Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Isabelle door Tessa de Loo

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Isabelle
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 625 woorden
  • 18 april 1999
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
70 keer beoordeeld

Boekcover Isabelle
Shadow

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabelle blijft onvindbaar en men begint voor haar leven te vrezen.

Intussen maakt Isabelle een vreselijke tijd door: ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een oerlelijke vrouw, die ziekelijk jaloer…

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabell…

Als de bekende en beeldschone filmster Isabelle Amable op een dag spoorloos is verdwenen, worden grootscheepse opsporingsacties ingezet. Maar deze blijven zonder resultaat: Isabelle blijft onvindbaar en men begint voor haar leven te vrezen.

Intussen maakt Isabelle een vreselijke tijd door: ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een oerlelijke vrouw, die ziekelijk jaloers is op Isabelle’s uiterlijk. In een afgelegen huis hongert ze Isabelle uit en laat haar naakt model staan om haar aftakelingsproces in schilderijen vast te leggen.

Isabelle door Tessa de Loo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Isabelle Uitgever Singel Pockets, Amsterdam Druk 11de Jaar uitgave 1996 Jaar 1ste uitgave 1989 Genre psychologische roman Indeling 14 hoofdstukken, genummerd, niet getiteld Aantal pagina's 123 blz. Motto geen Opdracht geen Samenvatting In een bergachtige streek in Frankrijk is op klaarlichte dag de filmster Isabelle Amable verdwenen. Alle opsporingsacties zijn vergeefs gebleven; Isabelle blijft onvindbaar. Alleen de dorpsonderwijzer, Bernard Buffon, geeft niet op en nam zich voor het speurwerk van de politie over te nemen. Isabelle blijkt ontvoerd te zijn door Jeanne Bitor, een oerlelijke, jaloerse vrouw. Isabelle werd gedwongen model te staan voor een reeks schilderijen. Ze laat Isabelle uithongeren en schildert haar dan van dag tot dag. Na verloop van tijd, raken ze in gesprek en ontdooit Jeanne een beetje, maar als Jeanne er achter komt dat alles wat Isabelle haar toevertrouwt heeft gelogen is, wordt ze weer bikkelhard. Isabelle kan dit echter niet aan en doet alsof ze zichzelf heeft opgehangen. Ondertussen is Bernard Buffon opweg naar Jeanne's huis om op onderzoek uit te gaan. Jeanne is in de tuin haar schilderijen van Isabelle aan het verbranden na dat ze Isabelle gevonden had in de kelder. Buffon sluipt naar binnen en komt uiteindelijk in de kelder waar ook hij Isabelle ziet hangen. Dan begint ze te bewegen en hij haalt haar uit de strop. Samen gaan ze er vandoor en de politie gaat opzoek naar Jeanne, die is echter ook verdwenen. Na verloop van tijd geeft de politie op. Buffon gaat echter door met zoeken, maar hij vindt haar niet meer terug. Thema De onrechtvaardigheid van het lot, de machtsstrijd tussen twee vrouwen, jaloezie, uiterlijk
Motieven Jaloezie, uiterlijk, onrechtvaardigheid. Titelverklaring Isabelle is de hoofdpersoon van het verhaal. Isabelle Amable is een beroemde filmster. Haar naam verwijst direct naar haar uiterlijk en karakter: mooi (belle) en vriendelijk (aimable). Personages Jeanne Bitor: ze is een ongelukkige en zeer lelijke vrouw. Haar dynamiek komt voort uit - een allesoverheersende wrok tegenover het noodlot dat haar zo lelijk maakte dat alle mannen haar mijden. Maar ze is wel mens gebleven. Zodra er ook maar een sprankje menselijke aandacht voor haar is, zoals Isabelle haar dat lijkt te geven, smelt de wrok en krijgt haar echte persoonlijkheid een kans. Ze heeft echt behoefte aan menselijke aandacht, maar kreeg die echter nooit. Ze gedraagt zich onopvallend, vanwege haar lelijkheid. Alles komt ook eigenlijk terug op haar lelijkheid. Ze ziet zichzelf als een heks en weet dat de buitenwereld haar ook zo ziet. (round) Isabelle: Isabelle schildert zichzelf tegenover Jeanne af alsof ze een zwaar leven achter de rug heeft. Dit is echter allemaal gelogen. Odile Sévérac vertelt dat ze intelligent is, een gelukkige jeugd heeft gehad, nooit getrouwd geweest. Je krijgt eigenlijk niet zo'n goed beeld van haar karakter doordat alles wat ze vertelt gelogen is. (round) Bernard Buffon: is buitenproportioneel dik. De verering die Bernard Buffon aanvankelijk koesterde voor Maria, moeder van Christus, en die overging in een verering van Isabelle, komt uiteindelijke terecht bij Jeanne als die niet meer bereikbaar is. Zijn gevoelens voor Isabelle weken toen zij, 'zelfs in de grootste nabijheid onbereikbaar was gebleken'. (round) Perspectief Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal afwisselend vanuit het gezichtspunt van Bernard en Jeanne. Er is sprake van een auctoriaal perspectief.
Tijd Het heden, overwegend niet-chronologisch. Er komen geen flashbacks in voor, Jeanne vertelt wel over het verleden. Ruimte Het verhaal speelt zich af in Auvergne, in de streek Monts du Chantal ten zuidwesten van de stad Clermont Ferrand in Frankrijk. Ik denk niet dat de ruimte echt veel betekenis heeft. Beoordeling Ik vond het wel een leuk verhaal. Een beetje kort en het eindigt onverwacht, dat is wel leuk. Ik had er niet echt verwachtingen van, behalve dat het langer zou zijn.

REACTIES

N.

N.

ik vind de jouwe echt de beste.
die andere zwammen er maar omheen met hun bijzaken.

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Isabelle door Tessa de Loo"