Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover The Da Vinci code
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1105 woorden
  • 14 augustus 2007
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
12 keer beoordeeld

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens: 1. Datum van het leerverslag Het leesverslag is gemaakt in de maanden oktober en november 2005. 2. Auteur, Titel, Uitgever en jaar De Auteur is Dan Brown en de Titel is “de Da Vinci Code”. Het is in 2003 uitgegeven bij uitgeverij Luitingh ~ Slijthoff Amsterdam 3. Genre, Genres Het genre is Fictie. Ik vind dit zo, omdat het verhaal gebaseerd is op de fantasie van de schrijver. In zijn fantasie gebruikt hij heel veel dingen, die realiteit zijn. Hierdoor ben je als lezer geneigd te denken dat het verhaal echt gebeurd zou kunnen zijn. Inhoud 4. Gebeurtenissen: Geef in ongeveer 10 regels een samenvatting van het boek. Het boek begint met de dood op een man van aanzien, curator Jacques Saunière. De moord wordt in de schoenen geschoven van Professor Robert Langdon, die eerder deze avond een afspraak met hem had. Langdon wordt geholpen te ontvluchten door de kleindochter van de vermoorde curator, Sophie Nevue. Ze worden door de politie overal in het nauw gebracht, maar ontsnappen telkens. Langdon ontrafelt steeds meer het geheim achter de moord en komt er achter dat er misschien wel sprake is van een al eeuwen lang bewaard geheim van de Heilige Graal. Ze bezoeken een oude vriend, Sir Leigh Teabing, die nog meer weet van de Heilige graal dan Langdon zelf. Beetje bij beetje word het mysterie rond de moord van Jacques Saunière opgelost.
5. Personen: Wie is de Hoofdpersoon uit het boek? Wij zijn de belangrijkste Bijpersonen? Beschrijf van belangrijke personen het karakter en (als dat van belang is) het uiterlijk. Maken personen in het verhaal een ontwikkeling door? Zo ja, Welke? Leg je antwoord uit. De hoofdpersoon is Robert Langdon. Hij is hoofdpersoon, omdat hij het verhaal begint en eindigt. Robert is een Amerikaanse professor, hoogleraar religieuze symboliek van Harvard University. Het karakter van deze persoon is lastig te omschrijven. Hij is sociaal en wil dingen eerst bespreken voordat hij iets doet. Robert verandert tijdens het verhaal van hoogleraar religieuze symboliek tot een man die op de vlucht is voor de politie van 2 landen. De belangrijkste bijpersonen zijn Sophie Nevue en Sir Leigh Teabing. Sophie is een agente en werkt op de afdeling cryptologie. Zij is de persoon die Robert Langdon helpt ontsnappen uit de klauwen van de Franse politie. Sophie is een vrouw met een vaste wil, zij denkt eerst goed na, voordat ze besluit om te handelen. 6. Plaats: Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt. Als het verhaal zich afspeelt in een ander land, beschrijf dan ook wat je te weten komt over het land. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk (voornamelijk Parijs)en Engeland (Londen). Je komt niet zo heel veel te weten over het land. Ergens verstopt geeft Leigh Teabing als mening dat Frankrijk maar helemaal niets is. Verder noemt Dan Brown heel veel omgevingsinformatie (zodanig zelfs dat er in 2004 en 2005 druk bezochte reizen worden georganiseerd voor lezers van dit boek, zodat men de avonturen van Robert en Sophie precies kan volgen) 7. Tijd: Wanneer speelt het verhaal zich af, en hoe weet je dat? Hoe lang is de Vertel Tijd, en hoe lang is de Vertelde Tijd? Het verhaal speelt zich in deze tijd af. De Vertel Tijd is ongeveer 3 weken. De vertelde tijd is 8 dagen. 8. Begin: Hoe begint het verhaal? Het verhaal begint met de moord op Jacques Saunière. Agenten halen Robert Langdon uit zijn hotelkamer, en nemen hem mee naar plaats van het delict. 9. Probleem en Afloop: Wat is het belangrijkste probleem, heeft het boek een goede afloop, of iets daartussenin? Legt uit waarom je dat goed vind. Heeft het boek een open of een gesloten einde? Is het verhaal Realistisch? Ja, Ik vind dat het boek wel een goede afloop heeft. Het hele verhaal draait om de Heilige Graal, en eigenlijk mag de waarheid daarvan niet aan het licht komen. Het verhaal heeft een wending die het geheim bijna onthult, maar op het eind blijft het toch geheim, en loopt het dus in die zin goed af. Het verhaal heeft een open einde: het eindigt er mee dat Sophie en Robert afspreken om elkaar een maand later weer te zien in Florence. 10. Vanuit welk Perspectief is het boek geschreven? Blijft het perspectief in het hele boek hetzelfde of wisselt het? Het boek is geschreven in een vertellers perspectief. Dat wisselt niet in het hele verhaal.
11. Titel: Welke betekenis heeft de Titel? De titel slaat terug op een groot meester van de Priorij van Sion (dit zijn de bewaarders van de Heilige Graal), Leonardo Da Vinci. Leonardo heeft heel veel te maken met de code die gekraakt moet worden om de Heilige Graal te vinden. Thema 12. Als je het Thema beschrijft, noteer je enkele woorden waar het boek voor jou over gaat. Het Thema is het “diepere onderwerp”. Voorbeelden van Thema’s: De onmogelijk van ware liefde; Het belang van vriendschap; Wreedheid; Angst en Moed; Zinloosheid van Oorlog. Het boek gaat volgens mij over vertrouwen, vriendschap. Ook het tegenovergestelde komt voor: sir Leigh Teabing (cq Opus Dei) laat Robert Langdon in de steek. Ook spanning is een duidelijk naar voren komend thema. Beoordeling 13. Beschrijf wat je zelf vond, bijvoorbeeld: Is het boek interessant, spannend, makkelijk te lezen, leuk, goed, zielig of net echt? Geef argumenten. Leg bijvoorbeeld uit waardoor het boek spannend is, of geef voorbeelden van Humor enzovoort. Belangrijke soorten van argumenten: · Hoe je je voelde tijdens het lezen ( heb je je verveeld, werd je meegesleept, leefde je mee met de hoofdpersoon enzovoort). · De werkelijkheid in het verhaal ( realistisch of niet, geloofwaardig of niet?). · De originaliteit (voorspelbaar, anders, verrassend enzovoort). · De opbouw van het verhaal (onduidelijk, verrassend, vreemd of saai). · De stijl van het verhaal (moeilijk, makkelijk, veel dialoog, kromme zinnen, mooie vergelijken, ouderwets taalgebruik enzovoort). Ik vind het een goed verhaal. Ik leefde me helemaal in, in het verhaal. Ik kon het boek eigenlijk niet wegleggen. Het verhaal is ook heel realistisch opgebouwd. Dan Brown heeft het allemaal zo beschreven dat ik bijna blind geloofde dat het verhaal echt waar was. Het is dat mijn moeder vertelde dat het niet waar was, maar toch …….. . Het verhaal vind ik ook heel origineel. Het is totaal niet voorspelbaar. Er zitten veel onverwachte wendingen in het verhaal. Ik vind het ook origineel omdat ik niet veel van dit soort boeken ken. Dat vind ik ook heel leuk aan dit boek. De opbouw van het verhaal vind ik ook heel goed. Het is makkelijk te volgen en ook heel duidelijk wat wanneer gebeurt. De stijl van het verhaal is gemakkelijk. Er zijn weinig dialogen en veel flashbacks. Samengevat: vind ik het een heel goed boek en heb het met veel plezier tot diep in de nacht gelezen.

REACTIES

E.

E.

Ik vind dit een goede samenvatting, kort en bondig, niet super lang zoals vele werken en ik vind het chapeau dat je zo'n dik en moeilijk boek toch in grote lijnen kunt uitleggen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"