Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The godfather door Mario Puzo

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover The godfather
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 872 woorden
  • 29 juli 2004
  • 151 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
151 keer beoordeeld

Boekcover The godfather
Shadow
The godfather door Mario Puzo
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1) Titel: The Godfather
Auteur: Mario Puzo
Titelverklaring: Godfather betekent hierin de leider of het hoofd van een maffia familie. Die naam krijg je als mensen respect voor je hebben. En dat hebben alle mensen voor hem. 2) Don Corleone is het hoofd van een maffia familie. In Amerika zijn er nog 4 andere grote families alleen is de Corleone familie de machtigste. Het is alweer 10 jaar geleden toen de laatste oorlog tussen de families is beeindigd. Dat vernaderde toen er een man genaamd Sollozzo er tussen kwam en geld wou hebben van Don Corleone om daarmee zijn drugs handel te starten. Dit wou de Don niet omdat dan zijn vriendin in de politiek en de regering niet meer zijn vriendin zouden zijn. Sonny vond dit echter wel een goed idee omdat hij vond dat dat de toekomst was. Hij gaat dan als het ware tegen zijn vader in en dat zit Sollozzo als een gat in de familie. Een paar weken daarna wordt Don Corleone neergeschoten op straat. De dader is Sollozzo en daardat ligt de Don een jaar in het ziekenhuis. Ondertussen willen McCluskey en Sollonzzo een deal maken. Michael gaat dan met hun samen eten in een restaurant. Clemenza heeft in het toiletvan dat restaurant een pistool verstopt. Michael gaat dan naar het toilet en schiet als de terig komt hun allebei neer. Hij moet dan vluchten en gaat naar Cicily naar Don Tommasino, dat is een oude vriend van de Don. Nu komt er een oorlog tussen de 5 families. Als dan in die tijd Sonny wordt vermoord wil de Don vrede tussen de families en hij wil dat Michael naar huis kan komen. De ander families merkten dat de Corleone familie zwakker begon te worden. Een tijdje na de terug keer van Michael overlijdt Don Corleone. Michael wordt dan het hoofd van de familie. Don Corleone had voor zijn dood tegen Michael gezegd dat degene die naar hem toe kwam om en gesprek met Barzini te regelen de verrader was. Barzini was een ander gangster. Op de uitvaart komt Tessio naar hem toe om te zeggen dat Barzini een gesprek met hem wil. Tessio is samen met Clemenza goede van de Don. Tessio was dus de verrader. Michael bedenkt dat een plan en alle vijanden van Michael worden dan vermoord. Michael wordt dan vernoemd tot Don Corleone en dat maakt hem de machtigste leider van een maffia familie. Hij is dan ook de machtigste familie van Amerika. 3) Vertelperspectief: Het verhaal wordt door een verteller verteld. Soms vertelt de verteller de gedacht van een van de mensen. Maar het meeste wordt toch gewoon verteld.
4) Vertelde tijd: Het verhaal begint op de laatste zaterdag van augustus in 1945 en eindigt een paar jaar later. Vertel tijd: Het boek heeft 54 bladzijdes en ik heb er 2 uur over gedaan om het boek te lezen 5) Ik heb dit boek gekozen omdat het me heel erg aanspreekt en ik de films ook super goed vind. De verwachtingen klopten omdat ik al wist waar het verhaal over ging omdat ik de film al had gezien. 6) Fragment 1: Dit is het stukje waarin Tom Hagen naar hoolywood gaat om met Jack Woltz te praten over een rol die de Johnny Fontane in een nieuwe film wil maar die, die niet krijgt. Tom gaat daar dan heen om dat te regelen maar dat wil Woltz niet en dan komen de gevolgen. Blz 8-9 Fragment 2: Dit is het stukje waarin Michael een afspraak het met McCluskey en met Sollozzo. Hij gaat dan naar de wc waar Clemenza een pistool heeft verstopt. Blz 28-29 7) Identificatie: Ik heb me niet echt geïdentificeerd maar ik heb wel meegeleefd met hun. Toen luca Brasi vermoord werd vond ik het wel zielig voor hem en ook voor Sonny vond ik het wel zielig voor de familie 9) 10) Ik vond het boek het boek goed en leuk. Ik vind alleen de film beter omdat je in de film meer beeld hebt dan in het boek. Bijvoorbeeld al Tom dat hoofd van het paard in Woltz zijn bed heeft gelegd. In de film ze je dan dat hij het denken eraf haalt en je dan het hoofd van het paard zit liggen. Er zit dan meer spanning bij dan in het boek. Ook het stukje waarbij Michael met McCluskey en Sollozzo zit te eten en dat hij dan naar de wc gaat en dan terug komt en hun neerschiet. Verder vind ik het boek wel goed alleen moet je het boek wel vaker lezen omdat je het dan beter begrijpt. Ik heb zelf de film ook al 3 keer gezien en hij blijft goed. Ik vind dat als je hebt leest dat je gewoon verder wilt lezen omdat je dan wil weten hoe het afloopt en dat is bij de film ook. Toen ik deel 1 had gezien wou ik ook gelijk deel 2 en deel 3 zien. Ik vind dat de schrijver het goed heeft geschreven en ook goed heeft verfilmd. Ik zou dit boek aan iedereen aanraden omdat het gewoon een goed boek blijf t ook al is die al redelijk oud. Hij is gewoon tijdloos en k zal hem over 10 jaar nog wel kijken en misschien nog wel een keer lezen dus geef ik het een 9. Bron: Penguin readers

The Godfather

REACTIES

D.

D.

Het is een leuk verhaal maar inhoudelijk onjuist, verkeerde interpunctie en let alsjeblieft op je spelling.
En afkortingen horen helemaal niet in een boekverslag thuis.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The godfather door Mario Puzo"