Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wolf brother door Michelle Paver

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Wolf brother
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1631 woorden
  • 15 augustus 2007
  • 638 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
638 keer beoordeeld

Boekcover Wolf brother
Shadow
Wolf brother door Michelle Paver
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
SAMENVATTING

Het gaat over een jongen die Torak heet. Hij leeft samen met zijn vader in het woud. Als zijn vader wordt gedood door een beer staat hij er alleen voor. Hij moest een eed afleggen van zijn vader vlak voordat hij dood ging. Hij had gezegd dat dit niet zomaar een beer is, maar een beer die bezeten is door een demon, en alles wat leeft dood maakt, waardoor hij steeds sterker wordt. Hij moet de berg van de wereldgeest zien te vinden, zodat de wereldgeest hem kan helpen de beer te vernietigen. Hij zou onderweg zijn gids vinden had hij nog gezegd.

Torak rent heel hard door het woud, omdat hij bang is dat de beer nog achter hem aanzit. Als hij ver genoeg is stopt hij, hij probeert wat voedsel te vinden en een slaapplek te maken voor de nacht. Hij heeft erg last van zijn arm, omdat de beer een keer naar hem uithaalde met zijn klauw. Als hij de volgende dag wakker wordt gaat hij verder richting het noorden. Onderweg komt hij een wolvenjong tegen die bij zijn hol zit te huilen, al zijn familie is dood door de overstroming die er was geweest. Hij was erg nieuwsgierig en blijkt Torak leuk te vinden, maar Torak moet eerst nog niks van hem hebben. Na een paar dagen trekken kunnen het wolvenjong “Wolf” en Torak het goed met elkaar vinden en kunnen zelfs met elkaar communiceren in wolven taal, dat vindt Torak wel raar waarom hij met wolven kan praten. Ze zijn maatjes voor het leven. Torak had zijn gids gevonden die hem zou leiden naar de berg van de wereldgeest.


Als ze samen door het woud trekken en op een prooidier stuiten, worden ze gepakt door 2 mannen “Hord en Oslak’’ en een meisje “Renn’’ net zo oud als Torak. Ze zijn mensen van de Ravenstam, Torak komt zelf van de Wolvenstam. Als ze bij het Ravenkamp aankomen wordt hij ondervraagd door Fin-Kedinn hij wil weten wat hij hier doet en waarom hij hun prooidier ving. Ze vinden namelijk dat dit gebied van hun is, en daar stond een doodstraf op, maar hij had recht op een gevecht, zodat hij nog een kans had om te winnen en niet dood te hoeven. Hij moet vechten tegen Hord de broer van Renn.

Hij wint het gevecht en is vrij om te gaan, maar dan wordt hij tegen gehouden en binden ze hem vast. Ze denken dat hij de Luisteraar is die de beer kan verslaan, hij had namelijk met stoom gevochten en heeft een fluitje waar geen geluid uit komt. Er wordt namelijk gezegd dat de Luisteraar strijdt met lucht en spreekt met stilte. Maar hij weet toch te ontsnappen en moet Wolf achterlaten. Als hij later in een soort schuilplek zit is Renn bij hem, ze heeft al zijn spullen meegenomen, maar houdt hem wel onder druk met zijn pijl en boog. Ook heeft ze Wolf meegenomen uit het kamp. Ze gaan nu samen op pad het woud in om de berg van de Wereldgeest te vinden alleen kunnen ze het nu nog niet zo goed met elkaar vinden. Als ze een paar dagen weg zijn worden ze al snel goed bevriend, ze verteld hem allemaal wat Saeunn haar had verteld, ’als je de Wereldgeest wil verslaan moet je hem de drie sterkste stukken van de Nanuak brengen’, alleen weet ze niet hoe, maar er was wel een raadsel: Het diepst van alles, het verdronken zicht. Het oudst van alles, de stenen beet. Het koudst van alles, het donkerste licht.
Niemand weet wat het betekende, maar als ze verder aan de tocht reizen vindt hij ze alle drie.

Als Torak en Renn op een open plek komen, worden ze omsingeld door mensen; het waren Hord en Oslak en de rest van het stam. Ze nemen hen mee naar het kamp en besluiten dat Torak de Beer moet verslaan en verder op reis mag naar de berg van de Wereldgeest.

Als Torak op de berg is hoort hij iets achter hem, het is de beer, maar hij is nog wel ver van hem vandaan. Als Torak ver genoeg is smeekt hij de Wereldgeest om hem te helpen en de beer te verslaan, daarna roept hij de beer, die met een noodgang de berg op gaat. Wolf zei ’kijk achter je” en met een ruk draaide Torak om. Daar stond Hord met een bijl, hij wil de Nanuak hebben, maar Torak vecht zich eruit. Toen was de beer er, hij klom over de rand en Torak schreeuwt tegen Wolf dat hij verder de berg opmoet, omdat hij de Nanuak in zijn bek heeft. Opeens kwam er van boven een enorm gekraak, al het sneeuw vloog naar beneden richting Hord en de beer, ze zijn dood, de Wereldgeest had toraks smeekbede verhoord. Torak ging terug naar het kamp. En de Wolf……

ONDERWERP

Het onderwerp /thema in dit verhaal gaat eigenlijk een beetje over het leven in het woud (oertijd). Je kunt lezen over hoe je het overleefd in het wild, doormiddel van Torak. En ook over vriendschap die er ontstaat. Het onderwerp spreekt mij aan, omdat ik het leuk vind om avontuurlijke boeken te lezen. Het heeft me niet echt aan het denken gezet, maar je weet nu wel een beetje hoe je voorouders geleefd hebben, en sommige mensen misschien nog wel zo leven.

PERSONEN

Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon in dit verhaal is Torak, hij is een lieve en rustige jongen die nog veel moet leren over het woud. Hij heeft een ROUND CHARACTER, omdat hij in het begin bij zijn vader leefde, maar later wordt zijn vader vermoord door een beer en blijft hij alleen achter, vanaf dat moment staat hij er alleen voor en wordt hij zelfstandiger en moediger.

Bijpersonen:
Wolf: Hij is de trouwe vriend van Torak, Wolf is de gids die Torak naar de berg zal leiden.
Va: Toraks’s vader, hij is een moedige en sterke man die Torak een eed liet zweren ( hij moest de berg van de Wereldgeest vinden)

Renn: Dit is een meisje die hij ontmoet tijdens het jagen, zij is afkomstig van het Ravenstam. Later wordt ze hele goede vrienden met Torak.
Fin-Kedinn: Hij is de leider van het Ravenkamp en verteld Torak wat hem te wachten zal staan.
Saeunn: Dit is de ‘‘helderziende’’ van het kamp, zij verteld dat Torak de luisteraar is en verteld hem meer over het verleden.
Hord en Oslak: Dit zijn 2 broers van Renn, ze zijn moedig en sterk. Zij kwamen Torak ook tegen met het jagen en hebben hem toen meegenomen naar hun kamp. Hord is de jongste en doet zich heel stoer voor.

TIJD

Het verhaal speelt zich af in de oertijd. Alle soorten seizoenen komen er in voor. De vertelde tijd is ongeveer een paar maanden. Het boek heeft 32 Hoofdstukken en 224 blz. , elk hoofdstuk duurt ongeveer even lang. Er worden geen grote stukken overgeslagen, het is een goed doorlopend verhaal. Wel komen er flashbacks in voor bijv. dat je erachter komt wie de beer heeft gemaakt (dus wat er voor af was gebeurd) Het begint niet bij het begin maar in het midden, want Torak zijn vader is gewond, omdat de beer hun had aangevallen .Later in het verhaal wordt verteld wat er gebeurt was met zijn moeder en waarom hij met wolven kan praten en de Luisteraar is.

RUIMTE

De belangenruimte is dit verhaal is het Woud, daar worden alle gebeurtenissen afgespeeld en niet ergens anders, dus er zijn geen speelruimtes.

VERTELSITUATIE OF PERSPECTIEF

Het verhaal wordt verteld in de ik- vertelsituatie.
Je ziet het verhaal door Torak zijn ogen, maar sommige stukjes ook door de ogen van Wolf, dus er zit ook een klein beetje wisselende vertelsituatie in. Je komt heel goed de gevoelens van Torak te weten, maar ook hoe hij denkt, daarom vind ik het meer een ik- vertelsituatie.

TAAL

Ik vind dat het taalgebruik heel gewoon is, er zijn niet echt moeilijke woorden bij, alleen soms lijkt het net of er een gezegde word gebruikt maar dat is niet zo, en daar kun je in het begin best wel van in de war raken. De zinnen zijn gewoon normaal en de taal past heel goed bij de personages in dit verhaal.


VERHAAL EN WERKELIJKHEID

Het verhaal zou op zich wel echt gebeurd kunnen zijn, alleen zijn er wel een paar dingetjes die denk ik niet kunnen zoals:
- Dat Torak met wolven kan praten.
- Dat de beer bezeten is door een Demon.
- over de Nanuaken.

TITEL

De titel van het boek ‘’Torak en Wolf ‘’ vind ik er goed bij passen, want het gaat om een jongen die opzoek is naar iets, en de wolf en hij vinden elkaar. Ze gaan dan samen opzoek naar de Berg en maken dan allerlei dingen mee.
Het boek heeft nog een titel zoals : Wolf Brother. (engels)
Een andere titel zou kunnen zijn: De gids of Beer Demon.

SOORT BOEK

Dit boek is een ROMAN, omdat er veel gebeurt in het boek, en er meerdere personages in voorkomen. Ook is het een doorlopend verhaal wat ook nog vervolgers heeft. (boek deel 2 en 3 )

Genre : Het is een Historische Roman.

SCHRIJVER

Naam: Michelle Paver
Geboortedatum: 1960
Geboorteplaats: Nyasaland (midden – Afrika)
Website:
www.michellepaver.com

Biografie:
Michelle is geboren in het midden van Afrika in 1960, ze is toen ze drie jaar was verhuisd met haar familie naar Engeland.
Voordat ze als schrijfster begon was ze advocaat. Toen ze de boeken van Torak ging schrijven is ze naar Lapland, IJsland, Finland en Noorwegen gereisd om inspiratie op te doen.

Haar Boeken:
Ze heeft onder andere deze boeken geschreven:
• A place in the Hills.
Met ‘’A place in the Hills’’ begon het talent van Michelle
steeds herkenbaarder te worden.
• Torak deel 2, en 3: - Spirit Walker (de zielzwerver)
- Soul eater (Torak en Wolf)
• The shadow catcher.
• Without charity.

REACTIES

D.

D.

Goed

13 jaar geleden

Y.

Y.

mooie samenvatting.
goed de hoofdpersonen vermeld.
ik hou mijn boekbesprekeing er ook over.
hier heb ik veel aan.

P.S. Deze site is TOP!!!!!!!!!

12 jaar geleden

N.

N.

torkak en wolf is zo cool

12 jaar geleden

F.

F.

Is dit alleen deel 1?

12 jaar geleden

T.

T.

Belachelijk van het kwaad bezeten boek . Echt vreselijk. Moes het in het Engels lezen en zelfs dat was beter.

12 jaar geleden

J.

J.

ik haat boeken

12 jaar geleden

I.

I.

GEWELDIG

11 jaar geleden

B.

B.

Wauw, hier heb ik veel aan gehad, en dit is helemaal OK, het verhaal klopt.

11 jaar geleden

P.

P.

!HELP!
Hoeveel keer is dit boek gedrukt?!

11 jaar geleden

N.

N.

@below 1 keer

11 jaar geleden

L.

L.

mooi, maar oslak is geen broer van renn

11 jaar geleden

J.

J.

leuk hoor. Mooi uitgelegt. (heb zelf 1tm5)

11 jaar geleden

A.

A.

nice

10 jaar geleden

A.

A.

oooo wat goed ik heb hier heel veel aan

10 jaar geleden

P.

P.

super dat jej dat doet

9 jaar geleden

A.

A.

Deze ga ik mooi kopiëren hopelijk komt die klote juf er niet achter

8 jaar geleden

Z.

Z.

wie is drukker van dit boek?

8 jaar geleden

T.

T.

Haha

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wolf brother door Michelle Paver"