillen en verkopen er ook veel omdat ze weinig geld voor de pillen vragen.

Erik ook een jongen uit de groep heeft het ook niet makkelijk thuis. Zijn vader heeft hem en zijn zus en moeder in de steek gelaten. Erik voelt zicht daar rot over. Daarom besluit hij af en toe eens drugs te gebruiken daardoor vergeet hij zijn vader even. Maar voor drugs heb je geld nodig en dat heeft Erik niet. De laatste keer dat hij drugs bij Joop kocht zei Joop dat hij nog wel een baantje voor Erik had. Erik moest voor Joop drugs verkopen op feesten. Erik vind dit een makkelijker manier om aan geld te komen en neemt de baan. Tijdens het WK feestje is het voor hem de eerste keer dat hij dealt. De zaken gaan goed en hij verkoopt veel pillen en wiet. Hij wordt aangesproken door Pim. Pim dealt ook maar de prijzen van zijn drugs zijn hoger. Dus verkoopt hij minder dan Erik. Erik zegt dat het niet zijn probleem is dat hij zo weinig verkoopt. Pim word boos en belt zijn vriend Stijn. Stijn komt meteen naar het feestje en sleurt Erik mee naar buiten. Buiten word Erik geslagen net zolang tot hij de naam van de man zegt waar hij voor werkt. Stijn jat ook al het geld dat Erik verdient had. Erik belt Joop en zegt dat hij in elkaar geslapen is en dat zijn geld is afgepakt door ene Stijn. Joop komt meteen naar Erik toe en brengt hem nieuwe pillen en zegt dat hij Stijn terug pakt. Joop belt Stijn en zegt dat hij graag drugs van Stijn wil kopen. Stijn zegt dat dat kan en wacht op een parkeerterrein buiten de stad. Joop gaat daar heen met zijn vriend Jeffrey. Ze zijn gewapend met een pistool. Als ze Stijn treffen slaan ze hem in elkaar en pakken zijn geld af.
Erik verkoopt op het WK feestje ook een pilletje aan Sanne omdat ze zich niet zo lekker voelt en ze wil even alle dingen vergeten. Emma begint ineens over Stijn. Doordat Sanne drugs heeft gebruikt gaat ze helemaal door het lint en slaat haar zus neer. De groep gaat naar huis. Emma heeft door de klap van Sanne haar neus gebroken. Emma zegt niets meer tegen haar zus. Ze negeert haar. Maar Sanne zit er nog steeds mee dat ze gechanteerd word door Stijn. Ze kan er niet meer tegen en heeft haar zus nodig voor steun. Bart en Gopal zitten allebei op voetbal en spreken elkaar vaak. Gopal verspreekt zich per ongeluk over Sanne. Bart vertrouwt het niet en verteld het verhaal aan Emma. Emma weet meteen dat Stijn iets met Sanne gedaan heeft tijdens het feest. Ze vermoedt dat Stijn haar verkracht heeft. Sanne gaat niet meer naar school omdat ze zich zo rot voelt. Emma is bang dat er wat met haar zus gebeurt is en gaat haar zoeken. Maar ze kan haar niet vinden. Sanne is in de schuur waar de vrienden regelmatig samen komen. Sanne voelt zich zo rot en wil graag wat pilletjes. Ze belt Erik en vraagt of hij nog wat XTC heeft hij zegt dat hij niets meer heeft. Alleen maar cocaïne. Sanne wil dit wel proberen. Erik laat zich overhalen door Sanne en is op weg naar de schuur. Maar ineens krijgt Erik een sms’je van Emma er staat dat ze haar zus kwijt is. Erik weet waar ze is en sms’t Emma dat Sanne in de schuur is. Erik en Emma rijden samen naar de schuur. Als Emma de schuur binnen rent ze op Sanne af en geeft haar een knuffel en begint te huilen. Ze zegt dat ze het zo erg vind en dat ze van Stijn afmoeten komen. Erik wist van niets en de zussen leggen het Erik uit. Doordat Erik dealt heeft hij gevaarlijke vrienden. En Stijn zit ook in de drugs en heeft Erik een keertje in elkaar geslagen omdat hij in het gebied van Stijn drugs verkocht. Erik wil Stijn graag nog eens terug pakken. Erik belt Stijn op en zegt dat als hij Sanne nog 1x lastig valt dat hij zijn vrienden op Stijn afstuurt. Stijn is als eens bedreigt door de vrienden van Erik omdat Erik in elkaar geslagen was door Stijn. Stijn zegt dat hij Sanne met rust zal laten. Sanne voelt zich al een stuk beter.
Het weekend erna gaan de vrienden weer stappen wat er is een muziek festival in de stad. Erik dealt weer op het feest. Hij wordt aan gesproken door Pim de vriend van Stijn. Pim geeft hem een envelop. In de envelop zitten de foto’s van Sanne. Stijn durft ze zelf niet te brengen. De zaken van Erik gaan weer erg goed en hij verkoopt veel pillen. Zijn vrienden willen eigenlijk ook allemaal wel een pil proberen. En hij geeft zijn vrienden allemaal een pil. Na een tijdje word Idde onwel. Hij krijgt geen lucht meer. Zijn vrienden halen de EHBO erbij. En na een tijdje komt de ambulance. De pillen die Erik verkocht bleken giftig te zijn. Zijn vriend Idde overlijdt aan de vergiftigde pillen. Erik gaat vrijwillig naar het politie bureau en zegt dat de pillen van Joop komen. Joop word opgepakt. Erik krijgt ook een taakstraf. En zo eindigt het verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overdosis door Helen Vreeswijk"