Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hamide spielt Hamide door Annelies Schwarz

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Hamide spielt Hamide
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 459 woorden
  • 3 februari 2002
  • 146 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
146 keer beoordeeld

Boekcover Hamide spielt Hamide
Shadow
Hamide spielt Hamide door Annelies Schwarz
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hamide is van Turkije naar Duitsland verhuisd. Daar zit ze dan ook op school. Hamide heeft geen vrienden en vriendinnen in de klas en voelt zich dan ook zeer ongelukkig. OP de meerdere turkse leerlingen. Op een dag breekt een gevecht tussen hen uit. Dan besluit een lerares, mevrouw Weissenbach (tevens de 'ik' persoon in het boek) een toneelgroep op te richten. Het toneelstuk gaat over de tegenstrijd tussen Duitsers en Turken. Zo moet de lerares dus op zoek naar Duitse en Turkse leerlingen die mee willen spelen. De belangrijkste Turkse spelers die er zijn zijn: Hamide, Sevta, Cemal, Melek en Ali. De belangrijkste Duitse leerlingen zijn: Antje, Chris, Torsten, Piet en Sonja. Hamide verteld niet aan haar vader dat ze meedoet aan een toneelstuk, haar vader zou dat niet goed vinden. Dan vcertled Cemal dat hij verder niet meer mee kan doen omdat hij terug moet naar Turkije. Dan blijft Hamide een tijdje afwezig. Later blijkt dat ze in het ziekenhuis heeft gelegen door zware hoofdpijn. Haar vader komt erachter dat ze toneelspeelt en verbiedt haar om, verder te gaan. Ook Melek mag niet meer spelen, zij vertrekt naar een andere school. De lerares besluit maar om te stoppen, aangezien ze nu nog maar heel weinig leerlingen heeft die meespelen. Maar de andere leerlingen komen in actie en willen doorgaan, dit gebeurt dan ook. Ali vindt het erg moeilijk om door te gaan, aangezien hij nog maar 1 van de weinige Turken is in de groep. Dan verteld ook Hamide dat zij waarschijnlijk weer mee mag doen. Dieter en Chris zitten beide met problemen over het stuk. Ze zijn bang dat ze na dit stuk wordne gezien als een van de Turken. Toch blijven ze meedoen. Hamide moet nu ook haar broertjes meenemen naar de repetities want ze moet op hen passen na schooltijd. Dan komt de dag voor de generale repetitie. Hamide is er niet. Er volgt eeen vergadering waarin bekend wordt gemaakt dat Hamide volgend jaar terug naar Turkije gaat om te trouwen. De generale gaat goed ondanks wat planken koorts. Toch krijgen ze de volgende dag op de klassendeur te lezen: Chris ist ein Turkenknecht. Dan volgt de première: Hamide is weer niet op school. Dan gaat de lerares samen met Hamide's mentor naar Hamide's vader om te praten. Daar praten ze de vader om om toesteming te geven voor het toneelstuk. Als het première avond is komt Hamide bijna te laat, waardoor het stuk nog net op het nippertje door kan gaan. Het stuk gaat heel goed en iedereen is enthousiast. Na de zomervakantie komt de lerares weer op school. Hamide is er weer niet. Als ze op zoek gaat komt ze erachter dat het te laat is: Hamide is terug naar Turkije.

REACTIES

C.

C.

Ik vind dat je het boek echt heel erg goed hebt samengevat en ik heb er ook veel angehad

Groetjes Christel

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hamide spielt Hamide door Annelies Schwarz"