Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De stalker door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1652 woorden
  • 26 maart 2008
  • 839 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
839 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was ze…

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe …

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was zelf dyslectisch en werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald. 

De stalker door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens

Titel: De stalker
Auteur: Helen Vreeswijk
Jaar van uitgave: 2006
Genre: Eigentijds verhaal, waargebeurd, Thriller

De samenvatting

Elke vrijdag heeft de 15-jarige Leonie Vanstraten de vaste filmavond met haar beste vriendin Nancy. Vandaag ook weer. Net toen het spannende stukje van de film kwam, ging de gsm van Leonie af. Ze nam op, maar ze hoorde alleen maar gehijg. Leonie dacht dat het een flauwe grap van een paar jongens uit haar klas waren, maar Leonie kreeg niet veel minuten erna hetzelfde telefoontje, maar dan op de huistelefoon. Niemand uit haar klas had haar huisnummer, behalve Nancy. Ze voelde zich opeens zeer onbehaaglijk.

Het was vrij ongewoon dat Leonie Vanstraten van iets onder de indruk was of erg vond. Ze had een uitgesproken mening en was voor niets of niemand bang. Een eigenschap die haar leraren vaak tot wanhoop dreef. Dat maakte haar erg populair op school. Ze was een soort trendsetter en bepaalde min of meer het modebeeld op school. Ze was een opvallend meisje dat altijd vrolijk was en ze was altijd op zoek naar aandacht. Hoewel ze veel vrienden had, wisten er maar weinig over haar familie. Haar vader werkte al 20 jaar als vuilnisman bij de gemeente en haar moeder was huisvrouw. In de avonduren werkten haar ouders bij een schoonmaakbedrijf. Karma is de jongste, ze is 7 jaar en heeft het downsyndroom. Ze was veel te klein voor haar leeftijd, had te korte armen en benen en haar ogen stonden een beetje schuin.


Leonie had met haar vriendje, genaamd Jeroen, afgesproken in de Soos. Dat was een ontmoetingsplaats waar jongeren bij elkaar konden komen, om wat te drinken. Toen Jeroen even naar de WC ging, ging haar mobieltje af. Weer hoorde ze die krakende mannenstem. Hij vroeg wat ze aan het doen was,en hij begon haar uit te schelden. Hij zei ook wat ze aan had, waar ze was en wat ze doet. Leonie keek om zich heen, toen moest de jongen lachen, hij schreeuwde dat hij haar constant in de gaten houdt en zodra hij de kans kreeg, hij haar zou pakken. Leonie was geschrokken.
Er kwamen steeds meer mensen in de Soos, en er werd gelachen en gejoeld, maar Leonie kon het telefoontje niet uit haar hoofd zetten.
Toen ze eenmaal thuis was, en in bed lag, ging haar mobieltje weer af. Ze nam op, en het was de mannenstem weer. Weer begon hij haar uit te schelden. De hele nacht heeft Leonie zit te woelen en te denken wat ze moest, en ze besloot maar om het gewoon te negeren. Dan zou het wel ophouden.

Op maandag had ze weer school. Langzaam verdween het opgejaagde gevoel en de constant zeurende hoofdpijn. Leonie voelde zich weer goed.
Maar op het einde van de dag zat er een briefje in haar jaszak. Er stond een meisje op in lingerie en ernaast was geschreven:
Ik heet Leonie en ik doe het met iedereen want ik ben een HOER.
Leonie was weer bang, en de hoofdpijn kwam terug. Haar vriendin Nancy adviseerde haar het tegen haar ouders en de politie te zeggen, maar leonie wou dat niet, en ze liet Nancy beloven dat ze het aan niemand zou vertellen.

Nancy had het toch tegen haar moeder vertelt, en Nancy's moeder was meteen naar de ouders van Leonie gegaan. Leonie's mobiel werd afgepakt door haar ouders. Ook mocht ze voorlopig niet meer uitgaan. Leonie was pissig op Nancy en de volgende dag fietste ze niet meer met Nancy naar school. Na school besloot Leonie om naar te gaan Jeroen. Ze wou hem alles gaan vertellen, zodat hij begrip zou krijgen voor de beperkingen die haar waren opgelegd. Ze trof alleen Lex thuis, het broertje van Jeroen, en hij liet haar binnen. Lex ging zelden met meisje om en wist daarom niet goed wat hij moest doen. Opeens begon Leonie te huilen en ze vertelde het hele verhaal aan Lex. Toen kwam Jeroen thuis. Nogmaals vertelde ze haar verhaal aan Jeroen. Jeroen vond het niets om over druk te maken en zei dat hij hem gewoon moest negeren. Leonie werd daarna door Lex thuisgebracht.

Op vrijdag kwam Jeroen bij Leonie thuis. Ze wouden DVD gaan kijken, maar Jeroen had iets anders is zijn hoofd. Namelijk seks. Leonie zei dat ze er nog niet klaar voor was, en met een teleurgestelde blik ging Jeroen naar huis.

Die avond nog belde de mannenstem weer en vertelde dat hij een brief in haar brievenbus had gestopt. Hij dreigde haar om hem te gaan halen.
Leonie besloot om hem te gaan halen. Met een mes in haar hand ging ze hem halen en vond dit in de brief:
EERDAAGS WACHT IK OP JE. IK WEET JE TE VINDEN. JE BENT VAN MIJ. HOER!

Nancy was die vrijdagavond naar de Soos gegaan. Ze moest haar verhaal kwijt, en ze vertelde het aan de groep waar ze mee omging:
Rene, Ilse & Kris. Rene is op Leonie verliefd geweest. Toen Ilse, Kris en Nancy daar weer over begonnen, ging Rene boos weg uit de Soos.
Toen begon Nancy na te denken, ze vond dat Rene best de stalker kon zijn. Hij kon jaloers en boos zijn op Leonie omdat zij hem heeft afgewezen, hij kon diegene zijn..
De volgende dag ging Nancy naar Leonie. Ze hadden het uiteindelijk, na lang praten, goed gemaakt. Nancy vertelde het ook over Rene. De volgende dag gingen Nancy en Leonie naar de Soos om naar Rene te gaan. Ze gaven hem de schuld en het liep helemaal uit de hand. Rene is weer kwaad weggegaan uit de Soos. Iedereen was boos op Rene.
Rene was vertrokken naar een andere school. Na het incident van Rene in de soos, waren er helemaal geen telefoontjes of brieven.
De volgende vrijdag wouden ze met zijn allen naar Leonie thuis gaan, maar van de ouders mocht ze er maar 3 uitnodigen. Ze had Leonie, Kris en Nancy uitgenodigd. Maar Vrijdagmiddag belde Ilse woedend op omdat ze niet was uitgenodigd.

Het ging toch weer dagen goed, totdat de man een dode kat in een doos op Leonie's fiets had gebonden. Woedend was de vader van Leonie naar het huis van Rene gegaan, waar hij samen met zijn oma woonde. Rene ontkende en de vader liep boos weg.

De dagen erna was Nancy ziek, Lex heeft haar elke keer thuisgebracht en heel erg gesteund. Ondertussen had de vader de politie ingeschakeld.

De stalker bleef haar nog altijd lastigvallen en ze moest allemaal dingen doen. Hij begon zelfs de dreigen dat hij haar zusje zou vermoorden. Leonie deed alles voor de stalker uit angst dat hij haar zusje niks zou aandoen. Haar ouders wisten hier niks van.

Van Buren, de politieman die aan de zaak werkte, verzamelde allerlei bewijs. Ze namen alle telefoon gesprekken op en ook de brieven en pakketjes nam hij in beslag. De telefoongesprekken kwamen van telefooncellen, dus het was een onbekend nummer. Van Buren had het al heel erg druk. Tijdens de zaak, was er een moord gepleegd. Dus de zaak van Leonie lag voor een onbepaalde tijd stil.

Leonie kreeg nog steeds telefoontjes, en de stalker ging zelfs het brandalarm afslaan zodat iedereen naar buiten ging. Toen ze wisten dat het vals alarm was, had hij iets in haar agenda gestopt. Hij had een ring voor haar gekocht.
Ze moest hem dragen, stond ernaast. Maar Leonie deed dat niet, en ze gaf het aan de conciërge. Het brandalarm ging steeds vaker af, en elke keer moest strond er weer iets geschreven in haar agenda. Nu bemoeide de school zich er ook mee. De directeur vroeg Van buren en de ouders van Leonie op gesprek te komen. Van buren had toch nog even tijd gemaakt voor de zaak van Leonie. Eenmaal in de kamer, begon Leonie alles uit te leggen, wat ze allemaal deed van de stalker uit angst voor Karma, haar zusje. Want dit wisten haar ouders, en Van buren niet.

Dagen ging het weer goed, maar de school en Van buren had zich volledig op de zaak gezet. De moordzaak was namelijk al afgesloten. Op een dag belde de stalker weer, maar dan op een GSM. Ze konden niet meer terugbellen, want daarna belde hij weer in telefooncells.
Op een dag was Van buren bezig in het politiebureau, toen er weer gebeld werd naar Lex vanuit de GSM. Hij luisterde mee. De stalker zei tegen de moeder dat hij Lex moest hebben. Toen hoorde hij een rare piep tijdens het afluisteren. Hij vroeg aan zijn collega wat het was. Hij zei: ' De GSM reageert op de huistelefoon. ' Toen wist Van buren het, de stalker zat in hetzelfde huis. Vlug sloot hij de lijn van de GSM af en liet de taplijn van de huistelefoon horen. Hij hoorde de moeder weer praten en Lex. Hij hoorde Lex opde GSM schelden. Daarna was het even stil, en zei hij iets terug op de huistelefoon.
Lex deed alsof hij gebeld werd door de stalker... maar...
Hij was DE STALKER zelf...
Lex werd opgepakt wegens stalking en Leonie was weer gelukkig.
EINDE

Personen
Leonie Vanstraten: Het slachtoffer
Nancy Drenth: De beste vriendin van Leonie
Jeroen: Vriend van Leonie
Lex: Broertje van Jeroen, en de stalker.
Karma: Zusje van Leonie.
Van buren: Rechercheur die aan de zaak van Leonie werkte.

Plaats
Het speelt zich af in haar huis, op school, de Soos, het politiebureau.

Tijd
Het speelt zich in deze tijd af, want vroeger hadden ze nog geen GSM's.


Begin
Leonie en Nancy zijn op vrijdag avond een enge film aan het kijken. Tijdens de film wordt ze voor de eerste keer gebeld door de stalker.

Probleem
Leonie word lastiggevallen door een stalker.

Afloop
Lex, het broertje van haar vriend word opgepakt. Hij is de dader.

Titel
Het boek heet De Stalker, omdat Leonie word lastiggevallen door een stalker.

Beoordeling
Ik vond het boek heel erg spannend. Eerst vond ik hem wel dik, maar omdat hij zo spannend was heb ik hem toch helemaal uitgelezen.

Bronnen
www.biblionova.nl
Het boek De Stalker

REACTIES

J.

J.

in dit verslag staat dat Leonie op het einde weer gelukkig is, maar dit klopt niet, want Leonie is voor altijd bang als ze over straat loopt of wanneer de telefoon gaat. dit verhaal heeft dus geen goed einde.

15 jaar geleden

R.

R.

Ik vindt het wel een leuk boekverslag, maar het is wel veel uit het boek overgetypt, en het eind is fout, want Heleen Resmann ontdekt dat Lex de stalker is, want van Buren kan niet overweg met computers

13 jaar geleden

D.

D.

Ik heb het boek ook gelezen, maar bij dit verhaal klopt het einde niet, omdat ze altijd met een heel erg naar gevoel over straat zal lopen. Lees het laatste stuk nog een van het boek maak er dan een goed einde voor. Ik ga er ook een verslag van maken en de cijfer zal niet heel erg laag zijn hoop ik, want ik wil net goede waarding als jij!

13 jaar geleden

N.

N.

dit is een super leuk boek. ik heb hem uitgelezen in 1dag het was te spannend om te stoppen. ik kan het keer op keer lezen je beleeft de momenten gewoon mee

12 jaar geleden

K.

K.

wrm zouden jullie wel of niet met de
hoofdpersoon bevriend willen zijn????
stuur effe snel een antwoord want ik moet over een paar dagen het verslag inleveren en trouwens dit is gewoon een goed verslag hartstikke bedankt
ik hoop op een reactie!!!!!!!

12 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het een goed verslag, alleen de samenvatting is echt heeeeel lang en eigenlijk alleen maar uit het boek overgeschreven. Een samenvatting hoort beknopt te zijn, niet een heel boekwerk. Maar ik vond het een heel leuk en spannend boek!

12 jaar geleden

K.

K.

heey dankjewel voor het verslag. ik heb het boek ook gelezen en wat jij allemaal schrijft klopt helemaal.
echt dankjewel
xxx kimberly

12 jaar geleden

N.

N.

leuk boek
ik ga het binnenkort ook lezn

12 jaar geleden

L.

L.

ik snap nog steeds niet waarom lex het heeft gedaan?

9 jaar geleden

I.

I.

hij was op een vreemde manier verliefd op leonie. Maar niemand zag hem staan hij was een "nul". Hij wou dat leonie hem zou merken op een goede manier.. en dat gebeurde ook omdat leonie door schrik altijd bij hem ging "schuilen" voor bescherming

Ik heb het boek net uitgelezen.. echt spannend was het n.n

9 jaar geleden

I.

I.

Ja lijkt me leuk boek mr zet er niet de afloop op want dan is het niet meer leuk zo weet ik nu al wie het heeft gedaan en heb ik de behoefte niet meer om het boek te gaan lezen...

9 jaar geleden

A.

A.

Ja ik heb ook geen behoefte meer om het boek te lezen tip: verklap het einde nooit

9 jaar geleden

A.

A.

zo'n leuk boek

7 jaar geleden

F.

F.

ik vind het een goed verslag maar je had beter geheim kunnen houden wie de stalker was het is dat ik het boek al had gelezen maar meestal lees ik eerst samenvattingen en dat had bij dit boek niet veel nut gehad omdat ik dan al weet wie de dader is

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Helen Vreeswijk"