Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The lion, the witch and the wardrobe door C.S. Lewis

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover The lion, the witch and the wardrobe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2231 woorden
  • 26 maart 2008
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
43 keer beoordeeld

Boekcover The lion, the witch and the wardrobe
Shadow
The lion, the witch and the wardrobe door C.S. Lewis
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel : The Lion, the Witch & the Wardrobe auteur : C.(clive) S.(staples) Lewis

Verklaar de titel van het boek :
Die is makkelijk te verklaren het gaat over de goede leeuw (lion) Aslan die de slechte heks (The White Witch) wil verslaan. Zij regeert al jaren in Narnia en ze heeft ervoor gezorgd dat het in Narnia eeuwig winter blijft en nooit kerstmis, want ze houd de kerstman tegen met een betovering die ook voor de eeuwige winter heeft gezorgd. Om de White Witch te verslaan heeft Aslan 4 kinderen uit een paralelle wereld (de aarde) laten komen. De 2 jongens Peter en Edmund en 2 meisjes Susan en Lucy zijn door middel van een klerenkast ''The Wardrobe'' (de kast is een verhaal op zich uit een ander boek) naar Narnia gekomen, zeg maar een soort poort dus de 2 werelden waar je alleen in kan als je nodig bent.
Dus dat is eigenlijk de titel The Lion (Aslan), The (White) Witch & the Wardrobe.


Waar speelt het verhaal zich af ? (plaats/land)
In Narnia en in Engeland, Londen wel te verstaan tijdens de 2e wereldoorlog. Het verhaal speelt zich eerst in Londen af waarvan ze naar het platteland gaan i.v.m. de bombardementen van de Duitsers, ze gaan naar een landhuis van professor Digory (een vroeger hoofdpersoon in een van de boeken ervoor hij is ook in Narnia geweest). In dat landhuis staat ook de kast die naar Narnia leidt niet zonder reden want pro. Digory is ook in Narnia geweest, dan verplaats het verhaal zich via de kast naar Narnia met de 4 kinderen.

Wanneer speelt het verhaal zich af ? (jaar/eeuw/toekomst)
Het verhaal speelt zich af (zo als ik al zei) tijdens de tweede Wereldoorlog dus rond 1940, het leuke is dat de tijd in Narnia veel sneller gaat dan in de echte wereld. Dus het kan dat je tientallen jaren in Narnia verblijft terwijl je in de echte wereld maar 1 dag weg ben, of zoals in dit verhaal maar een paar uur.

Wie zijn de hoofdpersonen ? (namen+belangrijke gegevens)
Er zijn meerdere hoofdpersonen ik zal ze allemaal behandelen.
Lucy: ze is de jongste van de 4 kinderen, niettemin is ze heel dapper, eerlijk en vrolijk. Zij is ook de eerste die in Narnia komt en daar vriendschap sluit met een Faun Tumnes genaamd die haar wil verraaden aan de White Witch maar dat toch niet doet. Als ze terug komt uit Narnia probeert ze Peter, Susan en Edmund te overtuigen dat Narnia bestaat, ondanks dat geloven ze haar niet. En daarom pest Edmund haar ook een hele tijd dat ze het verzonnen heeft. Ze krijgt van de kerstman een dolk (niet om te vechten wat ze wel durft maar als gereedschap), en ook een flesje met een drankje dat is gemaakt van de vuurvlieg en waarvan een druppel voldoende is om iemand stervende weer beter te laten worden.
Edmund: hij is de eennajongste van de 4 hij is in het begin een gemeen ventje en pest Lucy veel, hij heeft altijd ruzie met iemand hij ligt ook niet goed in de familie. Na Lucy van Narnia had verteld had hij haar veel gepest, maar toen kwam hij ook in Narnia en ontmoette de White Witch die beloofde hem veel snoep en macht als hij zijn broer en zussen veraden (alleen zei zij het anders). Toen hij terug naar de kast ging kwam hij Lucy tegen die erg blij was dat hij er ook was, maar hij ontkende het tegen Peter en Susan dat het bestond en zij dat ''some kids just don't know when to stop pretending'' dit was natuurlijk heel gemeen. En later verraadde hij ook nog zijn zussen en broer aan de White Witch, dan wordt hij bedrogen door de Witch en komt hij gelukkig nog op het goede pad. Op het eind is hij erg veranderd en is hij aardiger en eerlijker en helpt ook met het vechten tegen de White Witch waarbij hij haar staf doormidden hakt.

Susan: is de eennaoudste van de 4 en is een soort moederfiguur en probeert iedereen bij elkaar te houden. Ze is een goede boogschieter, en krijgt van de kerstman een boog die nooit mist en een hoorn die als je er op blaast altijd voor hulp zal zorgen. Verder maakt ze zich zorgen over Edmund's gedrag en over de andere dus eigenlijk doet ze bijna alles wat een moeder doet.
Peter: hij is de oudste van de 4 en een soort van vaderfiguur in het verhaal, hij is ook een goed zwaardvechter (dat zwaard kreeg hij van de kerstman). Hij maakt zich net als Susan zich zorgen om Edmund en Lucy en probeert Edmund altijd te corrigeren als een vader dat vond Edmund weer niet leuk en kregen ze weer ruzie. Verder is hij moedig en trouw, als hij later koning word wordt hij ''Peter the Great'' genoemd hij is erg aardig en neemt het tegen de White Witch en haar grote leger op met zijn eigen leger zonder hulp van Aslan die toen (dachten ze) dood was.
Aslan: is de grote goede leeuw en als je de bijbel kent is hij het evenbeeld van Jesus (C.S. Lewis was christelijk). Hij wil de White Witch verslaan en hij is erg machtig zelfs machtiger dan de Witch. Later neemt hij Edmund's plaats in om te sterven voor zijn verraad (in de wet van Narnia moet hij worden overgeleverd aan de White Witch) hij neemt zijn plaats in net als Jesus de plaats van de zondaren had ingenomen. Verder red hij ook alle (de door de Witch) versteende mensen door op hun te ademen.
White Witch: zij is het slechte in het verhaal de zogenaamde Dark side zij onderdrukt Narnia al vele jaren en heeft het daar eeuwig winter zonder kerst gemaakt. Ze is ook machtig heeft een groot monster leger met alle monsters die je maar kan bedenken, en ze heeft ook haar magie en een staf waarmee ze mensen in steen kan veranderen (haar hele paleis staat vol versteende mensen die tegen haar in gingen).

Welk gedeelte van het verhaal is het mooiste en waarom ?
Dit stuk:

And Edmund, for the first time in this story, felt sorry for someone besides himself.’
Ik vind het mooi omdat het de omkeer van Edmund is. Hij begint het ook steeds erger te vinden dat hij zijn familie heeft verraden en dat hij naar de White Witch is gegaan en heeft geluisterd. Verder is dit moment wel weer zielig dat die dieren met hun kinderen in steen worden veranderd terwijl ze 5 min. daarvoor nog feest vierde, en dat hun bevrijding bijna kwam.

Geef een samenvatting van het verhaal.
Lucy, Edmund, Susan en Peter zijn broers en zussen van elkaar en ze worden door hun moeder naar het platteland gestuurd om bij een groot landhuis van een oude professor genaamd Digory in te trekken. Mede doordat de 2e wereld oorlog aan de gang was en dat hun oude woonplaats ''Londen'' voortdurend door de Duitsers werd gebombardeerd.
Als ze aankomen worden ze naar het huis gebracht dat een mooi landgoed heeft.
Ze willen de volgende dag naar buiten maar het regent dus gaan ze het huis verkennen. Lucy komt dan via een kledingkast in Narnia terecht waar ze bevriend raakt met een Faun mister Tumnes. Hij vertelt haar dat een slechte heks genaamd de White Witch over Narnia regeer en dat zij Narnia onderdrukt en voor betovering heeft gezorgd zodat het altijd winter blijft. Alle (goedaardige) wezens haten haar maar durven niet in opstand te komen want als je dat doet wordt je opgepakt en verandert de heks je in steen. De heks is er bang voor dat er mensen het land zullen inkomen die haar zullen overwerpen. Want volgens de legende zullen er 2 dochters van Eva en 2 zonen van Adam het land regeren, daarvoor moet iedereen die zo'n mens ziet het melden aan de heks.
Nadat Lucy weer naar de echte wereld is gekomen blijkt de tijd niet nog niet eens 1 min. vooruit is gegaan. Lucy probeert haar broers en zus te overtuigen van haar belevenis en reis naar Narnia. Zij geloven haar echter niet omdat, als ze gaan kijken in de kast waardoor Lucy in Narnia kwam, er niets bijzonders met de kast aan de hand is. Edmund pest Lucy om haar ongelovige verhaal daardoor wordt Lucy nog ongelukkiger, en gaat uiteindelijk bijna geloven dat ze het misschien toch allemaal heeft verzonnen. Dan gaat Edmund Lucy achterna als zij zich in de kledingkast verstopt tijdens verstoppertje om haar nog wat te pesten en dan komt hij erachter dat Lucy de waarheid vertelde en dat Narnia echt bestaat.
In Narnia komt hij de Heks tegen en hij krijgt van haar zijn lievelings snoep, die snoepjes zijn echter verslavend (en als je eenmaal er van hebt gegeten eet je ervan totdat je dood gaat) en hij krijgt alleen meer snoepjes van de heks als hij zijn broer en zussen bij haar brengt. Edmund nu helemaal onder de betovering van het snoep besluit hiermee akkoord te gaan. Lucy was voor Edmund voor de 2e keer in Narnia en daar ontmoete ze op de terugweg van Tumnes naar de klerenkast Edmund. Edmund zegt niks over de ontmoeting met de heks en als ze samen in de echte wereld terug zijn zegt Lucy dat Edmund ook in Narnia is geweest, maar Edmund liegt tegen Susan en Peter en zegt dat hij helemaal niet in Narnia is geweest, waardoor Lucy eerst stomverbaasd naar Edmund kijkt en dan huilend de kamer uit rent.
Na een paar dagen in het huis komt een moment dat de 4 kinderen zich snel moeten verstoppen voor de Macready (strenge huishoudster) dat doen ze in de kleerkast. Eenmaal in de kleerkast komen ze allemaal in Narnia waar Lucy eindelijk gelijk krijgt. Als ze daar zijn mag Lucy kiezen wat ze gaan doen, die wil naar Tumnes om hun voor te stellen, daar aangekomen blijkt dat hij gevangen is genomen door de heks. Ze komen een pratende bever tegen die hun het verhaal van Tumnes verteld en hun naar zijn huis brengt waar ze gaan eten. Edmund kan de verslavende snoep die hij van de heks had gekregen echter niet uit zijn hoofd zetten en hij gaat naar de heks waar hij de anderen verraad.

Peter, Susan en Lucy moeten vluchten met de bevers naar de stenen tafel, en Edmund wordt geconfronteerd met de harde werkelijkheid, hij krijgt geen snoep en hij moet als slaaf met de Heks mee om de andere kinderen van Adam en Eva te vinden. Tijdens de achtervolging naar de kinderen merkt de Heks dat ze steeds meer van haar macht verliest omdat Aslan, de grote leeuw en redder van Narnia, het land binnenkomt. Aslan is de enige die de Heks overtreffen met zijn macht en alle goede wezens van Narnia zijn dan ook blij met zijn komst en die van de kinderen die volgens de voorspelling de slechte heks zullen verslaan net als de eeuwige winter zonder kerst. Aslan hoort van Peter, Susan en Lucy dat Edmund in de macht van de Heks is en hij besluit om Edmund te laten redden door een groep Narniaánse dieren. Edmund wordt bevrijdt, maar de heks en haar dwerg ontsnappen aan de bevrijders door haar magie, daarmee doet ze hun tweeën op een boom en een steen lijken. De Heks die na de bevrijding naar het Narniaanse kamp gaat verteld Aslan dat zij volgens aloude mythe de enige is die verraders mag doden. Edmund is zo’n verrader. Aslan wil absoluut niet dat Edmund wordt gedood en hij maakt in het geheim een afspraak, in de afspraak zal Aslan worden gedood i.p.v Edmund.
Aslan laat iedereen voorbereiden op het gevecht tegen de Heks en haar leger.
Aslan gaat in de nacht naar de plaats waar hij moet sterven ''de stenen tafel'' Susan en Lucy konden niet slapen en gingen mee tot een bepaald punt. Nadat Aslan zichzelf vrijwillig heeft laten doden door de Heks valt zij het leger van Narnia aan. Lucy en Susan huilen de hele tijd op Aslans lijk maar dat breekt de stenen tafel en komt hij weer tot leven, door de voorspelling dat als er een onschuldig iemand de plaats inneemt van een verrader en voor hem sterft zal de stenen tafel breken en die onschuldig iemand weer levend komen (dat is in vergelijking gedaan met het verhaal van Jesus).
Dan gaan ze naar het paleis van de heks en maken alle versteende mensen weer beter, met dat leger aan genezen mensen gaan ze naar het slagveld waar Peter, Edmund en hun leger aan het vechten zijn met het leger van de heks (wat aan het winnen is). Zij winnen de strijd en Aslan dood de heks, Peter, Edmund, Susan en Lucy worden tot koning en koninginnen gemaakt met de titels Peter the Great, Edmund the Just, Susan the Gentle and Lucy the Brave, na de kroning gaat Aslan ongezien weer weg want ''He's wild, you know. Not like a tame lion. Ze leven nog lang en gelukkig en regeren goed over Narnia totdat ze allemaal volwassen zijn, tot de dag dat ze weer de kleerkast doorgaan en weer in de echte wereld komen, en dan blijkt dat ze nog geen dag ouder zijn geworden, de professor Digory zegt dat ze allemaal wel weer een keer terug naar Narnia gaan maar niet via de kleerkast maar via een andere weg.

REACTIES

J.

J.

Heel erg bedankt!

8 jaar geleden

K.

K.

Wat is het perspectief, genre en de thema..

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lion, the witch and the wardrobe door C.S. Lewis"